Lada 110-Indjija

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

aleksa

Post by aleksa »

BokeYGTi wrote:koji je to auto koji vredi kao 3 nove lajke? :D
Ma neki TDI. :D

Cim uvatim malo vremena,predstavicu i njega u odgovarajucoj temi,da vidi te NJemca zbog kojeg cu prestati da volim Lajku,znas ono servo,abs,asr... i ostale dzizda bidze koje su misaona imenica za Ladu.
Dok ja sanjam najobicniju klimu u Ladi ( u kojoj nekad u sred leta radi grejanje),ovde opusteno ladi digitalna dvozonska klima. 8)

Cak ima i klizna vrata...uuups sad ce te znati koji je model u pitanju. :D

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

aaa ne,ne,ne,ne smes prestati da volis lajku!! :!: ne kaze se dzabe''DRUGE HVALI,A LAJKU VOZI'' 8) okacicu slike da vidis moju buducu masinu/nadam se/.......... :? pozdrav
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

aleksa

Post by aleksa »

Malo sam "obradovao" Ladu sa krovnim nosacima. :)

Uzeo sam polovne Thule nosace,i to zadovoljstvo platio 60 evra. Mozda su malo skuplji,ali zato je kvalitet "made in sveden",plus sto mogu na sve automobile,samo se menja neki prikljucak koji kosta 10,15 evra.

Kupio sam kod jednog lika u Surcinu,covek ima bukvalno sve vrste nosaca,za sve tipove automobila. ;)

Image
Image
Image
Image

Lajka se bas obradovala... :D

Image

Uploaded with ImageShack.us

p.s. Uskoro me ceka i mali servis,(bar dve) zimske gume,a najverovatnije i set kvacila... :sad:

altinjanin

Post by altinjanin »

Ala je legla lajka ;) ti krovni nosaci su dobra stvar,ako imas glomazne i velike stvari da prevezes,super su zaista.Ne znam sto se tice zimskih guma,u reviji SAT su najavili da od 1.novembra moraju vozila imati sve 4 zimske gume,do 1.aprila,po novom zakonu,e sda da li ce to biti usvojeno,ne znam,ili je vec usvojeno...ako bude,bice nama po dzepu...

aleksa

Post by aleksa »

altinjanin wrote:Ala je legla lajka ;)
Tu na slici je "prazna",ko zna kako je izgledala sa jos nas troje putnika,svi po 100kg. :D

A za gume nemam pojma,mislim da taj pravilnik o gumama jos nije ni usvojen.
Ma ima cisto zbog sebe da uzmem bar dve zimske gume,a za pravilnik me zabole...

altinjanin

Post by altinjanin »

:mrgreen: ali neda se lajka!Ma naravno,samo uzmi 2 winter tigar,videces,bices prezadovoljan.Evo meni ce sada 3 zima,odlicna je,mislim da je oko 4000 din.

milanovic986
Automobil: Lada 112 1.5 Li '04

Post by milanovic986 »

Nije 4000, jeftinija je. Ja sam prosle godine uzeo Save Eskimo S3. Wintera je tada bila 3700 po komadu a Sava 4500. Mogu da ti kazem da je odlicna guma. Ove godine kupujem jos dve.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

aleksa wrote:
Nikola_bgd wrote: Kolko trosi ovo cudo ?:)
E stvarno ne znam tacno,to se gleda po radnim casovima,inace rezervoar mu je 650 litara,tako da sigurno ima pozamasan cug. ;)

A npr. u sistem za hidrauliku,ide skoro 100 litara ulja. :shock:

Kod traktora se vrednuje utrosak goriva po jeinici rada - odnosno po hektaru. Potrosnja nafte moze varirati od jutarnjih do vecernjih casova na isto parceli u zavisnosti od vlage u zemljistu. Npr. ako je pala kisa dan ranije a u toku dana je suncano onda u jutarnjim casovima mozemo ocekivati vece proklizavanje tockova u odnosu na vecernji rad kad se zemljiste prosusi i smanji proklizavanje tockova. Naime u uslovima kao sto je njiva uvek postoji proklizavanje tockova; samo u zavisnosti od znanja vozaca odnosno inzinjera mehanizacije na poljoprovrednom imanju to proklizavanje se moze svesti na optimalno.
Osim vlaznosti zemljista - na proklizavanje utice i opterecenje traktorsko-masinskog agregata; ako ovako veliki traktor uposlimo u plitkom oranju sa manjim brojem pluznih tela proklizavanje moze biti manje od 8% pa se matra da je traktor nedovoljno opterecen i da se bez veze voza po njivi. Suprotan slucaj je ako se traktor optereti sa previse pluznih tela u odnosu na zadanu dubinu oranja pa dodjemo u situaciju da je proklizavanje vece od 14% pa se smatra da traktor bespotrebno trosi naftu na okretanje tockova u mestu.
Povecavanjem broja tockova na traktoru pokusava se postici manje sabijanje zemljista (specificni pritisak po jedinici povrsine - sasvim druga problematika u poljoprivredi) ali i smanjivanje proklizavanja ukoliko je traktor opterecen velikom prikljucnom masinom, npr veliki radni zahvat. Inace savremeni traktori opremljeni su pogonskim motorima velikih snaga ali male specificne tezine traktora jer se smatra da ih treba agregatirati sa prikljucnim masinama velikog radnog zahvata (tezina prikljucn masine) a dobro agregatirani traktorsko masinski agregati mogu imati prikljucne masine i ispred traktora i iza traktora, ... uf smorih i sebe a ne samo vas :P Ma ucio sam o tome 4 godine na faksu, mogao bih da vam pisem mnogo opsirnije nego sto vas to zanima pa da skratim:
Optimalno proklizavanje traktorsko - masinskog agregata je od 8-14% i time se bave diplomirani inzenjeri poljoprivredne mehanizacije na poljoprivrednim imanjima kako bi proklizavanje sveli u optimalne granice jer se radi o obradi velikih parcela pa samim tim utrosak nafte po hektaru nije zanemariv. Postoji prica o jednom, sada vec penzionisanom profesoru Poljoprivrednog fakulteta u Zamunu koji je samo za jednu kalendarsku sezonu jednom poljoprivrednom imanju pravilnim agregatiranjem traktorsko masinskih agregata tokom cele godine uspeo da ostvari ustedu od 25 vagona nafte. Naravno radi se o velikim parcelama i vecem broju traktora i raznih prikljucnih masina koje je trebalo kalendarski rasporediti da traktori sto manje stoje u hangarima, tj. da nema viska traktora u nekim momentima, dok s druge strane svi traktori sa svojim prikljucnim masinama morali su uspesno da izdrze sezonske spiceve potrebnih radova na odredjenim poljoprivrednim kulturama. Uz sve to uzmite da se na nekom imanju ne uzgaja samo kukuruz ili psenica nego jos neke poljoprivredne kulture pa je za takvu ustedu od 25 vagona nafte trebalo obimno znanje kad sta i kako odraditi i sa cime pa da se ostvare maksimalne ustede nafte u toku kalendarske godine. Inace utrosak nafte znacajno utice na konacnu cenu poljoprivrednih kultura pa se susrecemo sa situacijama da je neko zbog neznanja nepotrebno utrosio ogromne kolicine nafte i onda mu je otkupna cena premalena pa se narod buni. S druge strane nasi strucnjaci koji znaju sta i kako ne nalaze dovoljno razumevanja kod istih kad ih savetuju sta i kako agregatirati da se smanji potrosnja nafte po casu. Prema nekim informacijama prethodne decenije smer poljoprivrednog masinstva i na Beogradskom i na Novosadskom Poljoprivrednom fakultetu godisnje je zavrsavalo oko 150 diplomiranih inzinjera a prema skorijim saznanjima zadnjih godina taj smer zavrsi i diplomira oko 50 studenata. Nazalost kad se proverava gde takvi stucnjaci nalaze zaposlenje uocava se da veoma mali procenat zavrsi na nekom od poljop. imanja dok ostali - kud koji mili moji!

aleksa

Post by aleksa »

elektronicar wrote:Ma ucio sam o tome 4 godine na faksu,
Koji fax? Ako je poljoprivredni u Zemunu,onda smo kolege. ;)

elektronicar

Post by elektronicar »

Jeste :)

djape1977

Post by djape1977 »

jedno ocigledno pitanje - zsto se smatra da je optimalno proklizavanje od 8-14%? zar ne bi trebalo da se proklizavanje smanji na najmanji moguci procenat?
j***** auto bez kardana

elektronicar

Post by elektronicar »

traktor se krece po njivi koja se smatra za meku podlogu pa uvek postoji procentualno vece proklizavanje tockova u odnosu na proklizavanje tockova kada se vozilo krece po asfaltu - cvrstoj podlozi, mada i tu postoji uvek neko proklizavanje i trosenje pneumatika. Bilo je ideja da se naprave tockovi sa jos manjim proklizavanjem na asfaltu ali su onda ekolozi i jos neki strucnjaci iz raznih oblasti dali argumente zasto to nije dobro.
Sto se tice 8-14% proklizavanja traktorsko masinskog agregata na mekoj podlozi (njivi) onda moramo uzeti u obzir spreg svih mogucih sila koje se desavaju pri takvoj obradi zemljista i kako bi se to odrazilo u odnosu na ucinak (hektara na cas) u odnosu na potrosnju nafte po obradjkenom hektaru. I pored svega koliko bi se to odrazilo na postavljanje balasta i povecanje ukupne mase traktorsko masinskog agregata pri gazenju (sabijanju) zemljista i kakve bi to dugorocne posledice ostavljalo na samo plodno tlo.
Da pojednostavimo celu pricu; njiva je meka podloga i uvek postoji vece proklizavanje u odnosu na asfalt; ako je recimo oranje u pitanju i ako sa postojecim traktorsko masinskim agregatom radimo pri <8% proklizavanja govorimo o nedovoljnoj iskoristenosti instalirane snage traktorskog motora (danas se na traktore ugradjuju motori velike snage u odnosu na masu traktora) pa ako sa tako malom masom nemamo proklizavanje znaci da se trkamo po njivi i bezveze gorimo naftu - bolje da prosirimo radni zahvat u oranju dodavanjem jos jednog ili nekoliko pluznih tela i tako u manji broj prohoda po njivi sa tim vecim radnim zahvatom i proklizavanjem od oko 10% ostvarimo najoptimalniji ucinak. (ako oremo sa npr 1 pluznim telom imamo mali radni zahvat i mnogo puta se okrecemo po njivi da bi je celu uzorali, samim tim provozali smo se recimo sto puta po njivi, dok pri agregatiranju recimo 10 pluznijh tela imamo proklizavanje 10% ali smo u deset prohoda obradili celu njivu pa sad smanjenjem broja prohoda i utrosenog radnog vremena ostvarili smo veci ucinak i ustedu na nafti)
pokusao sam jednostavnim recima :lol:

aleksa

Post by aleksa »

Danas uradjeno:

Zamenjeno ulje (KROON polusintetika),filter ulja i filter vazduha.
Malo sam nastelovao kvacilo i rucnu kocnicu,a pre par dana uradio i redovan servis plina,i to je to. ;)

Lada ce za koji dan da otkuca 150.000km,sto znaci da sam trebao da uradim i veliki servis,ALI ipak to ostavljam za sledeci servis,a za te pare dolaze dve zimske gume. :)

altinjanin

Post by altinjanin »

Lepo,a filter goriva je l' si menjao? Ja uvek menjam sva4 filtera,tj.jedino filter polena menjam jednom godisnje,a ostalo na svakom servisu.Uzmi winteru,neces se pokajati. mene ceka zamena kaiseva i standardno ulje itd,uskoro,ali prvo registracija :evil:

aleksa

Post by aleksa »

Filter goriva menjam svaki drugi put (nekad i treci),i ovako vozim na plin.

Filter polena je odaaavno izbacen,i tu nema troskova.

Najverovatnije cu uzeti winteru,najjeftinija je.

Meni je registracija bila u avgustu,to sam preziveo uz pomoc cekova.

Sto bi Miki Manojlovic (u ranama) rekao EKONOMIZACIJA JE MAJKA OPSTANKA U OVAKO TESKIM USLOVIMA! :D

Post Reply