Iz Samare u Samaru

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Post Reply
travelman

Re: Iz Samare u Samaru

Post by travelman »

I tako ja poucen iskustvom mog prijatelja Skore, posle pranja, usisavanja i sminkanja Ladilaka, saopsti mojoj suvozacici da na putesestvije idemo iskljucivo Ladom pa ako joj se ne svidja, ima dva izbora ...

1. da putuje Ladilakom i da pola kinte za gorivo
2. da ostane u stanu i da pola kinte za gorivo ... :twisted: ...

Naravno, krenusmo zajedno. Pale su dve voznjice, jedna od 700 i druga od 500 km. Utisci su pozitivni, obzirom da od povratka sa putesestvija iz Austrije i okoline nisam nesto puno vozio Samaru van grada, kopkalo me je kako se ponasa po regionalnim putevima, uzbrdicama, nizbrdicama, serpentinama ...

Krenusmo, samo nas dvoje sa punim rezervoarem goriva ... koji smo kasnije dopunjavali ... :evil: ...

Image

Image

Image

A kad smo se vratili, utisci su bili vise nego pozitivni. Potrosnja je bila 7.5 l benzina, nije se toliko primecivao nedostatak 5te brzine kao na autoputu, lagano je obilazila sleper izmedju dve krivine, lagano je primala gas i ubrzavala kada se prebaci iz 2. u 3. brzinu na velikim i dugackim uzbrdicama ... Uglavnom, to je ono sto me je najvise i zanimalo kako ce da se ponasa. Sada je u potpunosti testirana u svim rezimima rada i polozila je sa visokom ocenom.

Ako nesto mogu da navedem kao manu, to je potrosnja ulja. Na predjenih 700 km, ulje je sa max spalo na sredinu sipke. Nisam primetio da dimi na auspuhu, mozda ponekad malo kada je zgazim u 3. brzini ali obzirom da je temperatura bila oko 30 stepeni a uslovi puta kuda sam je vozio rudarski, mislim da je to ok.

Koliko staje ulje izmedju max i min ... :? ...

Bilo bi jos slika ali suvozacica je sabotirala svako manekenisanje Ladilaka. A jos je zapretila i da ce mi izbusiti sve 4 gume ako joj slika osvane u javnosti ... :D :D :D ...
Image

Naravno, Samara se tokom testiranja nije ni jednom nakasljala a kamoli zatrokirala ... :prvi ...

skora

Post by skora »

8)

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

A koje ti je ulje u Samari, da nije mozda neko redje ? Ja msm da je malo mnogo da spadne na sredinu sipke za 700 km...
Curi li i negde izvan motora, npr tamo kod zupcastog ili samo potrosi tj. pogori ulje?

Inace Samara izgleda extra :prvi
Samo Samara Srbina Spasava

Boki78

Post by Boki78 »

Izmedju max i min ide litar. Kod tebe to znaci 5l na 7000km. No motor ti mirno i tiho radi, vuce OK, ali vidno rasipa ulje na poklopcu dekla i razvodniku. Ko ti je govorio da je to kod samare normalno jeo je g. Daklem prvo to resi pa posmatraj dalje. Potrosnja goriva ti je takodje malo jaca sem za slucaj malo teze noge. Ako nastavi da troskari i po prestanku curkanja onda moze gubiti ulje na zadnjem semeringu radilice pa i to vredi proveriti. Ako tu ne bude nista onda glava u vis kod normalnog majstora.

travelman

Post by travelman »

Ulje i filter zamenjeni dan pre voznje i sipano je isto ono koje sam koristio i u prethodnoj Samari koja nije trosila ni gram ulja. U pitanju je optima kojom sam zadovoljan proteklih 10tak godina. Ne curi nigde, obzirom da sam dosuo samo nekih 2.5dl i nivo se popeo na max, i to malo sto je potrosila nije opasno.

To sto malo curka na razvodniku i na deklu ne smatram potrebom za nekom intervencijom jer mi je na prethodnoj Samari curkalo mnogo vise a nije se odrazavalo na nivou ulja. Glava mislim da je ok, na dugackim nizbrdicama pri motornom kocenju nema dima na auspuhu pa tipujem da su gumice ok. Takodje, ispod auta ne primecujem barice od ulja.

Na prethodnoj, a i na ovoj Samari, pri zameni filtera i ulja dovoljno je da sipam 3 lit da bi nivo bio na max. Da li je to ok ... :? ...
Potrosnju goriva sam ocekivao da bude oko 7 ali obzirom da sam je po uzbrdicama dosta izvlacio 2. i 3. zadovoljan sam i ovim.

Boki78

Post by Boki78 »

Pa gledaj tebi negde ulje nestaje, vidno je na pomenutim mestima. Pored njih ti ostaje par semeringa i auspuh. Razumno je krenuti od prostijih resenja ka komplikovanijim. Inace optima je dobra samo protiv crvotocine, uzmi normalno ulje. Ja sam danas otperjao u JA preko S. Palanke, potrosnja ~6l :)

travelman

Post by travelman »

Ako mi ulje nestaje, onda to nije problem. :) .

Alarmantno je ako pocne da ga trosi ... :( ...

Ko zna koliko je auto presao, bitno mi je da sve ostalo na Samari u tip top stanju za jos narednih 30 god a potrosnja ulja mi je najmanji problem.

Dok imam drugove i kolege na forumu ja se za motor ne brinem ali do tada ce ova Samara preci jos ihaha km. :xixi .

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Kako se namestio svetlo u gepeku da se pali? Imas poseban prekidac za paljenje ili si namestio da se pali pritiskom na njega ?
Samo Samara Srbina Spasava

travelman

Post by travelman »

Ima poseban prekidac, plus sam uzeo sa zadnje desne pozicije. Mogao sam i da ubacim taster prekidac kao za svetlo u motornom prostoru ali nisam hteo nista da busim i kvarim orginalnost.

Lepo se vidi po mraku, ceo gepek je osvetljen.

Boki78

Post by Boki78 »

travelman wrote:Ako mi ulje nestaje, onda to nije problem. :)
Pa niko ne deli ulje za dzabe :mrgreen: Na 10kkm ti izadje jedno 30e bacenih u vetar. Ajd nije neka lova al opet sa tih 30 se mozes navozati mesto da kupas motor uljem.
travelman wrote:Dok imam drugove i kolege na forumu ja se za motor ne brinem ali do tada ce ova Samara preci jos ihaha km. :xixi .
Oce da plate generalku? :mrgreen:

travelman

Post by travelman »

Nece da plate generalku ali ce da izdaju za free garazu i servisni prostor za generalku ... :mrgreen: ...

P.S. Za zadnje pojaseve mi treba plastika sto prekriva one srebrne vodjice ili kako se vec zove. Naravno, komada 2. :) .

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Jeli pa gde su uslikane ove slike gore. Ona prva i tunel su slicni kao tunel "Manojle" u grdelickoj klisuri, put Leskovac-Vranje.
https://www.google.rs/maps/@42.750233,2 ... 9!2e1!3e10

travelman

Post by travelman »

Nije to taj tunel, ovo je skroz na drugoj strani.

Vrsio sam visinske pripreme jer sledece leto planiram nesto slicno samo mnogo dalje i mnogo vislje.

Boki78

Post by Boki78 »

travelman wrote:Nece da plate generalku ali ce da izdaju za free garazu i servisni prostor za generalku ... :mrgreen: ...

P.S. Za zadnje pojaseve mi treba plastika sto prekriva one srebrne vodjice ili kako se vec zove. Naravno, komada 2. :) .
To ti je najmanji problem, imamo garazu za majstoriju, u dogledno vreme i police, radni astal dizalicu za motor itd ali se tebi takva prica previse ne isplati. Tj mozda se i isplati ali ima solidnu kolicinu rizika da masinska obrada i delovi budu bacena para. Ja cu se time zezati tek kad samara od glavnog postane joy ride vozilo, dotle za rakve operacije samo krsten majstor.

Ovo drugo treba iskopati u krsu, mecku sam rodio dok sam nasao plafonjeru, doduse nisam je ni ja nasao nego Gaga :mrgreen:

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

:prvi Svaka ti cast, a zeni reci ako joj se ne svidja samara nek kupi sebi sta joj se svidja :D evo ja cu da spakujem motor ako vi iskopate delove :)

Post Reply