Dugo sam gledao ostecenu navlaku menjaca dok mi se nije smucilo, u stvari bilo je/ima bitnijih stvari za rad na ladi, naci novu je sizifov posao. Kupio sam skaj i poceo da stvaram.
Proces stvaranja:
-4 - dosadila vam je stara navlaka.
-3 - uzimanje mera. snimanje postojeceg stanja.
-2 - merenje mesta ugradnje na nosac i rucicu menjaca (meri se obim ili duzine stranica i visina segmenata)
-1 - izrada sablona od papira
0 - kupovina materijala
1- krojenje. okrenite materijal od kog izradjujete navlaku na nalicje i pocnite sa crtanjem kroja.
2- stednja materijala.
3- iseceni delovi navlake, spremni za masinsko sivenje. unutrasnje linije sluze kao granica do koje se sije.
4- sivenje i uvlacenje lastisa u gotovu navlaku, proces sivenja nije prikazan jer je krojac odbijao saradnju.
5- postavljanje navlake na mesto
Saveti:
-izbor boja: povedite zenu/devojku/drugaricu/mamu ako imate probleme sa bojama. ovo je trebalo da bude crna navlaka, a ne trula visnja
-izbor materijala, hteo sam eko kozu, ali je isuvise debela za obicnu masinu za sivenje, pa je kupljen skaj koji se lakse sije.
-snit, sablon: trapez, u mom slucaju sa osnovicama 205mm i 75mm i visinom 265mm (sa dodacima za sivenje), ili zarubljena kupa (izracunajte obime pa malo nacrtne geometrije) da bi ste imali samo jedan sav umesto tri kao kod mene. u stvari to je vise do ukusa.
-obavezno mislite na sve mere kako ne biste napravili prekratku ili preusku navlaku. (ne garantujem da vam odgovarati moj trapez)
-neka lastis bude malo labaviji, lako cete ga zategnuti.
-kupite kozu, pa nek vam majstor skroji ako vam je lakse da platite.
Nadam se da je bilo od koristi.