Ugradnja maglenki
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
-
Croqy
- Automobil: Niva 1.7, VW 1300
Ugradnja maglenki
Imam odlične Saturnus maglenke koje hoću da ugradim u nivu. Kod mene fabrički postoji i prekidač i zadnje maglenke pa htedoh da pitam da li je već sprovedena instalacija i za prednje ili mora da se provlači nova. Zagledao sam u motornom prostoru i sa desne strane ispod posude za pranje stakla ima neka dva konektora na koje ništa nije prikačeno, a kad sam glinericom proveravao, nema struje uopšte.
Ventilacija kabine : Spoljni vazduh može da ulazi u kabinu kroz otvorene prozore.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Re: Ugradnja maglenki
Koja je niva u pitanju?
To bi trebalo da je konektor za brisače farova.
Instalaciju za prednje maglenke uglavnom nemaju. Nije problem sprovesti ali relej je obavezan.
To bi trebalo da je konektor za brisače farova.
Instalaciju za prednje maglenke uglavnom nemaju. Nije problem sprovesti ali relej je obavezan.
-
Croqy
Niva 1.7 karburatorka 2004. I ja sam predpostavio da je to za brisace za farove. Zavirio sam pod volan i ima jedan slobodan konektor (lici kao da je za relej) pored ona tri postojeca.
Posto sam po struci elektrotehnicar provlacenje zica mi nije strano ;-)
Trazio sam po netu a nigde nisam nasao semu instalacija sa maglenkama.
A ako treba da se provlaci, zanima me kuda bi bilo najzgodnije.
Posto sam po struci elektrotehnicar provlacenje zica mi nije strano ;-)
Trazio sam po netu a nigde nisam nasao semu instalacija sa maglenkama.
A ako treba da se provlaci, zanima me kuda bi bilo najzgodnije.
Ventilacija kabine : Spoljni vazduh može da ulazi u kabinu kroz otvorene prozore.
- Dare
Pa samo prati tok fabričke instalacije. Imaš jedno tri slobodna osigurača u donjoj kutiji, pa iskoristi jedan. Ima tu negde jedna debela roze žica koja je pod stalnim naponom. Možeš sa nje da uzmeš struju, a pobuda releja da ide preko kontakta da bi se maglenke gasile kad ugasiš motor.
Ako voliš da se igraš, pogledaj i ovo
http://www.ladaniva.iz.rs/automatsko-paljenje-svetala/
I maglenke bi trebale da se gase kad se upale duga svetla.
Ako voliš da se igraš, pogledaj i ovo
http://www.ladaniva.iz.rs/automatsko-paljenje-svetala/
I maglenke bi trebale da se gase kad se upale duga svetla.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Na aleku se iskljuce maglenke kad se ukljuce duga.
- Dare
... a to se postiže tako što se kontakt 31 sa releja ne veže na masu, nego na plus od dugih svetala. On se ponaša kao masa jer su sijalice mnogo veći potrošači od releja ali kad se duga svetla upale, tu bude plus i taj relej se gasi, pa gasi i maglenke. Prosto 
-
Croqy
Hvala na savetima to cu za vikend da se igram kad budem imao vise vremena.
A sto se tice iskljucivanja farova tu zezalicu je vec neko napravio ;-)
Inace video sam ti sajt/blog pre neki dan i svaka pohvala za ideje i savete. Takodje za osvetljavanja neosvetljenih prekidaca, isto sam i ja razmisljao da uzmem od juga prekidac i napravim istu stvar i jos po nesto (recimo osveltljenje pregrade kad se otvore vratanca, u gepeku.... ima tu lepih ideja.
A sto se tice iskljucivanja farova tu zezalicu je vec neko napravio ;-)
Inace video sam ti sajt/blog pre neki dan i svaka pohvala za ideje i savete. Takodje za osvetljavanja neosvetljenih prekidaca, isto sam i ja razmisljao da uzmem od juga prekidac i napravim istu stvar i jos po nesto (recimo osveltljenje pregrade kad se otvore vratanca, u gepeku.... ima tu lepih ideja.
- Dare
Ma imam ja još masu ideja ali nikako da se stigne. A i za taj blog imam gomilu materijala ali prokleto vreme.... 
-
Croqy
Lada dobila poklon za novu godinu :-) Maglenke ugradjene. Pobudu za relej sam uzeo sa lampice sa instrument table, tako je najjednostavnije.
Takodje sam je castio daljinskim zakljucavanjem. Bilo je malo muke probusiti vrata za zice, ali sve je super ispalo. Jos samo fali da nadjem neki sistem za otvaranje gepeka posto modul centralne brave ima i tu opciju.
Takodje sam je castio daljinskim zakljucavanjem. Bilo je malo muke probusiti vrata za zice, ali sve je super ispalo. Jos samo fali da nadjem neki sistem za otvaranje gepeka posto modul centralne brave ima i tu opciju.
- Dare
Gledaj da ti i ručka za gepek ostane u funkciji. Sistem je da kupiš licnastu sajlu npr od kočnice bicikla. Vežeš je za bravu tamo gde je sadašnja sajla vezana. Onda odvedeš sajlu do iza zadnjeg blatobrana i tu negde postaviš motor kao za zaključavanje. Taj motor da povlači sajlu i rešeno. Ili da probaš negde da ga dodaš pored postojeće ručke za gepek.
-
Croqy
Naravno, nisam ni mislio da sklanjam 'manuelne komande'. Probao sam da stavim motorce tu kod rucke (posto imam dva motorceta viska), ali nesto me nije ubedio. Cini mi se da je previse slab, ali ova tvoja ideja mi deluje izvodljivo.
- Dare
Ako je motor slab, napravi mu polugu da moze da savlada otpor brave. I podmazi sve da radi lako na rucni pogon.
Pogledaj koliku jacinu struje pusta modul na taj izlaz. Ja sam imao takodje izlaz za gepek ali sa malom jacinom struje, pa kad sam stavio relej, onda je motor dobio potrebnu snagu, a taj izlaz iz modula sluzi releju za pobudu.
Ako stavljas polugu, dovoljno je da sajlu zakacis na 1cm od lezista, a motor na 2 cm i time si vucnu silu motora duplirao.
Pogledaj koliku jacinu struje pusta modul na taj izlaz. Ja sam imao takodje izlaz za gepek ali sa malom jacinom struje, pa kad sam stavio relej, onda je motor dobio potrebnu snagu, a taj izlaz iz modula sluzi releju za pobudu.
Ako stavljas polugu, dovoljno je da sajlu zakacis na 1cm od lezista, a motor na 2 cm i time si vucnu silu motora duplirao.