To je ono-dala baba banku da udje u kolo a sad daje dve da izadje al nedaju.aleko-2141 wrote:skuplji izlaz nego ulaz, da izbacis plin treba ti vise para nego sam atest a da batalis auto opet moras kupiti drugi i opet nisi nista uradio
LADA CLUB CAFFE
Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb
Re: LADA CLUB CAFFE
Znam da ste pisali da ako dodjes ranije na mesto reatesta i stanes u rad da isti dan i zavrsis. Niste zakazivali kao mi ovde, ja bio zakazao tad i u amss i nikad me nisu zvali. Da nebese onog privatnika nikos tehnicki pregled gde su dolazili iz masinskog falkuteta nis neznam sta bih uradio.

- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Ima i do toga da u poslednjih oko 5 godina postoji sve manji broj benzinskih agregata u koje možeš ugraditi plin i da vozilo, osim paljenja i zagrevanja do radne temperature, može da ide na njega 100% što uz osetno višu cenu sistema daleko umanjuje isplativost ugradnje. Kontrolu sistema, popularni reatest, na pet godina podržavam čak bih je uveo da bude češća, ali ne podržavam da košta toliko koliko košta jer bi to trebalo da bude bar 50% manje.Dare wrote:Što se tiče pada broja korisnika, verovatno je pad broja novih korisnika jer svako ko je mislio da ugradi do sada je to i uradio. Neka moja procena je da nova vozila koja mnogo prelaze uglavnom su dizeli, a oni koji to nisu uglavnom ostaju na benzinu jer su sekvant sistemi skluplji, manje se vozi i garancija se dovodi u pitanje...
daj mi jedan razlog zasto reatest postoji kao zasebna kategorija i nije u okviru redovnog tehnickog pregleda?
sta to strucnjaci vide sto osoblje na tehnickom pregledu ne moze da proveri?
zasto je radni vek rezervoara za plin ogranicen na 10 godina kad je svakom tehnicki pismenom jasno da je radni vek tih rezervoara bar 3 puta duzi?
zasto je prakricno zabranjena zamena plinskog isparivaca kad je to deo koji se kvari i lako je zamenjiv i jeftin deo? to je kao kad bi u saobracajnoj bio zaveden serijski broj karburatora...
sve mere uvedene u vezi tng poslednjih nekoliko godina su korisne jedino za punjenje budzeta i zastitu ruskog monopola na uvoz naftnih derivata
sta to strucnjaci vide sto osoblje na tehnickom pregledu ne moze da proveri?
zasto je radni vek rezervoara za plin ogranicen na 10 godina kad je svakom tehnicki pismenom jasno da je radni vek tih rezervoara bar 3 puta duzi?
zasto je prakricno zabranjena zamena plinskog isparivaca kad je to deo koji se kvari i lako je zamenjiv i jeftin deo? to je kao kad bi u saobracajnoj bio zaveden serijski broj karburatora...
sve mere uvedene u vezi tng poslednjih nekoliko godina su korisne jedino za punjenje budzeta i zastitu ruskog monopola na uvoz naftnih derivata
j***** auto bez kardana
- bruyoni
Nema razloga, čak bi trebalo da bude deo tehničkog pregleda ali nije. Sada ti samo baci pogled da li se broj na boci slaže sa brojem upisanim u atestu.
Zato što smo se usaglasili sa EU gde je propis da se sudovi pod pritiskom menjaju na 10 godina.
Zamena isparivača nije zabranjena ni jednom stavkom, ako si ga menjao samo poneseš sa sobom njegov sertifikat
Zato što smo se usaglasili sa EU gde je propis da se sudovi pod pritiskom menjaju na 10 godina.
Zamena isparivača nije zabranjena ni jednom stavkom, ako si ga menjao samo poneseš sa sobom njegov sertifikat
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Sto kaze bruyoni u neka novija auta ne možeš ni ugraditi plan, ja sam hteo da kupim volva zaboravih sad kog, 2001 god i nije mogao plin, sad sam uradio reatest i bukvalno su bacili oko, sta moze da mu bude za 5 god kad je sve novo ugrađeno, sve se sija ko da je juče ugradjeno
-
Boki78
To jeste, ali ovde se i dalje uvoze starija vozila koja uglavnom nemaju neku vecu muku sa ugradnjom plina.bruyoni wrote:Ima i do toga da u poslednjih oko 5 godina postoji sve manji broj benzinskih agregata u koje možeš ugraditi plin i da vozilo, osim paljenja i zagrevanja do radne temperature, može da ide na njega 100% što uz osetno višu cenu sistema daleko umanjuje isplativost ugradnje. Kontrolu sistema, popularni reatest, na pet godina podržavam čak bih je uveo da bude češća, ali ne podržavam da košta toliko koliko košta jer bi to trebalo da bude bar 50% manje.
Bice interesantno kada ce se kod nas ugraditi prvi sistem koji brizga tecnu fazu direktno u motor
Sto se atesta i reatesta tice problem je malo veci. Po meni najvise sta je to sto se dobija tom prilikom. Atest i reatest bi trebali da budu validna potvrda da je vozilo sa ugradjenim plinom bezbedno za saobracaj, ali sada sa atestom kakv jeste to nikako nije slucaj. Sadasnji atest se svede na fotografisanje uz eventualno odobravanje nekoga ko cacka nozdrvu u agenziji za bezbednost saobracaja dok mozda gleda fotografije.
Meni je i dalje cudno da je taj pregledamoguce proci bez kontrole curenja, bez testiranja rada samog sistema. Naime vozilo opusteno moze proci atest a da motor sve vreme radi na benzin. Kako onda znaju da je ler na plinu dobar, da se motor pri radu na plin nece gasiti itd ..O kontroli gasova tek je izlisno pricati...
Cela prica oko ugradnje gasa i generalno odrzavanja vozila, prodaje delova je veoma lose uredjena. Realno servisi bi trebalo da se licenciraju. Ovako gomila tehnicki nepismenih retarda radi bez problema. Svi bi trebali da su u sistemu fiksalnih kasa, svaka popravka dokumentovana. Tada bi i problem sa krs delovima bio mnogo manji...
- bruyoni
Na prste mogu nabrojati uvežene benzince od 5 godina starosti ili mlađe, ko sada uvozi uvozi mahom dizel baš zbog toga što su benzinci većinom sa direktnm ubrizgavanjem. Ko u budućnosti (nekih 4-5 godina) bude hteo uvesti nešto novije teško će moći uzeti dizela bez stučenih 300k km jer su trenutni turbo benzinci izvanredni.
Ko hoće starije vozilo sa Euro3, uskoro euro4, ima mnogo bolji izbor u Srbiji nego negde sa strane jer su preko maltene svi prešli preko pola miliona km ili su pred generalnu.
Već ima ugrađenih znam dve 1.8 TFSI oktavije sa ugrađenim sistemom za tečnu fazu, na jednoj se za TNG koriste benzinske dizne pa je 100% TNG, ali su to odradili uvoznici čisto da se pokaže da to sve lepo radi i tu je bio kraj jer su cene vesele i stoga neisplative osim ako se baš ne tuku ozbiljni kilometri ali se onda opasno približava ceni dizela.
Što se toga šta se dobija na atestu/reatestu/tehničkom dobija se slažem, tj ne dobije se ništa i otprilike je ko što Đape kaže svedeno na uzimanje para a u stvari bi trebala da bude neka procena ispravnosti. Bila je cela ona priča o modernizacijama tehničkih pregleda, obaveznom video nadzoru i verifikaciji delova izduvnog i gasnog sistema i sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.
Ko hoće starije vozilo sa Euro3, uskoro euro4, ima mnogo bolji izbor u Srbiji nego negde sa strane jer su preko maltene svi prešli preko pola miliona km ili su pred generalnu.
Već ima ugrađenih znam dve 1.8 TFSI oktavije sa ugrađenim sistemom za tečnu fazu, na jednoj se za TNG koriste benzinske dizne pa je 100% TNG, ali su to odradili uvoznici čisto da se pokaže da to sve lepo radi i tu je bio kraj jer su cene vesele i stoga neisplative osim ako se baš ne tuku ozbiljni kilometri ali se onda opasno približava ceni dizela.
Što se toga šta se dobija na atestu/reatestu/tehničkom dobija se slažem, tj ne dobije se ništa i otprilike je ko što Đape kaže svedeno na uzimanje para a u stvari bi trebala da bude neka procena ispravnosti. Bila je cela ona priča o modernizacijama tehničkih pregleda, obaveznom video nadzoru i verifikaciji delova izduvnog i gasnog sistema i sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.
Nemojte zameriti zagrizenom lada klub srbija clanu na gorcinu njegovih reci kada pljuje po dizelasima razumljivo je posto lada nepravi dizelase

ja recimo imam dizela u dvoristu pa ga ne vozim...
to je normalano...
na naftu se greje a na benzin se vozi... 
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Volim dizela samo zbog obrtnog momenta, kad god stisnes ono povlači al me dusa zaboli kad ode preko 3000ob pa počne da se dere, sto se tice vožnje u obrtajima benzinac je zakon.
@Jeronimo tako sam i ja pricao,ali sam se kasnije ipak predomislio.
I sad da se vratim da biram,nikad ne bih uzeo benzinca.
I sad da se vratim da biram,nikad ne bih uzeo benzinca.
Stay cool
Drive old school...[img=http://img23.imageshack.us/img23/4916/2012062420.th.jpg]
Drive old school...[img=http://img23.imageshack.us/img23/4916/2012062420.th.jpg]
Deset godina sam vozio dizela, vozio na svašta i onda je došla Lada. Sad guštam ali kad dođe visoki datum u mjesecu poželim si dizela 
kad dodje servis za dizela svi pozele opet benzinca
, svijetu se ne moze ugoditi
. inace kod mene dizela vozi zenski deo porodice njima treba bar 200 nm da krenu uzbrdo.... 
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Vala ni kad je dosao servis nisam pozeleo benzinca.Dizel ili benzin,skupo kako god okrenes.
Stay cool