Видим да је после мене дошло доста људи на форум и сви су представили своје прометало, а ја то до сада нисам учинио.
Па ево га – није КамАЗ већ једна најобичнија 110-ка.
Број шасије: XTA211020Y0188679
Број мотора: 21110109650
Боја: зелена металик 79
Ауто није пуно различит од онаквог какав је стигао из фабрике, а оно што је додато у њега јесу пресвалаке по мери, патоснице, навлака волана, коруби, треће стоп светло, замењене фабричке раткапне које су поприлично дебалансирале точкове и у сервису "Руски" је уграђен читав паралелни систем са термопрекидачем који укључује вентилатор када се расхладнa течност загреје на 92 степена. Замењене фабричке предње кочионе плочице за "Лукасове", 3 задња лонца до сада, на сваких 15000 км се сипа "Максима Магнум" уље, редовно се сервисира. И то је практично све. До сада је прешла 90-так 'иљада километара по равном Банату и чини ми се да ће прећи још много.
Ови мобилни телефони су чудо, чак и фотке праве!
Vidim da je posle mene došlo dosta ljudi na forum i svi su predstavili svoje prometalo, a ja to do sada nisam učinio.
Pa evo ga – nije KamAZ već jedna najobičnija 110-ka.
Broj šasije: XTA211020Y0188679
Broj motora: 21110109650
Boja: zelena metalik 79
Auto nije puno različit od onakvog kakav je stigao iz fabrike, a ono što je dodato u njega jesu presvalake po meri, patosnice, navlaka volana, korubi, treće stop svetlo, zamenjene fabričke ratkapne koje su poprilično debalansirale točkove i u servisu "Ruski" je ugrađen čitav paralelni sistem sa termoprekidačem koji uključuje ventilator kada se rashladna tečnost zagreje na 92 stepena. Zamenjene fabričke prednje kočione pločice za "Lukasove", 3 zadnja lonca do sada, na svakih 15000 km se sipa "Maksima Magnum" ulje, redovno se servisira. I to je praktično sve. Do sada je prešla 90-tak 'iljada kilometara po ravnom Banatu i čini mi se da će preći još mnogo.
Ovi mobilni telefoni su čudo, čak i fotke prave!
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!
Na slici 4 od gore gde se vidi volan i tabla, cini mi se da sam primetio da ti je kvacilo malo visoko nastelovano
Mozda me ugao vara, ali ipak mislim da je malko vislje
Nasteluj ga da ti pedala kvacila bude u istom nivou sa pedalom kocnice.... produzices vek trajanja setu:)
Коба, уље које сам поменуо је оно из Модриче, а тачан назив је "Оптима Магнум", а назив "Максима" користе за квалитетна "дизелашка" уља. Ту сам направио грешку. Иначе, "Магнум" је синтетичко уље вискозитета 5W-40, а задовољава стандарде API-SJ/CF Energy Conserving, ACEA A3-98/B3-98/B4-98 и друге интерне стандарде произвођача аутомобила – MB, VW и слично. Период замене за потпуно синтетичка уља у "Лади" ЈЕСТЕ 15 'иљада. И мени то беше чудно јер у мом случају то значи замена једном годишње, ал' лако се навикнеш на то. Уз то, до сад нисам имао потребе да доливам уље између две замене, а и уље се за сво то време не испрља претерано (вози се само на бензин), па мислим да је препорука за толики интервал замене ваљана. Уосталом, такву праксу примењују и пар "Ладиних" сервиса у Београду где је ауто одржаван.
И не само уље на 15 'иљада, већ и замене његовог филтера и филтера за гориво, дихтинга поклопца главе (јер се тада и штелују вентили). Остале ствари – по потреби. Оно што би се могло назвати браваријом – урадим сам. Нажалост, биће по потреби, вероватно до зиме, али нећу моћи сам то да урадим, јесу пликови од корозије којегде у дну врата.
Winux има око соколово. Да, папучица квачила је мало издигнута и биће таква још десетак дана, до сервиса на 90 'иљада, као што га чекају неисправна централна брава, "начет" дихтунг између гране и катализатора и… Чини ми се да је то све – остало функционише. У ствари, није: исцепала се којегде она "кеса" код ручице мењача.
Вигмир, ко ти је паша? Ма није ово Њујорк, познајемо једни друге.
Moram malko i da odgovaram...
Koba, ulje koje sam pomenuo je ono iz Modriče, a tačan naziv je "Optima Magnum", a naziv "Maksima" koriste za kvalitetna "dizelaška" ulja. Tu sam napravio grešku. Inače, "Magnum" je sintetičko ulje viskoziteta 5W-40, a zadovoljava standarde API-SJ/CF Energy Conserving, ACEA A3-98/B3-98/B4-98 i druge interne standarde proizvođača automobila – MB, VW i slično. Period zamene za potpuno sintetička ulja u "Ladi" JESTE 15 'iljada. I meni to beše čudno jer u mom slučaju to znači zamena jednom godišnje, al' lako se navikneš na to. Uz to, do sad nisam imao potrebe da dolivam ulje između dve zamene, a i ulje se za svo to vreme ne isprlja preterano (vozi se samo na benzin), pa mislim da je preporuka za toliki interval zamene valjana. Uostalom, takvu praksu primenjuju i par "Ladinih" servisa u Beogradu gde je auto održavan.
I ne samo ulje na 15 'iljada, već i zamene njegovog filtera i filtera za gorivo, dihtinga poklopca glave (jer se tada i šteluju ventili). Ostale stvari – po potrebi. Ono što bi se moglo nazvati bravarijom – uradim sam. Nažalost, biće po potrebi, verovatno do zime, ali neću moći sam to da uradim, jesu plikovi od korozije kojegde u dnu vrata.
Winux ima oko sokolovo. Da, papučica kvačila je malo izdignuta i biće takva još desetak dana, do servisa na 90 'iljada, kao što ga čekaju neispravna centralna brava, "načet" dihtung između grane i katalizatora i… Čini mi se da je to sve – ostalo funkcioniše. U stvari, nije: iscepala se kojegde ona "kesa" kod ručice menjača.
Vigmir, ko ti je paša? Ma nije ovo Njujork, poznajemo jedni druge.
KamAZ je dobra mašina.
Full sintetika i to Optima, ccc. Ja ne bih to radio svom autu. Jednostavno nemam poverenja u tu Optimu.
Istinita prica: 1999. godine, jedan moj prijatelj kupi novi Audi A6 benzinac. Posto ima svoj auto servis, odluci da ga ne vozi u ovlasceni Autokomerc, jer je racunao da ce godinu dana garancije brzo proci, a da nece da mu za zamenu ulja i filtera uzimaju po vise stotina tadasnjih maraka...
Pri prvoj zameni ulja ,sipan je neki Castrol, cista sintetika i od zamene do zamene
(10 000km) potrosio je 1l, sto je bilo u okvirima deklarisane potrosnje u vreme razrade auta.
Tako je bilo i na drugoj i na trecoj zameni,...
Posto je taj moj prijatelj veoma dobar sa direktorom Optime iz Modrice, jednom prilikom mu direktor predlozi da mu isporuci kontigent Optime, ciste sintetike u servis i da za dzabe proba u svom A6.
Na sledecoj zameni je sipana ta sintetika iz Optime. Od zamene do zamene je Audi potrosio sve i upalio lampicu. Katastrofa.
Momci ispuste litru ulja iz kartera, zamene filter i naspu novo ulje, takodje Optimu.
Posle 2000km fali pola ulja.
Ispuste i to i sipaju Castrol ponovo i od zamene do zamene potrosi jednu litru.
Pri sledecoj zameni je sipan Mobil 1 i potrosnje ulja nema do danas.
Што се избора уља тиче, избор је пао баш на "Оптиму" и задржао се на њој због неколико разлога:
1. Претходно лично веома позитивно искуство са њиховим полусинтетичким уљем "HC Power" у "Алеку"
2. Могућност набавке једног те истог типа уља током читавог радног века аутомобила, што је ранијих година могло да буде проблем јер никад није била јасна прича са нашим увозницима овог или оног произвођача уља.
3. Много мања (али никако непостојећа) опасност од куповине плагијата; ипак – ко ће да се зеза да пакује свој зејтин у амбалажу са знаком "Оптиме", када је то могао да чини са амбалажом "Мобил", "Шел" или шта ти ја знам којих све не реномираних светских фирми. Ја баш да знам "у ситне кошчице" шта је оригинал паковање неког доброг увозног уља – па баш и не морам.
4. Знам где је 100% званична продавница и офис "Оптиме" у Београду где су 100% оригинална уља (ово има везе са претходном тачком) – улица 29. новембра, недалеко од укрштања са Скадарлијом.
5. На крају крајева, па где ћеш боље препоруке за то уље када имам то што имам: "Ладу" са 90.000 пређених километара са, сем током разраде, тим истим уљем кога ама баш никада није било потребе доливати између замена или не дај Боже неке хаварије, па чак и неког баналнијег квара или неправилности проузрокованог самим уљем? Сигуран сам и не спорим да је поменути "Mобил 1" сигурно боље уље, као и много других, али ето – "Оптима Магнум" ми ради посао и боље него што сам очекивао и надао се. Да ли сам нашао "магични спој" конкретног уља и конкретног мотора – не знам, али "не мењам тим који побеђује".
Да не куцкам више ово по ставкама.
А што се сумњи тиче, ја сам склон да сумњам док се на прави начин не докаже стварно стање. Пре неког времена, не тако давног, мислим прошле године, они ликови из САТ-плуса су покупили неколико десетина врста уља са нашег тржишта, од неких непознатих локалних Индијанаца (белоцркванско, ветерничко...), до оних најпознатијих произвођача, па их све однели неком институту на тестирање по гомилу неких параметара: пенушање, стишљивост, кључање, реакција са гумом и шта ти ја знам шта. Међу свом том булументом фенси паковања беше и оно полусинтетичко из Модриче кога сам својевремено сипао у "Алека". Резултати испитивања били су у рангу квалитетних полусинтетичких уља "великих играча". То ме наводи на мишљење да "Оптима" није нека "шлосерска" фирма.
Кажу људи: "Колико пара – толико музике. ". Изгледа да је то случај и са "Оптима Магнум" уљем: увек када видим цену, помислим: "Ууу, мамицу вам... ". И ту је сличан уљима, како сам написао, "великих играча".
Вигмире, што се тиче Саве Лазића, он је једини у месту који се тако зове и презива. Да, познајем га, а и он мене (питај га зна ли Пајту). Шта рећи: малог ли света!
Што се сервиса тиче, током гарантног периода и мислим још један после тога, ауто је вожен код продавца – "Центар Бобан" у Дунавској, онај тзв. "велики", на 60.000 км, на моје инсистирање, одвезен је у "Руски" код Хиподрома, а на остале ауто нисмо возили ни отац ни ја, већ очев познаник који је радио као електричар у фирми "Еуро Лада", онима којима је офис био на Сајму, а плац и сервис на месту где је ранија била "Шумадија" или како већ. Једноставно му мој отац пре свог посла ујутру одвезе ауто, овај њиме оде на посао, ураде му сервис, врати се кући и мој отац после краја свог посла и мајсторовог повратка из Београда покупи ауто. Лако и елегантно, а због човека кога познајемо - и поштено. Лепо нама – уштедимо дан, лепо мајстору – уштеди себи 6-7 литара бензина за пут.
Него tommy, ти си из Бечкерека/Петрограда/Зрењанина, па вероватно знаш. Слови ли "Клајић", сервис за центрирање трапа, недалеко од "Житног трга", за добар сервис или има ту и бољих?
Što se izbora ulja tiče, izbor je pao baš na "Optimu" i zadržao se na njoj zbog nekoliko razloga:
1. Prethodno lično veoma pozitivno iskustvo sa njihovim polusintetičkim uljem "HC Power" u "Aleku"
2. Mogućnost nabavke jednog te istog tipa ulja tokom čitavog radnog veka automobila, što je ranijih godina moglo da bude problem jer nikad nije bila jasna priča sa našim uvoznicima ovog ili onog proizvođača ulja.
3. Mnogo manja (ali nikako nepostojeća) opasnost od kupovine plagijata; ipak – ko će da se zeza da pakuje svoj zejtin u ambalažu sa znakom "Optime", kada je to mogao da čini sa ambalažom "Mobil", "Šel" ili šta ti ja znam kojih sve ne renomiranih svetskih firmi. Ja baš da znam "u sitne koščice" šta je original pakovanje nekog dobrog uvoznog ulja – pa baš i ne moram.
4. Znam gde je 100% zvanična prodavnica i ofis "Optime" u Beogradu gde su 100% originalna ulja (ovo ima veze sa prethodnom tačkom) – ulica 29. novembra, nedaleko od ukrštanja sa Skadarlijom.
5. Na kraju krajeva, pa gde ćeš bolje preporuke za to ulje kada imam to što imam: "Ladu" sa 90.000 pređenih kilometara sa, sem tokom razrade, tim istim uljem koga ama baš nikada nije bilo potrebe dolivati između zamena ili ne daj Bože neke havarije, pa čak i nekog banalnijeg kvara ili nepravilnosti prouzrokovanog samim uljem? Siguran sam i ne sporim da je pomenuti "Mobil 1" sigurno bolje ulje, kao i mnogo drugih, ali eto – "Optima Magnum" mi radi posao i bolje nego što sam očekivao i nadao se. Da li sam našao "magični spoj" konkretnog ulja i konkretnog motora – ne znam, ali "ne menjam tim koji pobeđuje".
Da ne kuckam više ovo po stavkama.
A što se sumnji tiče, ja sam sklon da sumnjam dok se na pravi način ne dokaže stvarno stanje. Pre nekog vremena, ne tako davnog, mislim prošle godine, oni likovi iz SAT-plusa su pokupili nekoliko desetina vrsta ulja sa našeg tržišta, od nekih nepoznatih lokalnih Indijanaca (belocrkvansko, veterničko...), do onih najpoznatijih proizvođača, pa ih sve odneli nekom institutu na testiranje po gomilu nekih parametara: penušanje, stišljivost, ključanje, reakcija sa gumom i šta ti ja znam šta. Među svom tom bulumentom fensi pakovanja beše i ono polusintetičko iz Modriče koga sam svojevremeno sipao u "Aleka". Rezultati ispitivanja bili su u rangu kvalitetnih polusintetičkih ulja "velikih igrača". To me navodi na mišljenje da "Optima" nije neka "šloserska" firma.
Kažu ljudi: "Koliko para – toliko muzike. ". Izgleda da je to slučaj i sa "Optima Magnum" uljem: uvek kada vidim cenu, pomislim: "Uuu, mamicu vam... ". I tu je sličan uljima, kako sam napisao, "velikih igrača".
Vigmire, što se tiče Save Lazića, on je jedini u mestu koji se tako zove i preziva. Da, poznajem ga, a i on mene (pitaj ga zna li Pajtu). Šta reći - malog li sveta!
Što se servisa tiče, tokom garantnog perioda i mislim još jedan posle toga, auto je vožen kod prodavca – "Centar Boban" u Dunavskoj, onaj tzv. "veliki", na 60.000 km, na moje insistiranje, odvezen je u "Ruski" kod Hipodroma, a na ostale auto nismo vozili ni otac ni ja, već očev poznanik koji je radio kao električar u firmi "Euro Lada", onima kojima je ofis bio na Sajmu, a plac i servis na mestu gde je ranija bila "Šumadija" ili kako već. Jednostavno mu moj otac pre svog posla ujutru odveze auto, ovaj njime ode na posao, urade mu servis, vrati se kući i moj otac posle kraja svog posla i majstorovog povratka iz Beograda pokupi auto. Lako i elegantno, a zbog čoveka koga poznajemo - i pošteno. Lepo nama – uštedimo dan, lepo majstoru – uštedi sebi 6-7 litara benzina za put.
Nego tommy, ti si iz Bečkereka/Petrograda/Zrenjanina, pa verovatno znaš. Slovi li "Klajić", servis za centriranje trapa, nedaleko od "Žitnog trga", za dobar servis ili ima tu i boljih?
KamAZ je dobra mašina.
Kada rece servis za centriranje trapa....
Sta nije u redu?
Ako te ne mrzi, skoci do Rume, da uradis optiku.
Moji drugovi su proletos kupili najsavremeniju optiku u Srbiji, bezicni senzori, laserske dzidza bidze,....., ludilo.
Za kvalitet posla licno garantujem.
Sve sto nisam u stanju sam da uradim na kolima iz razloga nedostatka alata i znanja, prepustam njima, pa cak i oba cenjena Merca.
Ljudi rade tako sto prvo rastave i razrade ceo prednji (ili zadnji trap), ako nesto ne valja, zameni se, pa tako razradjeno tek ide na optiku.
Procedura traje, ali je 100% ispravna i pouzdana. Postenije ne moze biti.