odem jutros oko 8 h u AMSS na Zrenjaninskom putu (Borca) da reatestiram TNG (*kontrolni pregled*). Pardon tamo sam stigao tacno u 8:00 h.
Neki matori stao prvi u red, kaze dosao je jos oko pola cetiri nocu i nije bilo nikoga, tako da je on zauzeo prvo mesto u cekanju reda.
Ja koji sam stigao u 8:00 h bio sam redni broj 29 Kada sam dobio broj 29 uzeli mi dokumenta originalnog prvog atestiranja vozila na TNG iz Vince od pre 10 godina, saobracajnu, zelenu karticu u kojoj je bio upisan datum vazenja atesta i ?? ne secam se dal jos neki dokument i rekli da dodjem oko 15:45 h
izgleda da zakazuju klijiente na po 15 minuta razmaka i mada se razbijaju od posla po ovoj vrucini po kojoj je i nama koji nismo radili bilo tesko a tek njima koji su se morali koncentrisati da nesto ne zaborave ili ne propuste mogu samo da zamislim, a jos i psiholoski pritisak svaki put kad prodju pored nas koji cekamo svoj red i mada niko nista ne govori oseca se atmosfera kao da im svi sugeriraju "brze, brze"
Ma momci iz AMSS su super, svaka im je na mestu i nemam zamerku. Koga su pustili taj je miran, koga nisu pustili - opravdano je zakonom i momci tu nista ne mogu biti krivi, jer oni samo postuju zakon i rade svoj posao savesno, a to sto mi gundjamo to nije do momaka iz ekipe AMSS nego svi znamo - zbog nekog viseg nivoa odlucivanja i rukovodstva
E kad vam kazu da dodjete za par sati u dogovoreno vreme tu treba da razmislite jer se cekanje ponekad isplati, poneki zaborave da dodju u zakazani termin pa momci odrade prvog sledeceg po redosledu koji je prisutan, a bilo je i nekih koji su totalno zaboravili pa se nisu ni pojavili dok sam ja bio tamo, mada su toga jutra ostavili dokumenta.
Uglavnom, moje vozilo je primljeno u rad oko 15h i pregled zavrsen za 15 minuta, momci mi rekli da sam uradio tipicno skolski korektno. Svom srecom sto sam poneo pecat i pripremio izjavu, trazili su mi je, a sad dal bi moglo i bez te izjave e to vec nisam siguran, ustvari nisam ni pitao.
Posle pregleda sacekao sam jos nekih desetak minuta i dobio dokument na kojem se nalazi i nalepnica koju treba nalepiti na B stub, tj, na stub vozacevih vrata pored mesta gde se brava zalokoti. E sad posto tu samara i nema nesto mnogo prostora za nalepnicu, a nalepnica bi tu trebala stajati cela narednih 5 godina, ja sam odlucio da je ne lepim nego da cuvam ceo dokument sa tom nezalepljenom nalepnicom u vozilu pa ako mi je bas neko trazi pokazacu mu je. Problematicno je mesto na kojem bi ta nalepnica mogla da se zalepi i da traje 5 godina, mogucnosti ostecenja nalepnice su ogromne,odnosno to sad vec mozda zavisi i od tolerancija zazora i naleganja vrata pri zatvaranju na B stub.
Cim sam to zavrsio odmah su mi urucili i kupon sa kojim mogu u narednih 30 dana dobiti besplatni tehnicki pregled (oni tehnicki za Samaru naplacuju koliko se secam 1500,00 din). Ja sam to ionako trebao jer sam morao istovremeno da odradim i registraciju. Tehnicki pregled i registracija tj. papirologija oko uplatnica i sve zavrseno za narednih pola sata. Nije im radio terminal za placanje tako da su svom radniku dali uplatnice i moje novce i on je otisao negde da uplati za mene i doneo mi sve na ruke - zvanicno, nista mimo reda, valjda tako rade kad im ne radi terminal.
E sad suma izgleda ovako:
6000,00 din za reatest (kontrolni pregled)
14927,00 osiguranje i sve ostale uplatnice medju kojima je i izrada nove sobracajne, ... (vozilo je imalo stare tablice i nije bilo registrovano od 2011 godine)
sve su mi doneli na gotovo da idem pravo u Mup na salter za registraciju.
U Mupu sam sve zavrsio u rekordnih 15 minuta, nikoga ispred mene u redu !
Ae sad sve da sumiramo troskove:
280 eur nabavna vrednost vozila
oko 20 eur troskovi ugovora,taksi, poreza i prenosa (po secanju)
oko 130 eur komplet novo sve za TNG
oko 50 eur materijal oko farbanja (po secanju, a u pitanju je najjeftinija farba koja cak i nije farba za aute pa se ocekuje da ce lako otpadati, mada u pitanju je bio eksperiment da naglasim)
oko 50 eur troskovi novih delova (ne ubrajam delove koje sam imao u tavanu i svoj rad pri svemu ovome)
+ ovi troskovi danas oko reatesta i registracije
????
ispada da ovo gore nabrojano izadje oko 700 eur, a kad bih racunao i delove iz tavana da sam morao da kupujem to bi onda sigurno izaslo da su troskovi oko 1000 eur ukupno, a ako bi tu jos platio Bokija za smirglanje i farbanje
Smatram da je ovo poslednja Samara iz serije mojih Samara koju sam kupio i kompletno restauirao, to se ne isplati osim ako to radite kao hobi pa vam onda i nije vazno koliko ste oko nje vremena utrosili i novca.
Najverovatnije neki od sledecih mojih projekata bice neka 11x 8ventila sa karburatorom.