Da, opste poznato.
Pricao mi je otac, u nekoj emisiji gostovao Velja Ilic, i pitali ga zasto mora da se obnovi vozni park vlade jer ima precih stvari od kupovine novih masina, te je doticni ovako odgovorio: ''Moj sluzbeni auto je AUDI A6, '97 godiste, i da li ja sa tim autom smem da krenem na put? Ko zna gde moze da se pokvari, to je mator auto''.
Covek bi pomislio da je ovo mozda neki aforizam.
Alekre wrote:Da, opste poznato.
Pricao mi je otac, u nekoj emisiji gostovao Velja Ilic, i pitali ga zasto mora da se obnovi vozni park vlade jer ima precih stvari od kupovine novih masina, te je doticni ovako odgovorio: ''Moj sluzbeni auto je AUDI A6, '97 godiste, i da li ja sa tim autom smem da krenem na put? Ko zna gde moze da se pokvari, to je mator auto''.
Covek bi pomislio da je ovo mozda neki aforizam.
Pa da bi krali, to je jasno ko dan. Ja bi njemu dao kola i volove, da ne mrda dalje od Guče ili neke druge planine. Šef drumske mafije, to je on!
Što se tiče predrasuda (u citiranom tekstu s početka teme, koji sam tek sada pročitao) o ladi su napisali sve i svašta, a najbolja rekacija su komentari ispod. Većina istočnoevropskih vozila nisu baš toliko s..., nisu ni mercedesi doduše, sve zavisi od slučaja do slučaja. Lade su najbolje, inače bi ovo bio sajt vlasnika i poštovlaca Dačije ili Škode (koje ne cenim uopšte). Zbog "ustajalog" dizajna istočnoevropljani su lošije ocenjivani, nego što stvarno jesu....
Ja ladu odrzavam redovno,ulje menjam po propisu,pranje 2 puta mesecno,nekad me zadesi da nemam vremena pa je prljava kao svinje da sam vozio unutra.
Svaki auto ako se lepo odrzava trajace duplo vise,pa tako i ruska vozila.
Stari Fiat 127 koji sam imao,cale je u njega sipao da ne kazem maslinovo ulje,kojekakve rumunske benzine pune taloga i pored toga je imao preko 200 000 km predjenih bez vecih kvarova.Cak ni generalna nije radjena.
Jedino sto je propala limarija,inace motor je bio u dobrom stanju.
Na ovoj temi moram da napisem danasnji impresum... Danas ispred skole sam vido ubedljivo najgore ocuvanu Samaru dosada.
Dok sam ja pokusavao da nadjem mesto da se parkiram isped skole (sam centar grada, pa je parking problem) tip je blokirao ulicu jer mu je Samara stala nasred ulice. Dok sam ulazio u skolu, sastrane sam bacio pogled, i vido sam jadni auto, koji kao da je od kupovine 1989-1990. bio na otvorenom, pa je bar 30% limarije uhvatila korozija. Auto je takodje bio jako prljav, a do koje mere je zapusten govori i cinjenica da nema ni vratanca kod rezervoara, a ni cep vec neku krpu!
Voleo bih da postoji zakon po kome bi se zestoko kaznjavali idioti koji onako zapuste auto...
Ja razumem da se nema i sve al da se kola onoliko zapuste nerazumem. Nasuprot tome, sve je vise pozitivnih primera lepo ofarbanih Samara (najcesce tamno crvena - boja vina, verovatno je jeftina) koje kako se meni cini na siromasnom jugu imaju svoju renesansu Nadam se da ce i moja dobiti novu boju konacno jer sam resio glavni preduslov - finansijski.
NEMOJ DA FARBAS AUTO BEZ POTREBE, SAMO ZATO STO JE MATIRAO, C O V E C E, JESI LI PRI SEBI. SAMARA U PRVOJ BOJI ZLATA VREDI.
Nemoj me terati da dolazim u Leskovac samo zbog toga.
Hajde, molim te, stavi slike da vidim tvoju samaru izbliza. Mogu da se kladim da bi joj nekoliko pravih poliranja pomoglo i da bi bila kao nova.
Slikao sam najgore delove, zahvacene korozijom. Korozije na drugim delovima nema, ako je ovo malo... Primetno je da je auto najvise stradao oko tockova, pa bih zato nakon farbanja odmah stavio one plastike...
Mozes ti ovo da sredis i bez farbanja celog automobila.Ovo je klasican primer na kojim mestima propada Samara.Trebace ti malo vremena a i parica da ovo sredis.Nista strasno.Posle toga zastita,korube i jedno dobro,dobro poliranje.Ima Lajka da sija kao Las Vegas.Pogotovo sto je crvena.
Zadnji rubovi uopste nisu strasni. Takvi su bili i kod mog starca. Dve flekice se zavare i to je to.
Krila se skinu lako, jer su na sarafe, pa se lepo izvari , izgituje i ofarba samo taj deo, pa se krila vrate.
Zadnji kosevi, tj. solje amortizera su standardna boljka i isto se lepo izvare i ofarbaju, da se nista ne primeti.
Prednja plastika oko maske i farova se lako farba sa specijalnom pripremom za plastiku, sto takodje nije skupo.
Peta vrata mogu da se urade, ali bih ja stavio druga 100% zdrava i samo njih ofarbao.
Sve u svemu, kompletno stanje tvoje samare je sasvim u redu, cak bih je ja prvi kupio samo da je za prodaju. Sjajna je.
Vidi se da su felne u prvoj boji, sociva farova su kao nova, vidi se da auto nije puno vozen. Bas se vidi da je dobar. Stoji visoko, opruge se nisu sabile, sto je retkost.
Ostatak farbe treba ispolirati SONAX pastom, pa posle toga SONAX AUTO POLITUR mlekom i bice bolja i sjajnija nego nova. Prelazi na bolji gde se budu sencili rubovi se isto ispoliraju da se nista ne primeti.
Prava je steta zbog ovih ostecenja farbati ceo auto. Prava steta.
Nadji dobropg limara koji ce tu koroziju lepo da izvari sa CO2 aparatom, obavezno da napravi pune varove i da se to lepo zastiti nekim BODY proizvodom, a tuk onda pregituje i ofarba.
Pre nego sto budes pravio boju za ta mala ostecenja, skini cep rezervoara, ispoliraj ga dva puta i tek onda ga odnesi u farbaru kao uzorak za pravljenje boje. Posto ne farbas ceo auto, mogao bi da kupis neku kvalitetniju i skuplju akrilnu boju (samo ne DUGU) i da uradis ta ostecenja.
Po cenama kod nas, kostalo bi sve izmedju 100 i 200 eura, ali da se uradi da se nista ne primeti. Bukvalno nista.
Kod kvazimajstora bi kostalo izmedju 50 i 100 eura.
Mislio sam na cetvrtasti limeni poklopac koji moras da otvoris da bi odvrnuo cep i nasuo benzin.
Upravo taj cetvrtasti limeni poklopac skines, ispoliras najmanje dva puta da dobije extra sjaj i odneses u neku farbaru, gde miksuju auto boje, da ti po tom uzorku (uzorak farbe sa malih cetvrtastih vratanca) naprave farbu.
Ta vratanca im sluze da bi poredili boju.
Posto svaka boja tokom vremena "vegetira" tj, promeni nijansu, treba im taj limeni poklopac da bi u odnosu na kataloski recept boje za tvoju samaru mogli da dodaju jednu ili vise komponenti, da bi se dobila identicna boja.
Boja nije samo crvena i gotovo. Svaka bija se sastoji od osnovne bele i komponenti po receptu proizvodjaca. U tu tvoju verovatno ide jos i crna, zuta i jedna ili dve vrste crvene....
Neka ti naprave 500 grama Max Mayer farbe i bice ti dovoljno za sve tvoje radove.Kada povaris sve te rupe na prednjim kosevima uzmi BODY i namazi ih dobro a zatim i krila sa unutrasnje strane.Tako isto i na zadnjim kosevima.Kad stavis korube moze so,blato i voda da ti pop....
Ja sam to uradio pre godinu dana i nedavno sam skidao korubu sa prednjeg levog tocka,kad ono unutra suvo kao barut.Samo prasina i paucina.Uradi to i miran si posle godinama.Pozdrav i srecan rad