dejca wrote:U akumulatoru su sve celije u gornjem delu probusene tako da kad se nivo u jednoj podigne prelazi u drugoj. Ako ti je celija koja preliva poslednja do oduska mozda joj je zapusena rupica koja je na nizem nivou i povezana sa ostalim celijama. Proveri to nekako.
Ove srafove slobodno odvrni i stavi druge, malo antifriz sto iscuri ti doli i ozraci sistem.
Vidis to mi nije palo na pamet.. da bi te rupice koje idu prema prema klemi minus mogle biti zapusene a posto se radi o drugoj celiji onda sav visak kiseline vraca u prvu celiju a Iz prve kroz odusak vani a odusak je bas sa te strane do plusa.
Moracu sutra uzeti komadic neke zice pa malo procackati one rupice... Ne zna samo sta uzrokuje da kiselina tako nadodje da mora prelivati iz celije u celije?
Zaboravi na kazaljku nisu merodavne, mislim da je bio 5 eura, nadji ti Valeo antifriz 100 protect se mislim zove drecavo žute boje, pola ces muka rešiti, prekidač sam imao davno i skinuo, kad je sve ispravno i pravi antifriz sve radi kako treba, ja u nedelju vozio trku sa mojim autom nisam vozio ispod 3000 ob pa nije imao problema sa temperaturom.
Trenutno koristim Modricin Permant: http://prooil.biz/product/permant-40/
Ako predjem na antifriz nekog drugog proizvodjaca treba li ispirati sistem? I cime.. je li dovoljno vodom ili mora neko posebno sredstvo za ispiranje?
Ljudi, smeta li sta da se ubaci akumulator od 75 ampera u Samaru gdje je fabricki bio od 55 ampera? Da nije prejak ovaj od 75? Kako se to odrazava na anlaser… da nece sta pregoriti? Daje mi covjek polovan aku od 75 ampera ali nisam siguran da li da ga ubacim u Ladu..
aleko-2141 wrote:Slobodno, imam u Aleku od 75, ima jači udar pre ce da upali
Divotica.. mozda I izbjegnem kupovinu novog akumulatora i ustedim 50-60 eura.. ili bar odgodim kupovinu. Stigne li to alternator napuniti? Vjerovatno mu treba vise vremena i duze realacije da dopuni akumulator u odnosu na onaj od 55 ampera..
Možeš ali nikakve koristi od toliko jačeg akumulatora. Štaviše brže ćeš da ga menjaš jer će većinu vremena provesti nedovljno napunjen, Ali ako je poklon...
bruyoni wrote:Možeš ali nikakve koristi od toliko jačeg akumulatora. Štaviše brže ćeš da ga menjaš jer će većinu vremena provesti nedovljno napunjen, Ali ako je poklon...
Toga se ja I bojim ali poklonu se u celije ne gleda pa cu probati. Da nekako docekam proljece pa bih onda jurio nov.. danas sam ga punio citav dan nekim malim ispravljacem od 2 ampera i nisam ga uspio napuniti za 10 sati punjenja.. ili je ispravljac tanak ili je i ovaj akumulator pri kraju. Ne gine mi odrijesiti kesu, izgleda..
Pa koliki napon ti daje taj punjac. Ako imas ampermetar izmeri koliku struju uzima punjac, ako je 1 do 2 ampera onda je dobro. Ali izgleda da nevalja akumulator.
Izgleda je akumulator gotov.. sinoc je na mjerenju nakon 10 sati punjenja imao 12,45v a jutros 12,15v . Velika je to razlika za samo jednu noc.. kako ce onda drzati struju 5-6 dana bez paljenja.
Na ispravljacu pise 12v\2 ampera… racunam da mu je to izlazna snaga..2 ampera a to je dosta slabo za punjenje akumulatora od 75 ampera. Moze on to napuniti ali treba mu 2 dana..
Taj punjac bi trebao normalno napuniti akumulator. Ispravan a prazan akumulator u startu i ne bi trebao da povuce vecu struju od 2A. Ako imas unimer, izmeri mu koliko ampera uzima, ako je 1 do 2A to je normalno. Puni ga 24h. pa isprobaj, napon od 12 i vise volti ne pokrece anaser nego kapacitet tog napona.
Desi se nekad da se 99% prekine most na nekoj od celija i takav akumulator se napuni do 14v ali tih 14v ne mogu i da se prenesu napolje zbog ostecenog mosta.
Ja akumulator punim punjacem od 11v, kako takav punjac napuni akumulator pisali smo o tome.