Atest za TNG 2013

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Alexa
Automobil: Lada 2106

Re: Atest za TNG 2013

Post by Alexa »

Mozda i ne mora,mene je lik smarao pricao kao ne valja mesto gde sam provlacio creva,ovo ono,naprica se lik i ispade da sve zivo treba da ispomeram da bi dobio od njega jebe*u potvrdu,koja kosta 1000-2000,i na kraju lepo ja i cale bez nje odemo u amss,kad je covek video ladu i kako je uradjeno,odusevio se i kaze,nemate potvrdu iz servisa,ali nema potrebe sve je perfektno uradjeno i tako prodjoh bez potvrde,pa mozete i vi da probate tako :)

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Konacno uradih i taj reatest. Reatest nisam radio u amss nego u agenciji nikos ovde u Le. Kod njih dolaze sa masinskog falkuteta iz Nisa i rade reatest. Silikaju mnogo vise nego prvi puta kada sam radio 2008, slikali su cak i zadnje gume zasto neznam? Srecom nisam namesto 14-tice felne nego sam stavio 13-tice. Da su bile ove prve mozda bi pravili problem.

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Dejco, kad si se prijavio za atest u tu agenciju, koliko si cekao da dodjes na red? Meni istice registracija polovinom septembra, pa polako krecem da se bahcem sa tim. Gledam da bude manje od mesec dana od registracije da bi dobio besplatan tehnicki.

dejca

Post by dejca »

zlatko83vr, nesecam se tacno pre koliko dana sam ih kontaktirao ali ima oko 2 meseca. Ali to nema veze dali ih zoves mesec, dva ili tri ranije jer te oni pitaju kad ti izlazi registracija i uglavnom te zovu zadnje nedelje pre istaka registracije. Kao eto da izadju u susret prvo onima kojima je registracija na izmaku.
Ali ljudi rade posao svaka im cast. Sve su lepo organizovali, tamo nas je doslo mnogo vise ali oni su lepo prozvali samo one keje su i obavestili predhodni dan, red se lepo napravio i krenuli su da rade.
Sinoc su me obavestili da su stigli papiri iz Nisa i da danas odem i registrujem ladu. Tako sam i uradio, otiso sam danas i ladu registrovao isto kod njih. Otisao sam auto predao njima ja pio sok i oni sve zavrsili cak mi zalepili nalepnice za atest i registraciju. Sve pohvale tehnickom pregledu Nikos. :cool :prvi
Evo racuna koliko me je sta kostalo:
Radovi na autu 140 eu.-15820 din.
Reatest 6000 din.
Registracija 10700 din.
Ukupno = 32520 din.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Ja sam danas dobio novi atest, pa da prenesem svoja iskustva.
Radio sam u Amss u Nisu. Mora da se ode rano. Zakazivanje je nocu kod portira, mada danas je dosao neli njihov sef i drao se na radnike sto tako rade. Rekao im je da zakazuju danas za sutra i da se ne glupiraju sa nocnim zakazivanjem.
Samo atestiranje je cisto uzimanje para. Od provere ispravnosti i zaptivenosti nema nista. Bitna je samo papirlogija i da se plati. Boca ako je na drzacima dobija atest iako se klima do bola. Pregleda se 2-3 vozila na sat, iako slikanje ne traje duze od 5 minuta. Vozila se penju iz rampu visine oko 1m, pa lamele smrde li smrde.
E sad, nislije obratite paznju na lika sa proredjenom kosom na glavi. On se dere i urla kao manijak za svaku sitnicu. Neki covek je popunio cirilicom zahtev za ispitivanje, i napisao cirilicom Ford. Ovaj retkokosi se drao jedno 5 minuta i unosio mu se u facu. Onda, na tom formularu postoji polje Marka, Tip i komercijalna oznaka. Svako ko u polju TIP nije stavio crticu, bio je riban. Znaci CRTICA obavezno da se stavi.
Mene je isti taj lik napao jer imam kuku na autu. Trazio mi papire od nje,ili da je skidam. Ja sam mu ljubazno rekao da sam dosao na atest plina, pa samim tim i nisam poneo kartonce od kuke, koje zaista imam. On je nesto poceo da tupi, gde pise, bla bla. Ja sam mu rekao da sam vozio sa trecom tablicom i tom kukom i da je sve OK sigurno papirloloski. On je opet nesto smarao. Na kraju sam izvadio dva kljuca 17 i rekao mu da cu je sada skinuti pred svima, ali i da cu je pred svima kasnije montirati i da ne moze da me spreci. Onda je odustao :) Slikao sta slikao, uzeo 6000 i aj zdravo.
Na kraju sam pitao jeli tacno da imam pravo na besplatan tehnicki pregled. Rekli su da imam. GDE? U nekom selu Malosiste, za koje nisam ni znao da postoji, a udaljeno je 15km od Nisa.
To je bio vrhunac njihovog bezobrazluka. Smislili su kako da ipak niko ne ode na besplatan tehnicki pregled.

Pozdrav svima.

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Za zamenu creva i kaiseva sto drze bocu naplacuju 50 evrica :roll:

E sad u jednom servisu mi kazu, da moram da stavim dodatni ventil na boci (kosta 50eur), a u drugom da je ovaj moj dobar i ne treba taj dodatni ventil. Evo slike sa moje boce

Nego se iznervirah opasno u oba servisa mi kazu da moraju da mi stave novi prikljucak-pecurku, jer ova moja nece proci reatest. Novi prikljukci su uzi, tako da moram opet da busim auto :evil:
Stvarno mi nije jasno zasto

elektronicar

Post by elektronicar »

isplati vam se doci u AMSS na Zrenjaninskom putu (Borca, Beograd) jer na istom mestu obavite i tehnicki pregled i sve u istom danu.
A cini mi se i manje zakeksavaju, bar ne za nalivni prikljucak jer ja imam slican; vazno je da na njemu ima oznaka homologacije mada nisam primetio da su ikome to gledali.

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Ja cu zameniti samo creva, sa ovim prikljuckom idem na reatest pa ako me vrate stavicu drugi. Nije problem da platim i taj novi prikljucak-pecurku, nego je ona dosta uza od ove stare (a kao fora nema nigde da se nabavi, da bude slicna kao stara) tako da bi morao da se busi opet auto za taj novi prikljucak.
Sto se tice kuke za vucu, i ja moram da je skidam. Ljudima su sekli bonsekom na licu mesta.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Pa taman da je izvadio bonsek, bilo bi sečenja ali sigurno nebi sekli kuku. To su ludaci neki.

Evo ovako: Sve što je potrebno za doradu ima da se kupi u Nišu u radnji Auto Rus. Ja sam 2m plinskog creva platio oko 600din ako se ne varam. Potrebna su i creva za antifriz na kojima piše temperaturni opseg. Ventil na boci i moj je sličan ovom. Nema elektro komandu. Ona je potrebna kod nove ugradnje, a za postojeće ne.
Ovaj priključak sme da bude sa zadnje strane, ispod branika. Tako da možeš od nekog da pozajmiš taj priključak i staviš ga pozadi. Kad sve prođe, vratiš svoj. To je sasvim nebitan detalj. Mislim, gledaju ga oni ali ko će i zašto nekad opet da gleda?

Ja sam svraćao do plinskog servisa Paljinac u Nišu, kod slatke kuće. Lik je hteo da mi okrene bocu popreko, da buši blatobrane, da stavlja poprečno preko gepeka šipke, da menja SVA creva, iako sam ih sam zamenio dan pre... Za sve to tražio je 60€. Doviđenja -prijatno dečko. Očigledno nema pojma o regulativi.

Ljubiša iz Vitanove mi je lepo objasnio šta i kako treba. Pročitao sam i pravilnik i eto. On je samo dodao još jednu traku preko boce i to je to. Korektno s njegove strane, i preporuke svim Nišlijama da svrate kod njega. Čovek zna šta i kako.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

zlatko83vr wrote:Za zamenu creva i kaiseva sto drze bocu naplacuju 50 evrica :roll:

E sad u jednom servisu mi kazu, da moram da stavim dodatni ventil na boci (kosta 50eur), a u drugom da je ovaj moj dobar i ne treba taj dodatni ventil. Evo slike sa moje boce

Nego se iznervirah opasno u oba servisa mi kazu da moraju da mi stave novi prikljucak-pecurku, jer ova moja nece proci reatest. Novi prikljukci su uzi, tako da moram opet da busim auto :evil:
Stvarno mi nije jasno zasto
I ja imam isti ovakav ventil na boci i prosao sam bez problema. Inace za reatest sam zamenio samo creva od isparivaca do karburatora i za to su mi uzeli u servisu 500 dinara. Kada sam ja isao na reatest, dva ili tri vozila su vratili jer im se ne poklapaju brojevi na papiricu od atesta i na samim uredjajima. I boce ne smeju da budu zardjale, zato sto se to sve slika, jedan lik je crnim sprejom ofarbao bocu da bi mu prosla jer ju je uhvatila povrsinska korozija i prosao je bez problema...
Samo Samara Srbina Spasava

dejca

Post by dejca »

Au ljudi sa kakvim problemima se vi nalazite oko atesta. Na mojoj ladi je bila kuka ali komisiju sa masinskog bas briga za to, nisu gledali ni kako izgleda prikljucak za utakanje plina. Gde sam ja radio atest lepo nateras kola na kanal i covek se sidje dole pregleda i gotovo, nikakve rampe nikakve dizalice. Tehnicki pregled oni nedaju besplatan ali posao su radili odlicno. Ja nikog nisam video da su vratili a za jedan sat obrade 4 do 5 auta.
Kada sam pokusavao da uradim atest u AMS njih sam zvao bezbroj pota i nakraju se dogovorili da ce me pozvati u zadnjem mesecu registracije ali nikada me nisu pozvali.
Iz agencije nikos gde i dolaze sa masinskog iz nisa samo sam ih jednom pozvao, oni me upisali i pozvali kao sto smo se i dogovorili.
I opet kazem svaka im cast.

AMS je mom suraku za zamenu creva i podizanje boce naplatio 5000 din.

elektronicar

Post by elektronicar »

Dare wrote: ... Potrebna su i creva za antifriz na kojima piše temperaturni opseg. ...
Ja ovo nisam nasao u pravilniku niti mi je poznato da to gledaju. Za mnogo vidjenih creva po raznim vozilima ne secam se da sam negde video da pise temperaturni opseg. Na mom autu za creva antifriza nema nikakve oznake i nista mi nisu prigovorili (reatest).
Dare wrote: Ovaj priključak sme da bude sa zadnje strane, ispod branika. Tako da možeš od nekog da pozajmiš taj priključak i staviš ga pozadi. Kad sve prođe, vratiš svoj. To je sasvim nebitan detalj. Mislim, gledaju ga oni ali ko će i zašto nekad opet da gleda?
Za prikljucak isto nisam nasao nista u pravilniku. Kod starih prikljucaka nije bilo oznake atesta i ako radite reatest traze samo zamenu boce koja je starija od deset godina. Mozda kod nove ugradnje gledaju i prikljucak da ima oznaku standarda.
E sad i tu ima zakacka. Sve sto je na vozilu ugradjeno za plin a ima oznaku atesta unosi se u prateca dokumenta, a iz tih pratecih dokumenata se prenosi na certifikat koji se dobija a deo certifikata predstavlja i nalepnica koja se lepi na B stub, tj. na stub zakacaljke brave vozacevih vrata. Na toj nalepnici lepo pisu svi serijski brojevi, proizvodjaci delova, atestni podaci ... A znam da ako vas nateraju na vanredni tehnicki onda imaju pravo da proveravaju sve te brojeve i oznake.

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Proveravaju li na reatestu, da li kola rade na benzin?

elektronicar

Post by elektronicar »

zlatko83vr wrote:Proveravaju li na reatestu, da li kola rade na benzin?
ma to ih ne interesuje :mrgreen:

Post Reply