Samara kakva treba da bude! :)

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

samara1500

Samara kakva treba da bude! :)

Post by samara1500 »

E pa narode, do sada me nije bilo u ovoj rubrici, ali od sad ima da me bude! :D

Naime, pre par dana kupio sam svoju prvu Samaru: 2109 1300 5v 5b 1991.god benzin/gas 40000km. Pre nego što se nasmejete na ovu kilometražu, reći ću par stvari u vezi auta koje će vlasnici Samara najbolje razumeti:
- brave na vratima - sve orig. i sve rade perfektno
- prednji trap full original i utegnut, kugle iz prve ugradnje i dobre
- nosači motora svi originalni i perfektni
- izduv originalan (lonci perfektni, cevi korodirane solidno ali nigde trule)
- prednji koševi bez korozije (čak ni i na gornjem rubu)
- zadnji koševi - par tačkica korozije u donjem delu
- sajtne i patos perfektni
- svi rubovi vrata (i 5tih) perfektni
- svi amortizeri originalni i perfektni
- felne potpuno bez korozije
- prskalica i ventili originalni i rade
- komutator telefunken
- razvodnik paljenja ne pušta ulje (kao ni dekla ventila)
- rezervna guma original, nikad upotrebljena
- gornji deo instrument table neispucan
- retrovizori original i radi im podešavanje
- ručice za prozore sve original i rade
- kederi vrata svi neoštećeni
- branici i prednja maska od plastike ni malo deformisani
Auto je bele boje, koja je doduše prilično matirala ali i tako izgleda dobro. Jednom reči, kao da je zamrznut u vremenu, kad sednem u njega setim se kako je ćaletova Samara izgledala nekad kad sam počinjao da vozim...
8)
Slikaću je čim budem kod nekog ko ima aparat i internet. :mrgreen:
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

djape1977

Post by djape1977 »

nek ti je sa srecom.
izgleda si iskopao bas redak primerak
j***** auto bez kardana

IlijaGM

Post by IlijaGM »

pa gde si nahsao takvu,pola foruma se ubi da nadje dobru samaru

samara1500

Post by samara1500 »

Hvala Peđa! 8)

Samaru sam izbunario na sajtu polovniautomobili, stavio dečko (drugi vlasnik, nasledio auto od dede) oglas: samara, benzin-gas, 35000km, ali nigde slike, i karoserija limuzina... greškom, naravno, što sam ja odmah shvatio jer na našem tržištu jako su retke limuzine tog godišta. Zbog nedostatka slike većina je mislila (kao i ja) da je ili trula ili žešće udarena, za kilometražu ga sigurno niko nije shvatao ozbiljno, a i tražio je mnogo u početku (1400€) pa je i to verovatno odbilo dosta kupaca.. drugo, sa korpom kvačila nešto nije u redu pa prilično trese i krči pri ukopčavanju što podosta kvari opšti utisak kada se auto prvi put provoza. Tek kad izađeš na otvoren put i dodaš gas vidiš da auto leti, da je motor u perfektnom stanju... do 120-130 stiže iznenađujuće lako (za 1.3 motor) što je malo nezgodno. Recimo, preko pančevca sam starom Samarom retko išao preko 80-90 zbog neravnih pragova, dok ova samo guta iste, pa sam se juče fino zaneo i zaleteo preko 110 a da nisam ni primetio...
:shock:
Ja sam ovde već više puta pisao da već dugo tražim samaru za ćaleta, ali na kraju je nađoh za sebe.. razmišljao sam ozbiljno i o Goxy-jevoj ali mi nikako nije odgovarala zbog troja vrata, a vigmirovu ćale neće zbog boje.. dok ja da je uzimam sebi ne vidim smisao jer mi se po svemu čini previše slična mojoj staroj. Sad nr znam šta ću sa njom, ne prodaje mi se nikako posle svega što je na njoj urađeno, i ako je ćale ne bude hteo (zbog velike kubikaže i potrošnje) moraću na leto da registrujem dva auta...
:D
Nego, Peđa, je li ostalo išta od delića enterijera one Samare od letos? Ponešto mi fali a baš bi voleo da ga kompletiram originalima.. npr. ručkica retrovizora, cajgeri? Na ovom mi ne ide kilometraža...
:roll:
Kad smo kod enterijera, zaboravih gore da dodam da se ispod nekih starinskih presvlaka kriju netaknuta sedišta sa tragovima najlona ponegde. I da, mehanizam zabravljivanja zadnje klupe radi što se ne može reći i za podizače 5tih vrata, pa je drvena letva (izbačena letos iz stare samare) sada ponovo u funkciji...
:mrgreen:

djape1977

Post by djape1977 »

nema table, keko od ekipe za rasturanje je pazario ili dobio na poklon. ruckica retrovizora je otisla zajedno sa retrovizorom
j***** auto bez kardana

samara1500

Post by samara1500 »

Onog dana posle nas je ostala, ako je neko uzeo to je bilo naknadno... a da li ti je možda ostala neka od kutija sa sitnicama iz enterijera?

djape1977

Post by djape1977 »

jok. srafovi razni su samo ostali...
j***** auto bez kardana

samara1500

Post by samara1500 »

nemoj ni njih bacati, ako su iz enterijera zatrebaće i oni, fali mi po koji... a automat brisača da li je možda ostao?

pesadinac

Post by pesadinac »

nego, sta bi sa ovom samarom i sa slikama ?
Fool me once, shame on you!
Fool me twice, shame on me!

samara1500

Post by samara1500 »

Ma ja nisam bio tu par nedelja, a kad sam se vratio poterao me neki maler pa ne dižem glavu od posla... a plus me prošlog meseca poneo i pauk, pukoh 9800din na najgluplji mogući način!
:evil: :evil: :evil:
Inače, s ovom Ladom sam putovao od Podgorice do Beograda po onoj mećavi krajem januara, i to sam samcit... ma totalna avantura, izvadile me dobre Wintere samo tako, jer sam u želji da se što pre domognem Zlatibora cepao i po 80-90 na nekim deonicama, pretičući svašta: od kamiona do fancy SUV-ova. Potrošnja - ekstra, udobnost - ekstra, samo da sredim kvačilo i još neke sitnice, i biće to odličan auto. Slike će ovih dana, prešao sam na drugi komp i ADSL, i nešto mi još ne radi sve to baš kako bi trebalo...
:roll:

samara1500

Post by samara1500 »

Ovih dana dok je bilo lepo vreme uradio sam par stvari na autu, zamenio ulje u motoru i menjaču (jbg trebalo je to i ranije uraditi). U motoru je bila Optima SV (blagi užas od ulja, ali makar nije prešla više od 5-6000 sa njim) a u menjaču izgleda isto to + neki aditiv (po rečima prethodnog vlasinka, nešto je "miksovano") a na izgled i miris bilo je vrlo približno motornom. Sa njim se ponekad osetno teže šaltalo, a u 4toj i 5toj menjač je zviždao - u 5toj baš neprijatno. Sada je u motoru Optima GAS a u menjaču Optima 80W90, i definitvno se lakše šaltuje a u 4toj se stišao zvižduk. 5tom nisam imao gde da vozim na višim obrtajima pa ne mogu još da procenim kakva je situacija, no bilo kako bilo (prema mom iskustvu) motorno ulje u menjaču definitivno nije dobra kombinacija. Da, još nešto što je zanimljivo za Samare, ni ovaj menjač (kao ni na mojoj staroj) se skoro uopšte ne čuje na leru tako da ja sada već ozbiljno sumnjam da su neki vlasnici upropastili menjače na svojim Samarama sa motornim uljem...
:?
Kada sam se već podvukao pod auto, rešio sam i da skinem auspuh i pokrpim neke manje rupice na istom, i mogu da razočaram one koji su mislili da Samara ima lonce od prohroma u prvoj ugradnji. Iako (za razliku od cevi) skro uopšte ne korodiraju, ipak je bilo par manjih rupica i na njima. E, sad, ipak se mora priznati da su solidnog kvaliteta a posebno zadnji koji je i dosta težak. Lim je malo deblji i lako se vare. Definitivni nisu od prohroma, a pošto ne prska mnogo pri varenju mislim da nisu ni pocinkovani, neko verovatno aluminizirani ili tako nešto, kao npr. oni Kilerovi.
Pošto mi je prednji lonac dosta slabiji (naročito cev do izduvne grane) kupio sam novi zadnji nosač motora samo da bih isprobao jednu modifikaciju koju sam od ranije planirao da uradim: ojačanje umetanjem penaste gume ispod poluge u onaj prorez sa donje strane. Sada je zadnji nosač dosta tvrđi, motor se tek vrlo malo pomera u zadnjem delu pri puštanju kvačila, i sada ga više nije tako lako zatresti nepažljivim puštanjem kvačila kao ranje. Inače, kvačilo mi i dalje trese, ali uz ovako modifikovan nosač to se skoro i ne primećuje tako da ću verovatno terati ovako dok ne ode lamela...
:mrgreen:

IlijaGM

Post by IlijaGM »

mogle bi neke slike posle 100god.

samara1500

Post by samara1500 »

Ma postaviću, slikao mi je prošle nedelje jedan drugar sa svojim aparatom al' nikako da mi pošalje slike... :roll: A jedini tel kojim mogu ja da slikam je zaključan i ne mogu se prebacivati slike na komp! :x

Dimce
Automobil: Lada Samara

Post by Dimce »

Izgleda da covek uopste i nema Samaru :kez :mrgreen: :kez :mrgreen: :P :lol: :P :lol: ipak skoro su dve godine prosle
Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.

Aksentije

Post by Aksentije »

POsle kada covek i stavi slike necete mu verovati da je to njegova ladaa ne neke fotke koje je nasao na netu :D
Sala mala, ne zameri :cool

Post Reply