djape1977 wrote:ti si stvarno vario autogeno???
nisam ja, komsija ima i CO2 aparat i autogeni set pa koristi sta smatra u kom momentu da mu je pametnije, a ja nisam hteo da mu solim pamet, odvezao sam mu auto i zvao me kad je zavrsio da dodjem po njega
autogeni je praktican pri savijanju krivina, omeksa se lim pa kuckanjem dobije zeljeni oblik zakrivljenja sto ja sa svojim znanjem i sa CO2 aparatom ne bih znao da postignem
ma i majstori se razikuju, ima nas raznih, pa tako i tumacenja sta je najbolje ili najprakticnije; a ja pomalo sizim kad god treba nesto variti ili farbati
do juce sam jos razmisljao da za
treci auto opet uzmem samaricu, al matematika je pobedila
ako neko vozi npr. 10k km godisnje, taj ce samo kroz benzin da plati oko 1000 eur, pa sad ko ima godisnje da plati 1000 eur za gorivo onda je bespredmetno gledati kupovinu samarice za 200-400 eur, pogotovo ako za TNG treba nova boca i ventil (75 eur) plus reatest, majstori za TNG, ... a da ne kazemo da na svakoj nesto mora da se popravlja i ulozi od delova
vreme je da se razmislja o Ladi 11x, a vec ih ima po ceni 600-750 eur sto je u odnosu na samaricu samo 200-300 eur skuplje, pa sad promatrano kroz planiranih 10k km godisnje i oko 1000 eur za gorivo u toj godini ispada da je razlika skromna i da treba bataliti zafrkanciju oko varenja i farbanja koja mi nailazi periodicno na svake dve godine;
cudno je to da ono sto je ove godine zdrav lim pri cekic probi nakondve godine propadne bez obzira na zastite. Nekako lim korodira ispod zastite koja je postavljena pre desetak godina i sad bi covek jedino mogao kao na discoveriju da oguli celu skoljku i da je potopi u bazen za odstranjivanje rdje i farbe pa sve ispocetka sa varenjem i farbanjem inace uvek se pojave nova mesta gde auto korodira i protruli, a tih nepristupacnih mesta za zasticivanje ima, bas uvek ima
tako da licno smatram da ne treba bas vezivati se da cu Samaru voziti narednih 20 godina

pogotovo sto ih imam tri, a ovoj jednoj istice registracija u Septembru (crvena 2108 TNG
viewtopic.php?f=15&t=3737 ) i ide u delove mada bi se mogla srediti za 50 eur i da bude skroz ok naradnih par godina, al onda sledi TNG boca i multiventil pa reatest i registracija sto je jos 250 eur, pa sa ukupno 300 eur ulozenih i covek da se vozi narednih godinu dana (ako bi neko pozeleo da je kupi onda bi mu ja odradio sve sto treba oko TNG i licno odvezao da prodje reatest i registraciju, kupac bi samo isfinansirao delove i takse, rad ne bih naplatio, a da ne spominjem da sve sto bi kupcu zatrebalo od delova u narednih godinu dana da bi ih dobio na poklon ako ih imam negde u tavanu, tako da kupac ne bi imao ni troskove odrzavanja

)
ovako razmisljam da je ostavim sebi za delove a da nadjem neku Ladu 11x sa karburatorom i da malo pokusamo da se modernizujemo

a roditeljima da dam na koristenje neku od ovih druge dve Samare sto imam
tako da vratimo se na prvu temu, sta u celoj prici znaci ulaganje u limariju i farbanje u postojeci auto ? ja cu ga koristiti otprilike dve godine a posle toga penzioneri jos koju godinu i pitanje je koliko se isplatilo ulaganje u generalku dieselke ... taj motor ukoliko ne prezupci bice savrsen i kada se Samara bude rashodovala, za sada ima predjenih oko 20k km, naredne dve godine jos toliko neka predjem, a penzioneri po 2k km godisnje pa sad opet matematika pokazuje da taj motor nece imati ni 50k km kad se budemo modernizovali i batalili ulaganja u Samare. Dal se isplatilo toliko ulaganje, rad i trud ?