Vodena pumpa

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

naravno uzmes pajser ili polugu i pomeras alternator(posle proveris nategnutost tako sto palcem potiskujes i proveravas prema gore navedenom). preslabo pritegnut kais znaci losije punjenje alternatora i losije grejanje/hladjenje....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

jeronimo

Post by jeronimo »

ako negde curi mora postojati flekica ili mrlja boje atifriza na metalu ili motoru....ako ne onda je to to dolivaj i prati...

djape1977

Post by djape1977 »

po pravilu se skuplja na donjoj strani nekog spoja creva sa motorom ili hladnjakom a curi po malo tako da ispari od toplote motora i jedini trag je kondenzat antifriza sa donje strane. moras da prodjes rukom se donje strane svakog spoja i gde ti ostane na ruci neki belicasi prah - to je.
NE RADI TO DOK JE UKLJUCEN MOTOR, OSTACES BEZ PRSTIJU
j***** auto bez kardana

Nivoljub

Post by Nivoljub »

Kod mene je antifriz cureo na cevčici koja ide pored izduvne grane i rodio sam mečku dok nisam uspeo da nađem gde curi! :evil:
Pošto je pukotina bila na varu curelo je tek kada se digne temperatura ...
Upalim auto sve je u redu posle vožnje parkiram a ono barica ...

jeronimo

Post by jeronimo »

vidi se to po mraku kad uperis baterijsku lampu u motorni prostor....
beli dim na svakom mestu curkanja(a eventualno i losi kablovi ako probijaju) :D

na benzinskoj me vole

Post by na benzinskoj me vole »

Hvala na interesu, mislim da sam otkrio šta je.
A to i potvrđuje PDF o tim pumpama proizvođača.
Riječ je o takozvanoj mehaničkoj brtrvi. Što je brtva koja izdržava velike tlakove i temperature. U biti radi se o grafitnom disku kojeg potiskuje opruga na disk od keramike ili kao kod Ruvile od negog nitrida. E kako te površine nisu savršeno glatke brtva malo pušta ( znači ko meni 2-3cm u posudi na tjedana dana) kad prođe period razrađivanja trebalo bi prestati, a moguće je i da ne prestane....
TO mi je potvrdio i čovjek koji se bavi servisiranjem pumpi od vodovoda koje ponekad imaju takve brtve.

A kod mene baš curi iz same osovine znači ne preko pričvrsnih vijaka. Tako da sam ja pomislio da je pumpa sa lošim semeringom, šta bi bijeli trag od isparenog antifriza objasnilo. Međutim stvar je u toj mehaničkoj brtvi.

A remen sam u 10 minuta nategao sa šipkom. jednom rukom napinješ alternator drugom pritežeš ključ 13 koji fiksira alternator.
Toliko sam slabo bio pritegao da sam remenicu od vodene mogao okretati rukom dok remen stoji. I tako je napravila 200 km , ali tempereatura je bila za 5-10 stupnjava viša.
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

na benzinskoj me vole wrote:
jednom rukom napinješ alternator drugom pritežeš ključ 13 koji fiksira alternator.
gde je taj sraf za kljuc 13 kod alternatora? :?

dejo

Post by dejo »

Čini mi se da je 17

na benzinskoj me vole

gde je taj sraf za kljuc 13 kod alternatora? Confused

Odmah pored termostata ili praktički dira debelo cirijevo koje ide u kiler sa done strane ili jednostavno ispred alternatora 2 cm.

Dobro se sjećam 13 sam koristio viljuškasti,
znači alternator se vrti oko vijka i kojim je vezan na blok motora do kojeg se može doći ispod auta, sa gornje strane "kliže" po nosaču u obliku luka koji je nazubljen i kad se napne u položaj pritegne se sa tiom 13.
Šta ja imam neku specijalnu Nivu ili je svaka na svoju ruku .

na benzinskoj me vole

DOKTORAT : Kako sam mijenjao pumpu vode na nivi 2002 1.7i MPI

1. Otkopčao akumulator
2 Otkopčao MAF i izvadio kutiju filtera za zrak
3. izvadio rezervnu gumu
4. Pomoću šarafcigera koji se može zakretati (kao pomoć) ključem viljuškastim skinuo senzor brzine radilice drži ga križni šaraf (i očistio isti)
5. skinuo oplatu ispred kartera
6. skinuo oplatu ispod alternatora (ravna ploča - jako hrđava)
7. otpustiti maticu ispod alternatora i iznad alternatora da bi se ovaj mogao pomaknuti (giba se oko dugačkog vijka ispod) prema motoru i da bi se skinuo remen
8. Meni se pokazalo najjednostavnije odmah napasti 4 matice koje drže pumpu ( mislim da su 15 ) (znači nisam skidao remenicu jer su vijci teški slučajevi) ( kad kažem pumpu mislim metalni dio koji sadržava ležajeve, osovinu, i brtvu,, te se odvaja od ućišta pumpe)
9. ispod auta staviti posudu i "odbiti" dio pumpe sa impelerom i ležajevima od kućišta tako da se ne ošteti kućište
10. u procesu će isteći oko 4 l antifriza iz motora pa sam alternator zamotao najlonskom vrećicom
11. Očistio dosjedne površine na kućištu pumpe ( koje je prišvršćeno za motor ) od stare brtve nožem pa šmirglom zatim odmastiti
12. sa skinute pumpe treba skinuti remenicu ili pak kupiti novu
( neistrošenu i nehrđavu) , te je staviti na novu pumpu ( drže je 3 šarafa)
13. na novu pumpu staviti novu kartonsku brtvu i NEKO brtvilo u obliku paste ( ja nisam znao koje točno treba i ići i u kojoj količini pa nisam stavio)
14.pažljivo (da se ne pokida brtve) staviti pumpu na noseće vijke
( šarafe )
15. postepeno dotezati 4 vijka ( 1. pa 3. , 2. pa 4. ), ne znam na koji moment
16. kad je pumpa instalirana staviti novi remen ili stari ako je dobar ( novi je kod mene 4 E)
17. pomoću pajsera (šipke) pomicati alternator po lučnom nosaču dok remen nije dovoljno nategnut i zatim osigurati alternator gornjim vijkom koji ga pričvrsti za taj lučni kosač po kojem klizi.
18. kažu da se silom 10 kg remen pomakne oko 15 mm kad je pritegnut
(ja kažem ako ne možeš rukom okrenuti remenicu vodene pumpe a da remen stoji onda je dobro pritegnuto)
Ja sam zaključio da je bolje jače pritegnuti nego za dva dana ići opet na pritezanje, a i remen voli škripnuti ako je labav)
19. pritegnuo maticu ispod alternatora
20. vratiti oplate
21. otkopčati tanko crijevo koje služi za dovod antifriza oko leptira gasa i tako napuniti motor do kraja ( jer ispostavlja se da se ne može napuniti kako treba preko kilera), u kiler također dodati vode koliko treba, a i u ekspanzionu posudu.
22. vratiti MAF i kutiju od filtera zraka, te prikopčati akumulator, upaliti auto da radi i gledati temperaturu
Ako dođe do temperature na kojoj inače pali ventilatore a ne upali ih odmah ugasiti jer je džep zraka u motoru i treba nadoliti vode.
(temperatura motora ne smije preći više od 5mm od 90 stupnjeva prema crvenom području na instrumentu na tabli)
23. dok radi gledati baterijom da ne bi negdje curilo
24. narednih dana a i inače gledati ispod auta nakon šta odstoji preko noći dali ima lokvica antifriza ispod auta.
25. pumpa može pustiti nekoliko kapi vode kroz gore spominjanu mehaničku brtvu ( ali vrlo malo) ( čajnu žličicu ) ( što potvrđuju i sami proizvođači)

P.S.
Ovako sam ja to obavio, možda netko zna bolje, ali ja sam zadovoljan.
E sad kad bi netko našao momente pritezanja u N za pojedine vijke bilo bi krajnje profesionalno.
Last edited by na benzinskoj me vole on Mon Sep 20, 2010 8:32 pm, edited 1 time in total.

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

na benzinskoj me vole wrote: Riječ je o takozvanoj mehaničkoj brtrvi. Što je brtva koja izdržava velike tlakove i temperature. U biti radi se o grafitnom disku kojeg potiskuje opruga na disk od keramike ili kao kod Ruvile od negog nitrida. E kako te površine nisu savršeno glatke brtva malo pušta ( znači ko meni 2-3cm u posudi na tjedana dana) kad prođe period razrađivanja trebalo bi prestati, a moguće je i da ne prestane....
Mora da prestane curiti.
Mehanički zaptivači (ili brtve) su obrušeni dovoljno glatko da posle montaže ne sme da curi.
Ako malo i curi,posle kratke vožnje mora sve da sedne na svoje mesto (ako je u pitanju grafit i keramika) ili nakon malo duže vožnje (ako je u pitanju nitrit).

U svakom slučaju nakon par desetina kilometara ne sme ništa da curi i kaplje.

jeronimo

Post by jeronimo »

bice da je ta ruwille, gora od master sporta ili bilo koje ruske ako se bas insistira na zapadnoj varijanti preporucujem,hapu...
za momente napisao sam gore....
Last edited by jeronimo on Thu Sep 23, 2010 8:10 am, edited 1 time in total.

na benzinskoj me vole

Ako ne prestane ide druga pumpa, nemam bolje ideje....

http://www.ruville.de/en/service/downloads.html
Last edited by na benzinskoj me vole on Mon Sep 20, 2010 8:49 pm, edited 3 times in total.

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Ako je nova,nosi je na reklamaciju.
Možeš i da je rasturiš i utvrdiš zašto curi na zaptivaču.
Ako je mehanički zaptivač loš,jednostavno promeni zaptivač.

na benzinskoj me vole

Sad sam išao provjeriti nivo vode u posudi.
Znači od subote do sad to je 48 sati izgubila je 2do 3 cm u posudi, a napravio sam oko 70 km. Ali punio sam do čepa posudu pa je možda i izbacila višak. Razmišljam da je manja šteta od prepune posude nego od prazne.
Pumpa suha posvuda, radi normalno.

Post Reply