Veceras mi se dogodilo sledece sa autom; pre nego sto sam upalio auto upalio sam svetla da bih pogledao farove i malo ih podigao gore. kada sam dao kontakt poceo je da dopire neko krcanje iz one crne kutice na krovu sto se nalazi iza svetla kabine i isti takav zvuk se cuo ispod haube(kao da radi neki el.motor). na tabli su mi se upalile obe strelice od zmigavaca i skala od goriva se podigla do kraja, i lampica od svetala za maglu se upalila. kada iskljucim duga svetla krcanje ne prestaje ali se skala od goriva vrati na normalu. par puta sam davao kontakt i palio,gasio svetla i opet isto. Sta bi to moglo da bude? Odakle da krenem?
Masa ili nesto drugo
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Masa ili nesto drugo
Pozdrav vozaci lade 
Veceras mi se dogodilo sledece sa autom; pre nego sto sam upalio auto upalio sam svetla da bih pogledao farove i malo ih podigao gore. kada sam dao kontakt poceo je da dopire neko krcanje iz one crne kutice na krovu sto se nalazi iza svetla kabine i isti takav zvuk se cuo ispod haube(kao da radi neki el.motor). na tabli su mi se upalile obe strelice od zmigavaca i skala od goriva se podigla do kraja, i lampica od svetala za maglu se upalila. kada iskljucim duga svetla krcanje ne prestaje ali se skala od goriva vrati na normalu. par puta sam davao kontakt i palio,gasio svetla i opet isto. Sta bi to moglo da bude? Odakle da krenem?
-
masan_motor
Re: Masa ili nesto drugo
Prvo skini kleme sa akumulatora i sačekaj malo pa šta ti bog da
I mene interesuje čemu služi ta crna kutijica na krovu iza svetla, gađao sam da je foto senzor koji kada je dan - ne pali svetlo u kabini ali ko zna šta je, možda je rus smislio neko čudo 
Nemam pojma sta je i cemu sluzi druze moj. Desi mi se ponekad da zakrci al nemam pojma zasto. Skidam obe kleme ili samo + ?
-
masan_motor
Obe, sačekaš malo pa vratiš prvo minus pa plus, možda je nešto šiznulo pa se zaglupelo, provalio sam da je ta lada prepuna neke budalaste elektronike. Msm kada se samo setim onih štopaljki na samari koje su samo na tehničkom radile (ako imaš sreće pa dobro namestiš šibicu) 
oke,pokusacu sutra pa javljam sta se dalje desilo. 
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Vraćaš prvo plus, pa minus. Zašto? Pa, recimo, zakačio si minus prvo i sad stežeš ključem plus klemu. Zakačiš klučem bilo koji deo šasije (koji je već pod minusom) i eto varničenja i pucketanja.masan_motor wrote:Obe, sačekaš malo pa vratiš prvo minus pa plus
Kad prvo staviš plus, možeš slobodno da zakačiš bilo gde i ništa se neće desiti. Isto tako, ako sa ključem koji je na minusu dodirneš karoseriju, ništa se neće desiti jer ona je već spojena na minus.
- Ajvanho
- Automobil: Lada 111 1.5 16v
Senzor temperature u kabini, u njemu ima jedan ventilatorčić. Možda je pun prašine pa se čuje više nego što treba.masan_motor wrote: I mene interesuje čemu služi ta crna kutijica na krovu iza svetla...
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.
-
masan_motor
Daj ložiš nas, šta će senzor temperature ladi koja nema klimu? Nema ni displej?!? Da to možda nije neka kao ventilacija? Nema nikakvog smisla.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Ima automatsko održavanje temperature kad radi grejanje
- Ajvanho
Na osnovu podatka sa tog senzora, klapna grejanja se otvara više ili manje. Znači ako je temperatura u kabini 5C, a ti podesiš grejanje na 28C, klapna grejanja se skroz otvara i sav vazduh koji ulazi u kabinu ide preko grejača. Kad dostigne zadatu temperaturu, klapna se delimično zatvara i u kabinu ne ulazi više tako vreo vazduh već nešto hladiniji.

-
masan_motor
Auuu dadada skroz sam zaboravio da sve te lade imaju automatske klapne za ventilaciju, što je meni urnebesno smešno ako automobil nema klimu... Na grejanje sam skroz zaboravio
Što je simpatičan taj bord kompjuter, može li da se samo ubode umesto onog truljavog sata koji tu stoji na jeftinijim modelima? Koje su sve njegove čari?
Što je simpatičan taj bord kompjuter, može li da se samo ubode umesto onog truljavog sata koji tu stoji na jeftinijim modelima? Koje su sve njegove čari?
- Ajvanho
@masan_motor
Član Zmaj145 je ovde postavio pitanje u vezi svog problema a mi razglabamo o drugim stvarima, ali evo ukratko da ti odgovorim:
Skine se sat i iza njega postoji priključak koji se ubode u putni računar, trip kompjuter ili kako ga ko već zove. Još je samo potrebno da se izvuče jedna žica sa priključka za dijagnostiku do putnog računara i to je sve. Kad se tako poveže pokazuje sat, budilnik, datum, napon, trenutnu potrošnju goriva, prosečnu potrošnju, ukupnu potrošnju, trenutnu brzinu, prosečnu brzinu, predjenu kilometražu, nivo goriva, dužinu puta sa trenutnom količinom goriva, podatke ECU-a, parametre sa ECU-a, broj grešaka, kodove grešaka i ima mogućnost brisanja gresaka. Dakle sve što i bilo koji drugi putni računar. Potraži malo po forumu, ima nekoliko tema gde se pričalo o ovome, mogu da se povežu i neki drugi putni računari osim ovog ruskog. Ja imam ovakav i sasvim mi je dovoljan.
Član Zmaj145 je ovde postavio pitanje u vezi svog problema a mi razglabamo o drugim stvarima, ali evo ukratko da ti odgovorim:
Skine se sat i iza njega postoji priključak koji se ubode u putni računar, trip kompjuter ili kako ga ko već zove. Još je samo potrebno da se izvuče jedna žica sa priključka za dijagnostiku do putnog računara i to je sve. Kad se tako poveže pokazuje sat, budilnik, datum, napon, trenutnu potrošnju goriva, prosečnu potrošnju, ukupnu potrošnju, trenutnu brzinu, prosečnu brzinu, predjenu kilometražu, nivo goriva, dužinu puta sa trenutnom količinom goriva, podatke ECU-a, parametre sa ECU-a, broj grešaka, kodove grešaka i ima mogućnost brisanja gresaka. Dakle sve što i bilo koji drugi putni računar. Potraži malo po forumu, ima nekoliko tema gde se pričalo o ovome, mogu da se povežu i neki drugi putni računari osim ovog ruskog. Ja imam ovakav i sasvim mi je dovoljan.
Ventilator krovni kabine . Zna da krci .masan_motor wrote:Prvo skini kleme sa akumulatora i sačekaj malo pa šta ti bog daI mene interesuje čemu služi ta crna kutijica na krovu iza svetla, gađao sam da je foto senzor koji kada je dan - ne pali svetlo u kabini ali ko zna šta je, možda je rus smislio neko čudo
Nije sve bas tako
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Nema potrebe skidati obe kleme, skine se samo minus.
Ako samo brljave lampicena tabli, skini je i vidi da nije počelo negdje korodirati.
Ako samo brljave lampicena tabli, skini je i vidi da nije počelo negdje korodirati.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
-
masan_motor
Ajde ovde da pitam: Na ovoj tabli sa lampicama levo, leva strana kao fontana i staklo znakić, konstantno gori iako su obe posude za pranje stakla pune? senzor u čontari umro?