Pali se lampica od kocnica

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

thief
Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45

Pali se lampica od kocnica

Post by thief »

Pozdrav ekipa, zadnjih par dana,a pogotovo kada je hladnije temperature u minusu imam problem sto mi se pali lampica od kocnica i to prednjih. E koliko znam to je i lampica za kontrolu kolicine ulja u posudi. Provjerio sam vise puta ima ga dovoljno, na maximumu je. Nigdje ne curi na crijevima, na kocionom cilindru takodje. Ono sto me nervira jeste da nakon predjenih 5-6 km lampica se ugasi i sve je ok. Kocenje sasvim uredu, nemam problema, sem sto me lampica nervira jer zmirka. Da li je moguce da se usljed hladnoce ulje zgusne te dolazi do ovog problema ili je nesto drugo?
:?
Jel tako...tako jee

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Re: Pali se lampica od kocnica

Post by elektronicar »

vlaga u kocionom ulju moze da provodi struju !
preporucivo je kociono ulje menjati na dve godine ili na nekih 30k km (barem kod novih vozila je tako propisano)
kociono ulje je hidroskopno i s vremenom upija vlagu iz vazduha. Mnogi servisi su vec nabavili male uredjaje za merenje vlage u kocionom ulju i to aktivno koriste kako bi ubedili musterije da plate zamenu kompletnog kocionog ulja. Mozda izgleda neobicno ali to je ipak radi opste bezbednosti u saobracaju a i da vam sacuva elemente kocione instalacije jer vlaga izaziva koroziju a korozija propadanje kocionih gumica i cilindara.

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Proveri plovak koji se nalazi na čepu ulja i njegov spoj sa osovinicom koja ga drži.
Na čepu se nalazi kontakt koji pali tu lampicu.
Možda ti je osovinica proklizala kroz plovak,pa je plovak više ne drži i uranja u ulje pa dobija kontakt.

Ako je ulje upilo mnogo vlage,ono potamni.

thief
Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45

Post by thief »

hm...kada sam gledao koliko ga ima primjetio sam da je tamno, ali novo je sipano jesenas kada sam mijenjao kociona klijesta. Znaci ispustio sam sve iz sistema i sve je novo. Zar je moguce da se to sa vlagom desi u manje od 4 mjeseca?
Da li to podrazumjeva da ulje ponovo ispustim iz sistema i sipam novo?
Jel tako...tako jee

elektronicar

Post by elektronicar »

navrati po servisima i raspitaj se dal imaju taj merac za vlagu u kocionom ulju pa premeri. Merenje traje par sekundi i obicno ne kosta nista.

thief

Post by thief »

OK...hvala na savjetu. Provjeri cu pa cu vam javiti kakava je situacija.
Hvala na pomoci.
Jel tako...tako jee

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

da kociono ulje bi trebalo menjati na 2 godine,meni u servisu su menjali a provera je sledeca,otvori se flasica od ulja,i stavi se taj senzor za merenje vlage,ako zasvetli zelena lampica onda je u redu,ako se upali narandzasta lampica onda bi bilo pozeljno zameniti,a ako se upali crvena lampica,mora se menjati odmah.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

1 kako to pali se lampica od prednjih kocnica?
Lampica ne moze da oznacava nista sem malog nivoa ulja. Dakle mozes i vodu da sipas u posudu i ako je dovoljan nivo nece ti se paliti lampica. Uzrok paljenja moze da bude neki spoj, plovak ili tako nesto, posto kazes da je ulje u dovoljnoj kolicini.

thief

Post by thief »

Interesantno je to da mi kocnice rade kako treba, al dobro, danas sam kupio novo ulje te cu veceras ako stignem da ga mijenjam i vidim sta ce da se desava.
Jel tako...tako jee

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Ne verujem ja da je tvoje ulje upilo toliko vlage posle samo 4 meseca.
Ako jeste,to je već drugi problem.
Moguće je da ti poklopac ne zaptiva dobro,pa je navuklo vlage iz vazduha.

thief

Post by thief »

Evo sad dodjoh kuci...zamjenili ulje...pa se malo zarakijali...
Lampica se vise nepali, poslije zamjenjenog ulja. Ako je nesto drugo pokazace se valjda u narednih par dana.
Hvala na pomoci svima.
pozz
Jel tako...tako jee

dejo

Post by dejo »

elektronicar wrote:vlaga u kocionom ulju moze da provodi struju !
Ajd mi molim te objasni kako je ovo moguće kada strujni krug ne prolazi kroz ulje. :roll:
Imas jedan obicni plovak koji "registrira" nedostatak tekućine u kojoj pliva.
Slobodno možeš uliti vodu u posudu i lampica neće svijetliti.
Dare je u svome postu sve lijepo objasnio.

Što se tiče preporuka izmjene kočionog ulja naravno da serviseri preporučuju izmjenu. To im je posao.
Kod nas na tehničkom provjeravaju kočiono ulje. Ukoliko sadrži više od 3% vlage treba ga zamijeniti.
To je bitno za vrelište ulja jer povećavanjem udjela vlage opada točka vrelišta što može biti kobno ako pregrijemo kočnice.

Prošle godine dolazim na tehnički sa fordom mondeom starim 10 godina sa 112 000 prijeđenih kilometara.
Kočiono ulje nikada nije mijenjano. Radnik na tehničkom mjeri vlažnost ulja, kaže sve u redu. :)
Zaista na kočnicama ne treba štediti ali te preporuke su stvarno ponekad pretjerane.
Evo primjer za svjećice. Znam da su svjećice trajale preko 50 000 na nekim autima kojima je interval za zamjenu bio 15 000 km.
U ovoj krizi na dosta trzista je pala prodaja novih automobila pa sad nas moraju negdi šišat onda to rade na servisima.

elektronicar

Post by elektronicar »

Izvinjavam se ali mahinalno sam pomislio na nivostate tipa reed releja kod kojih naprsne plastika, tecnost prodre i dodiruje zice koje povezuju reed relej. Naravno da ste u pravu sto se konkretnog nivostata tice kod njega elektro kontakti ne dodiruju tecnost. (bavim se raznim vozilima i raznim senzorima pa se nisam fokusirao na konkretan slucaj, mada znam da voda provodi struju i zafrkava senzore jer nam u servis dolaze stalno vozila sa kvarovima na elektronici zbog ovog loseg vremena i naslaga snega i blata na neobicnim mestima i provodjenja struje a samim tim i nepravilnog ponasanja senzora i kompletne elektrike/elektronike)

Sto se tice preporuke da se kociona tecnost menja na svake 2 godine ili na 30k km to je vec mozda malo vise teorije i za moje shvatanje ali pretpostavljam da strucnjaci koji se bave tom tematikom znaju malo vise i od vas i od mene pa im verujem. Verovatno se radi o degradaciji neke komponente ili aditiva u kocionom ulju koji s vremenom gubi funkciju. slicno kao sto i kvalitetniji brendovi antifriza propisuju krajnji rok upotrebe neotpakovanog pakovanja. Nakon isteka roka antifriz pocinje destruktivno da deluje na delove motora. Skoro nam jedan renomirani dobavljac nudio antifriz sa isteklim rokom trajanja tako da smo diskutovali na tu temu.
Sto se svecica tice postoje npr. platinijumske svecice kojima je vek upotrebe 100k km, pa to nema veze sa preporucenim intervalom za zamenu svecica na vozilu ako su za vozilo propisane obicne svecice a ipak ugradjenje kvalitetnije. Kod obicnih svecica preporucuje se kontrola i podesavanje zazora elektroda na 10k km a zamena svecica obavezno na 20k km, mada se te svecice mogu menjati vec nakon 10k km. Bosch preporucuje zamenu obicnih svecica na 10k km, dok kod Bosna super kontrola i podesavanje zazora na 10k a zamena tek na 20k km. Neko moze to smatrati gluposcu, ali dali smo bas toliko upoznati sa strukturom materijala od koje su izradjene svecice i kakva sve ispitivana provode proizvodjaci da bi dosli do odgovarajucih preporuka za svoj proizvod. Dal mi na osnovu promatranja mozemo davati kvalitetniju preporuku od strucnog ispitivanja ?
Istrosenjem centralne elektrode svecice (ili obe elektrode) povecao se zazor elektroda pa mehanickom silom - savijanjem masene elektrode svecice da bi se postigao potrebni zazor vrsimo vec promenu naprezanja u materijalu te masene elektrode. Koliko to mehanicko naprezanje moze prouzrokovati nekakvu posledicu kasnije u eksploataciji to ispituju strucnjaci u laboratorijama i verovatno znaju zasto na novijim tipovima svecica ne preporucuju korekciju zazora elektroda. Neki proizvodjaci koji koriste stariju tehnologiju jos uvek dozvoljavaju korekciju zazora. S druge strane proizvodjaci ispituju i istrajnost keramicke izolacije svecice. Da je svecica samo dva parceta elektroda i izmedju njih izolator onda nebi postojali razliciti tipovi svecica i ne bi govorili o hladnijim ili toplijim svecicama jer nije sve u vidljivim i merljivim dimenzijama nego i o primenjenoj tehnologiji koja se izucava nekoliko generacija po laboratorijama proizvodjaca. Svako ima pravo na sopstveno misljenje i neko ima pravo da smatra da je pametniji na osnovu sopstvenog iskustva ili na osnovu sto je nesto negde cuo od onoga sto je propisao proizvodjac.
Mislim da preporuceni intervali nisu dati bez razloga i da je to ako nista drugo onda barem da sebe proizvodjac zastiti od sudskih troskova ako se desi neka steta prouzrokovana upotrebom njegovog proizvoda posle isteka roka upotrebe/ intervala za zamenu.
Slicno kao sto se u mehanici pri proracunima uvek uracunava neki faktor sigurnosti da ne bi doslo do ostecenja, pa ipak proizvodjac daje preporuceno manje naprezanje/dimenziju/ili neku drugu karakteristiku da bi dao garanciju na proizvod.
Kod novih vozila bas ovih dana vrsim kontrolu akumulatora nekim specijalnim test aparatima pre isporuke kupcima i po deklaraciji susrecem akumulatore sa deklaracijom 420A a merenjem utvrdjujem cak 580A. O cemu se ovde radi ? Pa najverovatnije je u serijskoj proizvodnji moguce odstupanje od tolerancija, ali proizvodjac sebe stiti tako da garantuje za tih 420A a sve preko toga je u korist kupca. To sto 2% proizvoda ima mnogo bolju karakteristiku ne znaci mnogo veci vek upotrebe, mozda bas suprotno, ali se zato proizvodjac stiti dopunskim vremenskim ogranicenjem garancije na 24 meseca na nove akumulatore. Preporuka i preporuceni intervali za zamenu kao i deklarisane vrednosti mogu biti bolje od deklarisanih ali proizvodjac sebe stiti od nezadovoljnih kupaca, nacina eksploatacije ili slicno zbog kojih bi mogla nastupiti nekakva steta i dalje povlacenje po sudovima.
Znaci preporuka ne znaci da je nesto obavezno, ali sve izvan preporuke je na odgovornost onoga ko je takvu odluku doneo.
Ko kaze da sa novim vozilom morate obaviti redovne servise ? NE MORATE, ali ako ih ne obavite gubite pravo na garanciju i proizvodjac sklanja sa sebe odgovornost od eventualne stete.

thief

Post by thief »

Odoste vi predaleko, al evo jos da dodam. Ulje je zamjenjeno. Lampica vise ne svjetli. Lada dobro ide jos bolje koci. S obzirom da su temperature gdje provodim veci dio dana oko -10C sve to na ladi za sad dobro funkcionise. A kostalo me cijelih 1,75 eura.

Sto se tice price u vezi zamjene raznih ulja i tecnosti na automobilu bilo koje marke. Moje misljenje je da treba ispostovati ono sto je proizvodjac istog napisao. Jer vjerujem da nije bezveze sve to napisano na ambalazi. Vjerovatno postoji neki nivo tolerancije i odstupanja, ali mislim da treba sve to mijenjati na vrijeme kako bi nam nasi ceterotockasi sluzili sto duze i sto bolje.

Toliko od mene, hvala svima na savjetim i pomoci.
Jel tako...tako jee

dejo

Post by dejo »

Pa ne bi rekao da se nesto držiš preporuka.
Mjenjaš ulje nakon četiri mjeseca...
1.75 eura?!? Stvarno jeftino. Možeš objasniti.
Vidiš ta izmjena u servisima kod nas dođe oko 16 eura. Ulje plus rad. Litra ulja dođe oko 8 eura i toliko rad.
Zaista ne znam koliko točno ulja ide u nivin kočioni sistem al bez 0.5 l ulja je to zaista teško izvedivo zato jer
je preporuka isprati kočioni sustav novim uljem. Naravno pretpostavka da si sve radio sam.
Vidis stalno neke preporuke :D :D :D
Last edited by dejo on Fri Feb 25, 2011 12:10 am, edited 1 time in total.

Post Reply