Potrosnja!!!

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

nas benzin nema ni 86 oktana,a o plinu i da ne govorim...znam,svako ko je sipao preko nase''lepe drzavne granice'' je iznenadjen,ustvari ti je sve normalno,dok kod nas uopste NIJE NORMALNO!
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

samara1500

Post by samara1500 »

Ja uglavnom točim na MBG jer mi je baš zgodno, ali prebaciću se malo na OMV koji takođe nije daleko pa ćemo videti... Inače, kada sam zimus natočio u CG čini mi se da je potrošnja bila nešto malo manja nego sa ovdašnjim gasom (gledano na istom putu).
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

TNG kako god okreneš ima veći oktanski broj samo što kod nas ne regulisu propan/butan odnos a i znaju da toče vazduh. Eno meni pokazivač izgubio jedan podeok (od četiri) nakon samo 50km autoputa onog gasa sa Kneza, dovoljno govori o kvalitetu.
OMV je franšiza tu na jednoj pumpi može da bude dobro jedno a loše drugo a na drugoj pumpi obratno. Nekako su male šanse da ćeš se urećiti kod njih.Pilićari, imama loša iskustva sa njima i točenjem na motoru pa ih iz principa ne posećujem.
PS: Zna li neko kakav je TNG na onoj pumpi u Iloku? Ako niko ne nza odradiću ja ekspediciju da probam :D

Pera

Post by Pera »

Po meni,ne treba se time toliko opterecivati,iz prostog razloga sto i na istoj pumpi nije uvek isti kvalitet plina,osim ako neka pumpa bas nije ozloglasena.
Konkretno,ovih dana potrosnja u gradu mi se kretala nesto malo jace od 10/100,sinoc sipao na istoj pumpi,isti stil i relacije,bez ikakvih promena stelovanja-trosi 12/100 :roll: ,sto znaci definitivno je do plina,ali se vise time ne opterecujem,sipam pa kakav me plin zadesi ;)
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

bruyoni wrote: ... kod nas ne regulisu propan/butan odnos ...
i ja sam cuo da se taj odnos propana i butana menja u zavisnosti godisnjeg doba. Naime da je jedan odnos bolji za zimske uslove a drugaciji odnos za letnje uslove i da od tog odnosa mnogo zavisi potrosnja ali i rad motora uopste. Ako je taj odnos nepovoljan, tj. u pogresnom godisnjem dobu, onda se u jednom slucaju desava povecana potosnja a u drugom pregrejavanje i smanjenje radnog veka motora (i/ili otezano pokretanje pri hladnom startu).
Meni se cini da nama cesce na pumpama daju smesu koja vise odgovara zimskim uslovima voznje pa je samim tim potrosnja TNG nesto veca a performanse motora smanjene.
Kineska poslovica: - ako nesto mozes promeniti onda nemoj da se nerviras jer ces promeniti na bolje, a ako nesto ne mozes da promenis onda opet ne vredi da se nerviras jer sta god da uradis nista neces postici osim da sebe upropastis nervozom. 8)

bruyoni

Post by bruyoni »

"Letnja" smeša je slabija jer ima više butana, kod nas sve nekako imam utisak da prodaju smešu za tropske krajeve :D to se mnogo više oseti na venturi nego na sekvent sistemima. Butan ključa na -5 a propan na -42 pa ga zato više treba zimi plus ima veću energetsku vrednost recimo severna polovina Poljske, Nemačke, Engleska, Skandinavija toče 90% propan.
Ne nerviram se previše, ipak samo tražim pumpu koja ima kolko tolko konstatnan kvalitet ja relativno od skoro idem na TNG pa se još učim. I onako do Iloka ima samo 40km a kad idem do jame na pecanje tu sam na pola puta pa ću da probam, i onako se svaka škola plaća

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

hvala bruyoni, ne zameri sto nisam dobro prepricao ono sto sam cuo, sad je sve jasnije

francuz

Post by francuz »

@ bruyoni
Obzirom da zivim u Surcinu i ja sam cesto sipao na Knezu jer je do skora kod njih plin bio 49,90. Medjutim kada sipam kod njih potrosnja mi bude 10-20% veca nego na onoj maloj privatnoj pumpi nakon skretanja za aerodrom gledajuci od Surcina ka Ledinama. OK je plin i na pumpi izmedju Ugrinovaca i Busija tj Batajnice. Ovo nije ni reklama ni kontrareklama vec zapazanje nekoga ko je odredjeno vreme merio potrosnju. Auto mi trosi do 10l plina po gradu, na magistralnom putu od 7.2 do 7.5 l plina dok na autoputu ide do 8.5 ako ga malo nagazim. U jednom slucaju mi je na auto putu potrosio i preko 12 ali nisam vozio brzinom manjom od 130 kmh.

bruyoni

Post by bruyoni »

Aha, oćeš da kažeš ona jedna zavučena pumpa, kao moraš da prođeš dvorište kuće i onda se tu toči, čini mi se da sam to tak ovideo sa puta. Sa leve strane je kad od raskrsnice do aerodroma kreneš ka BG, tako? Meni takođe jako lepo ide na plin EKO pumpe u NS, ali one kod kaćkog mosta (most preko kanala kada se iz NS želi izaći na autoput)

francuz

Post by francuz »

E ta mala pumpa. Ne znam za NS.

sale89bre

Post by sale89bre »

Ima extra TNG pumpa na vilinim vodama... Plin je uvek par dinara jeftiniji a potrosnja je ista...
Nisam majstor da napravim bure, al sam majstor da osvajam cure :)

samara1500

Post by samara1500 »

..i ja sam čuo za tu pumpu, ali je nisam našao, negde bi trebalo da je kod onog podvožnjaka koji vodi ka Tempu?
:?
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Na pumpu se ulazi iz dunavske (ona kojom idu kamioni a paralelna je sa Đ.Đakovića), ima znak i ulazi se preko parkinga DMD sistema (ima puno njihovih kombija).

Image

sale89bre

Post by sale89bre »

to je ta ;)
toplo je preporucujem
Nisam majstor da napravim bure, al sam majstor da osvajam cure :)

vigmir

Post by vigmir »

Toci li iko od vas drugara TNG na MOL-ovim pumpama? Cuo sam od dosta ljudi da je kod njih najbolji evrodizel i odnedavno gas.Cini mi se da sam negde i u stampi citao o tome.

Post Reply