Altinjanin 112
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
Re: Altinjanin 112
nemam komentar...ali onako usput, moj zakljucak je (citajuci forume), deru "majstori" po bg, ns, i drugim vecim gradovima pa rasturaju, bas se pitam na koji nacin obracunavaju cenu za odradjeni posao, da li po satu, da li dnevnica, da li.. ma jbm li ga. muka mi je kad procitam da se zamena filtera za ulje, vazduh i gorivo, i ulje u motoru naplacuje po 20-30 eura. (posao od 15 min), ali svejedno, naci ce se neko pametan da i to opravda. pozzz
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Jel znaš ti da popraviš frižider? Ako ne znaš probaj da ga popraviš sam pa saberi koliko te izađe da se naučiš na sopstvenim greškama i nabaviš potreban alat.
Oću da kažem kad ne znaš da promniš pakonve/cilindre/filtere, a svestan si da ti od toga život zavisi ili nekih 500€ ako se zezneš, onda 15€ ispada da nije mnogo.
U principu nije pitanje koliko košta nečije znanje već koliko će da košta nečije ne znanje.
Ako mislite da kod nas deru probajte da odradite servis negde preko grane
Oću da kažem kad ne znaš da promniš pakonve/cilindre/filtere, a svestan si da ti od toga život zavisi ili nekih 500€ ako se zezneš, onda 15€ ispada da nije mnogo.
U principu nije pitanje koliko košta nečije znanje već koliko će da košta nečije ne znanje.
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Ispod 10-15e niko ne radi nista,pa makar svecice pomenio,jbg,primer dajem 20e delovi,otprilike i ruke toliko,pa samo zamena guma,tockova,prebacivanje,zadnje napred,a prednje nazad je 600 dinara,pa sad izracunajte koliko dnevno zaradi,a sta radi? nista,digne na dizalicu i onim cudom vrrr,vrrr,16 sragova odsrafi i vrati nazad i cao...
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
kao sto rekoh, naci ce se neko pametan da to potvrdi....koji alat je potreban za zamenu filtera (gorivo, ulje, vazduh) i ulje? ciji zivot od toga zavisi (kao i od frizidera sto si naveo)? a da se ti raspitas kolike su plate preko grane? ako mislis na malo jace drzave ...pa onda uporedis cene malo? nije bitno znas-neznas, sustina je da je PRESKUPO... isto kad bi ti majstor za popravku frizidera uzeo 15eura (a ne bi potrosio nista freon, gas, delovi, i sl vec samo koristi dva kljuca i srafciger) i radi 30 min.....bruyoni wrote:Jel znaš ti da popraviš frižider? Ako ne znaš probaj da ga popraviš sam pa saberi koliko te izađe da se naučiš na sopstvenim greškama i nabaviš potreban alat.
- bruyoni
Alti jel mnogo tih 15€ za ruke tj. jel bi se ti gnjavio sam sa tim da si znao da je toliko basnoslovno skupo?
Pa zavisi život motora, ali aj ti to već kao znaš pa ti neću govoriti kako možeš sjebati motor sa loše postavljenim filterom, ako ti nije jasno reci da ti objasnimo. I kako nije nište potrošio? Dva cilindra, komplet pakni, svoje vreme, struju za rasvetu, struju za dizalicu (ako je dizao auto), uposlio svoje znanje... Jesi opet gledao zajtgajst pa tu prosipaš neke utopističke fore, nije ništa portošio... mislim. Pitaj one tvoje advokate u sudu šta potroše a uzmu deset evra za jedno ovlašćenje ili ugovor o, recimo, poklonu.
A ti si mi ovde najpametniji a menjaš ljudima komplet zadnje kočnice za 500 dinara...verovatno i tim šrafcigerom odvrćeš filter pa onda skupljaš ulje... aj idi na igralište pa pričaj dečici te priče možda ti poveruju.
A što se cena servisa u inostranstvu tiče u najboljem slučaju su proporcionalne sa našim ili daleko skuplje, pitaj Elektroničara koliko je platio jedan kružni var na cevki izduva ako te mrzi da tražiš.
Pa zavisi život motora, ali aj ti to već kao znaš pa ti neću govoriti kako možeš sjebati motor sa loše postavljenim filterom, ako ti nije jasno reci da ti objasnimo. I kako nije nište potrošio? Dva cilindra, komplet pakni, svoje vreme, struju za rasvetu, struju za dizalicu (ako je dizao auto), uposlio svoje znanje... Jesi opet gledao zajtgajst pa tu prosipaš neke utopističke fore, nije ništa portošio... mislim. Pitaj one tvoje advokate u sudu šta potroše a uzmu deset evra za jedno ovlašćenje ili ugovor o, recimo, poklonu.
A ti si mi ovde najpametniji a menjaš ljudima komplet zadnje kočnice za 500 dinara...verovatno i tim šrafcigerom odvrćeš filter pa onda skupljaš ulje... aj idi na igralište pa pričaj dečici te priče možda ti poveruju.
A što se cena servisa u inostranstvu tiče u najboljem slučaju su proporcionalne sa našim ili daleko skuplje, pitaj Elektroničara koliko je platio jedan kružni var na cevki izduva ako te mrzi da tražiš.
- matrix357
- Automobil: lada njiva
rasprava je da ne kazem malo poglupa...kod nas u hr je cijena radnog sata u radioni 25eura +PDV.pricam o normalnom mehanicaru koji znao posao a nije ovlasteni servis.u ovlastenim servisima je cak i do 50eura.u njemackoj je cijena radnog sata u garazi 80eura a u ovlastenom servisu od 100eura.sad da spominjem da radiona placa porez,da prostor kosta,struja,mirovinsko,socijalno itd. je vec deplasirano ali tako je.i neznam zasto bi majstor mehanicar bio podplacen u odnosu na magistra.jedan je investirao u sebe kroz skolovanje a drugi kroz alat i prostor.druga je stvar sto su nam place male pa nam sve ispada skupo.15eura nije skupo jer toliko kosta runda pica.
- altinjanin
Ja prvo ne znam to da radim,niti da se bakcem,drugo,posteno platim ljudima koje znam,koji mi uvek odrzavaju kola,i u koje imam povarenje,kazu mi uvek najiskrenije tako i tako,ja kazem je l' tako i dam kljuceve pa uradite.Ako nesto od delova nemaju,odem pa kupim i gotovo.A drugo,ima tu posla,i to dobro da uprljas ruke.
Kažu kod nas plati pa se rugaj.
Dobar majstor ima i dobru cijenu i nije šteta to pošteno platiti.
U potpunosti se slažem sa Matrix-om sto je napisao.
Nije upće bitno dal je to pekar, lekar, apotekar, kolar, stolar.... važno je samo dal si kvalitetan u svojoj oblasti.
Kad si kvalitetan u bilo kom zanimanju onda i cijeniš svoj rad i znanje i to treba da i naplatiš.
Evo jedan članak na tu temu.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
Dobar majstor ima i dobru cijenu i nije šteta to pošteno platiti.
U potpunosti se slažem sa Matrix-om sto je napisao.
Nije upće bitno dal je to pekar, lekar, apotekar, kolar, stolar.... važno je samo dal si kvalitetan u svojoj oblasti.
Kad si kvalitetan u bilo kom zanimanju onda i cijeniš svoj rad i znanje i to treba da i naplatiš.
Evo jedan članak na tu temu.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
kad radis u drzavnom preduzecu za lepu platu a popodne glumis mehanicara onda moze i za 500din...
j***** auto bez kardana
Oces reci kad u drzavnom poduzeću ladiš j..a do popode onda se može popode nešto u radit.djape1977 wrote:kad radis u drzavnom preduzecu za lepu platu a popodne glumis mehanicara onda moze i za 500din...
Najbitnije je ovde od svega da lada ponovo dobro koči i da si zadovoljan urađenim poslom.
- matrix357
- Automobil: lada njiva
kad sive ekonomije nestane ovakvi razgovori nece postojati.na autu su kocnice najvaznija stvar a onda sve ostalo.
- altinjanin
lajka koci bez greske,nista se ne cuje,samo vidis da stane!
Tako da,koliko para toliko i muzike
hm... za nekoga je 15eura tura pica, za nekoga kutija cigareta.. to je relativna stvar...voleo bih objasnjenje koja je skola potrebna da se zavrsi za menjanje filtera ulja...dva cilindra i komlpet pakni je kupio vlasnik vozila.. struja, alat, znanje?... advokati... pitaj ih sam..bruyoni wrote:Alti jel mnogo tih 15€ za ruke tj. jel bi se ti gnjavio sam sa tim da si znao da je toliko basnoslovno skupo?
ja ne menjam komplet kocnice za 500 din, ali kazem da je 15 eura za pola sata posla previse. koliko bitrebaoondada naplati recimo neki hirurg kad radi operaciju od 6 sati, ako mehanicar uzima 30 eura za 1 sat?
ko je koliko platio jedan kruzni var, to je najmanje bitno, bitno je koliko stvarno kosta taj var.. pozzz
ako je dobra plata od malo ispod 300 eura mesecno, onda si u pravu. tebi za informaciju, prosecna plata u srbiji, radnika sa srednjom strucnom spremom je oko 38000din, podelis sa 180 radnih sati u mesecu i dobijes da jedan radni sat u najboljoj varijanti vredi oko 220 dinara... e sad ce neko reci, ulozio alat, trosi struju, ovo, ono... stavis na papir i izvedes matematiku. ali za 8 sati 240 eura-previsedjape1977 wrote:kad radis u drzavnom preduzecu za lepu platu a popodne glumis mehanicara onda moze i za 500din...
- bruyoni
prvo da pitam...
Za koliko para bi ti promenio dva kočiona cilindra i komplet pakni?
Zanima me koliko bi vrednovao taj tvoj rad i tvoje znanje.
Za koliko para bi ti promenio dva kočiona cilindra i komplet pakni?
Zanima me koliko bi vrednovao taj tvoj rad i tvoje znanje.