Tenak

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

travelman

Re: Tenak

Post by travelman »

Image

Boki78

Post by Boki78 »

aleko-2141 wrote:kako se ponasaju kocnice kada ode peti kocioni?
Kod mene je uglavnom jedan tocak na zadnjoj gredi prestajao da koci dok je drugi radio. :)

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Kada ode peti kočioni zavisi kakav je da li je kao kod lade, stalno regulisani, ili sa ograničenjem pritiska. U suštini zadnji bi trebali da koče nešto ranije od prednjih ali sa smanjenom silom i to ne odmah već nakon neke granične vrednosti kada većina sile treba da se isporuči na prednje kočnice.
To šta se dešava sa tvojim kočnicama je postalo toliko bizarno da je skoro smešno.
Nije servo, nije kočioni (repariran, menjan), izbacio si onaj razdelnik, nisu pločice.. jedino diskove nisi promenio... kreni od početka čisto da vidiš da negde nisi npravio neku glupavu grešku. Da nisi dobro povezao prstenove, da nešto blokira pedalu ili šipku u servou ili šipku iz servoa do kočionog...

Da mene toliko zeza počeo bih da razmišljam o kompletnoj repravci kočiong sistema na nešto za šta mogu da nabavim delove, makar za prednji kraj.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

pitam zato sto npr kada ispustam vazduh bas mora da se stisne da bi ulje krenulo, kad je motor upaljen normalno lakse ide, primetio sam da kada stiskam papucicu klip na petionom se uvuce sto po meni nema logike jer on radi na principu poluge tj kada se optereti auto poluga gura klip ka unutra, sutra cu da ga izbacim da vidim sta ce biti.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

aleko-2141 wrote:pitam zato sto npr kada ispustam vazduh bas mora da se stisne da bi ulje krenulo, kad je motor upaljen normalno lakse ide,
To je i meni cudno zasto se tako ponasa. Ja kada sam ispustao vazduh to sam uvek radio sa ugasenim motorom i islo je lako. Hmm to mu dodje kao da je negde nesto zapuseno i potreban je rad motora da bi islo lakse. Ali gde i sta kad kazes da si sve pedantno uradio. :?

dejo

Post by dejo »

Evo ti moje iskustvo sa tim "petim" na ladi 2103 i meni je bezvezno što se tako uopće zove pošto je to korektor kočenja.
Ne znam jesi li ga skidao kad si radio auto, ako jesi onda dobro provjeri da nisi zamijenio ulaz i izlaz na njemu.
Koliko sam vidio prije nije isti kao na ladama

Zadnje kočnice su hvatale prije nego prednje, a znamo kako to zna biti zeznuto.
Krivac je peti kočioni koji isto tako korodira i zablokira.
On se jednostavno rastavi, očisti koorodirali klipić, vrati sve nazad i onda je dobro staviti
masti i tek onda onu gumenu manzetu.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

rastavio ocistio, kada sam ga otvorio poredjao po stolu kako je bilo i vratio

dejo

Post by dejo »

dejo wrote: Ne znam jesi li ga skidao kad si radio auto, ako jesi onda dobro provjeri da nisi zamijenio ulaz i izlaz na njemu.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

svaki sam vod i sve zivo snimo i slikan tako da je sve vezano kako treba

dejo

Post by dejo »

Rekao si da ti se klipić na petom kočionom uvuče kad stiskaš kočnicu.
E pa trebao bi se izvlačiti. Kad se uvlači onda je to znak da su vodovi na njemu krivo spojeni.
Kad si se već toliko namučio i svašta probao onda možeš probati i te vodove na njemu zamijeniti ili ga izbaci skroz i tu stavi t komad pa vidi kako će se ponašati.

Tu imaš o njemu i kako se štela
http://www.autoprospect.ru/azlk/2141-mo ... eniya.html

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ili kupi novi i zameni nije 100 dukata...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bruyoni

Post by bruyoni »

Cenim da nije problem u tome da li je 10, 100 ili 1000 dukata.
Problem je verovatno što je Aleko egzotika pa ga kod nas nema, jedino da se naručuje.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

problem je sto se tesko u opste nalaze delovi druge marke, sve fenox, posle cu da ga blokiram pa ako bude sta onda cu da probam da okrenem vodove

bruyoni

Post by bruyoni »

Nemoj ga samo izvaditi samo učinićeš sebi medveđu uslugu. OK možeš da ga skineš radi lokalizacije kvara ali ako tako budeš vozi samo rizikuješ da ćeš se na kiši ekspresno izvrteti ako budeš kočio. Takođe svako kočenje će ti blokirati zadnji kraj a i verovatno ćeš nakon jačeg kočenja upropastiti zadnje kočione cilindre jer nisu predviđeni za toliki pritisak.
Bolje uzmi redukcione ventile sa Astre G, neki modeli bez ABS-a su dolazili sa njima umesto sa regulatorom kočenja i kače se na vodove do zadnjih doboša, na svaku stranu po jedan. Kataloški broj im je 90443886 i koliko se sećam nisu bili nešto skupi. Imaš ih različitih vrednosti 3/25, 3/27, 3/35, 3/40 itd.. u zavisnosti koliko pritiska propuštaju, što je veći broj veći pritisak propuštaju do zadnjih točkova. Iskopaj negde u nekom uputstvu za Aleko koji pritisak treba da bude na zadnjim kočnicama a ja ću drugara pitati koje su vrednosti za te redukcione ventile.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

e ovako, blokirao sma zadnji deo skroz, sad koci al je pedala mekana, podicice se sigurno kada legnu jos plocice posto sam ih presmirglao reko da nisu masne, hteo sma da stavim taj konektor al nisma nasao od kog auta, nasao sam na drive2 da je rus stavio na aleka neki konektor al sam zaboravio od kog auta i sad ne mogu da nadjem, nesot mi se vrtelo po glavi lukas ili audi, zvao sma danas radnju za audi-wagen delove kaze on da tako nesto nemaju, potrazicu sad opet po netu da vidim, ako kazes da ima opel onda cu pojurim od opela al samo da vidim pritisak koji treba.

Post Reply