cimanje na nivu

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Fantom

Post by Fantom »

Nije nosac menjaca provjerio sam.Nasao sam jednog majstora sto samo popravlja nive za dan,dva cu otici kod njega da vidim sta je problem pa se javljam

outsider

Post by outsider »

proveri da li je prednji diferencijal dobro ucvrscen. moj cale je pre dve-tri nedelje provalio da su srafovi koji ga drze odsrafljeni po citav santimetar i onda ceo dif ima veliki luft. ubaci u brzinu, legni ispod i angazuj nekog da gura auto (da ga cima napred-nazad). to ti je najbolji nacin da vidis sta se mrda a sta ne, sta je pricvrsceno a sta labavo. bez sirove snage angazovane na guranju ne mozes da vidis kako se diferencijali, reduktor i menjac ponasaju u voznji :)

Fantom

Post by Fantom »

Crkli su mi nosaci centralnog diferencijala,ne moze se vidjeti nikako dok auto stoji kaze majstor.On je provozao nivu i vidjeo kako tresu rucke na reduktor.Rekao mi je da ne kupujem nove jer su slabog kvaliteta i odmax ce mi crknut,nego me poslao kod jednog covjeka koji radi rucno te neke prstenove na njih i daje garanciju 5 godina :-).Tako da cu kod njega da ih napravim za 15 eura,5 godina je dobra garancija

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

neznam zasto, ali mislim da te taj majstor malo zeza. ja se druzim sa nivama od detinjstva i nikad mi ti nosaci nisu crkli. pre ce biti da je ona 6-ugaona guma ili kardanski krstovi. to je cest uzrok vibracija reduktora.
nije mi jasno kako je u voznji mogao da ustanovi da su drzaci riknuli. vibracije su vibracije, sta god ih izazivalo i mislim da ne mogu tako da se dijagnostikuju

outsider

Post by outsider »

na caletovoj nivu ti nosaci su bili losi + razlabavljeni. kupio je neke koje je mogao da nadje obicne, najobicnije, i posle montaze su se vibracije smanjile.
Da pokusam da definisem te vibracije: kretanje rucica reduktora napred-nazad tokom voznje uz amplitudu od desetak santimetara. javljale su se tokom ujednacene voznje a bile su posebno izrazene kad se pri voznji na relativno velikom broju obrtaja odjednom smanji gas (u drugoj brzini, recimo). posle montaze imao je i problem sa losim postavljanjem ali je to resio cim se ponovo zavukao ispod nje (valjda negde postoji prostor za podesavanje napred-nazad i prilikom prve montaze nisu bili postavljeni u pravcu tj. reduktor nije bio u pravcu vozila tj. kardana).
fantom, ne znam kakve nosace ti mozes da nadjes u prodaji ali ovi caletovi su krajnje obicni i krajnje cool + ovo se videlo i kad auto stoji, na jednom od njih je ona guma bila u fazi raspadanja

Fantom

Post by Fantom »

I meni je na jedan guma u fazi raspadanja a druga moze da podnese.Ali najgore je to sto nemam dje da kupim druge :cry: .Morem po otpada da idem a radije bih kupio nove

Post Reply