Reparacija alternatora
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Reparacija alternatora
Dobio sam alternatora za 110 koji je stajao na otpadu u autu spremnom za presu, kako mi reče čovek nema pojma da li radi ali ne vidi što ne bi jer je auto izokretan zbog ozbiljnog udarca u zadnji kraj i osim karoserije na prednjem kraju nije ništa polomljeno čak je i kaiš i dalje stajao na remenicama. Oko ležajeva mi nije nikakva tajna i umetnost ali me zanima ako je neko radio reparaciju da kaže šta i kako prekontrolisati i zameniti od elektronike. Regler, diodna ploča, namotaji, vidim rusi spominju menjanje i dva bakarna prstena preko kojih ide kontakt sa reglerom... Takođe bi me zanimalo gde naći te delove u kakvom takvom kvalitetu i koji su proizvođači istih, ako je neko radio istraživanje. U principu mi se ne žuri, moj alternator i dalje radi, čini mi se da mu se malo čuje ležaj, ali bih voleo da se na ovom naučim tj. da ga pregledam i "osposobim" kako bih moj mogao skinuti na proleće i na miru mu zameniti ležaje i ako još nešto treba.
Hvala
Hvala
Re: Reparacija alternatora
ako je auto presao manje od 200 000 i mladji je od 2005 verovatno su lezajevi skf, tako da nema potrebe za zamenom. regler je jedina slaba tacka jer je verovatno ukrasinski vtn a mogao bi biti bosch. lepo ga odnesi nekome ko ima sto za ispitivanje pod opterecenjem(svaka krstena autoelektricarska radnja) i vidi da li valja. lepo ga obrises ako je dobar i stavis na policu, ako ne bude valjao onda cemo dalje...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- bruyoni
Kilometraža je nažalost nepoznata, ni godište nisam gledao ali bih po plastici ispod šoferke i ruskim farovim rekao da je 2004+
Ležaji se malo čuju ali nemaju lufta. Ne diram ga ponovo dok se malo ne ugreje, proveo je 4 dana u gepeku pa je ladaaaan!
Za regler ću videti sećam se da su ga Rusi menjali za neki koji daje veći napon a ima i ona modifikacija sa diodom, moraću da ponovim šta se tu radi.
Ležaji se malo čuju ali nemaju lufta. Ne diram ga ponovo dok se malo ne ugreje, proveo je 4 dana u gepeku pa je ladaaaan!
Za regler ću videti sećam se da su ga Rusi menjali za neki koji daje veći napon a ima i ona modifikacija sa diodom, moraću da ponovim šta se tu radi.
Ta dva prstena to ji je kolrktor i on se menja kad se potrosi, ako je ujeden a ima mesta onda se obradi, na njemu nalezu cetkice. Ostali elektro delovi ako rade zasto bi ih menjao. Ako se lako menja na 112 ladi kad otopli namontiraj ga na kola i isprobaj, ako radi teraj a tvoj cuvaj u rezervu ili obrnuto.
-
Boki78
Regler je manje vise prekidac koji treba da iskljuci napon na kolektoru kada na svim ulazi napon skoci preko neke granice. Da bi ga testirao treba ti naponski izvor sa mogucnoscu podesavanja napona i merac napona. Izvos zakacis za masu koja se nalazi na jednom od polja gde upada sraf koji drzi regler za alternator i prikljucak, a napon meris na cetkicama. Povecavas napon i ako na 14.3-4 iskljuci valja, ako nastavi da raste, ili ne daje napon na cetkicama uopste onda ne valja.bruyoni wrote: Regler, diodna ploča, namotaji, vidim rusi spominju menjanje i dva bakarna prstena preko kojih ide kontakt sa reglerom... Takođe bi me zanimalo gde naći te delove u kakvom takvom kvalitetu i koji su proizvođači istih, ako je neko radio istraživanje.
Diodna ploca se testira tako sto je izvadi pa svaku diodu ponaosob meris. Svaka mora da vodi samo u jednom smeru, kad neka zvekne ne provodi ni u jednom.
Kolektor (dva bakarna prstena) ukoliko nije preterano potrosen mozes obraditi kod strugara, mada za preporuku je zameniti ga jer onda cetkice duze rade posao jer moraju manje da se izbacuju da bi dohvatile kolektor.
Kvalitet, Huco -> http://www.aego.co.rs/, Mobiletron ->http://www.autostart.co.rs/
Cela prica sa nesretnim ladinim alternatorima pocinje i zavrsava se na rotoru koji je cesto nebalansiran, baca u stranu i rasturalezajeve, losije brze, bolje sporije. Kada se to resi kao problem nestane, radi kao bilo koji krsten alternator bombasticnog imena...
- bruyoni
Koliko sam video po ruskim forumima i 2drive sa alternatorima od 11x mašina nema sistematičnih problema. Ležajeve promene na 150 - 200k km i teraju. Glavna modifikacija im je kako uglaviti alternator od 11x u sve ostalo, to je valjda dovoljna mera da isti valja. Druga modifikacija im je kako povećati napon kada u ladu nakrcaju klimu, grejanje sedišta, kompletan disko klub i aparat za zavarivanje. Povećanje napona rade sa umetanjem diode ili menjanjem reglera za neki Huco, hella, swag.. od čini mi se Audija koji daje 14,5V.
Taj kolektor, koliko vidim on se skida i lemi a onda predpostavljam da je najbolje odneti ga u Autostart, imaju u NS prodavnicu, da mu uzmu meru a ne tražiti ga za Ladu, jer im je onda automatski odgovor nemamo. Da li je isti slučaj sa diodnom pločom li je ona tipska za Ladu?
Taj kolektor, koliko vidim on se skida i lemi a onda predpostavljam da je najbolje odneti ga u Autostart, imaju u NS prodavnicu, da mu uzmu meru a ne tražiti ga za Ladu, jer im je onda automatski odgovor nemamo. Da li je isti slučaj sa diodnom pločom li je ona tipska za Ladu?
-
Boki78
Ta fora sa diodom je trik, varalica koja koristi fakat da dioda koja vodi ima fiskni pad napona na svojim krajevima pa tako alternator drzi duze ukljucenim jer obara ulazni napon te tako poveca napon prekida/ iskljucenja.
Sto se diodnih ploca tice, ono sto znam jeste da postoje najmanje dva tipa za samaru, jedna sa dodatnim vodom i jedna bez. kakvo je stanje kod 11x ne znam, to nije lose istraziti.
Sto se kolektora tice to je svakako najbolje odneti elektricaru da zameni ako ima potrebe. Licno bih nosio ako je kanal bas dubok, ako je tek poceo da se stvara mislim da je lakse poravnati ga.
Sto se diodnih ploca tice, ono sto znam jeste da postoje najmanje dva tipa za samaru, jedna sa dodatnim vodom i jedna bez. kakvo je stanje kod 11x ne znam, to nije lose istraziti.
Sto se kolektora tice to je svakako najbolje odneti elektricaru da zameni ako ima potrebe. Licno bih nosio ako je kanal bas dubok, ako je tek poceo da se stvara mislim da je lakse poravnati ga.
- bruyoni
Videću koliko je cena za alternativni regler jer ga treba rastavljati i kombinovati sa namenskim za 110, staviti mu četice od ovog, fazon sa diodom mi je primamnjiv zbog mizerne cena. Baš ću pogledati za ploče, rastaviću i odneti kod ovih mojih da kažu šta sve ima.
Koliko vidim ovde
https://www.drive2.ru/c/1103351/
kolektor se relativno lako menja pa bih svakako samo probao da ga zamenim, ako za tim ima potrebe i ako nađem odgovarajući, za lemljenje ako bude zez odem kod komšije to mu je dva minuta posla.
Koliko vidim ovde
https://www.drive2.ru/c/1103351/
kolektor se relativno lako menja pa bih svakako samo probao da ga zamenim, ako za tim ima potrebe i ako nađem odgovarajući, za lemljenje ako bude zez odem kod komšije to mu je dva minuta posla.
-
Boki78
Na samari je malo zeznutiji i treba ti malo jaca lemilica jer se toplota rasipa sa samog lema okolo, al generalno nije neki preteran problem.
Generalno i dalje sam pod utiskom da je 11x dokaz da su naucili mnogo lekcija sa samare, manje vise sta god pogledam je bolje odradjeno nego na samari....
Generalno i dalje sam pod utiskom da je 11x dokaz da su naucili mnogo lekcija sa samare, manje vise sta god pogledam je bolje odradjeno nego na samari....
ma bre probaj ga u nekom servisu. trazice pivo to im je 2 minuta posla, ako ne valja ili je slab onda reparacija.osim ako ne volis da se igras... 
- bruyoni
Volim da se igram.
e onda merak nema cenu,
onda skidaj zadnji poklopac i unimer i srafciger(krstasti) u sake, meris eventualne spojeve na masu: rotora i kolektora, ispravnost dioda u zenerovom spoju i ispravnost reglera sa promenljivim izvorom napajanja,kapacitivnost i ispravnost kondezatora ili zamenis sa novim tipom reglera koji ima dodatni plus i integrisani kondenzator, onda zazor u lezajevima ali ako vec rasturas zameni prevetivno. obavezno sa silikonskom zaptivkom, i obradi rotor ako nije previse pojeden. u protivnom zamena novim. sve sklopis i na policu...
... i da, obavezno proveri remenicu da nije kriva. da ne baca u stranu. ako nije kako treba, nova...