Godine cine svoje i auto vise ne igleda kao sto je nekada izgledao a pretrpeo je i neke male modifikacije. Idemo redom;

OK. mnogi ce komentarisati gume. Neki dan sam prebrojao i sa moja tri auta ukupno izbrojao 30 guma sve sa felnama. Kako se koja guma izbusi ili izduva ja se popnem u tavan i koju prvo dohvatim. Sve tako dok nisam odlucio da malo pospremim tavan. Nadjem nekih 10 ispumpanih ili izbusenih ili losih guma i odem kod vulkanizera, tamo odlucim da je 5 guma za bacanje a bacim i tri ladine felne jer su bile malo pokrivljene mada bi ih mnogi jos ispravljali i koristili a meni samo smetaju da ih cuvam kad imam toliko drugih felni i guma u boljem stanju.
Ove sad na vozilu su mozda u najlosijem stanju i zadnje nisu uparene a i sara im je blizu granice dozvoljene istrosenosti, ali s obzirom da je jos uvek relativno topla i suva sezona smatram da jedva cekam da se probuse pa da ih pobacam a na njihovo mesto stavim 4 tigrove sigure koje cekaju u tavanu. (ustvari ako se pojavi kupac pa se malo cenjka i prigovara za gume ja mu ponudim na tu cenu ove 4 tigrove sigure sa celicnim felanama bez rdje)

... prednja sedista u odlicnom stanju i bez presvlaka:

... Clarion radio na 4 zvucnika ima zaista ugodan zvuk. Vidi se gumena rebrasta obloga oko rucice menjaca umesto originalne kozice (sa nekog starog Nissana malo obrezana rebrasta gumena obloga)

... motorni prostor; levo se ne vidi plinski uredjaj;

... smatram da mnogi nisu upuceni i ne znaju za Marly ulja (Marly nije menjao vlasnika godinama, ujednacen kvalitet svih proteklih godina, proizvode razne vrste specijalnih ulja kao sto je grafitno ulje, belo keramicko ulje, ... ma ni ja se bas najbolje ne razumem ali znam provereno da je Marly na specifikaciji unikatnih, raritetnih, specijalnih, sportskih vozila ... citao sam mnogo toga pozitivnog o Marly uljima a nisam cuo nista lose.

... smaralo me popravljanje elektro table sa relejima i osiguracima pa sam postepeno kako je sta stradavalo prepravljao na ubodne osigurace kad sam imao vremena. Nisam hteo ni da uzimam novi tip table sa ubodnim osiguracima jer sam primetio i da konektori do strane instalacije oksidiraju a njih je malo teze ocistiti ili zameniti pa mi je ovako bilo jednostavnije.

instrument tabla pokazuje 18000 ??? nisam siguran u kilometrazu jer imam jos neke instrument table u tavanu i mislim da je ona sa kojom sam kupio samaru imala naprslinu na providnoj plastici pa sam ugradio onu koja je izgledala najlepse a bila potpuno ispravna. Po mojoj slobodnoj proceni godisnje prelazim oko 10 000 km a kad sam kupio samaru pre 4 godine ako me secanje dobro sluzi bilo je oko 87 000 km ukoliko tu nesto nisu dirali prethodni vlasnici.

u krov sam ugradio "reflektor sijalicu" koju sam nasao na auto otpadu sa nekog od starih Nissana, a potreba je bila realna; kada putujuci po inostranstvu nocu treba da pogledam auto kartu onda originalno fabricko plafonsko svetlo daje slabu svetlost za citanje a i svetlost dolazi nekako preko ramena pa sam sebi pravim senku pri citanju. Ovako ipak svetlost mi dolazi direktno iznad onoga sto citam a i jacina svetlosti je mnogo bolja.

evo kako sam to slikao veceras po mraku bez blica, vidi se prva kutija koja mi je bila na dohvat ruke sa nekim tekstom:

.. vidjao sam da mnogi ugradjuju zvucnike u tapacire vrata tako da im posle rucica za podizanje stakla zapinje o masku zvucnika, ja sam nasao polozaj za zvucnik tako da mogu nesmetano da podizem ili spustam staklo a da rucica ne zapinje:

... opet malo dodataka sa starih Nissana; crvene signalne sijalice u vratima pruzaju bolju vidljivost vozacima/vozilima koji vam se priblizavaju odpozadi nocu a kada su vrata otvorena pa reflektori (macije oci na poprecnoj strani vrata) nisu okrenute da reflektuju svetlo tako da budu vidljiva (vi ste zaustavljeni i sirom otvorenih vrate).

... isto takve crvene signalne sijalice ugradio sam i kod zadnjeg sedista sa obe strane jer je za ocekivati da neko po mraku kad izlazi sa zadnjeg sedista moze zapeti za sigurnosni pojas i pasti, ovako cim otvorim vrata zasvetle i te crvene kontrolne sijalice i sasvim pregledno osvetljavaju da vasi putnici vide da ne zapnu za sigurnosni pojas

... na prednjem staklu jos stoji nalepnica ekoloske takse za Crnu Goru i ovogodisnje putovanje na more kojom prilikom Samara je presla oko 1700 km sveukupno sa svakodnevnim izletima na neku drugu plazu

... evo kako je Samara danas svecano proslavila svoj 21 rodjendan:

nije to za Samaru neko opterecenje, sve oko amortizera i opruga je bez modifikacija kao i kad je izasla iz fabrike. Prosle godine menjao sam opruge zadnjih amortizera i kataloski sam porucio originalne opruge, cena je bila nesto manja od 2000 dinara za par originalnih fabrickih opruga. Sad neka placu vozaci stranih vozila kad uporede ovu cenu sa cenom opruga za njihova vozila.
Jao prosto mi zao bude kad sagledam cinjenicu koliko je to novih delova ugradjeno na ovako starom vozilu u proteklih nekoliko godina, na njemu ima toliko novih delova za koje mogu tek ocekivati da pocnem da ih menjam kad sredim i pocnem da koristim Samaru diesel iz 1999 koju sam nedavno kupio. Pomalo razmisljam dal bas zbog toga da ne prodajem ovu staru samaru na kojoj ima toliko novih delova nego da je ostavim sebi za delove, al opet tavan mi prepun delova, dve samare sam kupio i rastavio za delove da ne bih za svaku plastiku ili sitnicu trcao po prodavnicama.
Interesamtno je to kod ovih starih vozila da vozaci nisu svesni matematike i da je kod vozila koje vredi oko 1000 eur ili manje najjeftinije samo vozilo a da su svi ostali troskovi godisnje upotrebe takvog vozila mnogo veci. Ako podjemo od neke prosecne kilometraze oko 10 000 km godisnje da predjemo i neke pretpostavimo prosecne godisnje potrosnje od oko 10 litara benzina na 100 km dolazimo do informacije da smo utrosili oko 1000 eur samo na benzin, pa ako ulje menjamo na 5000 km onda su tu i dve zamene ulja i filtera, pa godisnja registracija oko 150 eur, zatim moze se racunati da svake godine treba zameniti ili dokupiti bar dve gume (racunajuci da na vozilu imamo 5 letnjih guma i u rezervi 5 zimskih guma), zatim tu je i redovno odrzavanje paknovi, plocice, poneka sijalica, ... sitnice, poneko varenje ili zamena delova limarije 50-100eur godisnje, pa sve i putarina koju placamo na autoputu, da ne duzim ali upotrebom ovakvog vozila godisnje mozemo potrositi oko 2000 eur samo zato sto ga imamo i koristimo a onda kad to uporedimo sa aktuelnim trzisnim vrednostima takvog vozila u oglasima i vidimo da mu se cena krece do ili oko 1000 eur dolazimo do cinjenice da je u svemu tome samo vozilo najjeftinije !
Sta reci na kraju. Zao mi je sto se oprastam od ovakvog vozila posle 4 godine upotrebe jer me Samara nikad nije izdala daleko od kuce negde na putu. Zaradila je ona svoju celokupnu vrednost visestruko pri izgradnji kuce i svakodnevnim aktivnostima prosecnog vozaca. Godine ipak cine svoje, svuda je po malo izgrebana i neravna po limariji, pre dve godine menjane sajtne obe kompletno sa vretikalnim i unutrasnjim sajtnama. Sad pre registracije limar je popravljao truli lim na podu auta. Ako zadrzim ovakvo vozilo plasim se da cu kroz naredne de godine imati jos vise poseta limarima a i smatram da sam kao vozac zasluzio da si priustim malo mladje i lepseg spoljasnjeg izgleda vozilo - zato sam nabavio Samaru diesel iz 1999 gidine sa Peugeot-ovim diesel motorom, tek je sredjujem jer sam je kupio potpuno zapustenu pa cu je slikati i objaviti ovde negde tek kad je kompletno zavrsim i doteram a imam jos neke nove ideje oko dodatne elektronicke i elektricne opreme ali o tome kad dodje vreme za to.