Prednji kardan
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
Re: Prednji kardan
naravno rucni cekrk od bar 2 tone, asovce i hidraulicna dizalica su sigurnosni imperativ za svaki malo jaci off road. sa tim da samo lajka trpi tako malo dodatne opreme .za ostale sto rece kolega "mala pomoc velikog traktora", ako moze i on da stigne do tacke...
gume menjaj pod hitno...
gume menjaj pod hitno...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- thief
- Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45
ma gume ima da se voze do zime, nema se para za druge. Za zimu nove voltayerke su spremne. A čekrk je neki ručno pravljen vuče 3 tone 
Jel tako...tako jee
Sad bas malo bolje gledam na slici u njenu prednju levu gumu(koja se vidi po gazecem sloju)-ona nema sare nikako kad je onako...napunila blatom i samo ,,lize,, sto bi rekli....Lose su ti gume 100%...sa dobrim gumama/Kama ili njene orginal kramponke,pa cak i Tigar 6.00-16,bi je odande bez problema iscupale-garantujem,bez ikakvi pomagala...
vli-5 i ima da leti ,a zubi da cvokocu..... 
pa to i jeste prava stvar, narocito za one koji su sluzili u o.m.j... 
- thief
- Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45
Ima oko 3mm šare...
...znam da nije dovoljno. I ima da izdrze do zime pa kako god, a u blato i nece lekcija je naucena. I ovo je bilo neplanski.
Jel tako...tako jee
- na benzinskoj me vole
Pozz
Imam problem sa kardanima poceli da lupaju, a da bude gore podvalili mi 2 kriva krsta.
Nisam ih dugo menjao pa nisam znao koje su dimenzije.
Znaci voleo bi da znam koje su dimenzije za Niva 2002, MPI (4 brizgaljke). Precnik soljica i duljina krstova. Vec sam ih menjao tako da su standardni koji idu na tu nivu.
Imam problem sa kardanima poceli da lupaju, a da bude gore podvalili mi 2 kriva krsta.
Nisam ih dugo menjao pa nisam znao koje su dimenzije.
Znaci voleo bi da znam koje su dimenzije za Niva 2002, MPI (4 brizgaljke). Precnik soljica i duljina krstova. Vec sam ih menjao tako da su standardni koji idu na tu nivu.
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
svaki prodavac ladinih delova ce znati koji krst da ti da i bez dimenzija. samo naglasi da je niva 1,7 da ti nebi dali za 1,6 koji su manji
- na benzinskoj me vole
Majstor mi rece da su mi se teleskopi kardana istrosili a da su krstovi ok. DA li se teleskopi daju popravljati ili ide novi kardan.
mogu se raditi ali ih rade specijalizovani servisi tipa Srboauto recimo kod nas(ranije bili deo sevisa recnog saobracaja) rade samo delove prenosa...
kod vas bi trebali biti ovi...
http://www.intermobil.hr/
e sad cena...
kod vas bi trebali biti ovi...
http://www.intermobil.hr/
e sad cena...
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
Pošto je ova tema započela s pitanjima o kardanima, da ne bi ubijali druge teme evo ja ću ovde napomenuti neke stvari generalno vezanih za skidanje i nameštanje kardana kao i delova kardanskog vratila,a i osovina uopšte.
Pošto vidim da se mnogi uhvate za glavu kad treba da skinu i nameste kardan na svoj auto,par stvari je vrlo bitno da se zna i nikada ih ne treba ispustiti iz vida.
Prvo,kardansko vratilo nije spejs-šatl,već jedna osovina koja prenosi obrtni momenat.
Druga stvar je da kardan, kada je kompletan tj.kada su na njemu svi delovi,predstavlja najobičniju obrtnu masu kao što su na primer: osovina,disk,točak..
Ali ajde malo da vidimo šta predstavlja balans i debalans obrtne mase na jednom najprostijem primeru:
TAČKA 1:
Ako se ima jedna osovina,i ona se balansira (što znači da se sve mase osovine dovedu u takvo stanje da na njih uticaj centrifugalne sile bude približno jednak nuli),takvu osovinu možete da postavite u bilo kom položaju i za bilo koju namenu,takođe možete da je demontirate koliko god hoćete puta - ona mora uvek biti u balansu. I nikad ništa ne morate obeležavati.
TAČKA 2:
Ali ako sad tu istu osovinu mehanički deformišete (udarite čekićem,na primer), vi ste tu osovinu ponovo doveli u debalans. Kako god da je demontirate ili namontirate ona će uvek biti u debalansu,jer je došlo do poremećaja u raspodeli mase koja se,pritom,obrće.
TAČKA 3:
Sledeće poglavlje je vezano za montiranje određenih sklopova na osovinu.
Recimo,odlučite da postavite ventilator na tu osovinu. Tada vi tu osovinu morate balansirati zajedno sa ventilatorom,jer ste samim dodavanjem nove mase poremetili raspored mase prethodno balansirane osovine.
Ali,ovde ima jedna začkoljica - ako odlučite da skinete ventilator sa osovine uvek ga morate vratiti onako kako je stajao posle balansiranja sa osovinom. Ako ga ne vratite u isti položaj,poremetili ste raspored mase.
Kada se ovo primeni na kardane,to izgleda ovako:
Kardanska vratila se balansiraju sa namontiranim kardanskim zglobovima (ili krstovima,kako ko voli da ih zove). Kada se tako balansiraju,kardan predstavlja jednu osovinu kao i u tački 1. gornjeg teksta.
Evo i slike da to dokaže.
http://www.naukaipraksa.co.rs/product/m ... e-kardana/
Dakle,na linku je mašina na kojoj je kardan,kliknite na sliku pa prelistajte malo slike i videćete kako je namontiran kardan kada se balansira.
Kada vam ovakav kardan daju iz servisa,na auto ga možete namontirati kako god hoćete. On ne sme da ima primetne vibracije.
Kada se kardan skida,a na autu nema primetnih vibracija,nema potrebe ništa obeležavati jer je kardan i dalje u balansu. Možete ga vratiti kako god hoćete,vi time kardan niste doveli u debalans (osim ako niste neki deo oštetili pri montaži),jer je kardan isti kao i kad je skinut sa mašine za balansiranje.
Druga stvar je kada vi, recimo,demontirate krst kardana sa nutova kardanske osovine. Ako ih ne vratite u isti položaj u kojem su bili kada su balansirani na mašini,vi ste odmah doveli kardan u debalans kada ga sklopite.
U ovom slučaju morate obeležiti položaj krstova u odnosu na samu osovinu,istovetno kao i u tački 3 gornjeg teksta.
E ovo jeste slučaj kada se delovi kardana moraju obeležiti!
I treći slučaj je kada je kardan ošteti, bilo kako deformiše,otpadne balansna masa (tegić). Taj sklop kardana je u debalansu i mora ići na balansiranje. Tu nikakva obeležavanja ne pomažu. Kako god da ga montirate imaće vibraciju.
Pošto vidim da se mnogi uhvate za glavu kad treba da skinu i nameste kardan na svoj auto,par stvari je vrlo bitno da se zna i nikada ih ne treba ispustiti iz vida.
Prvo,kardansko vratilo nije spejs-šatl,već jedna osovina koja prenosi obrtni momenat.
Druga stvar je da kardan, kada je kompletan tj.kada su na njemu svi delovi,predstavlja najobičniju obrtnu masu kao što su na primer: osovina,disk,točak..
Ali ajde malo da vidimo šta predstavlja balans i debalans obrtne mase na jednom najprostijem primeru:
TAČKA 1:
Ako se ima jedna osovina,i ona se balansira (što znači da se sve mase osovine dovedu u takvo stanje da na njih uticaj centrifugalne sile bude približno jednak nuli),takvu osovinu možete da postavite u bilo kom položaju i za bilo koju namenu,takođe možete da je demontirate koliko god hoćete puta - ona mora uvek biti u balansu. I nikad ništa ne morate obeležavati.
TAČKA 2:
Ali ako sad tu istu osovinu mehanički deformišete (udarite čekićem,na primer), vi ste tu osovinu ponovo doveli u debalans. Kako god da je demontirate ili namontirate ona će uvek biti u debalansu,jer je došlo do poremećaja u raspodeli mase koja se,pritom,obrće.
TAČKA 3:
Sledeće poglavlje je vezano za montiranje određenih sklopova na osovinu.
Recimo,odlučite da postavite ventilator na tu osovinu. Tada vi tu osovinu morate balansirati zajedno sa ventilatorom,jer ste samim dodavanjem nove mase poremetili raspored mase prethodno balansirane osovine.
Ali,ovde ima jedna začkoljica - ako odlučite da skinete ventilator sa osovine uvek ga morate vratiti onako kako je stajao posle balansiranja sa osovinom. Ako ga ne vratite u isti položaj,poremetili ste raspored mase.
Kada se ovo primeni na kardane,to izgleda ovako:
Kardanska vratila se balansiraju sa namontiranim kardanskim zglobovima (ili krstovima,kako ko voli da ih zove). Kada se tako balansiraju,kardan predstavlja jednu osovinu kao i u tački 1. gornjeg teksta.
Evo i slike da to dokaže.
http://www.naukaipraksa.co.rs/product/m ... e-kardana/
Dakle,na linku je mašina na kojoj je kardan,kliknite na sliku pa prelistajte malo slike i videćete kako je namontiran kardan kada se balansira.
Kada vam ovakav kardan daju iz servisa,na auto ga možete namontirati kako god hoćete. On ne sme da ima primetne vibracije.
Kada se kardan skida,a na autu nema primetnih vibracija,nema potrebe ništa obeležavati jer je kardan i dalje u balansu. Možete ga vratiti kako god hoćete,vi time kardan niste doveli u debalans (osim ako niste neki deo oštetili pri montaži),jer je kardan isti kao i kad je skinut sa mašine za balansiranje.
Druga stvar je kada vi, recimo,demontirate krst kardana sa nutova kardanske osovine. Ako ih ne vratite u isti položaj u kojem su bili kada su balansirani na mašini,vi ste odmah doveli kardan u debalans kada ga sklopite.
U ovom slučaju morate obeležiti položaj krstova u odnosu na samu osovinu,istovetno kao i u tački 3 gornjeg teksta.
E ovo jeste slučaj kada se delovi kardana moraju obeležiti!
I treći slučaj je kada je kardan ošteti, bilo kako deformiše,otpadne balansna masa (tegić). Taj sklop kardana je u debalansu i mora ići na balansiranje. Tu nikakva obeležavanja ne pomažu. Kako god da ga montirate imaće vibraciju.
sve ok... bas me zanima kako uporedjujes disk i kardan? kod kardana je bitno cenrifugalnu silu svesti na minimum, dok kod diska to ne igra veliku ulogu... ae da cujem malo detaljnije poredjenje izmedju ove dve stvari...
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
- na benzinskoj me vole
Na kraju balade dali ima leka za pohabani teleskop ili ide novi kardan ?
I koliko novi dođe u Srbiji ?
I koliko novi dođe u Srbiji ?
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
Upoređujem ih vrlo prosto. To su obrtne mase.stefanm wrote:sve ok... bas me zanima kako uporedjujes disk i kardan? kod kardana je bitno cenrifugalnu silu svesti na minimum, dok kod diska to ne igra veliku ulogu... ae da cujem malo detaljnije poredjenje izmedju ove dve stvari...
Nije bitno kako se neki deo zove ili koju funkciju obavlja.
Bitne su neke druge tačke:
- Obodna brzina kojom se obrće taj deo
Male obrtne mase koje se okreću malim brzinama čak i ako imaju mali debalans,ne moraju da se balansiraju. Ovo je najbitnija stavka!
- Koja je veličina obrtnog dela i kako su raspoređene njegove mase
Kod manjih obrtnih masa tipa diska balans može da se postigne i pri strugarskoj obradi ako je tehnologija obrade takva da je,recimo, disk iz komada. Ako disk nije pun komad,nego je recimo izliven poput samoventilirajućeg diska,onda bi takav disk trebao da se balansira. U nekim slučajevima i sama tehnologija livenja igra ulogu u rasporedu masa,pa može da se desi da lošije izliveni delovi iako su iz komada imaju loš raspored mase.
- Koja je vrsta oslanjanja tog dela.
Određene vrste ležajeva mogu da izdrže velika radijalna naprezanja,pa su sa takvim ležajevima dozvoljena određena odstupanja u balansu. Neki ležajevi ne trpe vibracije uopšte,pa se pri korišćenju takvih ležajeva vibracije moraju svesti skoro na nulu šta god da se oslanja na takvim ležajevima - disk ili osovina.