Tenak
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Re: Tenak
nema kopcu nije to deciji bajs, ma ubio sam se trazeci koja se izbija, skoro sam menjao lanac, posto se danas ne radi u ponedeljak cu da odem u servis da mi skinu lanac da bi mogao i srdnji menjac da zamenim, lanac je od masti tako a se prajmer nece uhvatiti :p
-
Boki78
Pa hebo sunce kupi alatku pa izbij pin. Kosta reda 3 do 4 e...

Ili ako te ne mrzi da me lovis donesi pa ti ga razmontiram in no time
Ili ako si dovitljiv i alatno osecajan
koristi silo i cekic pa se snadji. Ovo poslednje je vazda bila praksa starih majstora.
Inace kopca je nesto sto itekako ide na vrhunske bicikle koji kostaju osetno vise nego kola kojima se zanimamo. Meni licno je tesko zamisliti da odrzavam svoje bicikle a da moram da im izbijam i vracam pin svaki put. Prosto lanac se skrati na meru i stavi npr sram power link i posle je milina raditi sa time. Naravno neki trkaci insistiraju na lancu bez kopci ali oni izbijeni pin menjaju svaki put novim, a samo taj pin kosta vise nego ceo lanac koji imas na biciklu i to skoro duplo.

Ili ako te ne mrzi da me lovis donesi pa ti ga razmontiram in no time
Inace kopca je nesto sto itekako ide na vrhunske bicikle koji kostaju osetno vise nego kola kojima se zanimamo. Meni licno je tesko zamisliti da odrzavam svoje bicikle a da moram da im izbijam i vracam pin svaki put. Prosto lanac se skrati na meru i stavi npr sram power link i posle je milina raditi sa time. Naravno neki trkaci insistiraju na lancu bez kopci ali oni izbijeni pin menjaju svaki put novim, a samo taj pin kosta vise nego ceo lanac koji imas na biciklu i to skoro duplo.
- aleko-2141
hvala tebi al lakse mi da odem 3 km do radnje nego do tebe tj do grada, udarao sam silom al nece ni da krene, moram da zamenim napred sve, menjac, zupcanike i osovinu, preskace mi lanac u 3,4,5 a kad dignem na 2 prednji nista
Malo ga brusni brusilicom i isčukaj, kad ga vratiš samo ga zakirnuj i cepaj.
-
Boki78
Nisi znao kako da udaras. Nema boga da nece da krene.aleko-2141 wrote:hvala tebi al lakse mi da odem 3 km do radnje nego do tebe tj do grada, udarao sam silom al nece ni da krene, moram da zamenim napred sve, menjac, zupcanike i osovinu, preskace mi lanac u 3,4,5 a kad dignem na 2 prednji nista
Par stvari vredi imati u vidu.
Lanac se isteze, postoje insturmenti kojima se meri istegnutost lanca. Jedna od poprilicno boljih realizacija izgleda ovako
naravno ima i jeftinijih i prostijih poput ovog

To sto tebi lanac skace na 3,4,5 nema veze sa samim prednjim lancanicima , vec sa necim od sledeceg samim lancem, zadnjim lancanicima, losim odabirom osovine srednjeg pogona te izletanjem iz propisanih gabarita linije lanca za mtb 47.5-50mm .
Prednji menjac menjas ako ima lufta ili ako je slab da ne moze da digne lanac na vecu sajbnu. Pri tome vodis racuna da je brzina naimicanja lanca na vece sajbne veoma zavisna od tehnickog resenja same sajbne kao i od lanca.
Osovinu srednjeg pogona menjas samo ako ima lufta. Moj savet je da ukoliko imas sistem sa tzv smrt soljom to g..anjce izbacis i ubacis patronu, po mogucnosti neki shimano ili sram.

E sad kad sve saberes ukoliko budes kupovao patronu, pogon, lanac i lancanike to ce te izaci reda 30-40e a bicikl koji imas ispravan se proda za otprilike toliko
Mogu slobodno da ti kazem, sedi nedovoljan i to ne 1 ne ni 0 nego -1000!!!dejca wrote:Malo ga brusni brusilicom i isčukaj, kad ga vratiš samo ga zakirnuj i cepaj.
- aleko-2141
kad se toliko razumes da ga ti onda sklopis? :p
- aleko-2141
srednja osovina je na ovaj fazon, prednji lancanici su izlizani na prvom, lanac je mogu da kazem nov, kao i zadnji menjac, lancanici, tj komplet zadnji deo, jedino sto je ostalo da se zameni je taj srednji pogon da bi radilo sve ko novo, baj ne bi prodao ni zaj taj novi sto ti kazes da kosta vise od nekog dobrog auta, baj sam ja kupio u 7 razredu od svojih para za 240 maraka tj 2001-ve. 
A što zar tako nemože da se uradi, lako je sve alatima da se sredi ali kad nemaš snadji se.Boki78 wrote:
Mogu slobodno da ti kazem, sedi nedovoljan i to ne 1 ne ni 0 nego -1000!!!
- aleko-2141
sta da obrisis kad je ravno 
moze silo al nisma imao gde lepo da oslonim da ne pokrivim lanac
moze silo al nisma imao gde lepo da oslonim da ne pokrivim lanac
- aleko-2141
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Duzina osovine ti je bitna kada kupujes novu patronu, pored toga da li je engleski ili francuski navoj, cetvrtka je standardna jedino su JIS imaju kosinu ali primaju ISO pogon. Jedino ti za nove pogone treba alatka za dotezanje, imam je pa ako treba uzajmim ti je sumnjam da ce trebati promenio sam patronu proletos 
Srednji pogon promeni jer je lancanik bas pojeden i sjebace novi lanac brzo, imas u planet bike za oko 1000 din
Srednji pogon promeni jer je lancanik bas pojeden i sjebace novi lanac brzo, imas u planet bike za oko 1000 din
- aleko-2141
Nosim sve u kesi pa nek oni gledaju sta treba tj dimenzije a imam servis blizu pa cu odnesem kod njih da sklope, treba mi nova osovina i pedale tj komplet prednji deo posto sam izlomio sve, zivotinja vozio u 5-6 brzini uz brdo to krsilo sve zivo