plavusha 2103

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

atropin
Automobil: VAZ 2103

Post by atropin »

moguce je (ne i obavezno) da nakon zamjene klasicnog paljenja sa "elektronskim" imate problem sa tahometrom, odnosno sa kazaljkom broja okretaja.
kazaljka ima gap izmedju 0 i 20, tj dok se ne nabije dovoljan broj okretaja kazaljka je na nuli. iznad 20, kazaljka se ponasa gotovo normalno uz povremene oscilacije. kada se smanji broj okretaja ispod 20, kazaljka odmah pada na nulu.
inace kod mene tahometar nije sasvim OK, ali zadnjih par mjeseci je odlucio da radi kako treba - sve do zamjene paljenja.
problem se rjesava sa kondenzatorom istim onim sa klasicnog razvodnika. kondenzator se postavlja izmedju bobine i tahometra. nisam siguran, ali mozda bi se problem isto mogao rjesiti spajanjem tahometra na izlaz 7 od komutatora.
eto, mozda nekome bude od pomoci.

atropin

Post by atropin »

vec neko vrijeme imam problem sa brisacima. u modu sa pauzama ponasa se kako ne treba. otprilike kao kod Delic9 viewtopic.php?t=3138. kod mene nije bio problem u prekidacu kod motora nego u automatu. postoje dvije verzije automata - starija verzija sa bimetalom i novija sa integrisanim kolom. naravno, trojka ima stariju verziju.
u sustini kada se otvori automat kvar treba traziti kod bimetala.
ukoliko je zica oko bimetala prekinuta nema sta popravljati - treba uzeti novi automat. ipak, ukoliko je zica neprekinuta onda je kvar vrlo vjerovatno prilicno banalan i vrijedi ga popraviti.
sustina rada lezi u zagrijavanju bimetala. za to je zaduzena zica obmotana oko bimetala. kada se dovoljno zagrije, bimetal se odvoji od limica na kojeg bimetal normalno nalijeze. tu je sustina problema. vremenom se taj limic iskrivi i za posljedicu ima prerano odvajanje bimetala. popravak je jednostavan - taj limic treba nakriviti prema bimetalu tako da bimetal bude blago napregnut.

nova verzija sa integrisanim kolom:
Image

verzija sa bimetalom:
Image

Image

atropin

Post by atropin »

lada je uglavnom u garazi. rijetko kad je parkirana ispred garaze - mozda tek nekoliko sati tokom mjesec dana, ali i to je dovoljno da neki isfrustrirani klinac na putu do skole ili nadrkani komsija pokazu koliko su jaki i hrabri.
ogrebotine su starije, dok je najnovije dostignuce otkinut retrovizor. da trazim po otpadima, odustao sam davno - lade su egzotika u bosni. kupio sam novi, mat crn, koji sjeda na specijalku "k'o piletu treca noga".
hromirani retrovizor ide na ladu standard, trojku, starije sestice i starije nive. da li se isti takav moze naci na drugim autima? na netu vidim da tristac (zastavin) ima isti retrovizor - da li mozete to potvrditi?
pitam za tristaca jer bih mogao tu nesto izganjati.
inace ako neko od clanova u mojoj blizini (novi, prijedor, dubica, gradiska, banjaluka) ima retrovizor ili dijelove za specijalku, ili zna nekog ko bi mi bio od pomoci, nek javlja. po defaultu ide gajba nektara :)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

letnjikovac

Post by letnjikovac »

E ovako meni redovno u Beogradu izgrebu auto valjda vide Sabacke tablice pa kao ajd da mu jbm mamu seljacku pa udri a nemam pojma kako da ih navatam pa noge bi im polomio! :evil: :evil: :evil:

Aksentije

Post by Aksentije »

letnjikovac wrote:E ovako meni redovno u Beogradu izgrebu auto valjda vide Sabacke tablice pa kao ajd da mu jbm mamu seljacku
Nije valjda bas tako loshe ovde? :?
A sto se tice lomljenja ekstremiteta tu se slazemo :x

SERZAS

Post by SERZAS »

Moj stari je isto uspeo da naskodi mojoj ladi pre monogo godina....
Image

Image

Image

A sve sam uz to morao i da odgledam :D :D Zabo se u vrata od garaze :D mislim smesno je bilo a pri tome i zalosno :D :D

Marko baci slike da vidimo sta se desilo...
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

spasoje

Post by spasoje »

Mučim i ja muku sa hromiranim retrovizorom. Jedan su mi polomili. Imam par dobrih, Zastavinih, koji se razlikuju po tome što su malo uži. Ali tražim originalan. Jedan čovek ima kantu od 2106, koja se raspada, ali ima dobar retrovizor. Nudio sam mu svoj plastični i hromirani Zastavin, za taj njegov, i ne da.
Ваз 2103, 1979.

atropin

Post by atropin »

ovaj novi crni nije identican oblikom u poredjenju sa starim retrovizorom (bar mi se cini - stari retrovizor je "odnesen").
gornji dio na kojem je ogledalo je plici, tako da kada se gleda sa strane izgleda tanji. nije neki "tudji" - ima na sebi 21011-8201050. onaj "pravi" pocinje sa 2103.
http://acat.autodealer.ru/index.php?tree=7_646#l12134

atropin

Post by atropin »

Marko wrote:"Zakacio sam Ladu, samo je pukla tipla na lajsni"...
isto i kod mene:
"isao sam malo u rikverc, nisam pogledao... malo samo, nije puno"
udubljen branik, razbijena lijeva lampa, zguzvan lim.

pesadinac

Post by pesadinac »

atropin wrote:
Marko wrote:"Zakacio sam Ladu, samo je pukla tipla na lajsni"...
isto i kod mene:
"isao sam malo u rikverc, nisam pogledao... malo samo, nije puno"
udubljen branik, razbijena lijeva lampa, zguzvan lim.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ti matorci me ponekad impresioniraju, kao mala deca su, misle da ih covek nece uhvatiti u lazi

:lol:

ali, kako se kaze, covek ja dva puta dete ...

SERZAS

Post by SERZAS »

Moj matori cim se zakuco i izao iz kola kaze: e sad ga jebi.... :D :D :D posle sam morao da izmishljam sve od gita :D :D Da je nije spuco ostala bi sigurno original... :lol:
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

spasoje

Post by spasoje »

Image

Ovaj retrovizor je čudan. Valjda je išao na prve modele... Imam par takvih u garaži.

atropin

Post by atropin »

spasoje wrote:Image

Ovaj retrovizor je čudan. Valjda je išao na prve modele... Imam par takvih u garaži.
lici mi na fiatov:
Image

prve (probne) verzije su imale kupasti retrovizor:

Image

Image

SERZAS

Post by SERZAS »

Na 2103 iz '73 godine su isli original italijanska svetla prednja zadnja i retrovizor: evo slika sa bas tog modela, ima ga jedan kolega.
Image

Image
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

spasoje

Post by spasoje »

2103 je stvarno model nad modelima.