Lada Niva 1.9 mTDI
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
Re: LADA NIVA 1.7
standardno crkavaju na 70-80.000km, remont neisplativ, trazi drugi menjac
j***** auto bez kardana
Znači ništa od remonta.djape1977 wrote:standardno crkavaju na 70-80.000km, remont neisplativ, trazi drugi menjac
E sad kakvu tj. od kojeg godišta Nive da tražim getribu ? Dali je u kojima bila bolja ?
Jer nema ih baš puno sa kilometražom ispod 80 000km, a i ako kupim neku sa 60 000km opet nisam ništa napravio jer će krepati za 10 000 -15 000.
Naravno sa 4 brzine otpada, jer mi je za dizel i ova od 5 brzina na granici (prekratka).
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
E za ovo treba biti specijalac, guma od kardana MB 124 
Ok, dali pašu svi šarafi nosači itd.... ?djape1977 wrote:trazi od RIVE
Kakva je po kvaliteti tj. jačini jer u rivi je slabiji motor ?
Kakav je odnos brzina, duže, kraće ili ?
Meni bi pasalo da su duže tj. da u 5. brzini auto na istim okretajima ide brže.
Dali možda paše od kojeg Fiata ?
sve je isto kao kod nive osim sto na menjacu ima prikljucak za sajlu brzinomera koji tebi ne treba ali i ne smeta, samo ga ostavo tu gde jeste. sto stariji to bolji, kao i kod svih ladinih delova. za razliku od novijih menjaca, posle 2000te godine, u starijim je recimo venac koji drzi kuglice u prednjem lezaju menjaca metalni. kad sam rasklopio menjac sa nive iz 2000 i neke i video plasticni venac unutar lezaja pao sam na dupe. da se razumemo, nisu ti stariji 5b menjaci nista bitno bolji, samo je fora sto u rivi ne guraju 4x4 i tockove od 16 cola pa su manje optereceni i samim tim duze traju.
u srbiji ces dobar menjac platiti oko 150e.
u srbiji ces dobar menjac platiti oko 150e.
j***** auto bez kardana
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
A zašto se ne isplati remont menjača? Ako npr zuju neki ležaj, zašto ne može da se zameni i tera dalje?
kad bi za pocetak ponekad pogledali da li je negde pocelo da curi ulje i kad bi promenili semeringe cim se pojavi curenje, trajali bi ti menjaci znatno duze.
kad bi se lezajevi menjali cim dobiju i najmanji luft ne bi bilo problema, ali svi to teraju jos nekoliko desetina hiljada km sa sve jacim zujanjem i na kraju doteraju dotle da je sve u menjacu osteceno i da zamena lezajeva ne resava sve probleme. doteraju na kraju dotle da su lezista lezajeva u kucistu menjaca razvaljena i da cak i novi lezajevi ne stoje gde treba. ukomponuj to sa cinjenicom da je recimo set pete brzine oko 90e, da ti trebaju jos najmanje 2 lezaja po 20-30e, par sinhrona i viljuski po 20e, brzo stignes do 200-250e za delove + bar 50e za ruke i eto objasnjenja zasto je isplativije kupiti polovan.
takodje imaj na umu da je, bar u srbiji, kvalitet delova u prodavnicama katastrofalan i da imas ogromne sanse da kupis kineski lezaj koji ce se raspasti za par hiljada km.
kad bi se lezajevi menjali cim dobiju i najmanji luft ne bi bilo problema, ali svi to teraju jos nekoliko desetina hiljada km sa sve jacim zujanjem i na kraju doteraju dotle da je sve u menjacu osteceno i da zamena lezajeva ne resava sve probleme. doteraju na kraju dotle da su lezista lezajeva u kucistu menjaca razvaljena i da cak i novi lezajevi ne stoje gde treba. ukomponuj to sa cinjenicom da je recimo set pete brzine oko 90e, da ti trebaju jos najmanje 2 lezaja po 20-30e, par sinhrona i viljuski po 20e, brzo stignes do 200-250e za delove + bar 50e za ruke i eto objasnjenja zasto je isplativije kupiti polovan.
takodje imaj na umu da je, bar u srbiji, kvalitet delova u prodavnicama katastrofalan i da imas ogromne sanse da kupis kineski lezaj koji ce se raspasti za par hiljada km.
j***** auto bez kardana
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Pa ako je tako, onda takav vozač i treba da plati.
Da, točno to mi je i majstor rekao da samo osnovni dijelovi koštaju preko 200 eura + ruke i živci i da opet nemora biti dobro.djape1977 wrote:kad bi za pocetak ponekad pogledali da li je negde pocelo da curi ulje i kad bi promenili semeringe cim se pojavi curenje, trajali bi ti menjaci znatno duze.
Koliko vidim ovako bez skidanja pušta ulje na onom semeringu koji ide prema diferencijalu centralnom.
Sutra u 13h Lada ide na atest, moram ju prije toga zvagati (izmjeriti težinu), kupiti biljeg od 3eura i pripraviti 100 eura za atest
Nadam se prolasku
zavisi sta je stradalo kod tebe. moze biti i najobicniji druk lezaj, ili lezajevi u menjacu usled nedostatka ulja. menjaci SVIH vozila ne vole vozanje bez podmazivanja, tako da nemoj se nadati da polovan nece biti gori nego taj koji vec imas. serviser takodje treba biti strucan za bas taj auto(ne samouk) sto se tice potrosnje i dizela videces vec kako je to u duzoj preksi. ja sam u ovih 1/4 veka video sve . a nisam video zadovoljavajucu konverziju(po pitanju dugotrajnosti i multifunkcionalnosti) racunajuci i onaj autovazov izlet sa peugeotovim hud-om . njega su reklamirali da trosi od 8-10 litara a u praksi je bilo oko 20 % gore, a crkavao je kao i svi diseli bez najave...turbine ne vole terensku voznju i duboku vodu jer se greju kao u avionskom programu. zato su diseli terenci obicno atmosferci vece kubikaze...a i kod nih bezinski pandan tera duze bez obzira na uslove eksploatacije.bolji su samo u vuci prikolice...
ali nadajmo se najboljem, da se vozikas u zdravlju i veselju...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Druk ležaj korpa lamela i zamjac su novi, tako da o nije 100%,jeronimo wrote:zavisi sta je stradalo kod tebe. moze biti i najobicniji druk lezaj, ili lezajevi u menjacu usled nedostatka ulja. menjaci SVIH vozila ne vole vozanje bez podmazivanja, tako da nemoj se nadati da polovan nece biti gori nego taj koji vec imas. serviser takodje treba biti strucan za bas taj auto(ne samouk) sto se tice potrosnje i dizela videces vec kako je to u duzoj preksi. ja sam u ovih 1/4 veka video sve . a nisam video zadovoljavajucu konverziju(po pitanju dugotrajnosti i multifunkcionalnosti) racunajuci i onaj autovazov izlet sa peugeotovim hud-om . njega su reklamirali da trosi od 8-10 litara a u praksi je bilo oko 20 % gore, a crkavao je kao i svi diseli bez najave...turbine ne vole terensku voznju i duboku vodu jer se greju kao u avionskom programu. zato su diseli terenci obicno atmosferci vece kubikaze...a i kod nih bezinski pandan tera duze bez obzira na uslove eksploatacije.bolji su samo u vuci prikolice...![]()
Iz getribe se čuju zvukovi koji su se čuli i prije te promjene tako da je nažalost getriba u pitanju.
Što se tiče potrošnje potrošila mi je ravno 9 litara nafte 430km sa 39l, s tim da je radila nekoliko sati u mjestu kad sam ju slagao i podešavao i gotovo 70% vožnje je po šumi u sporohodnima 1. 2. brzina + dosta rada u leru.
Što se tiće načina vožnje 90% vremena gas do poda, pošto jo nema turba.
Sad sam ju natankao do vrha, a sutra i preksutra slijedi cca 100km samo po šumi u sporohodnoj.
Danas sam bio na atestu, sve je pregledano, popisano, nacrtano, skicirano i sad ćekam pozitivno mišljenje.