potreban savet
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
potreban savet
Prvo pozdrav svima, novi sam na forumu, veoma me je obradovalo da na mrezi postoji ovakvo mesto, za nas, vlasnike ruskih vozila.
Elem, imam Ladu Nivu 1.7i 2003. godiste. Bukvalno od prvog dana ekploatacije imam sledeci problem:
Kada zelim da prebacim u nizi stepen prenosa (najcesce iz trece u drugu), u trenutku kada pritiskam kvacilo broj obrtaja dok je noga na kvacilu naglo opada, pale se lampice, a neretko se i gasi motor. Ukoliko u kratkom roku ponovo pritisnem pedalu gasa, motor se "vraca iz mrtvih" cak i ako se predhodno ugasio.
Ne znam kod koliko sam majstora isao i koga sve nisam pitao, ali mi niko nije resio problem.
Prvi kod koga sam isao je rekao da je otisao davac brzine i zamenio ga novim. Takodje je kostatovao da sam kupio auto (novog sam kupio) sa davacem brzine za ladu 110 umesto originalnog. Onda je stavio originalni i nista nije pomoglo. Covek iz KG mi je merio parametre i rekao da je sve apsolutno u redu. Uglavnom, ja sam "naucio" kako da mi se ne gasi (dolazio sam u vrlo kriticne situacije - skrecem na raskrsnici, kocim, prebacujem u drugu on se gasi, a iz suprotnog pravca nailaze kola), ali me i dalje jako iritira ta pojava. Takodje sam razgovarao sa jos nekim vlasnicima istog modela iz iste godine, i jedan od njih mi je rekao da ima isti problem. Interesantna je cinjenica da je tu ladu kupio kod istog dilera kao i ja.
Da li neko zna sta bi mogao da bude uzrok problema i da li postoji nacin da se on prevazidje.
Unapred hvala!
Elem, imam Ladu Nivu 1.7i 2003. godiste. Bukvalno od prvog dana ekploatacije imam sledeci problem:
Kada zelim da prebacim u nizi stepen prenosa (najcesce iz trece u drugu), u trenutku kada pritiskam kvacilo broj obrtaja dok je noga na kvacilu naglo opada, pale se lampice, a neretko se i gasi motor. Ukoliko u kratkom roku ponovo pritisnem pedalu gasa, motor se "vraca iz mrtvih" cak i ako se predhodno ugasio.
Ne znam kod koliko sam majstora isao i koga sve nisam pitao, ali mi niko nije resio problem.
Prvi kod koga sam isao je rekao da je otisao davac brzine i zamenio ga novim. Takodje je kostatovao da sam kupio auto (novog sam kupio) sa davacem brzine za ladu 110 umesto originalnog. Onda je stavio originalni i nista nije pomoglo. Covek iz KG mi je merio parametre i rekao da je sve apsolutno u redu. Uglavnom, ja sam "naucio" kako da mi se ne gasi (dolazio sam u vrlo kriticne situacije - skrecem na raskrsnici, kocim, prebacujem u drugu on se gasi, a iz suprotnog pravca nailaze kola), ali me i dalje jako iritira ta pojava. Takodje sam razgovarao sa jos nekim vlasnicima istog modela iz iste godine, i jedan od njih mi je rekao da ima isti problem. Interesantna je cinjenica da je tu ladu kupio kod istog dilera kao i ja.
Da li neko zna sta bi mogao da bude uzrok problema i da li postoji nacin da se on prevazidje.
Unapred hvala!
verovatno postoji, posto kazes da je davac brzine od 110, pretpostavicu da je rec o motoru sa direktnim ubrizgavanjem.
Pokusaj da ocistis step motor. Neki ga jos nazivaju i davac ler gasa.
Ako ti se i dalje gasi prilikom kocenja motorom ili kako si opisao pokusaj sa zamenom, ali uradi to u nekom servisu gde mogu da provere ili ako imas nekog poznanika u nekoj prodavnici pa da mozes da vratis ako nije do njega jer deo nije ni malo jeftin:)
Sta da radimo ako nije to:))
Bice poslusao mene....jbg:)
pozzz
Pokusaj da ocistis step motor. Neki ga jos nazivaju i davac ler gasa.
Ako ti se i dalje gasi prilikom kocenja motorom ili kako si opisao pokusaj sa zamenom, ali uradi to u nekom servisu gde mogu da provere ili ako imas nekog poznanika u nekoj prodavnici pa da mozes da vratis ako nije do njega jer deo nije ni malo jeftin:)
Sta da radimo ako nije to:))
Bice poslusao mene....jbg:)
pozzz
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Re: potreban savet
A kad nagazis kvacilo, recimo dok je motor na leru, sta se desi? jel se ne cini mozda i tad da motor zapinje i gubi obrtaje?Sinisa wrote:Prvo pozdrav svima, novi sam na forumu, veoma me je obradovalo da na mrezi postoji ovakvo mesto, za nas, vlasnike ruskih vozila.
Unapred hvala!
Prvo da se zahvalim na savetima vezanim za step motor. Svakako cu pogledati kad se vratim sa godisnjeg. Winux je apsolutno u pravu, taj davac brzine se nalazi kod reduktora, majstor mi je objasnjavao koja je njegova funkcija ali nema sanse da se setim.
Dare, ne desava se na ler gasu, kada stojim u mestu, ne desava se prilikom prebacivanja u visi stepen prenosa, samo u trenutku kada kocnenjem pocnem da obaram broj obrtaja a zatim stisnem kvacilo kako bih presao u nizi prenos (iz trece u drugu sam naveo kao primer kada se to najcesce desava). Ono sto sam kao laik do sada zakljucio je da on u tom trenutku definitvno negde nesto odvuce struju. To sam zakljucio na osnovu rada venitalora (kada zimi ukljucim grejanje) u kabini koji se gotovo ugasi kada dodje do te pojave (jasno se cuje kako mu se smanjuje brzina).
Ne znam da li sam ovoga puta bio ilustrativniji, u svakom slucaju hvala na trudu.
Dare, ne desava se na ler gasu, kada stojim u mestu, ne desava se prilikom prebacivanja u visi stepen prenosa, samo u trenutku kada kocnenjem pocnem da obaram broj obrtaja a zatim stisnem kvacilo kako bih presao u nizi prenos (iz trece u drugu sam naveo kao primer kada se to najcesce desava). Ono sto sam kao laik do sada zakljucio je da on u tom trenutku definitvno negde nesto odvuce struju. To sam zakljucio na osnovu rada venitalora (kada zimi ukljucim grejanje) u kabini koji se gotovo ugasi kada dodje do te pojave (jasno se cuje kako mu se smanjuje brzina).
Ne znam da li sam ovoga puta bio ilustrativniji, u svakom slucaju hvala na trudu.
Lada Niva 1.7i
Pa nikakve:)Dare wrote:meni samo nije jasno kakve veze sve to ima bas sa drugom i trecom brzinom
hehehee
Konusni sesir step motora cesto hoce da se zaprlja i samim tim ne moze da radi svoj posao. Uglavnom se problem resava ciscenjem samog motora i difuzora (ja ga tako zovem jer mu ne znam ime) elem to je ona "budza" posle creva za usisavanje vazduha a pre ajnshpric glave iliti usisne grane:)
Drzi se na dva srafa 8mm i bilo bi lepo ako bi mogao da ga skines celog i ocistis negde u nekom karburator servisu sa ultrazvucnom kadom:)
Takodje i step motor to jest oprugu i sipkicu sa konusnim sesiricem:) nemoj turati motoric:)))
mada za to bi ti trebao aparat sa kojim ces ga "isterati" napolje i posle uvuci:)
Auto je 2003 godiste, i ako to nije nikada skidano i cisceno, veeeelika je verovatnoca da te to "zeza"
Kontam, mozda je najbolje ako je kvar do toga, da odes u servis jer ce mozda posle ciscenja i njakanja step motora ECU trebati da se resetuje, nisam siguran.
a za to treba krsteni servis kako je vec neko spomenuo:)
Last edited by Winux on Tue Aug 07, 2007 8:53 pm, edited 1 time in total.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Ako je takva situacija, onda treba imati protivpozarni aparat u kolima :idea:Sinisa wrote:Prvo da se zahvalim na savetima vezanim za step motor. Svakako cu pogledati kad se vratim sa godisnjeg. Winux je apsolutno u pravu, taj davac brzine se nalazi kod reduktora, majstor mi je objasnjavao koja je njegova funkcija ali nema sanse da se setim.
- josif visarionovic
- Site Admin