Iz Samare u Samaru

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Boki78

Re: Iz Samare u Samaru

Post by Boki78 »

travelman wrote:Dejcaaaaa ...... Bokiiiiii .... :angry .... jel da pustam u pogon ..... :!: .....
Ovo je vec poboljsana sema :mrgreen:

Jeste da se ne vidi kako je relej vezan, to se ostavlja implementatoru da provali, ali i dalje ostaje problem sa sijalicom koja ce i dalje svetleti kada bilo termodavac bilo prekidac zatvore kolo :) Daklem sijalica nece nuzno znaciti da ventilator stvarno radi.

travelman

Post by travelman »

Jeste da se ne vidi kako je relej vezan
Ali zato mozes da zaviris onom crvenom pod haubu pa da vidis kako je povezan ... ;) ...
i i dalje ostaje problem sa sijalicom koja ce i dalje svetleti kada bilo termodavac bilo prekidac zatvore kolo :) Daklem sijalica nece nuzno znaciti da ventilator stvarno radi.
Ovo nisam bas najbolje razumeo ... :? ... Sijalica se pali onog trena kada bi trebao i ventilator da zavrti .... ako sijlicka svetli a temperatura i dalje raste to znaci da je ventilator majkao i da idemo kod Skore da onu KV cerupamo za delove jer nema sanse da drugacije izvadi ulozene pare u nju ... :mrgreen: ...

Boki78

Post by Boki78 »

To znaci da mogu da ti izvadim ventilator iz kola, a da ce ti lampica svetleti i indikovati da ti ventilator radi iako on fizicki ne postoji u kolima. Od takvog indikatora vajde nema :)
travelman wrote:da idemo kod Skore da onu KV cerupamo za delove jer nema sanse da drugacije izvadi ulozene pare u nju ... :mrgreen: ...
Cujem da ima odlican menjac :mrgreen:

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Ja nocu primetim po svetlima da je ventilator krenuo a danju se vidi pad napona na volt metru. A sijlicka ce uvek goreti kresuo prekidac ili termostat. Evo gledam ovu moju semu i nevidim nacina da se drugacije veze sijlicka a da radi samo kada se upali termostat.
Ovde se opet vracamo na ono sto je Boki pricao za zadnja svetla ali ja to neumem da napravim.
Ja sam pravio punjac koji radi dok se akumulator ne napuni i kada se akumulator napuni punjac se ugasi, za to sam koristio odgovarajuci relej ili kotaktor kog sam nekad skidao sa pletacih masina dok sam radio u fabrici. Taj kontaktor se vezivao paralelno sa + provodnikom i dok je akumulator uzimao struju deo napona isao je i kroz namotaj spulne i kotaktor bi ukljucio, kad bi akumulator uzimao manje struje tad bi se i na krajeve spulne javljala manja razlika u naponu i on bi se iskljucio. Ali problem je naci takav kontaktor koji radi na 1 ili 2v.

travelman

Post by travelman »

Od takvog indikatora vajde nema :)
Dejca, pusti Bokijeve fazone ... :-x ... ovde siri demagogiju a u glavi mu je samo kako da se dokopa skorinog menjaca ... :twisted: ... po istoj toj njegovoj logici, suvisan je indikator migavaca pa indikator dugog svetla .... sramota me je da vise nabrajam i lupam mu minuse ... :mrgreen: ...

dejca

Post by dejca »

travelman wrote:po istoj toj njegovoj logici, suvisan je indikator migavaca pa indikator dugog svetla .... sramota me je da vise nabrajam i lupam mu minuse ... :mrgreen: ...
E upravu si, dobro si se setio.
travelman wrote: jos nije naucio da li za pritezanje treba da vrti sraf levo ili u desno ... :D ...
To moj buraz nezna i kad nesto popravlja na motoru i neki sraf mu zapne odmah me zove da pita na koju stranu se odsrafljuje.
A i ja se ponekad zamislim na koju stranu ide kad se i sraf i ja nalazimo u izopacenim polozajima. :)

skora

Post by skora »

:kez :kez

travelman

Post by travelman »

... :kez ... :kez ... :kez ...

Ko nema kontrolnu sijalicku stop svetla, neka mu se ispuva rezervna guma ... :kez :kez :kez ....

Image

I tako ja to ugradi ... :oops: ... obecao sam Dejci tako da je svaki drugi komentar suvisan ... :mrgreen: ... Malo sam se i vozikao, cas stisnem gas cas kocnicu pa mi nekako i bi zanimljiv lajt sou u kolima ... :mrgreen: ... cak sam i analizirao vozace iza mene, pratim im reakciju ko ce kada i posle koliko sekundi da reaguje na moje stop svetlo ali to referisem nekom drugom prilikom ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...

Jos nije ni podne, upekla zvezda a meni dosadno pa reko ajd malo da se igramo. Pristigli i meni neki paketici, imam i ja cime da se pohvalim al reko nisam ja u tom fazonu ... :roll: ....
Jak sam na delu a ne na recima kao onaj drugi kolega Samaricanin .... :!: ...

Mislim se ja, hocu li vecu ili manju ...

Image

Ima svasta nesto da se ugradjuje od dodatne opreme ali odlucujem se za ovaj manji, ide zima i hladno vreme pa za pocetak neka bude samo rucni prekidac ventilatora hladnjaka ...

Image

Oko ukrajanja i uklapanja sam se bas namucio, hladno vreme pa se plastika ukrutila i jedino cega sam se bojao bilo je da ne pukne dok obradjujem ivice. Ali nije, sve je ispalo ok ... :angel ...
Image
Sve je ispalo ok ali je zato u kolima dzumbus ... :evil: ...
Image
Image

Usisa ja to sve po protokolu ali nosina mi procure od hladnoce, vreme je za pauzu i terapiju ... :twisted: ... A sta drugo nego kuvano vino ... ;) ...
Image

Malo se zgreja pa nastavi dalje, razvukao sam instalaciju pa kada je povezivanje doslo na red, imao sam sta i da vidim ... :shock: ... Na Samari je na termoprekidacu - {minus} a ne + kao sto mi je Boki drzao predavanje a Skora se podsmevao Dejci da povezuje struju na vodu. To me je malo izbacilo iz ritma, mislio sam da je na termoprekidacu + pa sam planirao da to sve drugacije povezem sa jos nekim drugim kerefekama ali posto to nije moguce u kombinaciji kada je - na termoprekidacu, uradio sam onako kako Bog zapoveda ... :angel ...

Sve u svemu, pacija skola ... :cool ... ubilo se pre podne i dosada a na kraju je to sve ispalo ovako ... :) ...
Image

Planirao sam za danas i ugradnju pozicije u leva vrata ali sam odustao zbog hladnoce bojeci se da mi ne popucaju zabice tapacirunga i mozda jos neki plasticni deo.

Bilo bi i slika jos vise ali je kuvano vino odradilo svoj deo posla, pocele su ruke da mi se tresu pa sam prilegao pre vremena ... :mrgreen: :mrgreen:

dejca

Post by dejca »

Plus ili minus sve se to da završiti, nemo da se zbuniš nikakako, nedaj skora da bude bolji od tebe. I ja sam danas ceo dal klečao i zalegao ispod lade i, molio spone da se otpuste a ni kafu ne popih ali više večeras u temi.

skora

Post by skora »

@Travi ...jesi dobro??? :? Oces da saljem Bokija da te apdejtuje :mrgreen:
....mislim ok ta lampica posto se ne vidi tu gde stoji ,ali sto seces te plastike breeeeeeee :evil: ........Ma ustvari samo ti seci,pa ce posle da bude:

- Sto skoro samo 200e dajes za nju

....a ja cu da ti kazem da ides da pitas Dejcu - sto :!:

travelman

Post by travelman »

Prekidac se ni ne vidi, namerno sam ga stavio sa donje strane da ne bi bio upadljiv i kvario originalnost. Inace, one izbusene rupe sto se vide su vec bile od predhodnog vlasnika pa sam ja samo ulepsao enterijer ... :) ...

Sijalicku sam, takodje, namerno stavio u cosak da se sto manje vidi. Ona ce tek imati svoju ulogu u nekim buducim igrarijama ali estetika je na prvom mestu ... :prvi ...

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Vidim na slici da imaš nekakav relej, pa ako si preko njega povezivao, onda nije ni bitno da li termo prekidač daje plus ili minus. Povežeš upravljanje relejem preko plusa, oni kontakti koje relej spaja nisu važni ;) I onako su fizički odvojeni.

skora

Post by skora »

Ma de on to zna ....cim njemu Dejca crta seme ,njima je bitno samo gde je plus,a sta sve moze relej ,kako radi i cemu sluzi....na tom casu vec nisu bili :lol:

travelman

Post by travelman »

Tacno tako, da nesto znam onda sigurno ne bi danas hiltijem busio rupu za sijalicku ... :!: ...

Dare, taj relej je prvobitno bio namenjen za tvoj predlog automatskog paljenja svetla ali sam od toga odustao jer mi ne odgovara opcija konstantnog osvetljenja. Nisam ga ni danas upotrebio ali za neku igrariju ce vec posluziti.

dejca

Post by dejca »

skora wrote:Ma de on to zna ....cim njemu Dejca crta seme ,njima je bitno samo gde je plus,a sta sve moze relej ,kako radi i cemu sluzi....na tom casu vec nisu bili :lol:
Tako je sve je tako, da znamo nebismo ni bili ovde da se naucimo :twisted:

Post Reply