plavusha 2103
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
moguce je (ne i obavezno) da nakon zamjene klasicnog paljenja sa "elektronskim" imate problem sa tahometrom, odnosno sa kazaljkom broja okretaja.
kazaljka ima gap izmedju 0 i 20, tj dok se ne nabije dovoljan broj okretaja kazaljka je na nuli. iznad 20, kazaljka se ponasa gotovo normalno uz povremene oscilacije. kada se smanji broj okretaja ispod 20, kazaljka odmah pada na nulu.
inace kod mene tahometar nije sasvim OK, ali zadnjih par mjeseci je odlucio da radi kako treba - sve do zamjene paljenja.
problem se rjesava sa kondenzatorom istim onim sa klasicnog razvodnika. kondenzator se postavlja izmedju bobine i tahometra. nisam siguran, ali mozda bi se problem isto mogao rjesiti spajanjem tahometra na izlaz 7 od komutatora.
eto, mozda nekome bude od pomoci.
kazaljka ima gap izmedju 0 i 20, tj dok se ne nabije dovoljan broj okretaja kazaljka je na nuli. iznad 20, kazaljka se ponasa gotovo normalno uz povremene oscilacije. kada se smanji broj okretaja ispod 20, kazaljka odmah pada na nulu.
inace kod mene tahometar nije sasvim OK, ali zadnjih par mjeseci je odlucio da radi kako treba - sve do zamjene paljenja.
problem se rjesava sa kondenzatorom istim onim sa klasicnog razvodnika. kondenzator se postavlja izmedju bobine i tahometra. nisam siguran, ali mozda bi se problem isto mogao rjesiti spajanjem tahometra na izlaz 7 od komutatora.
eto, mozda nekome bude od pomoci.
vec neko vrijeme imam problem sa brisacima. u modu sa pauzama ponasa se kako ne treba. otprilike kao kod Delic9 viewtopic.php?t=3138. kod mene nije bio problem u prekidacu kod motora nego u automatu. postoje dvije verzije automata - starija verzija sa bimetalom i novija sa integrisanim kolom. naravno, trojka ima stariju verziju.
u sustini kada se otvori automat kvar treba traziti kod bimetala.
ukoliko je zica oko bimetala prekinuta nema sta popravljati - treba uzeti novi automat. ipak, ukoliko je zica neprekinuta onda je kvar vrlo vjerovatno prilicno banalan i vrijedi ga popraviti.
sustina rada lezi u zagrijavanju bimetala. za to je zaduzena zica obmotana oko bimetala. kada se dovoljno zagrije, bimetal se odvoji od limica na kojeg bimetal normalno nalijeze. tu je sustina problema. vremenom se taj limic iskrivi i za posljedicu ima prerano odvajanje bimetala. popravak je jednostavan - taj limic treba nakriviti prema bimetalu tako da bimetal bude blago napregnut.
nova verzija sa integrisanim kolom:

verzija sa bimetalom:

u sustini kada se otvori automat kvar treba traziti kod bimetala.
ukoliko je zica oko bimetala prekinuta nema sta popravljati - treba uzeti novi automat. ipak, ukoliko je zica neprekinuta onda je kvar vrlo vjerovatno prilicno banalan i vrijedi ga popraviti.
sustina rada lezi u zagrijavanju bimetala. za to je zaduzena zica obmotana oko bimetala. kada se dovoljno zagrije, bimetal se odvoji od limica na kojeg bimetal normalno nalijeze. tu je sustina problema. vremenom se taj limic iskrivi i za posljedicu ima prerano odvajanje bimetala. popravak je jednostavan - taj limic treba nakriviti prema bimetalu tako da bimetal bude blago napregnut.
nova verzija sa integrisanim kolom:

verzija sa bimetalom:

lada je uglavnom u garazi. rijetko kad je parkirana ispred garaze - mozda tek nekoliko sati tokom mjesec dana, ali i to je dovoljno da neki isfrustrirani klinac na putu do skole ili nadrkani komsija pokazu koliko su jaki i hrabri.
ogrebotine su starije, dok je najnovije dostignuce otkinut retrovizor. da trazim po otpadima, odustao sam davno - lade su egzotika u bosni. kupio sam novi, mat crn, koji sjeda na specijalku "k'o piletu treca noga".
hromirani retrovizor ide na ladu standard, trojku, starije sestice i starije nive. da li se isti takav moze naci na drugim autima? na netu vidim da tristac (zastavin) ima isti retrovizor - da li mozete to potvrditi?
pitam za tristaca jer bih mogao tu nesto izganjati.
inace ako neko od clanova u mojoj blizini (novi, prijedor, dubica, gradiska, banjaluka) ima retrovizor ili dijelove za specijalku, ili zna nekog ko bi mi bio od pomoci, nek javlja. po defaultu ide gajba nektara

ogrebotine su starije, dok je najnovije dostignuce otkinut retrovizor. da trazim po otpadima, odustao sam davno - lade su egzotika u bosni. kupio sam novi, mat crn, koji sjeda na specijalku "k'o piletu treca noga".
hromirani retrovizor ide na ladu standard, trojku, starije sestice i starije nive. da li se isti takav moze naci na drugim autima? na netu vidim da tristac (zastavin) ima isti retrovizor - da li mozete to potvrditi?
pitam za tristaca jer bih mogao tu nesto izganjati.
inace ako neko od clanova u mojoj blizini (novi, prijedor, dubica, gradiska, banjaluka) ima retrovizor ili dijelove za specijalku, ili zna nekog ko bi mi bio od pomoci, nek javlja. po defaultu ide gajba nektara

- letnjikovac
Moj stari je isto uspeo da naskodi mojoj ladi pre monogo godina....

A sve sam uz to morao i da odgledam
Zabo se u vrata od garaze
mislim smesno je bilo a pri tome i zalosno

Marko baci slike da vidimo sta se desilo...

A sve sam uz to morao i da odgledam
Marko baci slike da vidimo sta se desilo...
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
Mučim i ja muku sa hromiranim retrovizorom. Jedan su mi polomili. Imam par dobrih, Zastavinih, koji se razlikuju po tome što su malo uži. Ali tražim originalan. Jedan čovek ima kantu od 2106, koja se raspada, ali ima dobar retrovizor. Nudio sam mu svoj plastični i hromirani Zastavin, za taj njegov, i ne da.
Ваз 2103, 1979.
ovaj novi crni nije identican oblikom u poredjenju sa starim retrovizorom (bar mi se cini - stari retrovizor je "odnesen").
gornji dio na kojem je ogledalo je plici, tako da kada se gleda sa strane izgleda tanji. nije neki "tudji" - ima na sebi 21011-8201050. onaj "pravi" pocinje sa 2103.
http://acat.autodealer.ru/index.php?tree=7_646#l12134
gornji dio na kojem je ogledalo je plici, tako da kada se gleda sa strane izgleda tanji. nije neki "tudji" - ima na sebi 21011-8201050. onaj "pravi" pocinje sa 2103.
http://acat.autodealer.ru/index.php?tree=7_646#l12134
atropin wrote:isto i kod mene:Marko wrote:"Zakacio sam Ladu, samo je pukla tipla na lajsni"...
"isao sam malo u rikverc, nisam pogledao... malo samo, nije puno"
udubljen branik, razbijena lijeva lampa, zguzvan lim.
ti matorci me ponekad impresioniraju, kao mala deca su, misle da ih covek nece uhvatiti u lazi
ali, kako se kaze, covek ja dva puta dete ...
Moj matori cim se zakuco i izao iz kola kaze: e sad ga jebi....
posle sam morao da izmishljam sve od gita
Da je nije spuco ostala bi sigurno original... 
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,