Boki78-va samara ispod kruske

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Post Reply
Boki78

Re: Boki78-va samara ispod kruske

Post by Boki78 »

Ovo bi moglo pod cudan zvuk, ali rekoh da ne trujem nivasima temu.

Naime auto na ravnom, kretanje iskljucivo napred/nazad bez bilo kakvog menjanja pravca prednjih tockova. Kada se ide u rikverc cuje se nekakvo lupkanje iz zadnjeg desnog dela. Kada se koci motorom u drugoj brzini pri opustanju kvacila takodje. Auto tesko moze da mekano povuce, cimne, daklm treba bas skroz polako i lagano pustati pedalu kvacila. (to moze biti i posledica neravnomerno istrosenog zamajca sto ono fakat ima kao problem)

Ono sto meni padne na pamet, jelte (unutrasnji) homokinetici. Dignem jedan, pa drugi prednji tocak u vazduh, menjac u prvoj zarotiram tocak i sem nekog lufta u diferencijalu (sme li ga biti?) nista.

Potom mi padnu na pamet nosaci motora, ali svi do jednog su jesenas izmenjani novim, sem toga ove sa menjaca sam pre neki dan skidao i nisun igde ispucali .

Potom se setih da mi krajevi spona nisu u bas sretnom&bericetnom stanju, ali to bi trebalo da daje probleme samo pri skretanju a ne u ovoj situaciji.

I na kraju padne mi na pamet auspuh :D Daklem nakon proslogodisnjih avantura sa menjacam te dizanjem i spustanjem motora, tj. maltretiranjem spoja izduvne grane sa prednjom cevkom srednjeg lonca isti je i popustio. To se manifestovalo isto skripom i krckanjem ali malo visim tonovima pri kretanju u rikverc prilikom parkiranja. Pre mesed dana je odsecen i zavareno parce cevi. U medjuvremenu su se temperature digle pa rekoh mozda ima neke veze.

Primetio sam da kada se desna strana auta dize u vis nesto gumeno krcka skripi i zapomaze, samo ne znam sta, a isto tako da neposredno pri spustanju auta, voznjom u rikverc se ne cuju oni zvuci. Posle nekog vremena se vrate.

Ima li ko jos neku originalnu ideju za ispitivanje? :)

Boki78

Post by Boki78 »

Daklem od svih druk lagera koji su ikada bili na mojoj samari "Breda"="ultra tezak dres No1" Predjenih 60km i cuje se svirka. Daklem i ona ruska originalna krsina je trajala 10km duze :mrgreen: U poslednjih ~15000km najdze je potrajao Champion (Krusevac/Kragujevac) koji je ujedno bio i najjeftiniji, skoro 3x jeftiniji od ovog poslednjeg. Uglavnom vozim ga dok se ne raspadne, a registraciju ne verujem da cu produzavati, prosto ne vredi bacati pare i vreme u ambis ...

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Pa staje sad i ovaj poslednji nevalja.
Kupi lepo rivu i navozi se, limuzina koja nezna za prepreke i nazna da stane. :twisted:

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

prodacu ti ja aleka tek uradjeno kvacilo a od buke motora neces ni da cujes druk lezaj :D

Boki78

Post by Boki78 »

Hehe, da jednu srecu zamenim drugom :mrgreen:
dejca wrote:Pa staje sad i ovaj poslednji nevalja.
Kupi lepo rivu i navozi se, limuzina koja nezna za prepreke i nazna da stane. :twisted:
To nije do modela lade, vec do lokalnog biznisa koji felericne delove nabavlja na kilo, a prodaje kao da im nista ne fali. Ova "breda" sumnjam da je i prosla pored Italije, mada ko zna mozda je deo koji je pao na kontroli kvaliteta. Problem sa ladom kod nas je sto je stvarno kvalitetne delove gotovo nemoguce naci. Istu ovakvu pricu imam i sa korektorom kocenja (petim cilindorm)

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

ma zavisi na sta naletis, si nesto kukaju na fenox ja kupio prednje amortizere pre 8 godina i evo im sad 100000 i rade ko ludi a vozim ko na reliju, druk lezaj mi je isto fenox i radi super necuje se.

Boki78

Post by Boki78 »

Lutrija.Ja uzeo fenoxov korektor kocenja i crko za manje od dve nedelje. Ili auto ima svog gremlina, ili sam ja magnet za ocajne delove.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

e vidis sa zadnjim fenox cilindrima sam i ja muku mucio i lepo mi covek iz auto diska kaze da ne valjaju, ispade da nesto prave kako treba a nesto ne

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Ja skoro uzeo njihov glavni kocioni cilindar i radi zasad dobro.

Boki78

Post by Boki78 »

Lajka je imala srece. Danas je sveze registrovana. Peti cilindar je popustio u zadnji cas, zadnja greda proradila. Prvi put nakon ~1000000 godina sam video, pa jos i prosao posten tehnicki. Pod posten tehnicki mislim na pregled na kojem se gleda jos nesto sem kocnica i signalizacije. Kad sam video da covek gura sondu u auspuh da meri gasove, umalo nisam upao u kanal :mrgreen: Jos kad sam video da mi je nasao da je prednji nosac motora vrisnuo, pa jos rekao da mi zbog njega lupka auspuh (a ja bio u misteriji zarad cega mi nesto lupka kada kocim motorom) definitivno sam hteo da se zanesvestim.

Uglavnom Samara je 1.3 daklem 1288ccm, 48kW 1991godiste, a troskovi, informisanja radi ukoliko neko planira da se uskoro usreci idu otprilike ovako:
  • Porez na upotrebu motornog vozila 450rsd
    Nalepnica (danak panduraciji) 204rsd
    Nalepnice (danak ZIN-u) 236rsd
    Komunalna taksa 1000rsd
    Obavezno osiguranje 7700rsd
    Tehnicki 1500rsd (moze i jeftinije, ali meni je bilo potrebno prvo na koje naletim)

Daklem djumle ispadne 11090rsd

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Post by Milan 2107 »

u bosni za samaru 1.3 380KM~190€ :shock:
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

Boki78

Post by Boki78 »

Au, bogme paprena zabava :) Toliko je bilo i kod nas kada su nam menjali tablice. Ova trenutna cena je posledica proslogodinjeg pojeftinjenja, valjda da se malo gradjaniji izadje u susret. Ono da se malko veselimo :mrgreen:

Boki78

Post by Boki78 »

Skoro cujem da mi zupcasti kais na nekim obrtajima lupka u poklopac i resim da ga pritegnem. Naravno prvo mi padne na pamet da se isti istegao, medjutim nategnem ja njega kad da stegnem maticu ono nikako da dobro uhvati. Prvo pomislim da je matica oblajznula, ili eventualno brezon kad ni jedno od ta dva vec daleko gora varijanta. Navoj u glavi motora je stradao. Izgleda da je muski stezan i aluminujum nije izdrzao tu zafrkanciju. Izvadim ja brezon, deo navoja u vidu aluminijumske spirale skinem sa brezona i sad gledam sta mi je ciniti.

Odmah pored rupe u kojoj je stajao brezon postoji rupa identicnih dimenzija sa istim navojem i brezon u nju moze uci. Ja pretpostavim da ona sluzi za slucaj da se ova prva unisti i probno prebacim brezon u nju, medjutim na taj nacin nije moguce montirati spaner, barem ne sa kaisem ovih dimenzija.

Cemu ta rupa sluzi, ovome sto ja mislim/tripujem, ili mozda se u nju namontira neki alat koji bi vodio razbusivanje unistene rupe, ili nesto trece?

Da li vredi da pokusavam sa duzim zupcastim ili da resavam problem sa onim ostecenim navojem. Njeiga bih mogao resiti na dva nacina. Prvi i meni nekako sigurniji je sa dvostepenim brezonom, gde bih urezao navoj promera 12x(odgovarajuci korak) u glavu, ili jednostavniji, ali ne znam koliko bas siguran sistem sa ubacivanjem spiralne opruge za reparaciju navoja?

BTW auto trenutno radi, brezon sam vratio u staru rupu i dublje usrafio. Maticu je moguce znacajno bolje stegnuti, a zanimljivo je da je stara boljka sa zujanjem kaisa (inace stara preko 20 godina) cudotvorono skoro pa nestala.

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Post by Milan 2107 »

ubaci spiralu metoda pouzdana ono baš dobra stvar, ili zalijepi brezom loctite ljepilom za tu namjenu ;)
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

Samarij
Automobil: lada, chevrolet

Post by Samarij »

Majstore, vidimo se u subotu. Lep pozdrav iz Slovenije!

Post Reply