Sta trosi ulju u motoru
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
Re: Sta trosi ulju u motoru
ako ga stopujes dobices jos vecu potrosnju ulja...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
-
Cobi
- Automobil: lada niva
Nekoliko ljudi mi je reklo i preporucilo da probam da promenim ulje te da ce mozda tada da se potrosnja ili smanji ili nestane.
Naime kad su mi oradili motor majstori su sipali u njemu Mobil super 2000 10-40 /polusintetiku/............
Sad mi neko kaze da ne mogu i da nesmem da se vracam na mineralno ulje da cu sjebati motor, a drugi preporuciju isto polusintetiku ali neko kvalitetnoje i gusce ulje-
Sta bi bilo najbolje da odradim da probam sa zemenom ulja ali koje da sipam i koju gustinu.......
Naime kad su mi oradili motor majstori su sipali u njemu Mobil super 2000 10-40 /polusintetiku/............
Sad mi neko kaze da ne mogu i da nesmem da se vracam na mineralno ulje da cu sjebati motor, a drugi preporuciju isto polusintetiku ali neko kvalitetnoje i gusce ulje-
Sta bi bilo najbolje da odradim da probam sa zemenom ulja ali koje da sipam i koju gustinu.......
gleCobi wrote:Nekoliko ljudi mi je reklo i preporucilo da probam da promenim ulje te da ce mozda tada da se potrosnja ili smanji ili nestane.
na mojoj nivi kad ulijem 10w40 titra lampica od ulja
a kad ulijem 15w40 sve ok
probaj nasut neko domače ulje 15w40 i probaj
lasta
Seru, pa se mažu.Cobi wrote: Sad mi neko kaze da ne mogu i da nesmem da se vracam na mineralno ulje da cu sjebati motor...
druze, u motor od auta se sipa jedino ulje koje odgovara specifikaciji koja je preporucena od strane proizodjaca. da li je to cista, ili polusintetika ili mineralno, to odredjuje proizvodjac auta. e sad moras voditi racuna da i ta sintetika ili polusintetika ili mineralno odgovara specifikaciji koja je preporucena od strane proizvodjaca. sipanjem gusceg ulja od propisanog- ne resava se problem sa motorom i pritiskom ulja u njemu. pozz
taj mobil je ok i preporucen je za te motore (ako je original naravno) tu su i agip, shell,lukoil itd u gradacijama od 10 w-40 do 2oW-50
i 5w-40 za niske temperature. moj izbor bi bila upravo takva polusintetika 10w-40 kao svesezonsko ulje...mozes probati sa drugim proizvodjacem ali sa obzirom da ti se potrisnja javlja povremeno pre ce biti da ti je nesto od luftova u motoru ostalo....(kad udjes u rezim osiromasenog dotoka vazduha)
i 5w-40 za niske temperature. moj izbor bi bila upravo takva polusintetika 10w-40 kao svesezonsko ulje...mozes probati sa drugim proizvodjacem ali sa obzirom da ti se potrisnja javlja povremeno pre ce biti da ti je nesto od luftova u motoru ostalo....(kad udjes u rezim osiromasenog dotoka vazduha)
-
Cobi
Vratio sam se kao sto ste mi rekli na mineralno ulje i to mobilovo isto. Ali i dalje za mene i sve sa kojima sam usmeno kontaktirao bilo majstori bilo amateri, neobjasnjiva pojava ............ Po ravnom sam prosao 1000 km i nije mi potrosio ni gram ulja,,,, i eno cuda otisao do sela u brdu oko 60 km voznje u oba smera sto uzbrdo, sti nizbrdo sto po ravnom i u vozdnju osteio malte ne kako gori zivo ulje - dosao kuci i oko 120 grama izgoreo ulja --- a kod filtera za vazduh suv ko barut. Znaci ne izduva ga vec ga SAGORI
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Gumice ventila ti je naj jednostavnije i najjeftinija varijanta, ako znas da uradis sam.
-
Cobi
Odradio sam glavu motora - sada cu videti sta se desava nadalje ...........
Pozdrav!
Lada Niva 1.7 karburator 2004god. 50k km presla.
Kad sam je kupio jesenas sipao sam manol 10w 40 ulje u motor.
Za 5k km potrosila mi je pola litre.
Svecice suve, na iberu bez dima i masnoce, ispod auta suvo i nema tragova curenja.
Ide kao mutava, na otvorenom moze i preko 140 ali ne smem.
Majstor mi kaze da je to dosta retko za nju i savetuje 20w50 a ja stvarno necu da imam posla sa tom gradacijom.
Nisam vozio takve skalamerije u zivotu pa nisam ni navikao da mi fali ulja.
Sto se voznje tice, dosta je ostrije vozim i po gradu ali sve u granicama normale.
Gde moze da odlazi ulje i jel to normalno za taj motor.
Lada Niva 1.7 karburator 2004god. 50k km presla.
Kad sam je kupio jesenas sipao sam manol 10w 40 ulje u motor.
Za 5k km potrosila mi je pola litre.
Svecice suve, na iberu bez dima i masnoce, ispod auta suvo i nema tragova curenja.
Ide kao mutava, na otvorenom moze i preko 140 ali ne smem.
Majstor mi kaze da je to dosta retko za nju i savetuje 20w50 a ja stvarno necu da imam posla sa tom gradacijom.
Nisam vozio takve skalamerije u zivotu pa nisam ni navikao da mi fali ulja.
Sto se voznje tice, dosta je ostrije vozim i po gradu ali sve u granicama normale.
Gde moze da odlazi ulje i jel to normalno za taj motor.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Ja sam jednom sipao neki Castrol i isto tako sam primetio da nedostaje. Onda sam se vratio na Luk Oil i sve je ok. Tako da možda zaista našim motorima neka ulja ne prijaju. U vožnji nisam ništa primetio neobično ali nivo je bio opao.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Meni potroši toliko za 500km :-D
pod jedan svaki auto trosi ulje u manjoj ili vecoj meri. pise lepo u knjizici, ko ga je uzeo novog bez obzira na prozvodjaca. kome ne trosi taj ili ima gorivo ili vodu u motoru(ili mu neko dosipa nocu)...
.inace taj manol ko zna sta je, sipaj neko krsteno u toj gradaciji ili ako hoces puno da je stiskas i vozis pod opterecenjem sipaj polusintetiku 15w-50(recimo motul) ili 10w-60 (castrol) mozda i mobil 1 (10w-60) to izdrzava sta hoces. potrosnja od 100 grama na 1000 km uz stiskanje je normalna pojava...
U menjac i difererencijale sam sipao castrol a ovaj manol u motor, rekli da je odlican.
Na njemu pise germany, folija ispod cepa, pod prstima dobro.
Imao sam juga za pecanje 2005 presao 100k km i od prvog dana u njemu je bio zuti mineralni shell 15w40 nije trosio ni kap na 7k km.
Razmisljam da probam sa njim ili motulom.
Imam uvoznika motula na 2km od kuce.
Mada kazem taj shell nije imao gresku.
Na njemu pise germany, folija ispod cepa, pod prstima dobro.
Imao sam juga za pecanje 2005 presao 100k km i od prvog dana u njemu je bio zuti mineralni shell 15w40 nije trosio ni kap na 7k km.
Razmisljam da probam sa njim ili motulom.
Imam uvoznika motula na 2km od kuce.
Mada kazem taj shell nije imao gresku.
tu na jugu je pola bilo gorivo u ulju zbog karburatora, a obaska sto vecina nije srela juga koji posle 100 000 nije duvao na iberlauf vise nego na auspuh. izuzetak su jedino bili 1.3 motori u kabriu, ili peugeot varijanta. ostalo se raspadalo(ili mu je neki deo otpao) posle pola te kilometraze...