Regulator brzine industrijskog ventilatora - Jugodent

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Post Reply
dejo

Regulator brzine industrijskog ventilatora - Jugodent

Post by dejo »

Molim za pomoć u vezi regulatora brzine ventilatora.
Prijatelj ima ovaj ventilator
Image

Izgorio mu je transformatorski regulator brzine
izgleda ovako
Image
to je u biti sklopka sa 6 položaja odnosno sa 6 različitih razina napona
Proizvođač ventilatora i sklopke je Jugodent Novi Sad.
Zanima me sad dal netko zna jel se moze još uvijek nabaviti ovaj regulator u NS ili BG?

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Reci kolika je snaga motora u kw , ako je manja mozete da stavite potenciometar za regulaciju osvetljenja !

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:sqP_ ... li.jpg&t=1
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Cika Steva
Automobil: 110

Post by Cika Steva »

Video sam ranije ovakav ventilator u jednoj firmi. Mislim da je žestok motor.

Cika Steva

Post by Cika Steva »

Usput sam našao i jedan forum gde se raspravlja o regulaciji sa potenciometrom za osvetljenje. Vredi pročitati.

https://elitesecurity.org/t357155-regulator-osvetljenja

st@meni
Automobil: Sputnik

Post by st@meni »

Potenciometar ne moze ako je asinhroni motor, samo ako je univerzalni motor sa cetkicama, kao npr motori sto imaju usisivaci, busilice i sl. Najverovatnije ne moze jer bi proizvodjacu bilo lakse i jeftinije svako resenje osim ugradnje transformatora.
Zasto ne odneses transformatora kod majstora da premota, obicno to mogu da ti urade oni koji premotavaju elektromotore.

Cika Steva

Post by Cika Steva »

Sigurno da taj ventilator nije sa četkicama. A premotavanje takvog transformatora ne bi trebalo da je skupo. Opet zavisi zašta ti treba ventilator i dal vredi ulagati, tj. cilj i sredstvo. :D

dejo

Post by dejo »

Sutra mi javi točnu snagu motora. Pretpostavljam da nije više od 1 kW.
Vjerovatno se radi o motoru sa četkicama jer je njima mnogo lakše regulirati brzinu nego asinhronim motorima.
To sa potenciometrom za rasvjetu ne bi islo jer su oni negdje oko 400W, a i ne vole induktivni teret.
Premotavanje transformatora...Ne znam.. Trebao bi majstor da vidi. Unutra je komplet sve izgorilo i rastalilo se.
Inace to je sklopka sa šest naponskih razina
idu ovako

60V ? ? ? ? 230V
0.7A ? ? ? ? ?

ove vrijednosti ? ne vidim pošto je tu naljepnica sto izgrebana što izgorena
al mislim da napon ide 60 90 120 150 180 230 a struja do 4-5A.
Zvao sam par firmi kod nas i imaju transformatorske regulatore za ventilatore al dođu 200 eura pa i vise.
Zvao sam Jugodent Novi Sad al kaze broj se ne koristi. Ocito je i ta firma kao i sve na ovim prostorima propala.

st@meni

Post by st@meni »

dejo wrote: Vjerovatno se radi o motoru sa četkicama jer je njima mnogo lakše regulirati brzinu nego asinhronim motorima.
To sa potenciometrom za rasvjetu ne bi islo jer su oni negdje oko 400W, a i ne vole induktivni teret.
Vidi ti prvo kakav je tip motora i koje sve izvode ima, ako nije asinhroni mozes sam napraviti "potenciometar", ja sam ga napravio za vece snage i kacim sve zivo na njega, samo jak triak i cepaj. Sa druge strane sto kaze Cika Steva zavisi zasto ti to treba i do koliko para ti se isplati. Ukoliko je ono sto je izgorelo transformator onda to znaci da je i njegova snaga veca ili jednaka snazi motora a to povecava cenu premotavanja(ali nece sigurno biti ni blizu 200e), ukoliko je prigusnica to je druga prica.

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Taj motor nije ispod 0.75 - 1.5kW i asinhroni je.

Evo ti par pretpostavki,i odgovora:

1. U kablu koji izlazi iz motora ima više od tri (bez uzemljenja) ili četiri (sa uzemljenjem) žice!

-Znači da je motor fabrički namotan za rad na više brzina. Postavite samo prekidač za prebacivanje brzina i to je to.

2. Treba nam 2 ili 3 opsega brzina na kojima će motor raditi!
- Odnesite motor na premotavanje. Neka ga urade tako da ima 2 ili 3 brzine.

3. Treba nam kontinualna regulacija brzine!
- Kupite frekventni regulator. To sad nisu skupe naprave,i za motore do 1.5kW mogu da se nađu po ceni do 150eur. To je najbolji sistem regulacije,posebno za ventilatore koji rade konstantno opterećeni. Regulacijom sa transformatorom motor gubi na momentu i snazi,i takva regulacija se ne preporučuje za konstantan rad.

Nadam se da sam uspeo pomoći :)

st@meni

Re: Regulator brzine industrijskog ventilatora - Jugodent

Post by st@meni »

Ispravno zboris :) :cool

dejo

Post by dejo »

Nabavio sam novi originalni jugodentov regulator u Beogradu. Transformatorski sa 6 razina napona. Motor je previklovan. Inace gdje se sad nalazi je prije bila trgovina pa gostionica sad je prostor preuređen u stan. Kad sam ga spojio ubacivao je zrak unutra. Na šestoj brzini je poceo dizati slike sa zidova. :shock: Onda sam ga prespojio da duva vanka.
Iz motora ide 5 zica. Jedna je uzemljenje, dva kraja glavnog i dva kraja pomocnog namotaja. Ugrađen je kondezator od 12 µF. Kondezator sam spojio na pomocni namotaj. Vrti strasno jako ne grije se ni malo. Dovoljno je koristiti prve tri brzine ostalo je prestrasno jako.
Kada sam spojio kondezator na glavni namotaj vrtio je dosta sporije, bučio je (ono kad se motor muči) i grijao se pogotovo prve tri brzine.
I dalje ne znam koje je snage motor. Nema nikave pločice. Kad sam ga preuzimao sa viklovanja nije bilo majstora da ga pitam. Negdje sam vidio u oglasniku da lik prodaje isti ventilator napisao je da ima 380 W. !?!?! Majstor je stavio ovaj kondezator. Uglavnom kazu da na 1 kW ide 35 - 40 µF. Dobro, sad sve ovisno sta motor pokrece i koliko je moment potreban. Neki imaju i dodatni zaletni kondezator no ventilatoru i nije potreban bolje da postepeno postize okretaje.
Zanima me sad dal mogu da jos malo reduciram broj okretaja.
Sta bi dobio ubacivanjem manjeg kondezatora recimo 8 µF? Dal bi onda izgubio na momentu i vise se grijao?

dejo

Post by dejo »

Ups pardon. Prihvatilo mi dva ista posta zaredom

nemanya

Post by nemanya »

Znači to je bio jednofazni motor :)

Jednu žicu koja je pomoćni namotaj i jednu žicu koja je glavni namotaj spajaš u jednu žicu,to je tzv. "zajednička" žica, i na nju spajaš nulti vod sa napajanja.

Kondenzator mora da se spoji na jednu žicu od glavnog namotaja i na jednu žicu od pomoćnog namotaja.

Fazni provodnik sa napajanja spajaš na kondenzator na žicu od glavnog namotaja.
Nemoj da spajaš fazni provodnik na žicu od pomoćnog namotaja.

Manjim kondenzatorom štetiš motoru,obaraš mu obrtni momenat i dovodiš do toga da se motor više greje.
Regulacija brzine ne može da se vrši promenom kondenzatora.

dejo

Post by dejo »

@ Nemanya
Evo skicirao sam na brzinu shemu koja je bila ispod poklopca nove sklopke.
Posto ne znam dal je crvena ili plava zica glavni namot, najprije sam spojio plavu na P, a crvenu na G onda nije imao snage, sporo se vrtio, bucio i grijao se.
Onda sam ga spojio tocno ovako kako sam skicirao i sve ok.
Ocito se prema shemi kondezator spaja samo na P.
Motoru je moguce okretati smjer.

Image

nemanya

Post by nemanya »

Eto,ipak slika govori više od 1000 reči :D

Ovako je dobro povezano.

Slobodno pun gas :)

Post Reply