inace, desna kugla je presla oko 20000km (kupljena kao "original" ladin, u masnom papiru, kod zvanicnog distributera), a lijeva (koja je u boljem stanju nego desna) je od samog pocetka (170000km ili 33 godine).
sto se tice lanca - moj glavni problem je bio sa istrosenim zatezacem kojeg nikad nisam mjenjao (a mjenjano je sve ostalo). za posljedicu mi je stalno pucao mali klizac. kad sam promjenio zatezac sve je bilo ok. ovaj put sam promjenio sve jer je komplet presisao 50000km, a kad se radi nek se i to zamjeni.
sem zadnjeg semeringa, kugla i nosaca, ove zamjene su bile vise preventivnog karaktera.
u sustini posao od pola sata. skinuo sam davac pritisak ulja za kazaljku iliti "velika pecurka".
fino je radio, ali u zadnje vrijeme je poceo prolupavati. simptomi: malo se pomakne prilikom startovanja i vrlo malo se pomjera prilikom davanja gasa.
za skidanje davaca potreban je kljuc 22. posto je davac skinut potrebno je iskriviti obod tako da se moze osloboditi mehanizam. zasmetace zica koja spaja mehanizam sa izlazom davaca - potrebno ju je odlemiti.
ako je zica na potenciometru neprekinuta (kao kod mene) nema razloga da se davac ne moze popraviti (pod uslovom da nesto nije polomljeno).
potenciometar sam poprskao sa kontakt sprejem, namazao ga i to je to. sve sam spakovao, nabacio na lajku i radi kao nekad.
kad se zagrije na leru oko 1, a skace do 4 ili malo vise.
ganz neu, za ladu, u mojoj okolini - nema. ko zna... mozda ima, ali ovo je jednostavnije i brze rjesenje. uostalom, prije bih se kladio na ovaj stari, podmazani, nego na neki novi. sad sam miran bar iducih 20 godina
Oooooo,komsija!Dok sam bio prvi srednje prolazio sam iza Doma Zdravlja i uvijek zastajao da vidim Lajku. Mislim da cak negdje na komp.-u imam slike ili na starom tel. vidjao sam te cak i nekoliko puta kad si prolazio kraj crkve.Moramo se dogovoriti pa organizovati mikro okupljanje.Ja sam iz Tukova na samom raskrscu za Ljubiju skrenes lijevo ima jedna ulicica i momentalno u gledas moj Ladilac.Vjerovatno znas i Vanju Vranjesa,onaj sa crnim golf 2 GTI koji je parkiran 20m od mjesta gdje sam nekada vidjao tvoju ladu,dobar sam drug sa njim,upoznao sam ga na forumu Auto cluba PD,pridruzi nam se i ti.Jedini ja i Milan2107 imamo ladu sve ostalo je vw pa da ih malo sustignemo pozZz
odavno me nije bilo na forumu.
vrlo rijetko sam u PD, gotovo nikako. moguce da je nekoliko puta bila parkirana kod doma zdravlja (proljece-ljeto prosle godine), ali ne zivim tu - ja sam kod nove trznice ili bolje reci, bio sam. sada zivim u BL, a u PD dolazim samo da posjetim roditelje, mada nije iskljuceno da cu se ponovo vratiti u PD.
slobodno kontaktiraj na PM ako je nesto potrebno.
pozdrav,
sada sam u drugim vodama... italijanskim - lancia lybra 2.4jtd 150hp, ali ladilak je jos tu. ako nekoga zanimaju lancine slicice - bice ih.
elem, cale se odlucio da sredjuje limariju (ukljucujuci i lakiranje). problem nastaje oko kopci-zabica za lajsne kojih nemam. u stvari ima svaka treca-cetvrta napola slomljena.
o ovim kopcama pricam: http://www.рулевой-авто.рф/files/img/big/06747.jpg ili http://www.avtozapchasty.ru/shop/im/niz ... 002409.jpg
na krajevima lajsni bi trebale biti ove produzene: http://www.autoopt.ru/upload/iblock/23c/002141.jpg
takodjer problem predstavljaju i kopce za lajsne na pragovima.
ranije sam imao u planu da te kopce (uz ostale potrebne dijelove) narucim na ladaparts.ru, ali sajt je u medjuvremenu krepao. da li se kod vas u srbiji mogu naci ove kopce?
Ovih običnih kopči trebalo bi da bude. Ja sam prije par godina kupio u Zagrebu. Ovih dužih što idu na kraj lajsne i tako je sprečavaju da šeta ljevo desno teže je naći.
Misliš ove što idu na prag:
Evo jedna firma u Srbiji http://www.grtgroup.net/proizvodi_list.php?g=68
piše na stranici da imaju, čak je i cijena navedena sad trebalo bi provjerit. Davno sam im slao mail al mi nisu ništa vratili.
Te lajsne na pragovima možda je najbolje zalijepiti nekim ljepilom.
hvala momci,
nisam optimista po pitanju grtgroup. sto se tice ebay, totalno sam zaboravio na svabe (ebay.de) - njima lada nije strana. Nasao sam nesto povoljniju ponudu koja bi izasla suma sumarum oko 25 eura (komplet svih kopci, naravno bez onih na pragovima). realno, to je prilicno skupo za 300g plastike, ali sta je tu je.
ako neko ima jos koji ideju slobodno predlozite.