servis redovan 110
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
servis redovan 110
lada 110, 2000god, presla 120000km,vozim na plin,vreme mi je da menjam sledece stvari, pa mi trema predlog:
1/ulje i filter
2/svecice i kablove,
3/filter vazduha
4/filter goriva
pozdrav-hvala.
1/ulje i filter
2/svecice i kablove,
3/filter vazduha
4/filter goriva
pozdrav-hvala.
- josif visarionovic
- Site Admin

- Otkud_znam
- Automobil: lada 110 8v
- josif visarionovic
- Site Admin

O, ccc, vecu glupost nisam cuo.Otkud_znam wrote:A zasto filter za vazduh na 10-15 kad pise na kucistu filtera 30 000,a i tada samo ga produvas kompresorom i teraj dalje
To je kao kada bi dobro oprao filter ulja i stavio ga nazad na blok.
Isto je kao kada auto ne bi prao sundjerom, nego samo ga tusirao vodom, da spadnu krupni komadi blata, a kada se osusi, ostane i dalje prljav.
- Otkud_znam
- Automobil: lada 110 8v
Pa mozda je to glupost ali znam ljude koji predju i 200.000+ hiljada bez menjanja filtera,samo ga produvaju,a auto im sasvim normalno radi.
A za filter za ulje,hm..,nasao sam na netu da su filteri koji se koriste u "komercijalno prodavanim vozilima" beskorisni,jer je velicina cestica koje najvise doprinose habanju motora daleko ispod one koju filteri ovog tipa uopste mogu da zaustave.
Ovo nisam ja izmislio,to kaze penzionisani americki tehnicki mornaricki oficir.
Pa malo o ulju:
- Sinteticko ulje je razvijeno za podmazivanje mlaznih motora (?), za vreme Vijetnamskog rata.Vojnici u aerobazama su ga probali i na vozilima i ustanovili da je kvalitetnije od mineralnog.Temeljita vojna ispitivanja su pokazala da ne degradira, ni fizički ni hemijski, ni posle pređenih 150 000 km!
Nije lose malo proguglati,a ne o'ma reci "glupost"
,tj ne skodi,a cim ne skodi znaci da koristi 
A za filter za ulje,hm..,nasao sam na netu da su filteri koji se koriste u "komercijalno prodavanim vozilima" beskorisni,jer je velicina cestica koje najvise doprinose habanju motora daleko ispod one koju filteri ovog tipa uopste mogu da zaustave.
Ovo nisam ja izmislio,to kaze penzionisani americki tehnicki mornaricki oficir.
Pa malo o ulju:
- Sinteticko ulje je razvijeno za podmazivanje mlaznih motora (?), za vreme Vijetnamskog rata.Vojnici u aerobazama su ga probali i na vozilima i ustanovili da je kvalitetnije od mineralnog.Temeljita vojna ispitivanja su pokazala da ne degradira, ni fizički ni hemijski, ni posle pređenih 150 000 km!
Nije lose malo proguglati,a ne o'ma reci "glupost"
,tj ne skodi,a cim ne skodi znaci da koristi svecice
Ja licno vec 15k vozim na neke BERU svecice i ne mogu da se zalim. Inace vozim i na benzin i na plin. Ulje koje koristim menjam na 7-8 k km Lique Moly polu sinteticko 10w40, i fradov filter za ulje.jeronimo wrote:luftiranje fitera za vazduh je kao luftiranje wc papirakao što neko reče...
svećice ngk bpr6es
- letnjikovac