problem sa volanom
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
-
sierra 20i
problem sa volanom
Dakle ljudi posedujem nivu 2002-o godiste i zadnji par dana mi se pojavio problem sa upravljackom mehanizmom...naime veoma tesko se mota u desnu stranu(zapinje volan i skripi)Ima cini mi se poprilicno lufta u puzu...mada u nekim trenutcima upravljac normalno funkcionise a nekad zapinje i to uvek u desnu stranu...Proveravao sam i blokadu da se slucajno nije sama ukljucila ali nije ni to...Posto do sada se nisam bakcao sa nivom a imam smisla za mehaniku i dosta znam o tome molio bi savet nekog ko je iskusniji od mene Hvala!!!
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
1) blokada i volan nemaju ama bas nikakve veze. ta mitologija oko blokade i motanja nema nikakvog smisla, a mnogi misle da ima. Upravljacki mehanizam i volan ni fizicki nemaju dodirnih tacaka (ako ne verujes, podvuci se pod nivu pa pogledaj)
2) moguci uzrok: losa ili pretegnuta caura nosaca spone. to sto volan ima lufta je normalno ako je namotan pun na neku stranu. Ako stoji "na pravac", dozvoljeni luft je 5 stepeni (tj skoro nista) . takodje, ako si dotezao luft mozda si preterao pa zato zapinje. proveri da li imas ulje u glavi upravljaca
2) moguci uzrok: losa ili pretegnuta caura nosaca spone. to sto volan ima lufta je normalno ako je namotan pun na neku stranu. Ako stoji "na pravac", dozvoljeni luft je 5 stepeni (tj skoro nista) . takodje, ako si dotezao luft mozda si preterao pa zato zapinje. proveri da li imas ulje u glavi upravljaca
-
sierra 20i
nova glava (puz)ili kako ga krste bice jedino resenje...danas sam pregledao i lupeta u njemu do zla boga a i volan ima lufta pola kruga...10500 dinara je nov kako mi rece covek u prodavnici...ja licno nisam petljao po njemu nista vec od kako sam je kupio pre par meseci videlo se da ima mnogo lufta u volani i culo se lupetanje po makadamu...tako da je izgleda lek nov deo...Dare hvala na odgovoru 
-
sierra 20i
-
sierra 20i
ljudi remontovao sam staru glavu...postoje setovi za reparaciju...lageri cu pocrkali...vratio sam sve na auto kako je bilo ali mi se cini da opet ima malko vise lufta na volanu...e sad video sam da tamo postoji mogucnost stelovanja...da li i u kojoj meri se to moze dostelovati???Ostalo je sve ok...nema vise lupanja i zaglavljivanja volana
Naravno da može, ne samo da može već i treba da se došteluje. Treba da pritegneš onaj šraf sa gornje strane (zakontran je maticom).
Znači olabaviš maticu i šrafcigerom pritegneš šraf po malo pa probaš na volanu koliko ima lufta (naravno, točkovi treba da su ti ispravljeni). Tako u više navrata pritežeš i probaš sve dok se luft u volanu ne smanji na 1-2cm (po obimu).Zatim zakontraš maticu, opet probaš kakav je luft, i to je to.
Volan mora da ima malo lufta, jer ako ga previše pritegneš teško će da se mota i brzo će da ti strada glava volana.
Znači olabaviš maticu i šrafcigerom pritegneš šraf po malo pa probaš na volanu koliko ima lufta (naravno, točkovi treba da su ti ispravljeni). Tako u više navrata pritežeš i probaš sve dok se luft u volanu ne smanji na 1-2cm (po obimu).Zatim zakontraš maticu, opet probaš kakav je luft, i to je to.
Volan mora da ima malo lufta, jer ako ga previše pritegneš teško će da se mota i brzo će da ti strada glava volana.
-
sierra 20i
Re: problem sa volanom
ukratko nakon 6000 predjenih km nakon reparacije,pokazalo se da sam trebao odmah da kupim novu glavu,a ne da se zezam ceo dan,da cekicam kao vo puknem pola para od nove i ona rikne za pola godine................
naglasavam da se lada vozi iskljucivo po asflatu i nesto malo makadama. tako ljudi da znate da je remont glupost,ja sam se zeznuo,nemojte i vi.... Sad planiram da ubacim servo glavu,verovatno od neke starije mecke i vozdra.......smucila mi se ova mehanika i bildovanje podlaktica pogotvu kad udjem u gradsku guzvu... Da li je neko pre vec radio ovu konverziju? Ako jeste molio bih ga da podeli svoje iskustvo samnom 

- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
šta se desilo sa glavom? luft, lupanje ? jesi li probao sa dotezanjem?
zavisi koje gume imaš i kako su napumpane. meni sa gumama serijskih dimenzija nije mnogo težak volan.
zavisi koje gume imaš i kako su napumpane. meni sa gumama serijskih dimenzija nije mnogo težak volan.
izgleda da smo ja i ti mnogo jaki u ruke.....
bez sale pritisak pneumatika neverovatno utice(a i dimenzija) prednji treba da budu 2.1 a zadnji 1.9 proveravati bar jedanput mesecno....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
istini za volju mogao je da stavi i skf ili gpz... pijacarska varijanta i sluzi da izdrzi do sledece nedelje...
tako je bez obzira na marku automobila...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "