dejca, Lada riva 2107

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Locked
dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Re: dejca, Lada riva 2107

Post by dejca »

Kako li puni, evo kako.

Image

Image

Image

Prva slika mereno sa prikljucenim punjacem.
Druga kada se otkaci punjac.
Treca napon punjaca.

Stavljeno na punjenje jutros u 9, mereno u 4 popodne.
Akumulator se puni kada bilo koji napon prolazi kroz njega. Kada prolazi napon elektroliti se podizu a oni su bitni za valjanost akumulatora. Što veći napon punjenje je brže ali ne efikasnije, sa nižim naponom punjenje je sporije ali kapacitet tj.snaga akumulatora veca.
Toliko da se vrnete u osnovnu skolu i procitate fiziku.

dejca

Post by dejca »

A evo ga i punjac, ja pravio.

Image

Image

angler
Automobil: Lada Niva 1.7i 4x4

Post by angler »

jel ima kondenzator u punjacu?
jel trafo 12V efektivno ili u piku? kako je mereno tih 12V
jel ima stabilizator napona?
Ja sam iz Vojvodine, imam libelu u glavi, nemoj ti meni nije uzbrdo

dejca

Post by dejca »

Ma samo osnovni delovi, trafo i 4 diode malo jace.
Mereo je ispred dioda 12v iza diode 11v. Bez opterecenja.

angler

Post by angler »

Super,
Na izlazu trafoa si izmerio ono što meri instrument, a to je efektivna vrednost naizmeničnog napona.
Pošto si izmerio 12V, znači da je maksimalna vrednost napona 16,92 V (12*koren iz 2).

Na izlazu greca imaš dvostrano (punotalasno) ispravljen napon, čija je maksimalna vrednost manja za oko 1,2V (dve diode) od maksimalnog napona koji dolazi do greca, oko 15,72V (srednja vrednost ovog napona je oko 10-10,5V sto si i izmerio).

Iz ovoga proističe, da se akumulator stvarno puni, ali samo u određenim vremenskim intervalima, tj kada je napon na izlazu ispravljača (u suštini kod tebe usmerača) veći od napona akumulatora. U ostalim intervalima, akumulator se prazni.

Očigledno je da je interval punjenja veći od, intervala pražnjenja pošto ti se akumulator na posletku i napuni. Mrzi me da računam i crtam, ali ako baš insistiraš mogu kada uhvatim malo vremena.

Sve u svemu, maltretiraš i akumulator i punjač. Jedan elektrolit na izlazu (posle greca) bi verovatno rešio mnogo toga.

Alexa
Automobil: Lada 2106

Post by Alexa »

@Dejca tacno je da je efikasnije sporije punjenje i stedi bateriju tid,ali napon ne moze da bude manji od napona baterija koja se puni.

@angler i ja mislim da bi iza greca trebao da stavi jedan elektr. kondenzator

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Hajde kad se već razumete, objasnite mi ovo:
Izmerim napon na punjaču i bude 12.56V jer mi ne radi mod brzog punjenja koji je davao veći napon dok je radio. Na akumulatoru na početku punjenja neki niži napon od ovoga, ne sećam se koji. Ništa, priključim da se puni ceo dan i uveče izmerim preko 13.5V na akumulatoru. Kako je to moguće?

angler

Post by angler »

@Aleksa
Da bi se dobio jednosmerni napon mora da se poveze elektrolitski kondenzator posle greca, bez njega dobija se pulsirajuci napon.

@Dare, a i ostali naravno
Akumulatori/baterije se pune strujom ne naponom, tj izvorom struje ne izvorom napona.
Struja punjenja idealno bi bilo da bude jednaka desetini kapaciteta akumulatora/baterije 12-14 sati (akumulator od 55Ah>struja punjenja 5,5A).
Izvor struje je malo komplikovanije napraviti, mora malo vise elektronike.
Ne znam kakav je tvoj punjac ali pretpostavljam da je "kupovni" ne iz domace radinosti. Naravno moze se i sa izvorom napona puniti akumulator, napon/struja i otpor su u stalnoj vezi (omov zakon). Daj jos neki detalj o punjacu pa ce vidimo sta je u pitanju, da ne pricam na pamet :) mozda i popravimo brzi mod.
Nacrtacu i objasniti sutra kako je moguce to sto se kod tebe javlja manji napon kada na punjac nije povezan akumulator

Dare

Post by Dare »

Moj punjač je Absaar neki staaaaaari model, stariji od mene. Ima 6v i 12v i na svakom brzo i sporo. Na 12v u brzom radi malo na početku i posle izgubi napon da ni led sijalica ne svetli punom snagom. Kad ga priklučim, primetim da zavarniče štipaljke ali posle 3-4 minuta kad ih skinem-stavim ne varniči, što mi je znak da i ne puni dok ga ne isključim iz struje i opet uključim. Dok na sporom uvek zavarniči i puni, u to nema sumnje.
Sutra ću ga otvoriti i slikati. Inače otvarao sam ga pre jedno mesec dana i očistio sve kontakte i sve prekidače rasklopio i očistio. Unutra je trafo sa nekoliko izlaza i još neka skalamerija sa hladnjakom za koju pretpostavljam da je nosač dioda. Kad je unimer na onom pištećem položaju, kroz taj deo pišti samo u jednom smeru, a kad okrenem polove onda ne. To bih procenio kao normalno. Punjač se ne greje, sve je ok sem tog brzog punjenja.

dejca

Post by dejca »

angler wrote:Sve u svemu, maltretiraš i akumulator i punjač. Jedan elektrolit na izlazu (posle greca) bi verovatno rešio mnogo toga.
Kondezator bi podigao napon na 15-16v. Meni i ovako zavrsava posao, dali se oni muce ili ne to oni znaju, trafo se negreje, u pocetku akumulator uzima 2A i na kraju spadne na oko 0,8A.
Kad sam bio u JNA radio sam na benzinskoj pumpi i pomagao jednom zemljaku u akumulatorskoj stanici i tamo sam i procitao da svaki napon puni akumulator, veci napon brze, manji sporije. Napon i snaga u akumulatoru se povecavaju hemiskom reakcijom unutar njega ako se elektroni krecu i podizu a zato im je potreban protokstruje.

angler, vidim da poznajes materiju. Kako napraviti da se punjac sam iskljuci kada se akumulator napuni?

Alexa
Automobil: Lada 2106

Post by Alexa »

Da,da to mi je jasno,secam se jos onog dijagrama iz skole kako izgleda pulsirajuci a ispod dole ispravljeni napon (koji opet nije idealan)

angler

Post by angler »

@dejca
Kondenzator ne bi podigao podize napon, već bi ga "ispeglao" tj isfiltrirao (merenjem samo uz pomoc multimetra bi imao utisak da ga je podigao jer bi sa oko 11 skocio na oko 15, ali u principu nije bas tako jednostavno). Sa kondenzatorom bi imao vece iskoriscenje energije.

Akumulator/baterija moze da se puni bilo kojim jednosmernim naponom sve dok je taj napon veci od napona na njoj.
Struja uvek tece od tacke viseg ka tacki nizeg potencijala.
Kod tvog punjaca trenutna situacija je ovakva kao na slici:

Image

Posmatracemo jednu periodu signala koja traje 10ms, u prve 2ms napon na punjacu je manji od napona na akumulatoru pa se akumulator prazni, posle 2ms napon na punjacu postaje veci od napona na akumulatori u tada se akumulator puni. Vreme punjenja je 6ms. Posle 8ms (2ms+6ms) napon na punjacu ponovo postaje manji od napona na akumulatoru i on prestaje punjenje. Zezno sa se, akumulator ne moze da se prazni kada je na njemu napon veci od napona na punjacu(izlazu greca), to mu ne dozvoljavaju diode u grecu. Posmatrajuci jednu periodu akumulator ti se puni 6ms. Struja punjenja tece samu u toku tih 6 ms, ostale 4ms struja je 0.

Akumulatori/baterije su izvori napona, naravno nisu idealni izvori napona, pa napon na njima kada se prazne opada.
Ukoliko imamo vecu razliku napona izmedju punjaca i akumulatora teci ce i veca struja punjenja pa ce se i akumulator brze napuniti.

Primer 1: Imamo punjac akumulator napon na izlazu je 15V DC, imamo prazan akumulator napona na njemu je, da kazemo, 11V DC. Ukoliko prikljucimo akumulator na punjac teci ce struja iz punjaca u akumulator i punicega. Kako se akumulator puni napon na njemu polako raste. Sto je razlika napona izmedju akumulatora i punjaca manja teci ce manja struja (na pocetku kada smo imali 15V na punjacu i 11V na akumulatoru tece velika struja, kako se akumulator puni njegov napon raste, smanjuje se razlika izmedju dva napona i struja polako opada).

Na Slici 1 su signali sa trafoa i greca. Isprekidanom linijom je nacrtan signal na izlazu trafoa a crvenom signal posle greca (taj signal je pulsirajuci signal, ne menja polaritet, dva puta je vece ucestanosti od signala sa trafoa).
Slika 1.png
Da bi se od tog pulsirajuceg napona dobio jednosmerni napoc (DC) potrebno je na izlaz grecovog spoja dodati kondenzator (elektrolitski kondenzator, obicno se uzima 1000uF po 1A, sto veci kondenzator vise "pegla napon" tj napon ima manji ripl odnosno stabilniji je).
Na Slici 2 su signali posle geca sa i bez kondenzatora (isprekidanom linijom je prikazan signal bez kondenzatora a crvenom sa kondenzatorom).
Slika 2.png
Na Slici 2 crveni signal nije stabilan u potpunosti jer je povezano opterecenje, signal kada nije povezano opterecenje je ravna linija cist DC.
Da bi se dobila ravna linija, odnosno da bi signal bio u potpusnosti stabilan, potrebno je posle greca i kondenzatora dodati stabilizator napona. Najjednostavniji stabilizator napona je zener dioda, a ako zelimo bolji izvor stavicemo neki od integrisanih stabilizatora napona.
Blok sema jednog takvog napajanja je data na Slici 3.
Slika 3.png
Elektricna sema jednog izvora DC napona, uradjenog po PS-u je dosta komplikovanija. Ako vas zanima mogu i nju postaviti i objasniti.

Sto se tice automatskog iskljucenja punjaca:
Princip se svodi, uglavnom, na posmatranje napona na akumulatoru (pun akumulator na sebi ima veci napon geo prazan, Primer 1).
Moze se izvesti na vise nacina, principski treba nam komparator koji ce porediti trenutni napon na akumulatoru sa definisanim naponom iskljucenja (definisanim naponom iskljucenja je onaj napon na kojem zelimo da iskljucimo akumulator tj da nas amutomatski iskljuci punjenje). Kada napon na akumulatoru dostigne taj definisani napon, komparator promeni stanje i preko recimo relea (ili nekog FET tranzistora) iskljuci akumulator sa punjaca.
Vise o tome na http://www.electronicshub.org/automatic ... r-circuit/

dejca

Post by dejca »

Sva cast, sve procitao i lepo si objasnio kako punjac od 11v. moze da puni akumulator.
A gde bih ja trebao da vezem kondezator, paralelno na izlazu sa gteca ili ???

Jedno pitanje, ako punjac od 11v. moze ipak da puni akumulator zasto onda altenator od 11v. nemoze.

Dare

Post by Dare »

Ja bih rekao Dejčo da nisi skroz ukapirao.
Tvoj punjač ima više od 11v ali u nekim trenucima i to kratkim. Isto tako, u kratkim intervalima on ima i napon nula. Pošto su milisekunde u pitanju, unimer to ne registruje.
Ali veži jednu led sijalicu na taj tvoj punjač, pa je uzmi u ruku i maši njome levo-desno. Javi šta primećuješ. Posle isto to probaj sa običnom sijalicom ;)

dejca

Post by dejca »

Ma da jasno mi je, ovde je to lepo objasnjeno.
Posmatracemo jednu periodu signala koja traje 10ms, u prve 2ms napon na punjacu je manji od napona na akumulatoru pa se akumulator prazni, posle 2ms napon na punjacu postaje veci od napona na akumulatori u tada se akumulator puni. Vreme punjenja je 6ms. Posle 8ms (2ms+6ms) napon na punjacu ponovo postaje manji od napona na akumulatoru i on prestaje punjenje.

Locked