seriski nije isao. Samare su dolazile u tri varijante, 1100, 1300 i 1500, kao i 1500i, tj, sa ubrizgavanjem. Sem toga, ubacivali su i dizel. Da li moze, verovatno moze. Vidjao sam (na internetu) da su ubacivali motor od opela 2.0, doduse video sam na ladi 110 ali bi trebalo da je slicno i za samaru.
Moze od nive, ali da ponovim, da su nosaci na bloku isti kao i na modelima 2101 i 2107.
Verovatno bi trebale neke sitnije prepravke oko menjaca, ,ili bi se morala praviti medjuploca za menjac(a mozda i ne, nisam nikad uporedjivao). Bilo bi idealno kada bi ostao samarin karburator na 1.7 motoru. Komutator i bobina ostaju iste.
Našao sam samo informaciju koliko taj motor od 1500i ima kilovata, ali ne i konjskih snaga - 56,4 kW pri 5200 o/min. Neverovatno, ali novije Samare imaju i 1600i motor koji razvija 59,5 kW pri 5200 o/min, a manju maksimalnu brzinu od 158km/h u odnosu na 1500i koji ima 165km/h.
Verzija od 1500i je uglavnom Samara Baltic i ima ih, ali su retke. Primetićeš odmah po oznakama na zadnjim vratima, lepo piše 1500i (umesto 1500s) i ispod piše 'injection'. Naravno, ako su te oznake uopšte i dalje na kolima
Postoje modeli samara koji su se prodavali kod nas 2003. i 2004. dok zalihe nisu rasprodate sa 1500i motorom. U mom mestu ih ima nekoliko. Vide sam jednu na www.autobat.co.yu za 4000 eura.
Ti motori su sa klasicnim EFI ubrizgavanjem goriva istom velicinom ventila aspuha i usisa tako da se snaga samo malo povecala zato shto je veci pritisak u motoru nego kad klasicnih Karburator samara , mada sam video na internetu samara 1.3 sa cetiri karburatora od Suzuki 2-tockash motora visoko-turazni karburatori sa olakshanim zamajcem max. brzina joj je nekih 177.65 kmh izmereno na radaru , ima taj snimak na You Tube sajtu .
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
Razgovaram sa jednim majstorom: kazem coveku: postoji zakonska mogucnost da legalno uvezes motor i ugradis u auto, planiram da uvezem motor 1500i iz Slovenije i ugradim u moju 1300 Samaru, iako je motor dobar, al`hocu ja jos konja, malo mi. Znate sta mi je rekao: "Coveka ne sahranjuju dok ne umre" Covek prosto filozof a bavi se mehanikom, da ne poverujes (a da li ima poentu, procenite sami).
Pa vidi jednu stvar vishe konja vishe para odnosno :
- veci ventili u glavi
- veci precnik cevi izduvne grane
- takodje i auspuh komplet
- injection moze da se nabudzi od golfa2 (k-glava i pumpa)
- vec radjeno i probano neznam koliko ima konja ali _ebeno ubrzava .
Cekaj, ako sam te lepo razumeo: na 1300 Samarin motor moguce je postaviti sistem ubrizgavanja sa Golfa 2 (da li je to tzv. full injection?)? Ne zahteva li to previse petljanja, sta sve treba uraditi da bi to funkcionisalo? Ventili se menjaju, jel` tako, izduvna grana, auspuh i ima li jos nesto?
Ne mislio sam na taj 1500 i (i - injection) da se preradi a da moze ladin 1300 ja bih to davno uradio . Od golfa2 K-glava (mehanicki full injection) preradjen je slovenac lada samara 1500i 1995. god. tako da sam to video i evo sad pricham i drugima .
i sve tako legne na taj 1.5 motor i radi,raspitaj se koliko ima zajebancije oko toga,a da li je to bolje ili utegnut 1.3 motor sa dva dvogrla karb-a i 4-1 granom i protočnim loncem : : : :
milicevicv wrote:i sve tako legne na taj 1.5 motor i radi,raspitaj se koliko ima zajebancije oko toga,a da li je to bolje ili utegnut 1.3 motor sa dva dvogrla karb-a i 4-1 granom i protočnim loncem : : : :
I šta si dobio sa dva karburatora veću potrošnju , ako ćeš karb.-ove isto radish promena veličine ventila i usisa i naravno izduva . Da ti objasnim motor 1.3 je prilagodjen na jedan dvogrli karb (ladin standardni) ti kada bi stavio dva dobio bi samo veću portošnju i možda još malo brzine (160 kmh) . Sad bi trebalo prilagoditi motor na 2 karb. (duplo) koji naravno uvlače duplo vishe vazduh i goriva od jednog pa samim tim mora i glava da se prilagodi tome , jedino bi mogao da stavish 2 karb. na osnovni motor (bez prerade) sa superpunjačem (supercharger) da bi auto ishao bolje .