Lada Samara 1.3s / '92 / 1294ccm / 70KS / 37700km

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

deckyNS

Lada Samara 1.3s / '92 / 1294ccm / 70KS / 37700km

Post by deckyNS »

Evo za koji dan ce mi godinu dana kako sam ovde clan, pa dosao je red i na mene da predstavim kociju...

Auto je stigao iz Rusije u jednom od onih poslednjih kontigenata Samara iz Rusije pre sankcija i svega ostalog…Moj deda i stric su ga kupili u Kragujevcu 10.07.1992. u zavodima Zastave. Poslednje 2 Samare na tom placu su bile ova i jedna braon boje, stric je izabrao ovu svetlo plavu boju. Do danasnjeg dana je na njemu prva boja.

Auto je od prvog dana bio garaziran u dvoristu. Generalno, stric je malo vozio Samaru, vise su to bile neke duze relacije (more, planina…) kad se vozilo po nekoliko hiljada, nego one svakodnevne tamo vamo. Za 12 godina koliko je bila kod njega presao je svega 31.827km (znaci godisnje oko 2652km). Sa tom kilometrazom sam je ja uzeo i evo do danas nastavio istim tempom, dogurao sam do 36.881km.

Sto se tice odrzavanja, ne mogu reci da stric nije odrzavao, bas zato sto je bila garazirana od prvog dana, odolela je vecim problemima koji se danas mogu javiti na kolima ovog godista i marke. Problem koji je mozda on imao tada u Plani je bio naci dobre majstore i servis bas za Lade, posto je to manje mesto i tesko da ces imati servise kao u Beogradu ili Novom Sadu i drugim vecim mestima, servise koji su bas namenjeni iskljucivo Ladi, ima dosta onih koji u svom servisu rade i Zastavu i Fiat i Ladu i VW i Hummer i Ferrari itd…znaci neozbiljno.

Auto je i pored toga, vrlo dobro odrzavan, a kada sam je uzeo poceo sam deo po deo da menjam i ulazem u nju, vise zbog godina nego zbog potrosenosti nekih delova. Svaka stvar ima svoj vek, a ja se trudim da ovoj produzim isti.

Kako je izgledao kada smo ga uzeli, dovoljno govori da su se u servisu, kada sam radio “moj prvi” redovan servis (na 32000km) svi cudili kako izgleda za te godine i sa tom kilometrazom i pitali me da li ga prodajem. I sad kad odem na tehnicki i registraciju u AMSS svi obilaze okolo i gledaju.

Lada Samara 1300s
Godina proizvodnje: 1992
Prva registracija: 10.07.1992. Velika Plana

Godina: 16
Predjena kilometraza: 36.881 km

Od 10.07.1992. do 22.04.2004. bila garazirana, kada sam je preuzeo od strica.

Prosecna potrosnja: 7 l/100km pri konstantnoj brzini od 80km/h
Evo nekih najnovijih merenja
(relacija Novi Sad-Sombor-Subotica-Novi Sad = 98km+58+104=260km utroseno 18litara = 6.9l/100km)
(relacija Novi Sad-Valjevo =141km utroseno 9litara = 6.4l/100km)

Sta je sve zamenjeno na njoj od kako je ja vozim:

- novi dihtung glave motora
- nove svecice (NGK)
- novi filter ulja
- novi filter benzina
- novi filter vazduha
- novi kaisevi
- nova lamela
- novi auspuh (ceo u kompletu)
- novi brisaci (prednji i zadnji) + nove metlice
- nova pumpa posude za pranje vetrobrana
- nove prskalice za vetrobran
- novi akumulator (Black Horse)
- novi alternator sa reglerom
- novi komutator (Bosch)
- novi kablovi svecica (silikonski)
- nova bobina (Hitachi)
- novi paknovi (zadnji)
- nove gume Tigar TG621 165/70 R13
- nove opruge 5. vrata
- novi tapaciri vrata
- nova daska poklopca prtljaznika
- novi farovi (OCBAP)
- novi prednji i bocni migavci (OCBAP)
- nova zadnja svetla (OCBAP)

U planu sledeci radovi:

- tektiranje
- nove brave svih 4 vrata + prtljaznik (vec kupljene, cekaju montazu)
- novi amortizeri sa oprugama (mozda)
- nove celicne felne (mozda)
- farbanje prednje maske, montiranje znacke
- farbanje crnih okvira prozora

Sto vise menjam i dodajem ono sto nije fabricki predvidjeno i ugradjeno u moj model, to auto sve vise gubi na vrednosti i autenticnosti. Bas zbog toga sam odustao od nekih stvari.

Planirao, ali odustao od toga:

- ugradnja treceg stop svetla
- ugradnja el. dizaca stakala
- tapaciranje sedista kozom

Spoljasnjost

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Unutrasnjost

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Motor

Image

Novi delovi - сделано в Россия: OCBAP, REKARDO, Z-SAAZ

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

.
Last edited by deckyNS on Sun Nov 23, 2008 5:47 pm, edited 2 times in total.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Zasto je menjan dihtung glave na tako maloj kilometrazi?

Da nije mozda dihtung ventil dekle?

Inace, samara je vrh.

Posto je i da nosim, odmah.Ozbiljno.

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

c , c , c , sve sami kriticari :D
Sve u svemu lajka je odlicna :D
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

SERZAS

Post by SERZAS »

Skromno, fino, uredno. Bravo.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

Vigi

Post by Vigi »

Super je, to je primer kako se odrzava auto... nisam znao da i u ovoj boji ima fabricka samara... lepo joj stoji....

Goxxy

Post by Goxxy »

U Pančevu je to jako česta boja. Zovemo je "šerpa plava" ;) Čudi me Vigi da nisi viđao u takvoj boji. Čak i neke Corse imaju jako sličnu plavu boju kao tu.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Samara je odlica.....nemoj je prodavati, samo nastavi da je odrzavas i imaces odlican auto jos dugo godina.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

deckyNS

Post by deckyNS »

josif visarionovic wrote:Zasto je menjan dihtung glave na tako maloj kilometrazi?
Da nije mozda dihtung ventil dekle?
Inace, samara je vrh.
Posto je i da nosim, odmah.Ozbiljno.
Josife,
moras da me malo razumes, ja sam tek od pre 4 godine (februar 2004) od kad imam ovu Samaru u svetu motoristike, moji ne voze, ja jedini vozim i kola smo uzeli kad sam ja polozio voznju. Zasto, kako, duga prica, jer nekad kad su moji bili u mojim godinama uciti poloziti i kupiti kola nije bilo kao danas, tad (govorim o '60tim) nije auto bio svakom dostupan, pa tako ni moj otac ni majka nisu ucili voznju, jer nije ni bilo aktuelno toliko kao danas. Zbog toga ni ja nisam kao neki klinci ucio na caletovim kolima, jer nisam ni imao. Od kad imam ovu Samaru malo po malo ucim i vec dobrano sam usao u stos sa Samarom. Ali moguce je da mi se omakne nekad nesto pa pomesam, dihtung glave zamenim dihtungom ventil dekle i tome slicno, jer su mi neke stvari vrlo slicne pa mesam nazive, a mislim na pravu stvar. Ne znam kako ga nazivas al evo pojasnjenje...

Zasto je menjano? Ispod glave motora na spoju sa blokom, znalo je da bude vlazno i masno od ulja i da se sliva dole ka svecicama, bilo je vidljivo golim okom odakle izlazi to ulje. Tako je bilo kad sam uzeo od strica, njemu su to namestali i nisu dobro namestili sto je verovatno bio i uzrok tome. Zato sam na mom prvom servisu resio da sve te masinske mehanicke delove koji mogu da se menjaju, zamenim i pocnem od 0, da bih znao sta sam sve zamenio i sta mi je novo. Od kada je dihtung zamenjen, ulja nema da curi, glava i blok motora su suvi kao barut sto se moze i na slici videti.
Marko wrote:A i Lamela je dugo trajala...
To je ujedno odgovor i na Markovo u vezi sa lamelom, ona sama po sebi mozda i ne bi morala da se menja, ali sam ipak zamenio (kad stari placa sta imam ja da brinem :D ) da znam da sam stavio novu i da ne brinem da li je istrosena ili nije i ostalo... Kod lamele je malo drugacije, jer svako ima svoj stil voznje i lamela moze da strada bas zato, jer neki drze nogu na kvacilu kad su vec ubacili u brzinu, kad auto vec dobro povuce i to zna da steti lameli....Kazem lamela je sama po sebi bila dobra, mnogi drugi je ne bi ni dirali, ali posle 12 godina ma kolko auto presao, hteo sam da je zamenim i budem siguran da je nova, jer kad nesto uzmem volim da znam na cemu sam i da krenem od 0. Tako da ne bude zabune sto se toga tice.

Uzeo sam ovu Samaru kako bi se na njoj izucio posle polozene voznje i kako bi na njoj savladao mnoge stvari i stekao iskustvo, jer neki drugi odmah sednu u nov auto i pocnu da ga razvaljuju. Za pocetnika (od pre 4 godine) to je bio sasvim dobar auto. Znao sam sve o njemu jer je bio od prvog dana u familiji i bilo mi je sigurnije uzeti od strica nego od stranca....ispostavilo se da umesto da se na njemu vezbam i da ga rasturam, ja ga sad jos bolje odrzavam nego ranije.

Samara je vrlo zahvalan auto jer mozes i sam bez potrebe za majstorima, izmenjati mnoge delove (dobro, ne sve, ali vecinu mozes). Ja licno volim da svaki deo dobro namestim na mesto, sto se kaze pod konac, sto ti nece svaki majstor uraditi, jer i nema vremena za to kad mu u radionici stoji njih 10... Daleko da sam Steva Zigon u onoj seriji Automehanicar, ali volim da sam svojom rukom svaki deo namestim jer sam onda najsigurniji da dobro stoji. Kako kazu ono: tudja ruka svrab ne cese... Jedini problem mi je sto za sve radove treba jedno dobro dvoriste, koje nemam i vreme koje isto nemam, osim raspusta i sl.

Od kad imam Bosch komutator uopste nemam problema sa elektronikom. Kazem stavljen je novi alternator i regler isto vise zbog godina (pa i stajanja...) nego zbog neispravnosti. Nov akumulator sam stavio prosle godine negde u julu i od tada nema problema. Takodje sam stavio i nove kleme na akumulatoru, mnogo jace, nego prethodne.

U auto nisam cak ni radio ugradio. Stric ga nije imao, a ja sam mislio da secem one tapacira za zvucnike i posle odustao od toga, jer necu da kvarim i narusim izgled, sad vec kad sam ih sredio. Da ostaju rupe u tapaciru ruzno mi je...

Auto ima kuku, koju je jos stric ugradio. Takodje rezervni tocak je jos uvek onaj original ruski iz Toljatija sto je stigao sa njom. Patent sa pokrivkom prtljaga (onaj narandzast) je patent sa sperplocom oglozenom sundjerom i tom kozom, iz dva dela. Preko toga mozes da stavis sta god hoces...nesto slicno onim kadicama, samo mnogo cvrsce.

Pera

Post by Pera »

Decky smajli koji se klanja :D 8) 8) :D Nista drugo ne dodajem :D

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Dobra lajka samo nastavi da je odrzavash . :mrgreen: :mrgreen:
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

deckyNS

Post by deckyNS »

josif visarionovic wrote: Posto je i da nosim, odmah.Ozbiljno.
Kolko ti dajes? :lol: Jel trocifreno ili cetvorocifreno, kolko nula ima?

Evo je i ruska beletristika... :wink:

Image

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

deckyNS wrote:
josif visarionovic wrote: Posto je i da nosim, odmah.Ozbiljno.
Kolko ti dajes? :lol: Jel trocifreno ili cetvorocifreno, kolko nula ima?

Evo je i ruska beletristika... :wink:

Image
Jeste da, to je ona knjiga u kojoj pise da u samarin petostepeni menjac ide SAE90.

Inace ako izuzmemo to knjiga ima sve sto treba prosecan korisnik da zna o samari, pa cak i vise.

letnjikovac

Post by letnjikovac »

Svaka cast Deki!

Goxxy

Post by Goxxy »

:roll:
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Vigi

Post by Vigi »

Marko wrote:Sve je ok, ali uzimajuci tvoju kilometrazu u obzir, nije mi jasno, sta ce ti auto?
Platis halo taxi, jeftinije bi te ukupno izaslo...
al ovako ima ladu... a vozi se po ceni taxi-ja... proda ladu i onda se vozio jeftinije od taxi-ja... samo nemoj da je prodajes ni slucajno !

Post Reply