Boki78-va samara ispod kruske

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Re: Boki78-va samara ispod kruske

Post by Milan 2107 »

termostat, termostatski prekidač- koliko su matori?,
nedostatak tečnosti zbog puknute boce?
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

Boki78

Post by Boki78 »

Termostat je bogme mator. Originalni je uginuo odmah nakon kupovine, pa je samenjen ovim koji je na autu. To ce reci jedno 22 godine. Termodavac je vec mnogo sveziji, od prosle godine, konkretno je neki hrvatski koji se u originalu ugradjuje na keca od 1300 kubika. Tecnosti i dalje ima dovoljno, tj. barem ju je danas bilo. Izzjutra cu proveriti ponovo.

Padalo mi je na pamet da zamnitm termostat. Nije ni skup, zamena je relavitno laka, ali su me negativna iskustva nekih drugara sa foruma do sada odvracala. Ima li neke preporuke oko toga gde i koji uzeti?

Hvala!

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Pa probaj sa pipanjem creva da odrediš da li otvara, ali i da je zatvoren ne bi brzo spustio temp. u mestu.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Mozda je uslo malo vazduha u instalaciju i on zna da napravi ptoblem. Zato otkaci najvislje crevo i doli antifriza dok ne procuri na otkaceno crevo. Zatim ga vrati nazad.

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

termostat, 99%. ja sam stavio neki ruski pre godinu i po dana otprilike. na deklaraciji pisalo VAZ a on je bio u kutiji na kojoj je pisalo Thomson, a to je isto pise i na samom termostatu. birao sam izmedju njega i Fenox-a, i za sada se nisam pokajao, a i majstor mi je rekao da su se ti Thomson dobro pokazali, sto se i kod mene dokazalo (pu pu pu, da ne ureknem :) ) preporodio se auto od kako je termostat zamenjen. Pisao sam o tome vec, kad smo pricali o slavini za grejanje :)
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Boki78

Post by Boki78 »

Vrela su creva, i sto je dobro nisu tvrda :) Neke moja razmisljanja su naginjala ka termostatu, ali me je bunilo to sto su sva creva vrela, a motor pregreva :) No dobro sada mi je sve jasnije. Uglavnom novi ce da dodje :)

Hvala ljudi! :)

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Verovatno se stvara vazdušni džep pošto ti je pukla ekspanziona posuda, ipak mora da postoji neki pritiska u sistemu što kod tebe nije slučaj pošto su meka i kad je auto vreo.

Boki78

Post by Boki78 »

U pravu si :) Generalno, izmenjam posudu, termostat, stavim novi antifriz izventiliram, pa cu imati vec vise zakljucaka. Uz gram srece problem je resen :)

Boki78

Post by Boki78 »

Danas sam izmenjao termostat, dva kratka creva, ono krivo od posude do temostata i posudu. Izventilirao sam sistem i prvo sto sam primetio jeste da ventilator po ukljucenju mnogo krace radi. Pored toga i fakat da mi je potrebno ispiranje sistema. Imam neku braonkastu masu i gomilu opiljaka i ekspanzionom sudu. Sutra ide proba u realnoj voznju, jedno 50km kroz gradske guzve i malo na otvorenom da se kelpi po sajli gasa :mrgreen:

bruyoni

Post by bruyoni »

Ako si usuo destilovanu kupi ujutru koncentrovanu sirćetnu kiselinu (esenciju) i sipaj je u sistem i tako vozi dan-dva ispusti i onda ispiraj.

Boki78

Post by Boki78 »

Nisam usuo samo destilovanu, vec sam vrati stari prvljavi antifriz i dodao malo destilovane. Uradicu to samo ne mogu odmah :( Trenutno imam zescu guzvu, a tek treba da po (vise ne znam ni broj) put izmenim malo crevo od vodene pumpe do slavine grejaca. Pre par meseci sam ga menjao i opet je prslo. Sad se razmisljam da uzmem neko crevo za vodu iz kompleta za gas i da ga isavijam.

Koju koncentraciju esecnije smem da stavim, tj koliko esencije na koliko litara vode? Posle pretpostavljam ide ispiranje obicnom destilovanom vodom pa tek onda antifriz za zimu :)

bruyoni

Post by bruyoni »

Ma suni onih 2 deci u ekpanzionu i to dok je auto relativno zagrejan i dok radi da odma krene da je mesa.

Boki78

Post by Boki78 »

Prvom prilikom. Skroz me interesuje rezultat :)

Hvala!

bruyoni

Post by bruyoni »

Pa planiraj bar tri dana da vozaš, mislim ako misliš možeš i duže ali treba manja koncentracija recimo ispustiš oko litar antifirza i uzemš sipaš litar običnog alkoholnog sirćeta, najjeftinijeg. Tako onda možeš da vozaš bar nedelju dana.

Boki78

Post by Boki78 »

To mi se cak i vise svidja. Tako cu i da uradim cim pre, dok su jos topli dani, pa mogu da mesam sirce i destilovanu :)

Post Reply