Gume

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

kosta978 wrote:Posle 1 leta vožnje dobijate letnje vintere
Jel to sala ili je stvarno tako . :?: :?: :?:
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Koje su mnogo gore od pravih letnjih guma :mrgreen:
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

Vigi

Post by Vigi »

pa dobro ako ih imas a ostale ti lose... ne moze da skodi al u trenutku moze da posluzi... :mrgreen:

kosta978

Post by kosta978 »

kosta978 wrote:
Posle 1 leta vožnje dobijate letnje vintere

Jel to sala ili je stvarno tako .
Ma šalim se, možete slobodno voziti zimske gume leti, neće ništa da fali ni vama ni gumama.
Tigar preporučuje da ako ne prelazite više od 10.000 km godišnje, možete koristiti wintere tokom cele godine, u drugom slučaju u proleće skidaj gume iz prostog razloga da bi vam te gume trajale više godina.
Inače što se tiče primedbi da ove gume imaju duži trag kočenja i sl... Naša službenina vozila sa ovim gumama bez problema razvijaju i 240 km/h i vozači su vrlo zadovoljni, iako sam i ja bio u početku skeptičan.A vozila prelaze po 100.000 km godišnje.

Vigi

Post by Vigi »

kosta978 wrote:
kosta978 wrote:
Posle 1 leta vožnje dobijate letnje vintere

Jel to sala ili je stvarno tako .
bez problema razvijaju i 240 km/h i vozači su vrlo zadovoljni, iako sam i ja bio u početku skeptičan.A vozila prelaze po 100.000 km godišnje.
A lada ne moze preko 240 i retko ko od nas prelazi 100.000km tako da wintere i mogu da prodju sigurno nama ako mogu i njihovim vozacima...

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

Ma ovo globalno otopljavanje je cudo, vise nam uopste ne trebaju zimske gume.

A ko bas zivi negde gde su neophodne, bolje nek kupi Nivu :lol: :lol: :lol:

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Pogledajte poredjenje na tigrovom sajtu, letnje i zimske gume po lepom vremenu i po kisi, na razlicitim temperaturama.

P.S. Na Winteri pise M+S sto znaci da nije cisto zimska guma vec za sva godisnja doba.
I TG621 je M+S ali razlika je sto Wintera ima zimsku saru a TG621 letnju.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Ali lada zimi sa winterom izlazi gde hoce. Gde smo sve zimus ja i drug bili sa ladom... Posle ledene kise smo isli na jedno brdo i stali smo na sred uzbrdice (pored jednog juga koji je tu ostao) i krenuli smo bez problema. Ona je proklizavala ali prva , druga... i ona odlazi , hvata zalet. :D
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

pa sad ako bas hoces M+S znaci MUD+SNOW
guma takodje moze da bude zimska po sastavu a ne po obliku sare, t.j. da je predvidjena za upotrebu na niskim temperaturama a ne i po snegu, blatu i bljuzgavici.

za kolege sa zadnjim pogonom M+S je veoma potreban kada na putu ima snega i to ne samo na zadnjim tockovima! kada su sve 4 M+S, upravljivost je odlicna i po dubokom snegu i zaustavni put je iznenadjujuce kratak. za prednji pogon M+S gume napred znace da cete se provuci i tamo gde biste ocekivali da moze da prodje samo dzip. M+S ima oblik sare koji obezbedjuje da se kanali na gazecem sloju nikada ne napune snegom i blatom, samim tim je prohodnost bolja.

na gumama za sva godisnja doba lepo pise ALL SEASON. to su prosecne gume za prosecne vozace i verovatno zadovoljavaju vecinu korisnika svojim voznim karakteristikama. ne ocekujte previse ni po snegu ni na suvom

letnje gume su namenjene za voznju na temperaturama preko +7'c. na nizim temperaturama postaju veoma klizave cak i na suvom kolovozu. mogu biti namenjene za voznju po kisi, suvom ili u kombinovanim uslovima. na snegu su potpuno beskorisne. desavalo mi se da sa letnjim gumama sa prednjim pogonom ne mogu da krenem iz mesta na ravnom na 3cm snega. kada se koriste u odgovarajucim uslovima letnje gume najbolkje prijanjaju na podlogu, tj. najbolje drze u krivinama i najbolje prenose snagu na podlogu.

moze vintera da se vozi bez problema leti ali ce se brze trositi i nece prijanjati na podlogu kao letnja guma. idealno je imati letnje i zimske gume pa koristiti u odgovarajucem vremenskom periodu ali to u ovoj zemlji ne mogu svi sebi da priuste. u EU je po zakonu obavezno koristiti zimske gume u zimskim uslovima, dok se kod nas zimskom gumom smatra svaka koja ima 5mm sare
j***** auto bez kardana

kosta978

Post by kosta978 »

TG 621 je vise ALL SEASON guma, mada i one kada su nove dobro hvataju na snegu.Ja sam napred stavio nove TG 621 a nazad su mi stare wintere. Najesen nabacujem nove vintere nazad, a ove stare prelaze napred, pa u proleće obrnuto .Uvek pazim da imam par novih vintera za zimu, a stare koristim preko cele godine. Imam dve felne u rezervi tako da se ne bakćem svake sezone sa vulkanizerima.

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

djape1977 wrote:...dok se kod nas zimskom gumom smatra svaka koja ima 5mm sare
Jel' to nesto po novom?

Kad sam ja polag'o bilo 4mm.

djape1977

Post by djape1977 »

pametno. i ja uvek imam namontirane na felne zimske gume.

najjaca fora za zimu su takozvane spajkare. gume sa klinovima za led. naravno potpuno su neupotrebljive na asfaltu. vozio sam dve zime semperit ultra grip 185/70/13 spajkare kojima sam licno povadio klinove. imaju neverovatnu saru, kao offroad gume za dzipove, pa i bez klinova po snegu lajka prolazi kuda i neki dzipovi ne mogu. samo sam jednom uspeo da se zaglavim, kad sam uvalio auto u 25cm snega pa je legao patos na sneg a tockovi ostali u vazduhu. posle dve zime im je sara spala na 5mm pa sam ih vozio i proslo leto i dotukao ih. ove zime sam kupio toyo snow star 205/60/13 mada snega nije ni bilo pa jos uvek ne znam kakve su po snegu. sara je da se uplasis kad je vidis, klinovi povadjeni, bucne su po suvom asfaltu.
j***** auto bez kardana

djape1977

Post by djape1977 »

Jel' to nesto po novom?

Kad sam ja polag'o bilo 4mm.
verovatno je onda je 4. moja greska. polagao sam pre 12 godina, ko bi se svega setio

najgore gume koje sam ikad imao na svojim kolima su bile tg602. kao da su oklesane od kamena. prijanjanje 0. klizaju se i po suvom i po mokrom, na vlaznoj travi sa 1% uspona nisam mogao da krenem iz mesta. zimi kad parkiram sa jednim tockom na ivicnjaku guma se ukruti u polozaju u kojem je stajala pa kad krenem dok se malo ne ugreju gume kao da su mi tockovi kockasti :roll: :lol: :roll:

posle 50.000km su i dalje imale saru ali su se pokrivile (valjda im je popucala zica i platno unutra) pa sam ih najzad bacio.
od tada imam snaznu averziju prema tigrovim gumama i morace da naprave nesto zaista izuzetno da bi me uverili u suprotno.

nove yokohama v161 195/60/13 sam pre mesec dana plato 4000din/komad a bolje su od tigrovih guma neuporedivo tako da i po ceni tigar bas i nije nesto
j***** auto bez kardana

kosta978

Post by kosta978 »

tg602.
Koje su to? Mislis tg620.Možda ti je zapala neka stara guma, desi se da u prodavnicama prodaju gume proizvedene 2-3 godine ranije, o tome treba uvek voditi racuna. Inače tg620 nije bila neka guma-slabi bokovi, a i vreme u kojem je proizvođena(sankcije, ratovi...)uticalo je da su svakakvo djubre trpali u njih. Što se tiče novih dezena, tipa hitris,syneris, wintera i drugih tu nema greške, jer michelin kontroliše kvalitet naših proizvoda.

djape1977

Post by djape1977 »

e sad si me zbunio sa oznakom modela. bile su 185/?/14 sa ispupcenjem na spoljnom bocnom zidu kao neka zastita za rub felne. bile su na mom f132 i da, kupljene su za vreme sankcija. a posto su sad hitris 13?
j***** auto bez kardana

Post Reply