Resio sam da kupim Ladu Nivu i taman da je kupimo ono mi drug kaze da je Niva previse skupa za odrzavanje a pogotovo za gorivo.Preporucio mi je Suzuki Samuraj Bolje i jeftinije resenje.Zato trazim strucno misljenje koji je auto bolji terene i koji je jeftiniji za odrzavanje.
Ova slika je sa stranice AutoBilda
hahahahahahaa pa kako bi mogla Niva da bude skuplja za odrzavanje od Suzukija? set kvacila oko 3500din, guma 3000din, cilindar kvacila 700, zadnji kocioni cilindar 780, krst kardana oko 1000.... to ti dodju najskuplji delovi pod uslovom da vozis normalno, a ne da divljas. ...plocice kocnica - 600, paknovi 900, sajla rucne oko 1100....
+ imas delove na svakom cosku, a o buvljacima da i ne pricam
+ taj Suzuki bi bio polovan, verovatno
+ znam da neki suzukiji imaju blokadu prednjeg diferencijala u centru tocka, sto ce reci da kad se zaglavis u blatu moras napolje da bi to koristio
+ Niva ti je po meni mnogo udobnija, prostranija od Suzukija. Jedino je mozda bucnija malo.
Nije bucnija, ako je sve u redu.
Dobro, malko su skuplji cilindri ako su originalni, ali onda ne stradaju po 60 000km.
Te cene sto si dao su za fenox.
Vozio sam jedan period Samuraj. Jos od srednje skole, pa kasnije i na faxu.
Mnogo je nestabilniji od nive i jako puno truli, svi rubovi...,ali ima pravu sasiju i veoma je neudoban.
Niva je mnogo udobnija, meksa, stabilnija u krivinama(koliko jedan 4X4 moze biti stabilan) ima bolju prohodnost, a odrzavanje je jeftino. Prohodnost joj je bolja bar pet puta.
Sa druge strane Suzuki sa 1.3 motorom nema bas nikakvih problema, ali je enterijer bas spartanski opremljen.
Zuki uopste nije los, cak sam na nekim cro forumimam procitao da je prohodniji od Nive. Ali opet, nisam kompetatan da odgovorim za Zuki jer nisam video uzivo kako ide van puta. Ja bih pre Nivu, samo zbog toga sto je veca.
suzuki ima dobru prohodnost na pravcu(uzan je i tanak), manju po bočnom nagibu mesta mazad i u gepeku nema ni za sekirče a svi suzukijevi motori imaju problem sa pregrevanjem(ali ga dobro podnose) delovi su duplo skuplji nego za ladu ali je lada majbah po udobnosti u odnosu na suzuki. ko voli nek izvoli ja ne bih...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
ah da inače niva je najmanji porošač u klasi terenaca retko koji se može pohvaliti sa potrošnjim od 9-11 litara , uključujući i dizele zeza ih obično velika težina 2200-2500 kila pa i više..
Da. Ta tezina smeta ne samo zbog potrosnje, nego i kad naidjes na blato - samo upadnes i kraj puta. A ako se sa jos trojicom drugara vozis u Nivi i uspes da je zaglibis , ima da je iznesete bez muke
Sa kraja devedesetih? Pa sta se tu pravilo sto ide dobro van puta. Wrangler, Grand Cherokee, G klasse, Defender... Nijedan od pomenutih nije preko 2,2 tone.
bre alekre informiši se malko, od svih koje si pomenuo(mada ih ima još recimo isuzu ili pajero) izuzeću wranglera on ima DVOJE vrata najlakši je defender -aluminijumska karoserija na čel. ramu i šasiji sa motorom od 2,4 koji se smatra premalim težak oko 2000 kila (bez dod opreme) i to je model za 2007 godinu(sa olakšanom šasijom od posebne vrste aluminijumske legure) u odnosu na model deset god stariji lakši je 20% (fabrika se hvali time-čak su i nitne zamenjene nisu više čelične). Ostali su teži (naravno u vagon varijanti)
Last edited by jeronimo on Fri Sep 14, 2007 8:50 pm, edited 4 times in total.