Kuka za vucu

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Re: Kuka za vucu

Post by aleko-2141 »

ne bi nesto rekao, skoro je drugar zakacio prikolicu vece nosivosti za kombi i zaustavio ga policajac i trazio mu E kategoriju.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Izvinjavam se sto je na cirilici al tako je pisan zakon
Meni u vozackoj pise da imam BE, ali CE nema samo C.
Члан 195.

Возачка дозвола издаје се за управљање моторним возилима, односно скуповима возила
следећих категорија:
1) АМ - Мопеди, лаки трицикли или лаки четвороцикли,
2) А1 - Мотоцикли чија радна запремина мотора није већа 125 cm3
и снаге мотора до 11 kW
чији однос снаге мотора и масе возила није већи од 0,1 kW/kg и тешки трицикли чија снага
мотора не прелази 15 kW,
3) А2 - Мотоцикли чија снага мотора није већа од 35 kW и чији однос снаге мотора и масе
возила није већи од 0,2 kW/kg,
4) А - Мотоцикли и тешки трицикли чија снага мотора прелази 15 kW,
5) B1 - Тешки четвороцикли,
6) B - Моторна возила, осим возила категорије А, А1, А2, АМ, F и М, чија највећа
дозвољена маса није већа од 3.500 kg и која немају више од осам места за седење не
рачунајући седиште за возача,
7) BЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији В, највећа дозвољена маса
прикључног возила је већа од 750 kg, а није већа од 3.500 kg,
8 ) C1 - Моторна возила, осим возила категорије А, А1, А2, АМ, F, М, В, D и D1, чија је
највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg, а није већа од 7.500 kg,
9) C1Е - Скуп возила чије вучно возило спада у категорију C1, а највећа дозвољена маса
прикључног возила прелази 750 kg и највећа дозвољена маса скупа не прелази 12.000 kg, као
и скуп возила чије вучно возило спада у категорију В, а највећа дозвољена маса прикључног
возила прелази 3.500 kg и највећа дозвољена маса скупа возила не прелази 12.000 kg,
10) C - Моторна возила, осим категорије А, А1, А2, АМ, F, М, В, D и D1, чија је највећа
дозвољена маса већа од 3.500 kg,
11) CЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији C, а највећа дозвољена маса
прикључног возила је већа од 750 kg,
12) D1 - Моторна возила за превоз лица, која осим седишта за возача имају више од осам,
а највише 16 седишта и чија максимална дужина не прелази осам метара,
13) D1Е - Скуп возила чије вучно возило припада категорији D1, а највећа дозвољена маса
14) D - Моторна возила за превоз лица, која осим седишта за возача имају више од осам
седишта,
15) DЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији D, а највећа дозвољена маса
16) F - Трактори са или без прикључних возила и радне машине,
17) М - Мотокултиватор.
Возач возила категорије C1Е, CЕ, D1Е или DЕ може да управља скупом возила категорије
BЕ.
Возач возила категорије CЕ може да управља скупом возила категорије DЕ, уколико има
категорију D.
Возач возила категорије CЕ може да управља скупом возила категорије C1Е, односно
возач категорије DЕ категоријом D1Е.
Возач возила B категорије има право да управља и лаким трициклима и лаким
четвороциклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW и тешким
четвороциклима, као и тешким трициклима чија снага мотора је већа од 15 kW када напуни 21
годину.
Возач возила В1 категорије има право да управља и лаким трициклима, тешким
трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW, лаким и тешким четвороциклима.
Трактором и радном машином може управљати само возач који има возачку дозволу за
возила категорије F.
Возач возила категорије А2 може да управља возилом категорије А1.
Возач возила категорије А, може да управља возилом категорије А1, А2 и АМ, возач возила
категорије C може да управља возилом C1 категорије, возач возила категорије B може да
управља возилом В1 категорије и возач возила категорије D може да управља возилом D1
категорије.
Возачи категорија B, C, C1, D и D1 могу да управљају тим возилима и када им је придодато
прикључно возило чија највећа дозвољена маса није већа од 750 kg.
Мотокултиватором може управљати возач који има возачку дозволу за управљање
возилом било које категорије.
Ч

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

aleko-2141 wrote:ne bi nesto rekao, skoro je drugar zakacio prikolicu vece nosivosti za kombi i zaustavio ga policajac i trazio mu E kategoriju.
Pa jedino ako je taj drugar polagao po novim pravilima, pa dobio samo B. Svi koji su pre stupanja na snagu aktuelnog Zakona imali položen vožački za B, sada dobijaju i BE. Piše u Zakonu.

Niva sa prikolicom ne može da premaši 3,5t pa nema opasnosti za one koji imaju staru B kategoriju, tj BE po novom.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Da ali je ovde bio kombi , pa je preterao. Isto tako ako se za kamion zakači mala prikolica tipa kompresora za vazduh (do 750kg) ne treba ti CE, i ni na auto do 750kg ti ne treba BE.
Glupost je i da je bus zavoda za transfuziju C kategorija jer nema više od 8 sedišta ( kao i busevi pretvoreni u kampere), a dosta je teži za vožnju od reno mastersa sa 12 sedišta koji je D, a shodno tome još ako imaju prikolice situacija se do ludila komplikuje.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Dare wrote: Pa jedino ako je taj drugar polagao po novim pravilima, pa dobio samo B. Svi koji su pre stupanja na snagu aktuelnog Zakona imali položen vožački za B, sada dobijaju i BE.
nije skoro, stari je vozac, to samo pitati policajca jer svasta ima po nasem zakonu a ne postuje se.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

onda je ukupna tezina premasivala 3500 kg, kombi ima 2t minimum i prikolica preko 1.5 eto....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Desmo
Automobil: UAZ+Niva

Post by Desmo »

Da li na forumu postoji tema o vučnim kukama za nivu?
Тормоза не откажут на спуске - на подъём не заглохнет мотор.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Evo jednog ekstra pitanja.
Po novom zakonu nema treće tablice, ako ja stavim nosač za bicikle na kuku, tablica se ne vidi (nosač ima mesto za tablicu), znači ja bih trebao svaki put da skidam tablicu sa auta i stavljam na nosač, pa da vraćam i tako svaki put kad nosim bajs?

Imre
Automobil: Honda Civic Tourer

Post by Imre »

choksi wrote:Evo jednog ekstra pitanja.
Po novom zakonu nema treće tablice, ako ja stavim nosač za bicikle na kuku, tablica se ne vidi (nosač ima mesto za tablicu), znači ja bih trebao svaki put da skidam tablicu sa auta i stavljam na nosač, pa da vraćam i tako svaki put kad nosim bajs?
Ne znam kako je tamo,u nemackoj narucis (mozes i preko neta) trecu tablicu,vazno je da ima refleksiju i dimenzije kao i originalne.

A inace ja nisam ni primecivao BE kategoriju,ali sam "malo" popizdeo kad sam video da u vozackoj to nije obelezeno.Staru papirnu vozacku sam menjao za madjarsku,nisam ni slutio,da mi madjari nece staviiti tu kategoriju.Trenutno mi ne treba,ali se nikad ne zna.Ma nek se...nema veze,sad cu lepo nemacku dozvolu,pa "auf wiedersehen" pecinskoj birokratiji!

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Kakva je sada situcija sa kukom? Treba uskoro da radim onaj reatest plina pa znam da komplikuju život sa traženjem koječega ako vide kuku. Od papira od kuke imam samo račun o ugradnji iz 2004, potvrdu majstora na kartončetu proizvođača i pločicu na kuki gde piše model kuke, godina proizvodnje, seriski broj i nosivost. Takođe imam staru saobraćajnu gde se vidi da je izdavana treća tablica. Kuka je mađarska pravljena namenski za ladu 11x i nakačena je na mesta fabrički predviđena za montažu. Nije euro kuka, tada to nije ni trebalo, ali postoje dva M12 šrafa koji drže kuglu pa se ista može skinuti.
Kuka mi treba pa mi ne trebaju savet "skini je koji će ti", Skidanje mi jedino pada na pamet da je skinem pre reatesta plina i kada "sručnjaci" završe da je vratim jer mi se ne luta po institutima sa kojekakvim "stručnjacima"

Dare

Post by Dare »

Istu situaciju sam i ja imao na atestu. Kuka od ranije, pločica na njoj ali ništa od papira nisam imao jer nisam ni znao da treba da se ponese. Onda su počeli da me smaraju, a ja sam rekao tom liku da mogu da skinem kuku odmah ali da ću je takođe odmah i namontirati i šta mi može :) I onda je odustao od daljeg pametovanja.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ne znam da li će sada moći jer koliko sam čuo oni sada bukvalno samo fotografišu i onda šalju to nekome u agenciju za bezbednost koji aminuje ili ne. Mada mi se čini da ću to raditi za najmanje 6-7 meseci jeste da mi narednog meseca ističe tih 5 godina od atesta ali sam u maju dobio nalepnicu za registraciju do 2016.

Boki78

Post by Boki78 »

bruyoni wrote:koliko sam čuo oni sada bukvalno samo fotografišu i onda šalju to nekome u agenciju za bezbednost koji aminuje ili ne.
Imjuci u vidu da sam tu proceduru prosao proslog decembra mogu reci da je doslovce tako. Zanimljivo je da je prva fotografija koju rade unustrasnjost automobila sa svim vezanim pojasevima, i prednjim i zadnjim ...

Jos zanimljivije mi je da ni ne pomisljaju na bilo kakav test zaptivenosti sistema. Bez problem moze da ti auto vonja na plin u meri da se davis nema rec da ti kazu za to ....

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Godine 2013 u AMSS nisu dozvoljavali sa kukom, meni su radili sa masinskog falkuteta Nis i oni nisu pravili problem za kuku. A slikaju i jedni i drugi, znaci kod jednih moze kod drugih ne.

Dare

Post by Dare »

Boki78 wrote: Jos zanimljivije mi je da ni ne pomisljaju na bilo kakav test zaptivenosti sistema. Bez problem moze da ti auto vonja na plin u meri da se davis nema rec da ti kazu za to ....
Ovo je i mene zaprepastilo ali tako je.

Post Reply