Na osnovi vlastitog iskustva donosim neka zapažanja.
Ispada da su zadnji seleni vrlo važna komponenta za sigurnost na otvorenoj cesti i za zdravlje zadnjeg pogona.
Meni su bili dosta u lošem stanju i jedna od šipki koja drži zadnju krutu osovinu je bila malo savinuta. Odlučio sam promjeniti sve zadnje šipke sa selenima i efekt je jako pozitivan. Naime već sam mijenjao selene jednom ali ispada da se majstoru nije dalo, ali pare je uzeo.
Šta se dešava, nakon 10 godina i 130 000 od čega je dosta bilo i po terenu i naravno poslovično katastrofalnim cestama seleni se pomalo omekšavaju i stanjuju. Na zadnjem mostu ih ima ukupno 10. Kako se oni pomalo stanjuju tako se zadnji most pomalo odmiče prema zadnjem kraju auta. Naravno da pomak nije jednak za šipke na desnoj i lijevoj strani.
Posljedice ovog su katastrofalne po dinamiku vožnje i vijek zadnjeg kardana.
Budući da seleni omekane i dobiju zračnost cijeli zadnji most se može malo pomicati cca 5 do 10 mm što omogućije zadnjim kotačima da skreću. A s obzirom da se cijeli most pomiče suprotno od smjera kretanja vozila tako se i izvlači teleskop kardana. Znači ako se zadnja osovina pomakne unazad za 7 mm ( po kateti) kardan će se izvući po hipotenuzi (pitagorin poučak) što znači da će se kardan izvući malo više od ovih 7. Kritični presjeka na teleskopu će se smanjiti i kardan će biti više osjetljiv na udare i smjanjuje mu se radni vijek. Od tuda misterija da odlazi teleskop zadnjeg kardana, a ne prednjeg. (prednja osovina je nezavisna, drukčija izvedba.
Jedan od efekata loših zadnjih selena je da auto ne drži pravac iako je prednja geometrija uredna. Vektor kretanja auta je rezultanta vektora prednjeg i zadnjeg mosta).
Kardan se također može gibati u ovom slučaju i u radijalnom smjeru, što se može provjeriti i klimanjme rukom kardana. Taj radijalni pomak je naravno jo agresivniji po naletom momenta sa motora i malo pomalo uništava ležaj na ulaznom vratilu u zadnji diferencijal, što se vidi po zauljenom zadnjem diferencijalu, jer semering ne može zapitivati (brtviti) vratilo koje se toliko mnogo pomiče u radijalnom smijeru.
Poruka priče, redovno promjeniti selene.
Da ne bi kraljevstvo propalo radi jednog eksera u potkovi .....(poslovica neka )
Selen blokovi zadnjeg ovešenja
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
- na benzinskoj me vole
Selen blokovi zadnjeg ovešenja
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Re: Selen blokovi zadnjeg ovešenja
Podigneš ručnu, čučneš iza zadnjeg branika i rukama guraš auto napred-nazad. Ako su propale gumice primetićeš kako se zadnja osovina pomalo zaokreće zajedno sa točkovima. U težim oblicima se javlja šetanje zadnjeg kraja kad se pri većoj brzini dodaje ili oduzima gas, kao kada se probuši guma.
- na benzinskoj me vole
Re: Selen blokovi zadnjeg ovešenja
Da, da meni se pojavilo šetanje kad dodaješ gas, vrlo nugodno iskustvo...
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !