Ja sam još pre 4 godine ugradio alarm sa centralnom bravom u alarm servisu Scorpion. Kapiram da tada nije bilo bog zna kako jeftinih modela na buvljaku ili tome slično, ali mi se čini da je iole bezbedniji od tih 30-40e modela

pre 4 godine koštao je ok 280e zajedno sa centralnom, ali tada su alarmi bilo mnogo, mnogo skuplji nego sada. Skoro je moj kum kupio za njegovu Nivu alarm za svega 35e, bez ugradnje. Smešna cena. Videćemo dokle će da radi
Inače, ako ćeš sam da radiš, mislim da neće biti problema pošto ćeš sigurno kvalitetnije uraditi nego ovi meni. Ovo je držalo vodu 2 godine i dan-danas konstantno pravi sitne probleme. Ovo leto me je izludeo alarm jer se sam palio, iz čista mira, nebitno da li je kiša ili sunce, noć ili dan. Pratio sam sve šta se dešavalo sa alarmom tokom mesec dana i skapirao da se na jednom mestu žica "nažuljala" (kod plastike nosača zadnje table) i da je tu alarm kako mu se htelo dobijao masu i palio sam od sebe.
Inače, moja lična preporuka, ako hoćeš perfektno da središ sve što se tiče alarma a pogotovo centrale, imaćeš puno problema oko štelovanja. Sećaš se priče

Ali ne oko štelovanja otvaranja bravicom, već da ušteluješ da to sve funkcioniše zajedno sa centralnom, pa i da motorić valjano otključava da bi ti mogao da otvoriš vrata. Preporučujem da skineš kompletan unutrašnji sistem za otključavanje i otvaranje i da ga dobro očistiš i podmažeš (onaj unutra, koji se povezuje na ručicu za otvaranje iznutra, i na bravicu), pa vratiš nazad i onda da stavljaš motoriće, eventualno LE diodu... Kada smo već kod LE diode, možeš uzeti moj primer kako sam je stavio i gde, retko koja Lada to ima
Modul staviš gde god želiš, nađi mu neko prigodno mesto. Možeš ispod centralne table, ispred vozača ili ispred suvozača. Ali takođe treba da postaviš i detektor vibracija, da se na neka cimanja alarm aktivira. Takođe obrati pažnju gde ćeš provući kablove od vrata do unutrašnjosti automobila. Ja sam našao lepo rešenje, ali mi i dalje ponekada pravi probleme kada treba da se "otarasim" tapacira. Tu onda rade luster kleme...
Pogledaj kako sam kod mene to uradio, videćeš kabl sa 4 žice koji izlazi iz tapacira i ulazi ispod plastike kod stuba vrata.
Što se tiče komponenti, sve je radilo perfektno do sada. Jedino što je do sada crklo je osigurač na alarmu, nijedna komponenta nije zakazala. A i skoro sam promenio oba motorića centralne, jer su ova dva stara počela žešće da zezaju, pa mi je pukao film.
Inače, na proleće ću uraditi tačno i što sam ti sve napisao - skinuću ceo mehanizam, očistiti i ponovo sve povezati i staviti. Mene pomalo zeza, pa ponekada treba po dva puta da otključam auto da bi se otključao kako valja, ali to je sve do štelovanja kompletnog mehanizma (unutrašnji mehanizam, bravica, postavljanje motorića, štelovanje motorića...).
Alarm sa centralnom, kada ispravno radi naravno, pravi spas je u zimu. Ne sećam se kada sam poslednji put otključavao ključem zimi auto. Da li me je samo jednom do sada izneverio i to je bio baš žestok mraz napolju, pa je - hajde da kažemo - opravdano.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]