Rucice menjaca

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Re: Rucice menjaca

Post by Dare »

Ako je to, onda si na tragu.
Ajde probaj sad da olabavis one četiri matice (ključ 13) koje drže diferencijal za patos.
Kad to uradiš, ponovi proceduru sa reduktorom u neutralu i trećom, pa menjaj gas- daj i smanji par puta.
Moguće da je diferencijal silom postavljen u loš položaj, a ova procedura će ga vratiti na mesto koje mu najviše odgovara.

Ako to ne reši problem, onda ga skidaj i menjaj onu gumetinu ili zglob pored nje. Kod starijih niva tu imaš krst kardana, a kod novijih je homokinetički zglob. Videćeš već.

I još nešto.
Ta guma ume spolja ovako vizuelno da izgleda odlično. Međutim, bude iskidana i kad je skineš ona se raspadne. Sad kad je u namontiranom stanju na okupu je drže po tri šrafa sa strane menjača i sa strane diferencijala.

Cobi
Automobil: lada niva

Post by Cobi »

Vazi probacu sutra ali da samo trese moguce da je reduktor van mesta ali ono sto sam napisao da se tada i cuje ono brujanje vau vau vau pa se povecanjem brzine izgubi asocira me na to da je ipak mozda ta guma otisla jer imam osecaj da kao nesto nije u osi sto se okrece pa stvara brujanje a ne samo da trese vec oba u kombinaciji,
a da radi se o starom modelu lade nive 1,6. Usput za tu gumu sa 6 rupa mi je neko napomenuo da pase od nekog modela forda i da je mnogo kvalitetnija od original nivine pa cu da pogledam o kom modelu forda se to radi

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Ne znam. Ako paše sa forda to je sigurno sa nekog starog modela sa zadnjom vučom i ne verujem da ćeš naći original.
Bolje kupi ovu gumu kod proverenog prodavca, namontiraj pažljivo i to je to. I taj krst kardana koji se tu nalazi nije nešto preskup. Bolje ga zameni kad već vadiš sve to.

Kod mene je fabrički na svakom od šest šrafova kod te gume postavljen različit broj tankih podloški. Pretpostavljam da je njihova uloga centriranje ili balansiranje sklopa. Naravno, ti bez ogdovarajuće opreme nikad ne možeš idealno da ih rasporediš ali eto, ako bude problema posle zamene... Možeš i time da se poigraš.

Takođe, kod nive 1,6 hoće da strada onaj trokraki deo koji prenosi snagu sa menjača na gumu. Stradaju žlebovi u njemu, pa se javlja cimanje pri promeni brzine tzv "KLANG" zvuk :) i prateće anomalije. Obrati pažnju na taj deo.

Post Reply