Auto je stigao iz Rusije u jednom od onih poslednjih kontigenata Samara iz Rusije pre sankcija i svega ostalog…Moj deda i stric su ga kupili u Kragujevcu 10.07.1992. u zavodima Zastave. Poslednje 2 Samare na tom placu su bile ova i jedna braon boje, stric je izabrao ovu svetlo plavu boju. Do danasnjeg dana je na njemu prva boja.
Auto je od prvog dana bio garaziran u dvoristu. Generalno, stric je malo vozio Samaru, vise su to bile neke duze relacije (more, planina…) kad se vozilo po nekoliko hiljada, nego one svakodnevne tamo vamo. Za 12 godina koliko je bila kod njega presao je svega 31.827km (znaci godisnje oko 2652km). Sa tom kilometrazom sam je ja uzeo i evo do danas nastavio istim tempom, dogurao sam do 36.881km.
Sto se tice odrzavanja, ne mogu reci da stric nije odrzavao, bas zato sto je bila garazirana od prvog dana, odolela je vecim problemima koji se danas mogu javiti na kolima ovog godista i marke. Problem koji je mozda on imao tada u Plani je bio naci dobre majstore i servis bas za Lade, posto je to manje mesto i tesko da ces imati servise kao u Beogradu ili Novom Sadu i drugim vecim mestima, servise koji su bas namenjeni iskljucivo Ladi, ima dosta onih koji u svom servisu rade i Zastavu i Fiat i Ladu i VW i Hummer i Ferrari itd…znaci neozbiljno.
Auto je i pored toga, vrlo dobro odrzavan, a kada sam je uzeo poceo sam deo po deo da menjam i ulazem u nju, vise zbog godina nego zbog potrosenosti nekih delova. Svaka stvar ima svoj vek, a ja se trudim da ovoj produzim isti.
Kako je izgledao kada smo ga uzeli, dovoljno govori da su se u servisu, kada sam radio “moj prvi” redovan servis (na 32000km) svi cudili kako izgleda za te godine i sa tom kilometrazom i pitali me da li ga prodajem. I sad kad odem na tehnicki i registraciju u AMSS svi obilaze okolo i gledaju.
Lada Samara 1300s
Godina proizvodnje: 1992
Prva registracija: 10.07.1992. Velika Plana
Godina: 16
Predjena kilometraza: 36.881 km
Od 10.07.1992. do 22.04.2004. bila garazirana, kada sam je preuzeo od strica.
Prosecna potrosnja: 7 l/100km pri konstantnoj brzini od 80km/h
Evo nekih najnovijih merenja
(relacija Novi Sad-Sombor-Subotica-Novi Sad = 98km+58+104=260km utroseno 18litara = 6.9l/100km)
(relacija Novi Sad-Valjevo =141km utroseno 9litara = 6.4l/100km)
Sta je sve zamenjeno na njoj od kako je ja vozim:
- novi dihtung glave motora
- nove svecice (NGK)
- novi filter ulja
- novi filter benzina
- novi filter vazduha
- novi kaisevi
- nova lamela
- novi auspuh (ceo u kompletu)
- novi brisaci (prednji i zadnji) + nove metlice
- nova pumpa posude za pranje vetrobrana
- nove prskalice za vetrobran
- novi akumulator (Black Horse)
- novi alternator sa reglerom
- novi komutator (Bosch)
- novi kablovi svecica (silikonski)
- nova bobina (Hitachi)
- novi paknovi (zadnji)
- nove gume Tigar TG621 165/70 R13
- nove opruge 5. vrata
- novi tapaciri vrata
- nova daska poklopca prtljaznika
- novi farovi (OCBAP)
- novi prednji i bocni migavci (OCBAP)
- nova zadnja svetla (OCBAP)
U planu sledeci radovi:
- tektiranje
- nove brave svih 4 vrata + prtljaznik (vec kupljene, cekaju montazu)
- novi amortizeri sa oprugama (mozda)
- nove celicne felne (mozda)
- farbanje prednje maske, montiranje znacke
- farbanje crnih okvira prozora
Sto vise menjam i dodajem ono sto nije fabricki predvidjeno i ugradjeno u moj model, to auto sve vise gubi na vrednosti i autenticnosti. Bas zbog toga sam odustao od nekih stvari.
Planirao, ali odustao od toga:
- ugradnja treceg stop svetla
- ugradnja el. dizaca stakala
- tapaciranje sedista kozom
Spoljasnjost

Unutrasnjost

Motor

Novi delovi - сделано в Россия: OCBAP, REKARDO, Z-SAAZ

.