Zvucnici u ladi...

Moderator: letnjikovac

Jing_Ko

Zvucnici u ladi...

Post by Jing_Ko »

Jel zna neko koje su velicine fabrickih zvucnika u ladi, onih sto su u donjim desnim uglovima table (novi tip) i ako zna da li je komplikovano skidanje.

Jos 1 stvar me zanima, ako je snaga player-a 4x45, da li to znaci da maximalna snaga zvucnika pojedinacno moze biti 45 ili sta vec?

djape1977

Post by djape1977 »

to znaci da je izlaz radija 45w po kanalu. zvicnici mogu biti i slabiji od toga pod uslovom da ne pojacavas ton do kraja. preporucljivo je da zvucnici budu bar 20% jaci od radija, onda nema sanse da ih radio "pocepa" a imaces i manje distorzije.

nemoj shvatati to sa snagom bukvalno, u poslednjih 10-15 godina se proizvodjaci gadjaju ciframa kao blesavi. iz licnog iskustva ti tvrdim da su "blaupunkt" ili "grundig" od pre 20 godina na kojima pise 10w jaci od sadasnjih "pioneer", "kenwood" itd na kojima stoji 100w

snaga radija (pojacala u radiju) od 4x45w bi znacila da je to 180w snage a samim tim i toplote. pogledaj napajanje svog kompjutera koje ima 220-250w i koliki mu je cooler potreban da se ne pregreje. player od 4x45w realno ima max 4x10w
j***** auto bez kardana

Zoran666

Post by Zoran666 »

djape1977 wrote:to znaci da je izlaz radija 45w po kanalu. zvicnici mogu biti i slabiji od toga pod uslovom da ne pojacavas ton do kraja. preporucljivo je da zvucnici budu bar 20% jaci od radija, onda nema sanse da ih radio "pocepa" a imaces i manje distorzije.

nemoj shvatati to sa snagom bukvalno, u poslednjih 10-15 godina se proizvodjaci gadjaju ciframa kao blesavi. iz licnog iskustva ti tvrdim da su "blaupunkt" ili "grundig" od pre 20 godina na kojima pise 10w jaci od sadasnjih "pioneer", "kenwood" itd na kojima stoji 100w

snaga radija (pojacala u radiju) od 4x45w bi znacila da je to 180w snage a samim tim i toplote. pogledaj napajanje svog kompjutera koje ima 220-250w i koliki mu je cooler potreban da se ne pregreje. player od 4x45w realno ima max 4x10w
slazem se u potpunosti!
mozda ima i manje od 4x10w
Idi gledaj u sunce ili tako nesto!
[img]http://www.dodaj.rs/f/2T/WQ/2yFAIAVQ/1/2jb1wdi.gif[/img]

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

E vidis, sada dolazimo do kljucnog pitanja...postoje 2 snage da se tako izrazim i to su nominalna i jos neka (peak na engleskom mislim da je to maksimalna snaga). Koja od ove dve bi trebalo da bude veca od ovih 45w? Vidim da negde kazu i ulazna snaga i td, sve ovo unosi zabunu (bar meni), a inace nominalna snaga je dosta manja od maksimalne.

Jos me zanima i sledece. Koliko vidim rupe za usrafljivanje su na razmaku od oko 10 cm i napred i pozadi, a pri tome su sva 4 zvucnika bila ista. Da li i sada da stavljam sva 4 ista ili napred normalne, a pozadi elipse (neke male koje bi pasovale u te rupe). Sta je tu bolje po vama?

Inace uspeo sam da "otvorim" te kutije na tabli i samo bih konstatovao da su Rusi prikazali zavidan nivo kriminala u kvalitetu plastike. Ako nekog zanima otvara se tako sto se poronadje gde je "zabica", pa se lepo gurne noz ili srafciger i onda uz krckanje ispadne maska. :)

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Zoran666 wrote:
djape1977 wrote:to znaci da je izlaz radija 45w po kanalu. zvicnici mogu biti i slabiji od toga pod uslovom da ne pojacavas ton do kraja. preporucljivo je da zvucnici budu bar 20% jaci od radija, onda nema sanse da ih radio "pocepa" a imaces i manje distorzije.

slazem se u potpunosti!
mozda ima i manje od 4x10w
4 x 45 = 4 x 20W max snage na 12 volti (ptavih 20w ako ne verujete prikacite sijalicu snage 20w na cd i pojacajte na max . Max izlazni napon je oko 16v snage 20w ) to vam je da ne pricate gluposti .

:!:
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Dakle koji parametar da gledam kod zvucnika da ne bi produvali, pri svim ostalim navedenim uslovima (za player koji sam naveo)? Inace pronasao sam da je rms kod ovog player-a 4x25.

djape1977

Post by djape1977 »

kilazu. sto tezi zvucnik. sto veci magnet
j***** auto bez kardana

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

djape1977 wrote:kilazu. sto tezi zvucnik. sto veci magnet
Moze i tako ali je to gruba procena trazi sve od 100w rms pa navishe do 250w rms :)

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

100w rms? Da to nije malo prejako?

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

Ne !!!! Nemoj mesati izlaznu snagu pojacala i snagu potrosnje (zvucnik) !!!!!!!
Ja na vratima imam 13cm pioneer zvucnike 3 sistemske 250w rms na 4 x 50 (4 x 27w prave snage) uopshte nije mnogo i to su cak prokrcali jak izlaz trazi jaci zvucnik . :(

I josh neshto RMS - Real Music Sound to jebuka koju zvucnik u nekom vremenskom periodu moze napraviti - koju razvija zvucnik od 150w(neka max vrednost ali samo u kratkom intervalu pa su taj podatak uzeli zbog reklamranja zvucnika ) :roll: :roll: :roll:

Zeka

Post by Zeka »

100w rms je malo,bolje neka bude 250w rms za izlaz od 50w max. I mnogo bitnija stvar ti je osetljivost zvucnika, gledaj da bude preko 90db. A za cd player budite srecni ako dobijete 20w po kanalu prave snage. Ako cd ima 4x50w to je 200w
200w/12v=16.6A sto znaci da osigurac mora da ima min 20A a verujem da kod vecine radi bez problema preko osiguraca od 8A :)

Evo vam zanimljiv link http://www.jovovic.com/muzika/zvucnik.htm
[url=http://www.postimage.org/][img]http://s4.postimage.org/JauQ9.jpg[/img][/url]

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

Za sve Pioneer cd/player -e garantujem 4 x 50w = 4 x 25w max do 30w (zavisi od modela) ;) ;) ;)

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

OK, sad mi tek nista nije posebno jasno, ali posto su zvucnici ipak 13-ice, onda kapiram da valjda nece biti problema...

djape1977

Post by djape1977 »

na temu snage:
u gajbi mi je ozvucenje jedan stari "Sansui" risiver, cirka '74-5. godiste i pioneer zvucnici iz iste ere, trosistemski, bas od 30cm i kutije od po 70l. i jos jedan par zvucnika domace radinosti (kad sam mislio da ja to mogu bolje) trosistemci, bas 25cm, kutije od 50l.
risiver je deklarisan na 4*12w na 8 oma!!! tezak je oko 17kg i greje se kao sporet kad duze radi na velikoj snazi
pioneer zvucnici su deklarisani na 25w i risiver je jaci od njih, trpe odprilike do 2/3 snage
zvucnici koje sam ja pravio su u osnovi zvucnici za kola blaupunkt, spakovani sa odgovarajucom skretnicom. bas je tezak 3kg i deklarisan na 80w. risiver im vadi dusu na 1/2 snage. sve to u prostoru od 50kvm daje jacinu zvuka da sam sebe ne mogu da cujem koliko go se dernjao kad odvrnem do daske (tj. koliko zvucnici mogu da podnesu), basevi pomeraju dzigericu a komsiluk pizdi i u susednoj zgradi.

muzike za kola mi je kroz ruke proslo mnogo. sada imam u jednom autu "kenwood" koji je odprilike neka srednja klasa u svetu auto ozvucenja i u drugom "clarion" koji je realno receno vrh. i jedan i drugi sam prikljucivao u gajbi na iste te zvucnike i odgovorno tvrdim da kenwood nema vise od 1/3 snage a clarion max 1/2 u odnosu na sansui.
kenwood deklarisan na 4*45w a clarion na 4*20w! kenwood radi normalno na osiguracu od 8a i zici za napajanje od 0.75mm2 dok clarion ima osigurac od 16a i tek kad sam mu provukao kabl od 4mm2 direkt sa akumulatora sam dobio pravi zvuk. clarion inace gura 8 zvucnika bez pojacala! i to vec godinama. pozadi ima cooler veci od duo core pentiuma i ne smes ga pipnuti koliko se greje posle 10 minuta rada.
u prevodu, proizvodjaci se gadjaju ciframa kao nenormalni kad je snaga u pitanju. poslednji put kad sam video realne cifre bio je u pitanju neki blaupunkt iz 97-8. i pisalo je 4*10w. zver od radija iz tog vremena, imao sam ga u kolima, veoma jak primerak svoje sorte.
j***** auto bez kardana

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

MA :-x

Post Reply