Alternator ne radi kako treba.pomoć
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
sinisa1981
- Automobil: Lada 110 15 16v
Alternator ne radi kako treba.pomoć
Da li neko može da mi napiše kako da proverim na brzinu da li alternator radi kako treba? Prazni mi se akumulator često.Proverio sam alternator na brzinu sa glimericom - ima struje, očistio diode i kontakte stavio nazad šrafove, sve uredno vratio nazad(bar mislim). Non stop mi je uključena crvena lampica u obliku akumulatora...pisao sam ovde vež u vezi štop svetala, Vaš savet mi je pomogao. Štop svetla sada rade. ...Naime čini mi se da je crvena žica koja ide iz alternatora problem...Da li ona ide direktno iz alternatora u akumulator na plus? Hvala svima na savetima.
Re: Alternator ne radi kako treba.pomoć
To mozes provjeriti unimerom.. upali auto, uzmi unimer I stavi na kleme, + I - I ocitaj koliko ti puni.. trebalo bi oko 14v. I nek neko malo daje gas, ako je sve u redu ne bi trebalo trebalo da mjenja napon.. mozda nesto vrlo, vrlo sitno. Ako je isti alternator kao kod Samara a mislim da jeste, imas jednu zicu, ne znam sad koje je boje, sa plasticnim dzekom, koja se kaci na alternator a to bi trebalo biti za lampicu. Ako ti stalno gori lampica mozda ti ta zica nije prikopcana na alternator?
Kada upališ auto meri unimerom i ako puni kako treba onda ugasi auto. Zatim pogasi sve potrošače u kolima. Skini jednu klemu i veži unimer redno a na unimeru podesi na 6A i polako smanjuj ka mili amperima i prati dali se očitava neka potrošnja. Ako unumer beleži potrošnju idemo dalje.
A nisi javio za štop svetla kako si ih popravio i gde je bio kvar.
-
sinisa1981
dejca wrote: ↑Tue Apr 07, 2020 11:04 pmKada upališ auto meri unimerom i ako puni kako treba onda ugasi auto. Zatim pogasi sve potrošače u kolima. Skini jednu klemu i veži unimer redno a na unimeru podesi na 6A i polako smanjuj ka mili amperima i prati dali se očitava neka potrošnja. Ako unumer beleži potrošnju idemo dalje.
Nemam pojma kako su štop svetla proradila, uzeo sam wd sprej i sve poprskao i to dobro, sav onaj snop kaablova, posle toga nije ništa radilo ni sat ni onaj pokazivač pored sata i tu odustanem da ne zeznem još nešto, odspojim žice sa štop prekidača kod kočnice i tako ostavim i pošto sam primetio da me očigledno zeza struja krenem ja laik na alternator, otvorim onu plastiku,skinem tu diodnu ploču, vratim je na mesto i od onda je i počeo problem sa alternatorom tj crveni lampica za akumulator i onda da proverim osigurače izvadim ih sve i stavim nove i vidim jedan je pregoreo baš taj koji je zadužen za pokazivač od kompjutera, sat i štop svetla. Od onda štop svetla rade. Valjda je wd dao neki kontakt. i ne trepere mi više svetla jer sam našao jednu neizolovanu žicu kod alternatora koja ide iz te diodne ploče u onaj pretvarač napona. Izolujem je dobro izolirkom i ne trepere svetla. Tako da vratio sam štop svetla, ne trepere više svetla, ali sam izgleda zeznuo alternator , verovatno nisam nešto dobro stavio nazad. Imam dva akumulatora jedan je uvek na punjaču. Sad kad vozim i kad stanem moram da skidam kleme sa akumulatora svaki put kad parkiram na malo duže...Probaću danas taj zahvat sa unimerom.Hvala na savetima. Nešto sam i naučio ovde. Inače muzičar sam,nemam pojma oko automobila.Ali eto sila prilika me naterala da učim i zanimljivo je.![]()
-
sinisa1981
probaću to sa unimerom ali sam siguran da je ta žica sa plastičnim dzekom vezana tj prikopčana za alternator jer sam gledao.HvalaaaaZokRS wrote: ↑Tue Apr 07, 2020 9:06 pmTo mozes provjeriti unimerom.. upali auto, uzmi unimer I stavi na kleme, + I - I ocitaj koliko ti puni.. trebalo bi oko 14v. I nek neko malo daje gas, ako je sve u redu ne bi trebalo trebalo da mjenja napon.. mozda nesto vrlo, vrlo sitno. Ako je isti alternator kao kod Samara a mislim da jeste, imas jednu zicu, ne znam sad koje je boje, sa plasticnim dzekom, koja se kaci na alternator a to bi trebalo biti za lampicu. Ako ti stalno gori lampica mozda ti ta zica nije prikopcana na alternator?
- Cika Stevan
- Automobil: L110
Po meni samo ta žica, koja je strelicom označena ide na alternator. Trebalo bi da je za kontrolnu lampicu, plus daje pobudu alternatoru, ako se ne varam. One kablove koji su pod šrafom ne računam.
https://imgbbb.com/image/TC5OTn
https://imgbbb.com/image/TC5fcy
https://imgbbb.com/image/TC5OTn
https://imgbbb.com/image/TC5fcy
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Ako ta tanka žica spadne sa alternatora, tada ne svetli lampica uopšte i alternator ne puni. Žica ide na mesto označeno sa C, a druga koja je mnogo deblja ide na mesto B+ i obično je zašrafljena.
- Cika Stevan
- Automobil: L110
Neko je vec rekao ako Unimer stavis na podrucje za merenje napona jednosmerne struje i na podeok najmanje na 20V. Izmereni napon akumulatora sa ugasenim motorom primer 12V. Dobijeni reuzltat zabelezis.
Unimer ostavljas tako prikljucen, kao kod prethodnog merenja. Stim da upalis motor. Ako altermator puni, najmanje za 2 Volta Unimer treba da prikaze veci napon u akumulatoru.
Primer: ako napon akumukatora sa ugasenim motorom bio 12V, a sa upaljnim motorom unimer pokazuje 14V i ne manje, onda je punjenje ok odnosno u redu je.
Unimer ostavljas tako prikljucen, kao kod prethodnog merenja. Stim da upalis motor. Ako altermator puni, najmanje za 2 Volta Unimer treba da prikaze veci napon u akumulatoru.
Primer: ako napon akumukatora sa ugasenim motorom bio 12V, a sa upaljnim motorom unimer pokazuje 14V i ne manje, onda je punjenje ok odnosno u redu je.