Sem ovih kola vozio sam i testirao sve i svasta, a i cale ima stoju '04. E pa da pocnemo...
Po meni, bez ikakve subjektivnosti, lada je nekako kvalitetnije napravljena, tu nema sta, to svi kazu. Sto bi rekao jedan moj drugar zastava nije auto, a lada je polu/auto. Ja se doduse ne slazem sa tom konstatacijom, jer ipak koji god auto da je u dobrom stanju tj. dobro odrzavan on i fino radi. Kada sam kupovao sadasnji auto bilo mi je sve jedno da li ce to biti zastava ili lada, slucjano sam uzeo ladu (pojavio se dobar primerak). Moje misljenje je da kome treba veci auto onda nek uzme ladu, komfornija je od zastave (izuzev floride), kome treba mahom za grad, onda jugo ili stojadin. Ja ne volim mala kola i zato sam gledao lade (kockaste i samare) i jugo floridu. Vec je bila jedna rasprava florida vs samara i meni se cini da je sve to samo stvar ukusa i srece ko ce na sta da naleti. Uglavnom jugo se realno lakse modifikuje (kod nas) i nekako je ko stvoren da se "namulja" da bude trkalica, dok je kockasta lada nekako pogodnija da se pretvori u limuzinu (ima jedan extra primerak u paviljonima). Sto se tice keca on isto moze da se sredi (101 i 128) u duhu fiat-a, dok za samare i floride ne znam sta da kazem. Kapiram da bi oba mogla da se srede samo treba malo zivaca jer kada se ode na neki sajt posvecen jugicima bukvalno moze da se pronadje sve od a do sh kako sta srediti. Eto ovde moj glas ide za zastavu. Sto se tice trajnosti tu je realno opet u prednosti lada jer mi se cini da u globalu delovi duze traju i da su motor i menjac bolji.
Sve u svemu zakljucak je da ako vec biras izmedju ova dva onda vidi da li hoces da doterujes auto, koliko ti treba prostora i sl. onda ce ti se sve "samo kaz'ti". Ako ti je sve jedno nego samo hoces da se prevezes tu je bar jednostavan odgovor-kupi primerak koji je za manje para u boljem stanju ili je mladjeg godista i to je to.
Ipak bih jos dodao da mi se cini da su lade malo bolje (fabricke), jer su kvalitetnije za nijansu i da se ne bi ljudi tripovali cisto da se zna da sam ja ljubitelj alfi i da zelim da sebi pribavim jedan primerak, a podjednako gotivim lade i zastave!!!
menjac nula u odnosu na Ladin, kocnice takodje. jedino mi se cini da ima malo mekse kvacilo ( od moje samare ) ali to je verovatno slucajnost. sto se udobnosti tice, Lada je pojam za Yuga.