Sredjivanje samare do bola...

Moderator: letnjikovac

Jing_Ko

Sredjivanje samare do bola...

Post by Jing_Ko »

Nesto sam se malo premisljao i na kraju sam odustao od zamene lade. Dobio sam konkretnu ponudu, i tu su bile 3 opcije u igri. Prvo da je zamenim za wartburga '92 + 1200 evra, a druga cist kes pa bih uzeo ili alfu 33 na drugarovu preporuku ili bmw '80 koji je perverzija kako je dobar, od prvog vlasnika, ali...bilo mi je zao da zamenim autic jer sam se vezao za nj'!!! Prema tome...sada sam cvrsto resio da uradim ono sto sam i planirao pre neki mesec, a to je sredjivanje do nivoa imbecilnosti. Ova tema mi deluje kao pravo mesto za raspravu i konkretno razvijanje ideja na ovu temu, zato cu sada da detaljno obrazlozim sta sam sve smislio pa da, uz pomoc vasih saveta, dodjem do nekog konkretnog racuna i redosleda koraka pri sredjivanju.

1. Prvo i osnovno mora da se sredi osnova (limarija) i da se zafarba ili cak kompletno prefarba auto. Boja mi se svidja, ali nisam siguran kako bi izgledalo da se samo dofarba. Ovde mi je osnovna odeja da se ocisti rdja gde treba i da se odradi par stvari. Mislio sam da prosirim krila napred i pozadi nesto poput npr. lancia integrale ili recimo corse (verzija sa najjacim motorom). Tu bih eventualno i odradio neka ojacanja da bi sam auto bio bezbedniji, korube i neka zastita lima se podrazumevaju.

2. Druga stavka su neke estetske promene. Npr, neka druga maska, zatim neki oblik promene svetlosnih grupa, tu sam mislio da stavim providne plastike poput recimo onih na puntu 2b (cisto dajem primer za izgled svetlosnih grupa), a moguce i promena samih sijalica. Ovde jos dolazi u obzir promena branika ili sredjivanje istih (mislim da bih verovatno ostavio iste), zatim zamena svih kedera i neki prikladniji retrovizori. Ne bih zatamnjivao stakla, a onu rupu gde ide pozadi tablica bih popunio, samo nisam siguran kako. Mislim da ne bi trebalo stavljati nikakve plastike, nisam pristalica plasticarenja i spojilerenja bez potrebe. Isle bi i neke druge felne.

3. E sad, kada bi vec osnova bila gotova onda sledi mehanika (mozda bi i ovo moglo mesto stavke 2. da ide). Ove planiram da ubacim jaci motor i sve pratece elemente. Tu imam jednu racionalnu i jednu suludu ideju. Racionalna je neki motor iz 11x serije koji bi recimo mogao da se malko modifikuje da izvuce stotinak konja (mada on vec skoro toliko i izvlaci). Uz to bi naravno isli i prateci elementi motora, verovatno jace kvacilo, a svakako izmena kocnica. Napred samoventilirajuci pozadi obicni diskovi (ionako su oni alu-dobosi kriminalni). Kapiram da je menjac sa 11x serije dovoljan da to podnese, ako bi se i islo na promenu menjaca. Sto se tice stabilnosti auta, tu bas nisam siguran kako i sta ide, pa bi bilo lepo da neko napise preporuku.
Suluda ideja bi bila da se uzme motor od nive, da se doradi i da se napravi 4x4 pogon, ali ovo mi deluje kao isuvise suluda tako da cemo to zanemariti (najverovatnije).

4. Bi bilo sredjivanje enterijera i jos neke sitnice. Ovde bih dodao da bi bilo lepo da se odradi servo upravljac i klima, sto mislim da nije ne izvodljivo (mada to vise spada pod prethodnu stavku). Pod sredjivanjem enterijera spada komplet instrument tabla, zatim tapaciranje svega i svacega, mozda promena sedista, neke sitne dorade i td, mada ovo i nije toliko bitno jer ide na kraju, a dotle ima da ode poprilicno vremena i para.

Eto to To bi bilo to. Po mojoj slobodnoj proceni, za 1 i 2 istavku treba jedno 500 do 1000 evra, za 3 bar jedno 500 do 700, a za 4 300 do 500. To mu dodje nekih 1300 do 2200 evro-a, ali eto da kazemo max 2500. Mislim da bih postepeno mogao sve to do sredine sledece godine da odradim, max do kraja 2010. Ajde sada da vas cujem, neke konkretne ideje i predlozi. Dopunjavacu temu sporadicno... :twisted:

djape1977

Post by djape1977 »

pre nego sto bilo sta pocnes da radis smisli sta ces zapravo raditi. kad jednom odlucis nema vise promena planova.
1. prvo prikupi potrebne delove/komponente. za ovu fazu ce trebati puno vremena i para
2. rastavi auto skroz
3. upasuj jaci motor/menjac/kocnice/trapove/sedista. ova faza je bitna pre limarijskih radova jer ce sigurno zahtevati neke modifikacije same skoljke
4. izvadi sve iz faze 3 napolje i uradi kvalitetno limariju, zastitu i farbanje
5. spakuj sve ponovo
6. VOZI

ni ne pocinji ako nemas prostor gde ce se sve ovo raditi obezbedjen na bar 6 meseci.
j***** auto bez kardana

milicevicv

Post by milicevicv »

prvo motor i ostale modifikacije oko njega sto planiras da uradis kocnice menjac ... a posle sirenje rubova, sredjivanje karoserije i na kraju unutrasnjost. unapred ti zeli sretne radove ima da bude :prvi
nije sto je lada,al je zakon

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Hvala na savetima, jedino jos prvo da vidim sta sve treba od delova, pa da pocnemo...ja cu "lupetati" cene koliko mislim da mogu da kostaju pojedini zahvati i delovi, a vi me ispravite ako isuvise lupetam.

Mislim da bi motor sa 11x serije 1.5 16v pasovao "sraf na sraf", ne znam da li neko ima ideju oko ovoga i koliko bi on kostao sa pratecim agregatima (ukoliko su potrebni). Ovaj motor ima 90 konja i sasvim je solidne jacine (za moj ukus), mozda bi mogao da se malo doradi, opet ne znam kako. Malo sam gledao ranije i motori od alfe TS koji su vrh vrhova kostaju 200 evra, a toliko su (cak i manje) za golf, ne znam koliko kostaju ladini, recimo grubo bi valjda bio sa svim ostalim agregatima 300 do 350 evra. Ako neko ima ideju gde mogu da se kopaju ovakvi delovi neka napise.

Menjac malo zveci (valjda lezajevi), jes' da radi fino, ali ipak mislim da ako se sve radi kako treba, onda treba i njega procackati. Znaci zamena ili mozda menjac sa te iste 11x sa koje se bude cupao motor. NE znam da li bi se nekako mogao modifikovati postojeci menjac ako bi se otvarao i da li to ima smisla? Cena ovog recimo 100 do 150 evra, usput mozda bi mogao i novi set kvacila, to ne znam koliko je recimo 50 do 100 evra.

Kocnice sam prvobitno tripovao da treba da se menjaju, ali sad vec nisam siguran jer ne znam kakve su na 11x seriji. Ako su iste k'o na samari onda mozda tu i ne treba puno da se cacka...neka neko nesto kaze ovim povodom, ja bih tu ipak stavio diskove napred i nazad.

Sto se tice skoljke treba da se ocisti od rdje, zastiti i da se stave korube. Recimo da je to mozda 200 evra. Ne znam da li imaju sanke i koska za ladu i da li je stavljati uopste (i koja bi mozda ojacanja trebalo usput odraditi). Nesto sam malo zagledao sa strane i cini mi se da je ona ideja o sirenju krila ipak nebuloza jer se zadnji kos direktno nastavlja na vrata, tako da to otpada. Da zakljucim, samo sredjivanje limarije od rdje i mozda neko ojacanje. Ne znam da li bi bila potrebna neka dodatna intervencija na skoljci u smislu ako se stavljaju neke nove kocnice ili sedista i td. Zafarbavanje delova koji treba da se zafarbaju bih radio sam (osim ako ne bude farbanja celih kola), to znam da radim kako treba.

E sad ako bi se upasivali klima i servo ne znam sta bi trebalo da se odradi jer nemam pojma kako sve to funkcionise. To mi je i najveca nepoznanica od svega.

Mislim da je ovo sve sto bi zahtevalo neki veci cim. Ostaje mozda nesto da se odradi po pitanju stabilnosti, malo da se "snizi" auto, novi amortizeri i opruge bi verovatno trebali u neko skorije vreme da se stave. Felne verovatno 15, trebalo bi da se izmenjaju sitnice kao sto su kederi, soferka, da se sredi prskalica nazad i tako neki niz gluposti, plastike za svetlosnu signalizaciju, retrovizori...

Enterijer mi deluje kao ista prica, tu bih pretapacirao sedista i ostalo eko kozom, verovatno u nekoj crno ljubicastoj varijanti. Nesto mi pada napamet da bi mozda sem zamene prednjih, moglo pozadi da se odradi sledece...da se stave 3 sedista (neka manja), cini mi se da sam to video kod nekoga. Glavna intervencija ovde mi je instrument tabla, koja me malo nervira (ova postojeca) jer je puna nepotrebnih instrumenata. Imam ideju (mada ne znam kako bi u praksi izgledala), da stavim tablu od specijala i da izradim u tom fazonu i centralnu konzolu + od drveta ili "drveta" rucicu menjaca, volan i drsku za rucnu. Ne znam kako bi ovo izgledalo, ideja mi je da to izgleda slicno kao na lancia dedra-i. Za ovo ne verujem da treba neka surova kinta, mozda 300 evra.

Da rezimiram po meni otprilike sve ovo 1300 do 1500 evra (bez klime i serva). Ajd' ljudi istaknite se komentarima i idejama...

:)

Alekre

Post by Alekre »

Motor, moze da se uglavi Opelov C20XE, ko zna - zna:
Image

Prosiris krila na foru Delte ili ///M3 E30 (tvoja ideja), OZ Superleggera bela sa distancerima, ofarbas je u krv crvenu sa 3 sloja laka.

Sto se enterijera tice, mislim da ti je losa ideja. Mozes da se potrudis da ti neko donese ovakvu tablu. To je bas iz Samare Euro Baltic :)
Image

IlijaGM

Post by IlijaGM »

Marko wrote:I sve to raditi na Samari koja je 99 godishte, i u odlicnom stanju? Ludost.
Apsolutno se slazem,klasicno bacanje para

Raziel

Post by Raziel »

ej vas dvoje, ne ubijajte coveku zelju, verovatno je on o tome vec razmislio.

brate Jing_Ko da je bacanje para i jeste, ali ako ti imas para za bacanje i ako je to tvoja zelja onda samo napred. a ja cu te zamoliti za jedno, kad radis radi ga kako treba. nek to bude auto za kojim ce se mnogi okrenuti, auto koji ce na semaforu startovati bolje od onih koji kostaju po 15 ili 25k evra, da ide nesto brzo i ne mora, 200 je sasvim dovoljno :D . i molim te, nemoj da ti auto zavrsi u temi "stajling po srpski bre" :D , radi ga sa ukusom i ne daj da ti puno ljudi soli pamet... batali neonke, svetlece retrovizore, prskalice i antene... pazi da ne das puno para, a da ne uradis nista.
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]

Alekre

Post by Alekre »

Raziel pravo zbori, a sa Maretom se ne slazem zato sto Samara ima stvarno mnogo tako da ova slobodno moze da se modifikuje :)

Raziel

Post by Raziel »

samo moras prihvatiti jednu tuznu cinjenicu, daces puno para, sredices je i jednom ces odluciti da je prodas, a ona ce vredeti isto koliko i sada ili jos manje.
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

manje
j***** auto bez kardana

vigmir

Post by vigmir »

Svako budzenje kosta bez obzira da li je auto star 20 ili 5 godina.Samo je u pitanju ljubav i sklonost prema tome.Niko nikad nije izvukao pare ulozene u kola pa nece ni nas kolega ako pristupi ovoj intervenciji na Samari.
Pravi primer nam je nas drugar Djape. :D

djape1977

Post by djape1977 »

zato i kazem. povremeno me startuju kojekakvi genijalci i pitaju jel auto na prodaju. cim cuju da je 2.000ccm, sledi pitanje koliko TO trosi i tu se svaka dalja prica zavrsava. a koliko sam ja love u nju upucao to samo bog zna. bar 2000e, verovatno i mnogo vise. srecom ne odjednom. realno, lada karavanka, limarijski dobra, mehanicki ispravna, to godiste, vredi mozda 1000 - 1200e. ne bi je dao nikad za te pare.
j***** auto bez kardana

IlijaGM

Post by IlijaGM »

ma kupi bre shta si namerio,evo ima jedan lik prodaje jednu extra alfu:

evo link:

http://cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=360&t=41501

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Mnogo trazi...a i racunica mi je sledeca: Alfa koja bi mene zadovoljila je minimum 1500 evra i to oko '90 godista. Na to treba dodati jedno bar 200, 300 evra i to samo u startu, a ako nema TNG onda jos jedno 300 (sa atestom). S' obzirom da za oko 2000 (to mi je trenutni fond) moze da se uzme iskljucivo 33 ili 75 to znaci 33-verovatno treba da se radi limarija jer je samo 3 serija sa dobrom zastitom ili 75-pocinkovana, ali kriminal za odrzavanje. Na ovo sve treba dodati da su delovi koliko, toliko skuplji i mnogo teze se nalaze.

A nasuprot ovome: Lada je vec tu, nema nikakvog cimanja, delovi bagatela, kao osnova za sredjivanje je odlicna jer nije trula do srzi, sve se zna sta joj fali. Ako je ja budem vozio jos neko vreme onda svakako moram da sredim bar osnovno limariju i jos poneke sitnice. Kada bi recimo ulozio 1500 dobio bih vanserijsku ladu sa enterijerom koji nema ni jedna, atraktivnijm exterijerom (naravno bez seljanije na enterijeru i exterijeru), unapredjenim motorom i mehanikom i sve ukupno u stanju ko da je izasla iz fabrike, jos i boljem, jednom recju uzivancija (sa moje tacke gledista).

Sa fondom od oko 3000-3500 hiljade teoretski moze da se uzme neki polovnjak pribliznih godina, ali u relativno osrednjem stanju. Znaci tu treba jos bar 300 da se utuce samo da bi bio polu-pristojan, a da se sve sredi sigurno jos 500 do 1000. MOze se uzeti za 2500-2800 i ubaciti ostatak para u sredjivanje ili kupiti za sve pare pa onda moliti Boga da nece nesto da crkne. Ja cu do kraja godine imatih tih 1500 evra, od juna mi krecu ilustracije. Jos jedan posao krupnijih razmera je na vidiku, za reda velicine oko minimum 1000 evrica mesecno. Ako taj posao krene onda cu ladu da sredim i da posle poklonim bratu, a sebi cu kupiti nesto besno, dok ako ne krene, onda ni ne zelim da menjam auto jer bi samo pucao vece pare na odrzavanje nizasta.

Vratimo se idejama...taj opelov motor mi deluje suvise jak i mislim da bi zahtevao previse cimanja i dodatnih intervencija. Kad smo vec kod motora pala mi je jedna stvar napamet. Ako se motor koji je inace sa ubrizgavanjem (npr. vec pominjani noviji ladin) i ako se mesto ubrizgavanja nakalemi karburator sta se dobija? Mislim da li ostaju prateci agregati (sa samare konkretno) ili opet moraju da se menjaju.

atropin
Automobil: VAZ 2103

Post by atropin »

:roll:

Post Reply