Lada 112 1.5 16V neće da anlasuje
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Lada 112 1.5 16V neće da anlasuje
Anlaser repariran, ali, kad je vraćen na mesto i dalje ništa od "verglanja". Sumnja tada pada na akumulator, ali nakon probe sa drugim akumulatorom i ta sumnja otpada. Ostaje kontakt brava, odn. uložak kontakt brave, čak smo se brat i ja rastrčali po prodavnicama, ali nas je cena i rok nabavke privremeno zaustavila u nameri kupovine... Naravno, pre toga je isprobana stara dobra šrafciger metoda neposrednog startovanja anlasera koja je urodila plodom i to je bio okidač ideje o potrebi kupovine novog uloška kontakt brave. Ali, nakon malo dublje analize, prvo je na putu od kontakt brave do anlasera pronađen jedan rele ispod volana, a zatim I DRUGI u motorskom prostoru! Za taj drugi sam siguran da je naknadno ugrađen, a za ovaj prvi se (vas) pitam da li je i on naknadno ugrađen ili je možda ipak fabrički (dosta je lepo upakovan...)??? Nakon čišćenja svih kontakata ovih relea i spojeva, problem anlasovanja je otklonjen!
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Re: Lada 112 1.5 16V neće da anlasuje
Prvi je fabrički, a u motornom prostoru ga ne bi trebalo imati. Bar ga nema kod 16V
- bruyoni
Evo i meni skoro identične situacije. Anlaser nije diran jedno 6-7 godina, vađen jednom zbog čišćenja i podmazivanja, danas je upalio auto jedno 5-6 puta bez po muke. Negde oko 1 sat u povratku kući svratim da kupim ulje za mali servis, vratim se sa uljem sednem dam kontakt i od anlasovanja je bilo samo je nn u trajanju od pola sekunde i od tad ni da pisne. Upalim ga na gurku, neki tip me povukao 10 metara, i bez problema dođem kući. Uparkiram se probam da kresne i opet ništa, upalim farove da vidim da li je možda anlaser slepio i kad pokušavam da verglam intenzitet svetla ostaje isti. Tu zaključim da je verovatno otišla kontakt brava, odem u radnju i na pozajmicu uzmem bravu, raskačim utikač one stare čisto da probam i... ništa. Ni da bekne, farovi i dalje pri pokušaju anlasovanja svetle istim intenzitetom, radio se ne gasi, LED ne trepere...
Idem na večeru pa nisam hteo ni da počinjem da se prljam te nisam gledao ništa od vodova i oko anlasera, čak nisam hteo ni da idem kući po široki šrafciger da spojim drektno preko bendiksa. Sutra ću probati da odradim detaljniju dijagnostiku (žice, relej, bendiks...) ali vi slobodno savetujte šta još da pogledam. Ako je u pitanju stator i propali ležejevi itd... ne znam da li da me mrzi da trošim vreme sa rasturanjem jer je nov anlaser 8000 din.
Idem na večeru pa nisam hteo ni da počinjem da se prljam te nisam gledao ništa od vodova i oko anlasera, čak nisam hteo ni da idem kući po široki šrafciger da spojim drektno preko bendiksa. Sutra ću probati da odradim detaljniju dijagnostiku (žice, relej, bendiks...) ali vi slobodno savetujte šta još da pogledam. Ako je u pitanju stator i propali ležejevi itd... ne znam da li da me mrzi da trošim vreme sa rasturanjem jer je nov anlaser 8000 din.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Meni se to desilo na traktoru. Jednostavno, spala je žica koja ide od kontakt brave do bendiksa. Proveri je.
Automat dobija masu sa jedne od četkica, i ako su one crkle onda ni bendiks neradi. Uzmi probnu lampu i prikači na žicu (tanju) koja ide u automat i meri probnom lampom ako se lampa pali struja komandna do anasera je dobra. Skini anasaer i ako su četkice dobre očisti sve i njih podmaži, ako su potrošene menjaj.
Trebao si probati i udaranjem u delu gde su četkice, jedan udara a drugi proba da upali ako tako upali četkice su prljave ili potrošene.
Trebao si probati i udaranjem u delu gde su četkice, jedan udara a drugi proba da upali ako tako upali četkice su prljave ili potrošene.
- bruyoni
Spadanje žice mi je prvo palo na pamet ali nije spala, rukom sam je proverio ali za detaljniju inspekciju treba skinuti kućište filtera pa ću onda proveriti da li ima prekida.
Probao sam da udaram ali sam to sam izvodio i nisam se previše puta trudio oko toga jer sam bio siguran da je problem u bravi. Ček zar bendiks (automat) ne dobija plus od ključa, znači kačim štipaljku lampcije na masu i onda gledam da li je prekidač u bravi odradio svoje.
Malo sam se oladio pa sam odlučio da ipak probam reparaciju, sutra ću da probam raspaliti šrafcigerom i ispitati ima li struje do bendiksa, pa ako ni onda neće skinem ta dva šrafa što ga drže...
Probao sam da udaram ali sam to sam izvodio i nisam se previše puta trudio oko toga jer sam bio siguran da je problem u bravi. Ček zar bendiks (automat) ne dobija plus od ključa, znači kačim štipaljku lampcije na masu i onda gledam da li je prekidač u bravi odradio svoje.
Malo sam se oladio pa sam odlučio da ipak probam reparaciju, sutra ću da probam raspaliti šrafcigerom i ispitati ima li struje do bendiksa, pa ako ni onda neće skinem ta dva šrafa što ga drže...
Automat dobija - kontakt od četkice, to je namerno tako napravljeno da kad odu četkice nemože ni automat da pusti napon dalje da se nebi kolektor oštetio varničenjem kad su četkice loše.
Jedan kraj probne lampe veži za masu a drugi na žicu koja ide u automat, ako se lampica pali brava i relej rade.
Jedan kraj probne lampe veži za masu a drugi na žicu koja ide u automat, ako se lampica pali brava i relej rade.
- bruyoni
Da da, to je to samo te nisam razumeo prvi put, bendiks je istovremeno i relej koji uključi struju za motor anlasera.
Da samo jači relej, a trebao bi da ima i onaj manji kao za farove, 2107 lade ga imaju na desnom je košu.
- bruyoni
Sad kad kažeš varničenje oko kolektora, startovao sam anlasera i anlasera šrafcigerom i nisam o tome mislio... ali ako su četkice loše i anlaser upalim šrafcigerom kolike su šanse da se onda nešto upropasti?
Pa dovoljno je jedna lamela na kolektoru da nagori i mora da se mota rotor i nov kolektor. Ako si na kratko probao nebi trebalo da je nesto osteceno, ali nemoj vise. Sad znas da je jedan deo anasera ispravan. Proveri ono o cemu smo pisali sa probnom lampom pa cemo videti sta dalje.
- bruyoni
Znači ako ima struje na bendiksu onda su 99% četkice što znači ne gine rastavljanje.
Kod mene još nisam probao šrafcigerom, sutra ću, ali na gro kola sam tako startovao motor jer je pretpostavka, u 99% slučajeva tačna, kad se ovako nešto desi da je otišla brava.
Što se releja na bravi tiče 110 ga nema a bio sam ubeđen da ga ima. Čitam Ruse i zna ovakav problem da im se javi, zbog nečega padne napon kada se priključi bendiks i neće da startuje pa stavljaju relej. Prosta operacija pa ću ispitati pa ga možda i stavim.
https://www.youtube.com/watch?v=iJ4_w0owAaI
Kod mene još nisam probao šrafcigerom, sutra ću, ali na gro kola sam tako startovao motor jer je pretpostavka, u 99% slučajeva tačna, kad se ovako nešto desi da je otišla brava.
Što se releja na bravi tiče 110 ga nema a bio sam ubeđen da ga ima. Čitam Ruse i zna ovakav problem da im se javi, zbog nečega padne napon kada se priključi bendiks i neće da startuje pa stavljaju relej. Prosta operacija pa ću ispitati pa ga možda i stavim.
https://www.youtube.com/watch?v=iJ4_w0owAaI
Napon moze da padne ako crkne brava ili ulozak u bravi neznam kako je kod 11x. Onda zamene bravu ili ulozak i tad stave relej da im brava nebi opet stradala.
- bruyoni
Ko što rekoh probao sam sa novom bravom ali nije bilo efekta.
Kad se uzme u obzir kvalitet ruskih delova sasvim je moguće da je bila neispravna.
Kad se uzme u obzir kvalitet ruskih delova sasvim je moguće da je bila neispravna.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Probaj da pustiš struju direktno na tu žicu na alnaseru gde i brava daje struju. Neće mu ništa faliti od jednog pokušaja. A i ne verujem da četkice mogu tako odjednom da otkažu ako pre toga nije davao nikakve naznake.