Ладе у огласима

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

KardanPower
Automobil: Lada 2107

Re: Ладе у огласима

Post by KardanPower »

Ma uzas jedan,..., moreee kad im motika presudi ima da leti cela garnitura lopova!

Boki78

Post by Boki78 »

To se nece nikada da dogodi :)

Generalno "vruca politicka jesen" uz standarnu zalopojku o "kuka i motika" nacinu resavanja problema sa vlascu vec slucamo godinama u nazad i to je sve sto na tu temu biva.

Prica o "sirotinji" je naizgleda takva kakvom se cini, kod nas se tesko zivi, ali ako se to zagrebe ispod povrsine mogu se videti i druge stvari.

Prvo, drzava se nije od juce pocela da zaduzuje zarad namirivanja potreba tekuce potrosnje, vec to radi naveliko godinama u nazad. Zasto je ovo sad posebno gore od onog od prosle ili pretprosle godine. Ne tvrdim da je dobro, naprotiv to je jasan znak stanja u kome se nalazimo, ali sta je pa sad toliko posebno sto pre nije bilo?

Drugo, slazem se da je zaduzivanje zarad namirivanja potrosnje kriminalno losa politika, ali pitanje svima nama jeste, imamo li m00da za pravu politku po tom pitanju? Daklem ko je od nas spreman da odleti iz bilo kakve drzavne sluzbe, da mu penzija bude drasticno smanjena ili da izgubi bilo koju prinadleznost koja mu po nekom osnovu pripada itd... Ko je od nas ista konkreto, sem ispraznog serkanja po kuloarima ista uradio povodom toga sto ga pljackaju?

Treba da se suocimo sa realnoscu, mi, ne svi, ali u nekom proseku jesmo kukavice i jajare koje uglavnom vriste ne zato sto su kradene vec zato sto ne mogu da kradu i sve sto nam se desva i zasluzujemo.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Boki78 wrote:
Prvo, drzava se nije od juce pocela da zaduzuje zarad namirivanja potreba tekuce potrosnje, vec to radi naveliko godinama u nazad. Zasto je ovo sad posebno gore od onog od prosle ili pretprosle godine. Ne tvrdim da je dobro, naprotiv to je jasan znak stanja u kome se nalazimo, ali sta je pa sad toliko posebno sto pre nije bilo?
posebno je u toliko sto nam sad preti istrebljenje tj. nad nama se sprema genocid !

kao prvo prezaduzenost nacionalnog bruto dohotka dovesce nas u situaciju kao sto su i Hrvatsku kad je EU od njih trazila da zatvori Rijecko brodogradiliste koje je bilo jedna od velikih ako ne i najvece brodogradiliste u regionu i od koje je direktno zavisilo mnogo Hrvata. Znaci diktirace nam koja preduzeca mogu da opstanu a koja moramo bezuslovno zatvoriti. Hmm, ma i to je vec vidjeno zadnjih petnajstak godina ,...

kao drugo usled prezaduzenosti nama ce vladati oni koji su nam dali kredite, a to znaci sledece:

mi znamo sta je za nas dobro ali to necemo moci niti smeti sprovesti

postacemo otpad za radioaktivne materije (vec sad jesmo stalnim zaprasivanjem chemtrails-a)

nasi mladici ginuce kao vojnici nekim velesilama u cilju ostvarenja njihovih veleinteresa (postacemo zivo meso za necija topovska zrna, dok nalogodavci nece da njihova deca ratuju za njih, pa zasto im sluze janjicari ? )

prodavace nam genetski modifikovanu hranu i necemo to moci spreciti jer bas ti proizvodjaci ce imati veliki udeo vlasnistva nad nasim dugom, a to dalje povlaci raznorazne bolesti i genetski deformisana deca, da ne duzim ... genocid

ma postacemo sluge slugama zbog duga i nemojmo posle da se pitamo zasto je to tako. Nemojmo posle da se pitamo zasto su pre vise godina ti koji se pojavljuju na TV govorili jedno a sad rade suprotno, a rade to jer su najverovatnije ucenjeni i jer moraju usled prezaduzenosti, slicno ce se dogoditi najverovatnije i nama zbog koliko se meni cini njihove krivice loseg vodjenja drustva pa cemo i mi placati te dugove i pristajati na sve i svasta samo da bi docekali jos koji dan da svane (pri tome necemo imati izbora da branimo buduce narastaje jer ce nasa egzistencija biti u pitanju iz dana u dan)

seticemo se kako nam je bilo 500 godina pod turcima i govoricemo kako to nije bilo nista naspram onoga sto nam sledi (da samo podsetim na setanje opanaka i pravo na prvu bracnu noc, prvorodjeni sin je isao u janjicare)

izgubicemo sve nacionalne vrednosti, rudnike, pasnjake, sume, ... zarad otplate dela kamate (Hrvatska vec rasprodaje svoje otoke, pitanje je samo kad ce te otoke proglasiti stranim teritorijama slicno kao zamljiste za neku ambasadu, a tad drzava vise nemoze cak ni porez da naplati na tom zemljistu)

ma odosmo predaleko Boki78, pogledaj kartu EU iz 1943 i ovu danas = igramo se asocijacija
pogledaj da su Norvezani pa Islandjani odbili daljnje pregovore o ulasku u eu-rope (rope=konopac na engleskom, u ovom kontekstu omca oko vrata), a od neki dan i Ukrajina i Jermenija. Najnovija vest je sto je turski premijer Erdogan trazio od Putina "Spasi nas od EU " a znamo da je turska i clanica vojnog saveza i kandidat za ulazak u EU vec ko zna koliko godina, citaj malo Boki78, budi u toku desavanja (namerno ne stavljam linkove, sve dostupno na pretrazivacima interneta)

ne krivim vladare sto moraju da igraju po novim pravilima utakmice, utakmica traje i treba izdrzati celu utakmicu po pravilima koja su zadata pre pocetka utakmice, jer znaju da ako malo mrdnu protiv prravila da ce postati istorija, bez obzira na njihova licna uverenja oni sada moraju da rade to sto rade i da spasavaju svoju glavu. Krivim ih sto su kukavice i jedva cekaju da neko drugi preuzme vlast i odgovornost i sto dopustaju da stradamo svi. Nekada se znalo ko je lider i taj je predvodio narod pa cak i ako je trebalo svoj zivot da da da bi spasio narod, a ovi postojeci za to nemaju hrabrosti (tu je razlika izmedju vladara i vodje, vladari govore napred a vodje kazu zamnom).
E zbog toga se treba boriti dozvoljenim sredstvima koliko je god to moguce, ne okrivljavati postojece odgovorne jer mozda moraju da igraju dvostruku ulogu bez obzira na licne stavove jer ustvari oni hodaju na ivici zileta, ali da ce jednom ustati narod to je sigurno, samo pitanje je koliko ce narod trpeti (dal opet 500 godina kao pod turcima ?)

Nema nama bolje buducnosti od nase brace Rusa ! Sa Rusijom imamo bescarinsko trgovinske odnose koje gotovo da i ne koristimo, pogledaj juzni tok i priliv novih radnih mesta i investicija, ... jel jos neko investira u Srbiju tako bez da od drzave trazi 10k eur po zaposlenom radniku? Ne sekiraj se odakle tebi tvoja plata i tvojim zapadnim poslodavcima za koje radis trenutno jer za tvoje radno mesto Srbija je platila 10k eur pa ti sad vidi gde smo i kakva nam je ekonomija; zmaci tvoja plata nije uvezen kapital iz inostranstva nego tvoja plata je plata poreskih obveznika i drzavljana Srbije ! I pitanje je dal ces kad oni potrose tih 10k eur ostati da radis za istu kompaniju ili ce osmisliti neku novu prevaru da i ti ostanes bez posla i da ne moraju da vracaju dug nasoj drzavi.

Moramo se okrenuti onima koji nas nicime ne uslovljavaju a spremni su na sve vidove saradnje i pomoci. Rusija kao jedna od njih je vec sirom otvorila svoja vrata pre ko zna koliko godina i ekonomskim sporazumima i ko zna na koji sve nacin ...

Ja im zahvaljujem sto su mi omogucili da vozim vozilo koje mogu da odrzavam u okviru svojih mogucnosti bez obzira sto ima mnogo nedostataka ali me bar ne uslovljava da veci deo zarade izdvajam na odrzavanje.

Ako neko smatra da zasluzujem ban, neka detaljno pogleda svaku rec i recenicu pre nego donese konacnu odluku. Ja sam spreman da snosim odgovornost za ovo sto sam napisao, jednostavno ne mogu vecito da precutim, a mogao bih da pisem satima i danima.

elektronicar

Post by elektronicar »

Boki78 wrote:
Ko je od nas ista konkreto, sem ispraznog serkanja po kuloarima ista uradio povodom toga sto ga pljackaju?
Ja sam uradio.
I dalje to radim u okviru svojih mogucnosti.
A znam za jos neke koji isto tako rade u okviru svojih mogucnosti.
Za vise i konkretnije (ali da je legalno) niko od nas trenutno nema mogucnosti ili bi bio ili jeste sprecen da ista uradi. Smatram da ipak postoje pametne glave koje rade patriotski u interesu svih gradjana nase drzave ali moraju da igraju dvostruku igru i ne dozvoljavaju da se ispolji neminovno, mada i oni znaju sta sledi ali to vesto suzbijaju mada se javno predstavljaju kao sasvim druge licnosti.
Last edited by elektronicar on Tue Nov 26, 2013 2:24 am, edited 1 time in total.

Boki78

Post by Boki78 »

Ajoj, cenim da si bas pobrkao loncice po mnogo osnova.

Prvi i osnovni, koji ti se proteze celim tokom razmisljanja jeste fatalisticki pristup i nas nacionalni fazon poznat pod "drugi je kriv". Prva stvar koju kod sebe moramo da menjamo jeste mi smo odgovorni za sebe i zivecemo samo od onoga sto smo sposobni da napravimo. Kako grupno tako i pojedincano. Ja se bojim da bi prvi koji to sopsti svom narodu bio raznet na atome.

No pojedincano.
elektronicar wrote: kao prvo prezaduzenost nacionalnog bruto dohotka dovesce nas u situaciju kao sto su i Hrvatsku kad je EU od njih trazila da zatvori Rijecko brodogradiliste koje je bilo jedna od velikih ako ne i najvece brodogradiliste u regionu i od koje je direktno zavisilo mnogo Hrvata. Znaci diktirace nam koja preduzeca mogu da opstanu a koja moramo bezuslovno zatvoriti. Hmm, ma i to je vec vidjeno zadnjih petnajstak godina ,...

kao drugo usled prezaduzenosti nama ce vladati oni koji su nam dali kredite, a to znaci sledece:
Mi vec jesmo prezaudezni, i nece nas dovesti vec nas jeste dovelo. I to je savim OK, ako izvrnes ruku i prosjacis onda je sasvim normalna pojava da tog od koga si prosio moras da slusas. Ako hoces nezavisnost onda vrati dugove pa budi nezavistan. Ne moze jare i pare. Ne mogu se trositi tudje pare, laditi yaya a potom kukati kako se izgubila nezavisnot.
elektronicar wrote: prodavace nam genetski modifikovanu hranu i necemo to moci spreciti jer bas ti proizvodjaci ce imati veliki udeo vlasnistva nad nasim dugom, a to dalje povlaci raznorazne bolesti i genetski deformisana deca, da ne duzim ... genocid
Nece tako kako si zamislio. Pogotovu ako postanes deo EU. Zasto, pa ne zasto sto te vole vec zato sto se sa USA firmama gloze oko autorskih prava na semenje i zbog
toga blokiraju GMO.

Sa druge strane vec naveliko jedes GMO soju svaki put kada pazaris hamburger u lokalnoj prcvarnici, pa i dalje niti imas trecu sisu ni drugu glavu :mrgreen:
elektronicar wrote: izgubicemo sve nacionalne vrednosti, rudnike, pasnjake, sume, ... zarad otplate dela kamate (Hrvatska vec rasprodaje svoje otoke, pitanje je samo kad ce te otoke proglasiti stranim teritorijama slicno kao zamljiste za neku ambasadu, a tad drzava vise nemoze cak ni porez da naplati na tom zemljistu)
Nista od toga nije nacionalna vrednost. Nacionalna vrednost ti je kulturna bastina i zbir onoga sto imamo po glavama. To o cemu pricas je promenljiva stavka danas je imas sutra je nemas, ali ako ono u glavi zagubis, kao sto mi mahom jesmo, e onda se nadjes u govnjivoj situaciji kakva je sad. Kada bi danas nama dao Svajcarsku sa nama kakvi jesmo za par godina bismo opet bankrotirali, tako da nama ne trebaju ni pasnjaci ni rudnici vec pamet medju usima.
elektronicar wrote: Nema nama bolje buducnosti od nase brace Rusa ! Sa Rusijom imamo bescarinsko trgovinske odnose koje gotovo da i ne koristimo, pogledaj juzni tok i priliv novih radnih mesta i investicija, ... jel jos neko investira u Srbiju tako bez da od drzave trazi 10k eur po zaposlenom radniku? Ne sekiraj se odakle tebi tvoja plata i tvojim zapadnim poslodavcima za koje radis trenutno jer za tvoje radno mesto Srbija je platila 10k eur pa ti sad vidi gde smo i kakva nam je ekonomija; zmaci tvoja plata nije uvezen kapital iz inostranstva nego tvoja plata je plata poreskih obveznika i drzavljana Srbije ! I pitanje je dal ces kad oni potrose tih 10k eur ostati da radis za istu kompaniju ili ce osmisliti neku novu prevaru da i ti ostanes bez posla i da ne moraju da vracaju dug nasoj drzavi.
Nisi upucen. Sta mislis koliko kosta opremanje jednog radnog mesta u mojoj firmi, odakle pare za to? Konkretno mislim na kupovinu opreme, namestaja i rentiranje poslovnog prostora.

Sto se investiranja Srbije u nasa radna mesta tice nisu 10000e vec 5000e, i tih 5000e je potroseno bas na opremu i zakup zgrade. Prema tome meni poreski obeznici dinar u platu nisu dali. Ono sto jeste da preko moje plate ulazi ziv i zdrav novac iz USA u Srbiju, i da za razliku od nekih domacih parazita ja ovoj zemlji poprilicno doprinosim. Preko moje plate se investiranje u moje radno mesto vrati u prilicno razumnom roku, nakon toga drzava dobija zdrav novac i ne ulazi u dugovanja po tom osnovu.

E sad apropo bisera da ce isutirati ljude kad potrose 10000e koje su dobili za njih. Prvo oni nisu nasi preduzetnici, nisu dosi da jajare nego da rade. U upravi nemaju menadzere koji su zivotno uspeli i skocili sa tezge na pijaci u menadzersku fotelju zato sto im je sestra dala vlasniku firme, a on se zajebo da je ozeni, kakav je tebi bio sef u bivsoj firmi, vec onoga ko im stvarno radi posao. Postoje u Srbiji preko godinu dana i imaju oko 300 zaposlenih koji vec duze od godinu dana rade u kontinuitetu, pa su njihovih navodnih 10000e (a stvarnih 5000e) vec naveliko "potrosili na plate", pa kako to da niti su ih sutnuli, niti su otisli? Ajd budi kreativan u odgovoru :P

Los je princip izmisliti zaveru tamo gde je nema. Sem toga. ako me secanje ne vara ti si bio zivo zainteresovan da dodjes da radis kod istog "zlog" zapadnog poslodavca :) Sada ne znam cemu da verujem, tome sto sam slusao ili ovome sto sad citam? Kako te tad ljubav prema Rusiji nije grejala? :mrgreen:
elektronicar wrote: Nema nama bolje buducnosti od nase brace Rusa ! Sa Rusijom imamo bescarinsko trgovinske odnose koje gotovo da i ne koristimo, pogledaj juzni tok i priliv novih radnih mesta i investicija, ... jel jos neko investira u Srbiju tako bez da od drzave trazi 10k eur po zaposlenom radniku? Ne sekiraj se odakle tebi tvoja plata i tvojim zapadnim poslodavcima za koje radis trenutno jer za tvoje radno mesto Srbija je platila 10k eur pa ti sad vidi gde smo i kakva nam je ekonomija; zmaci tvoja plata nije uvezen kapital iz inostranstva nego tvoja plata je plata poreskih obveznika i drzavljana Srbije ! I pitanje je dal ces kad oni potrose tih 10k eur ostati da radis za istu kompaniju ili ce osmisliti neku novu prevaru da i ti ostanes bez posla i da ne moraju da vracaju dug nasoj drzavi.
Nas i Rusa 300x10^6 :mrgreen:
Last edited by Boki78 on Tue Nov 26, 2013 4:12 am, edited 7 times in total.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Ovi pokusavaju da urade nesto po pitanju toga sto ih pljackaju, pa vec mesec dana nista nisu postigli...
http://www.rtk.co.rs/ekonomija/item/123 ... rugu-i-put
http://www.rtk.co.rs/kragujevac/item/12 ... ada-ostaje

A svako gleda svoje interese, pa tako i Rusi... Igraju na kartu nase ljubavi prema njima ... http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... -zaduzbina
Samo Samara Srbina Spasava

Boki78

Post by Boki78 »

Neka i nisu postigli ali barem pokusavaju. Da je vise ljudi koji nesto pokusavaju sa sobom bilo bi drugacije.

Sto se Rusa tice, kao i svi drugi na planeti gledaju svoj interes kada ga kod nas imaju onda smo drugari, kada ga nemaju onda imaju preca posla. Srbija nema prijatelje nigde i ni u kome, niti kategorija prijateljstva postoji u medjudrzavnim odnosima. Srbija imas sebe i samo ono sto zna ume i posedjue. Sto se pre to shvati bice nam lakse.

Gago

Post by Gago »

U sustini ih podrzavam sto se bore za svoja prava, mada me nervira sto rade na moju stetu, a ne na stetu onih zbog kojih to rade, deonicu koju bih presao za 3 minuta, prelazim za pola sata u najgorim guzvama, ali sta je tu je...
Samo neka oni ostvare prava :angel

End off sto se mene tice ;)

elektronicar

Post by elektronicar »

Boki78 wrote:Ajoj, cenim da si bas pobrkao loncice po mnogo osnova.

Prvi i osnovni, koji ti se proteze celim tokom razmisljanja jeste fatalisticki pristup i nas nacionalni fazon poznat pod "drugi je kriv". Prva stvar koju kod sebe moramo da menjamo jeste mi smo odgovorni za sebe i zivecemo samo od onoga sto smo sposobni da napravimo. Kako grupno tako i pojedincano. Ja se bojim da bi prvi koji to sopsti svom narodu bio raznet na atome.
to nije tacno ! ti mozes da radis posteno koliko hoces ali ako ti gazda ne posluje kako treba pa firma finansijski slabo stoji onda je tebi gazda smanjio platu kao da si ti kriv sto je on lose ugovorio posao. Jel si i tu odgovoran za sebe i svoj rad ? Mozda jesi mozda nisi, pa ipak imas alternativu da predjes da radis kod drugog poslodavca. Kad je drzava u pitanju tu je mnogo teze jer se moraju cekati izbori, a na izborima ti je ponudjeno vise alternativa sa jednakim ishodom - sta god da odaberes bice ti skoro isto. A da bi nesto promenio na pametnije i bolje zapitaj se gde su ti koji bi mogli da drzavu vode bolje - ili cute i ne zele da saucestvuju ili su potrazili novog poslodavca u inostranstvu videvsi preletace koji zarad ostanka na vlasti menjaju stranku. Pa cak i ti da dodjes na vlast i da ti se sutra uclane ti isti preletaci imao bi kadrovskih problema da nadjes dovoljno kadrova za sve potrebe a da ne bude podmetanja situacija i da ne budes u konacnom odgovoran i za ono sto si imao na raspolaganju. Jedan od njih (pre desetak godina) trazio je experte iz svojih oblasti da mu se pridruze kako bi izvukli drzavu iz krize - nikada mu se nije odazvao dovoljan broj eksperata. Pa i ovi sada su trazili i traze experte cak i iz vanstranackih struktura nebi li dosli do kvalitetnih kadrova pa opet imaju niske udarce, tako da postavlja se pitanje kad bi ti trebao da vodis ovu drzavu sada sa njenim stanovnicima - gde i kako bi pronasao odgovarajuce kadrove i kako da poznas bas sve te ljude da te nece izneveriti (mnogi koji imaju iskustvo iz date oblasti su na raspolaganju ali u cijem interesu bi radili) ? Tako da ispasta obican narod, radnici ... i izgleda da ce sledeca drustvena promena biti tipa narod protiv svih politicara pa caki i onih koji prikazuju svoje bogatstvo na nacin da ce ih radnici zaustavljati na ulici i krvoprolice izazivati iz besa "ti da imas skup auto a ja da nemam leba da jedem ! na koji li si nacin stekao te novce ako nisi bio vezan za neku od politickih struktura ? " E to o cemu ja sada prepricavam nisam izmislio niti sam sam dosao do toga nego malo vise citam razne strucnjake koji ovaj scenario predvidjaju jos pre godinu ili dve.
Boki78 wrote: Mi vec jesmo prezaudezni, i nece nas dovesti vec nas jeste dovelo. I to je savim OK, ako izvrnes ruku i prosjacis onda je sasvim normalna pojava da tog od koga si prosio moras da slusas. Ako hoces nezavisnost onda vrati dugove pa budi nezavistan. Ne moze jare i pare. Ne mogu se trositi tudje pare, laditi yaya a potom kukati kako se izgubila nezavisnot.
e tu jesi pobrkao loncice ! kad odem u banku dignem kredit i vracam rate, pri tome me banka ne uslovljava da potpisem nikakvu clansku kartu neke stranke niti da mi se namece u kom pravcu da usmeravam svoj biznis, vec ja sam pokusavam da preokrenem stanje da suzbijem situaciju koja me dovela do toga da moram da trazim kredit kako se ne bi doveo u situaciju da nemam da vratim kredit ili da trazim rebalanse, znaci trazim nacine da pospesim prihode ili proizvodnju. Sta su vladari uradili ? Dal su pospesivali proizvodnju ili nisu znali kako da je pospese pa su isli u daljnje zaduzivanje ? Zasto mene banka ne prisiljava da potpisem ovo ili ono u toku kreditne obaveze nego imam samo obaveze potpisane prilikom prvog zaduzivanja ? Vidimo da su nasi vladari dosli u situaciju da i naknadne pritiske popustaju i potpisuju. A posle svi mi ispastamo zato sto nemaju odgovarajuce partijske kadrove, znanje ili iskustvo kako da nesto odrade, pri svemu tome mi nismo nista potpisivali niti dogovarali. Ako ti pustis da ti neko drugi udje u kucu i da mu predas svu svoju platu a on navodno na tribini govorio kako ce te izvuci iz krize pa nije nego te jos vise uvuce jel si onda kriv ? Pa jesi jer si mu dozvolio ! A ako samostalno raspolazes svojim novcima u kuci pa ako zapadnes dublje u krizu onda je moguce da nisi sposoban da se izvuces iz krize a moze se desiti da se i izvuces ali tek tada mozemo govoriti da sami snosimo odgovornost. Sve dok ukazujemo poverenje drugima i ne kaznjavamo ih za pronevereno poverenje jesmo krivi. Zato protestima i promenama mozemo osporiti svoj deo krivice i preuzeti stvar u svoje ruke kao pravi domacini, pa onda lepo ukazati poverenje medju sobom onome ko se dokazao da ume da vodi svoju kucu i domacinstvo pa mu dati malo vise vlasti da upravlja u ime svih stanovnika nase ulice. Sve dok se na izborima glasa za lidera a onda on dodeljuje funkcije na osnovu partijske pripadnosti (za te nismo ni culi niti videli niti znamo kakve imaju rezultate rada jer nismo u stanju poznavati toliki broj ljudi) a ne na osnovu prethodnih rezultata rada imacemo ovakvu ekonomiju kakva jeste . E zato i jesmo krivi. Zato i zasluzujemo vlast kakvu imamo. Ili cemo da se pobunimo ? Samo pitanje je dokle tako i koga izabrati sa dokazanim strucnim znanjem i prakticnim rezultatima da nas dalje vodi. A dok sve ovo dozvoljavamo dotle jesmo krivi.
Boki78 wrote:
elektronicar wrote: prodavace nam genetski modifikovanu hranu i necemo to moci spreciti jer bas ti proizvodjaci ce imati veliki udeo vlasnistva nad nasim dugom, a to dalje povlaci raznorazne bolesti i genetski deformisana deca, da ne duzim ... genocid

Nece tako kako si zamislio. Pogotovu ako postanes deo EU. Zasto, pa ne zasto sto te vole vec zato sto se sa USa firmama gloze oko autorskih prava na semenje i zbog
toga blokiraju GMO.

Sa druge strane vec naveliko jedes GMO soju svaki put kada pazaris hamburger u lokalnoj prcvarnici, pa i dalje niti imas trecu sisu ni drugu glavu :mrgreen:

opet nisi u pravu !
svet se buni protiv gmo ! Madjari su spalili sva polja zasejana gmo biljkama, Rusi ne dozvoljavaju ni uvoz ni trgovinu gmo, kinezi su spalili vise kontingenata pristiglih gmo proizvoda u njihove luke, po Eu mnogde drzave sad brane gmo, neke nase opstine izglasale su rezolucije protiv gmo; vec mesecima se vode svetski - globani protesti protiv gmo pa i u samoj USA i Kanadi, potrazi na netu i naci ces brojne tekstove u kojima se gmo protesti odrzavaju u svim vecim gradovima sveta istovremeno i sinhronizovano - to je globalni pokret protiv gmo.
statistike pokazuju sve veci broj obolelih od ranije nepoznatih bolesti tako da to sto nemas trecu sisu ili drugu glavu ne znaci da nisi vec oboleo samo sto se to mozda ne ispoljava na tako karikirani nacin (osvrni se i raspitaj se medju ljudima oko sebe). Osim toga konzumiranjem genetski modifikovane hrane posledice se mogu pojaviti i mnogo kasnije u drugoj ili trecoj generaciji.
A to sto smo iz neznanja konzumirali vec ranije genetski modifikovane proizvode to opet nije nasa krivica nego nasih vodja jer su nasi seljaci proizvodili zdravu hranu koju su neki otkupljivali mizerno i izvozili a nama uvozili i poturali bez naseg znanja genetski modifikovanu hranu o kojoj nismo ni znali kakve sve posledice moze prouzrokovati. Sada kada znamo sta moze da nam se desi to onda moramo i spreciti. Jedino ako ti znas sta ti lose utice na zdravlje pa to ignorises i nastavis po starom onda je to tvoj problem. ako te boli noga hoces li potrcati ili ces sesti ? Ako ti je pritisak 200 oces li otici na trcanje ili ces leci da smiris pritisak ? Kad znas sta smeta tvom organizmu ili sta moze da ga ugrozi najverovatnije ces se opredeliti za zdravu hranu, a mozda ces i protestvovati da nam u prodavnici obeleze sta je prirodno a sta ne pa da sami mozemo da biramo, slicno kao sto i na cigaretama postoji upozorenje o stetnosti ( a tko je za stetnost cigareta znao pre 50 godina ? i dali je tada na njima bilo pisalo koliko su stetne ?)
Boki78 wrote:
elektronicar wrote: izgubicemo sve nacionalne vrednosti, rudnike, pasnjake, sume, ... zarad otplate dela kamate (Hrvatska vec rasprodaje svoje otoke, pitanje je samo kad ce te otoke proglasiti stranim teritorijama slicno kao zamljiste za neku ambasadu, a tad drzava vise nemoze cak ni porez da naplati na tom zemljistu)
Nista od toga nije nacionalna vrednost. Nacionalna vrednost ti je kulturna bastina i zbir onoga sto imamo po glavama. To o cemu pricas je promenljiva stvka danas je imas sutra je nemas, ali ako ono u glavi zagubis, kao sto mi mahom jesmo, e onda se nadjes u govnjivoj situaciji kakva je sad. Kada bi danas nama dao Svajcarsku sa nama kakvi jesmo za par godina bismo opet bankrotirali, tako da nama ne trebaju ni pasnjaci ni rudnici vec pamet medju usima.
e ni tu nisi u pravu ! kad se sume jednom poseku erozija ispire zemljiste pa bi se lako mogli naci u situaciji kao sto Hrvatska ima gole obronke kamenog velebita jer je u davna vremena austrougarska posekla svo drvece
da ne govorimo o ekoloskim katastrofama prouzrokovanim secom slavonskog hrasta koga sad skoro da i nema po slavoniji i koliko je to uticalo na stanista zivotinja i covekovu klimu. Nekada su se svinje zirovale i imali smo zdravo meso. Kad je posecena suma morali smo preci na koncentrate. Sad genetski modifikovanim biljkama hranimo stoku a pojedini genetski modifikovani sastojci se ne razlazu nego ih kroz konzumiranje tog mesa unosimo u organizam. Ko je hrvate terao da dozvole da im poseku sume ?
Mogao bih na svaku tvoju da ti dam argumente.
Boki78 wrote: Hehe ala si neupucen. Sta mislis koliko kosta opremanje jednog radnog u mojoj firmi? Sto se investiranja Srbije u nasa radna mesta tice nisu 10000 vec 5000, i tih 5000 je potoroseno vec na opremu i zakup zgrade, prema tome meni poreski obeznici dinar u platu nisu dali. Ono sto jeste da preko moje plate ulazi ziv i zdrav novac iz USA u Srbiju, i da za razliku od nekih domacih parazita ja ovoj zemlji porpilicno doprinosim.
neosporno je da svaki zaposleni stanovnik doprinosi manje ili vise celokupnoj zajednici, ali ne zaboravi da nisu ni oni dosli sto nas mnogo vole nego zbog njihovih interesa da jeftinije prodju, manje plate a vise profitiraju. Sto se ekonomske racunice tice tu nisam strucan ali ima mnogo clanaka strucnih ljudi koji se mogu naci po internetu gde se vidi ko ima vecu korist a ko korist merni neznatno. vidi se i ko moze da stampa novce neograniceno i ko nas moze dovesti do ovakve situacije da mu bude jeftinije da nasi ljudi ovde rade za njega nego da mu rade njegovi sunarodnici i da zaposli svoje nezaposlene.
Boki78 wrote: E sad apropo bisera da ce isutirati ljude kad potrose 10000e koje su dobili za njih. Prvo oni nisu nasi preduzetnici, nisu dosi da jajare nego da rade. U upravi nemaju menadzere koji su zivotno uspeli i skocili sa tezge na pijaci u menadzersku fotelju zato sto im je sestra dala vlasniku firme, a on se zajebo da je ozeni, kakav je tebi bio sef u bivsoj firmi, vec onoga ko im stvarno radi posao. Postoje u Srbiji preko godinu dana i imaju oko 300 zaposlenih koji vec duze od godinu dana rade u kontinuitetu, pa su njihovih navodnih 10000 (a stvarnih 5000) vec potrosili, pa kako to da niti su ih sutnuli, niti su otisli? Ajd budi kreativan u odgovoru :P

BTW ako me secanje sluzi bio si zivo zainteresovan da dodjes da radis kod istog "zlog" zapadnog posldavca :) E sad ne znam cemu sada da verujem, tome sto sam slusao ili ovome sto sad citam ...
ti znas kako su zaradili te novce kojim investiraju ? kako su stvorili tu kompaniju i cijim kapitalom ? ubedjen sam da su investitori sa strane a da su im te proizvode konstruisali strucnjaci koji su im to odradili za jeftine novce u siromasnim zemljama ili su te strucnjake doveli tamo da im bude lakse da ih drze na uzdi, a to o poreklu kapitala to je diskutabilno i ne zelim o tome. Dovoljno je pogledati iseljavanje nasih strucnjaka u te zemlje i koliko su nasi strucnjaci trazeni tamo da mi bude sve jasno. Jos ako pogledam statistike njihovog skolstva ... cast izuzecima, ima tu i dobrih fakulteta i vrsnih strucnjaka. Nije im zalud otisao Tesla tamo. Ili Pupin. Opet mogli bi satima o njihovom sistemu, ali dovoljno mi je da procitam o njihovim fema kampovima (savremeni konc logori) i o njihovoj sirotinji i da mi bude jasno da i kod njih postavljaju ljude na odgovarajuce pozicije po odradjenom sistemu a ne po stvarnom znanju. Za mnoge nase strucnjake nikada necemo doznati. Ni za tebe nikada nece pisati novine da si im resio ovaj ili onaj problem nego ce pisati da je problem resio strucnjak njihove kompanije, pri tome ce to predstaviti tako kao da si skolovan u njihovoj drzavi i o njihovom trosku.

Sto se zaposlenja tice tu ne poricem, vredan covek trazi da radi i trazi poslodavca. Trazi i zaradu. To sto nazalost nasi poslodavci i nasi usmerivaci kapitala ne umeju da pokrenu ekonomiju u drzavi navodi nas na to sto si i ti uradio da potrazimo posao tamo gde mozemo da dobijemo platu. Ja kapital nemam da bih pokrenuo iole nesto sto bi mi donosilo prosecnu zaradu pa kao i ti a i mnogi trazim posao tamo gde posla ima. Mozda cu i ja da odem zbog posla u inostranstvo, ne mogu da garantujem ni za sta. Znam da cu tamo biti sluga i da cu vecito biti stranac, ali vladari mi ne dozvoljavaju veliki izbor. Ili da budem sluga ovde i da gladujem ili da idem i da nadjem nekoga da mu budem sluga i da mi bude makar malo bolje, mada bih najvise voleo da se ovi nasi vladari uzmu u pamet i da ostanem ovde i da doprinosim ovom drustvu i ovoj drzavi. Zato me raduje juzni tok jer vise volim slavenima da budem sluga ili svome srbinu da budem sluga ali da mi bude bolje nego sto mi je sada, a da pri tome ne ugrozim genetski buduce generacije. I pri svemu tome ako treba da ispustim krv bolje da je ispustim ovde braneci interese bliznjih i daljnjih rodjaka nego da ratujem negde protiv nekih koji nemam pojma dal su mi rodjaci u nekom hiljaditom kolenu (ili da za par generacija moji naslednici ratuju za tudje interese, mada imali smo i takvih primera da je deo nasih pod austrougarskom ratovao sa njihove strane ili da je deo nasih ratovao za druge vladare jer smo bili pokoreni kao npr. pod turcima, a da ne spominjemo mnogobrojne nase mladice koji su otisli u janjicare).
Boki78 wrote:
Nas i Rusa 300x10^6 :mrgreen:
[/quote]

Upravo tako.
I tvoj otac je kupio ladu. I ti je sad vozis. I dalje imas nameru da ulazes u nju i nisi je se naumio odreci tako brzo.

Boki78

Post by Boki78 »

elektronicar wrote: to nije tacno ! ti mozes da radis posteno koliko hoces ali ako ti gazda ne posluje kako treba pa firma finansijski slabo stoji onda je tebi gazda smanjio platu kao da si ti kriv sto je on lose ugovorio posao. Jel si i tu odgovoran za sebe i svoj rad ?
Za svoj rad i svoje poslovanje si odgovoran 24/7. Ako ti u jedno firmi ne valja trazis posao u drugoj, pa kad ga nadjes ides. Nema kuknjave, samo teras dalje.

Sa druge strane i sam znas za bezbroj slucajeva kada su sami radnici jeli vnago krali alat, krali repromaterijal, masovno odlazili na bolovanja svake setve i zetve (neko pomenuo Zastavu, iz niza primera pouzdano znam za fabriku kablova u Jagodini) i ko je onda tu kriv, samo direktori lopovi ili i neki radnici lopovcici?
elektronicar wrote: Kad je drzava u pitanju tu je mnogo teze jer se moraju cekati izbori, a na izborima ti je ponudjeno vise alternativa sa jednakim ishodom - sta god da odaberes bice ti skoro isto.
100% tacno. Iz istog razloga treba gledati licnu ekosferu i voditi se svojom zivotnom srecom, jer druge nema. Mi zivimo u drustvu gde inteses vecine nije zdravo drustvo vec trenutna letargija.
elektronicar wrote: Sta su vladari uradili ? Dal su pospesivali proizvodnju ili nisu znali kako da je pospese pa su isli u daljnje zaduzivanje ?
Jok. Ali treba imati u vidu par stvari, prvo ti vladari nisu teleportovani sa planete Mars vec uglavnom lokalni vacarosi koji su rasli skolovali se i "radili" u Srbiji (sa ponekim izuzetkom) Te iste je neko ovde birao, za njih je neko ovde glasao, zasto? I na kraju kada se oduzme to sto su pokrali, gro novca jeste otislo bas tom istom narodu kojem ne valjaju. Nesto ne vidim da se iko buni protiv toga da se zaposli u drzavnoj sluzbi, sigurna lova, posla nema previse, ladovina kako god obrnes. Niko nece da se odrekne svoje prinadleznosti. E pa jbg, oces pare, dobio si ih (ne ti licno) pa evo ti i odgovornost koja uz njih ide.
elektronicar wrote: Sve dok se na izborima glasa za lidera a onda on dodeljuje funkcije na osnovu partijske pripadnosti (za te nismo ni culi niti videli niti znamo kakve imaju rezultate rada jer nismo u stanju poznavati toliki broj ljudi) a ne na osnovu prethodnih rezultata rada imacemo ovakvu ekonomiju kakva jeste . E zato i jesmo krivi. Zato i zasluzujemo vlast kakvu imamo. Ili cemo da se pobunimo ? Samo pitanje je dokle tako i koga izabrati sa dokazanim strucnim znanjem i prakticnim rezultatima da nas dalje vodi. A dok sve ovo dozvoljavamo dotle jesmo krivi.
Nasa losa osobina jeste zelja za mesijom koji ce da dodje i da nas negde povede. Uspeh nacije nije nista drugo do zbir pojedinacnih uspeha svakog pripadnika. Za pocetak zar treba neko da nam objasni da ne treba da bacamo djubre na sve strane, da ne vozimo kao poslednji ludaci, da postujemo svoje kolege, komsije etc. ..
elektronicar wrote: statistike pokazuju sve veci broj obolelih od ranije nepoznatih bolesti tako da to sto nemas trecu sisu ili drugu glavu ne znaci da nisi vec oboleo samo sto se to mozda ne ispoljava na tako karikirani nacin (osvrni se i raspitaj se medju ljudima oko sebe).
Ako se bas raspitam kod osoba oko sebe, onda cu cuti da je ceo zivot jela uglavnom anti GMO hranu, da je i mene i sebe davila zdravom ishranom (ja se uspesno opirao) ali da je ista imala uzasno zahtevan i odgovoran posao, da je potpisivale projekte poput Hajata i NIS-a, da je radila za nase drugare Ruse vise decenija , da je videla kakve alkoholisane budaletine i prevaranti uzivo umeju da budu, da je skontala da vecina njih za Srbiju zna podjednako koliko i vecina Amera, da je trpela stres van svake granice te da je to odnelo danak.

Generalno situacija je daleko kompleksnija, stres koji se danas trpi prosecnim zivotom je daleko iznad onog pre, a to odnosi svoju cenu i bez GMO-a.
elektronicar wrote: e ni tu nisi u pravu ! kad se sume jednom poseku erozija ispire zemljiste pa bi se lako mogli naci u situaciji kao sto Hrvatska ima gole obronke kamenog velebita jer je u davna vremena austrougarska posekla svo drvece
Da li znas sta ti je trenutno druga izvozna grana u Srbiji? Verovao ili ne izvos software-a. Za tako nesto te zivo zabole i za eroziju zemljista i sume i livade. Mnogo bolja varijanta je da izvozis pamet za skupe pare, nego hranu i sirovine za male.
elektronicar wrote: ti znas kako su zaradili te novce kojim investiraju ? kako su stvorili tu kompaniju i cijim kapitalom ? ubedjen sam da su investitori sa strane a da su im te proizvode konstruisali strucnjaci koji su im to odradili za jeftine novce u siromasnim zemljama ili su te strucnjake doveli tamo da im bude lakse da ih drze na uzdi, a to o poreklu kapitala to je diskutabilno i ne zelim o tome.
Ne znam ja, a ne znas ni ti. No firma nije ranga BK grupe koja je sa proizvodnje asova fantasticno uskocila u telekom providing sa vlasnikom koji nabada do tri padeza. Firma je nastala 1884 i od tada je prosla ozbiljan razvojni proces, ima potpuno realan bisnis model, i radi normalno. Iz prve ruke mogu da posvedocim da je odnos prema zaposlenima najkorektniji moguce zamisliv, iz nase perspektive prakaticno bajkovit.
elektronicar wrote: Ni za tebe nikada nece pisati novine da si im resio ovaj ili onaj problem nego ce pisati da je problem resio strucnjak njihove kompanije, pri tome ce to predstaviti tako kao da si skolovan u njihovoj drzavi i o njihovom trosku.
Pa ne vidim problem. Prvo znanje sa kojim sam primeljen tamo najvecim delom nisam stekao po nasim skolama vec samostalno. Drugo konkretne vestine koje mi trebaju za to specificno mesto sam obucen direktno u kompaniji i jos se obucavam, tako da tu neke prevare nema, sem toga prilicno ne bih voleo da novine pisu o meni, jako mi prija da budem anonimus sa svojim sitnim i malim zivotom :mrgreen:
elektronicar wrote: Sto se zaposlenja tice tu ne poricem, vredan covek trazi da radi i trazi poslodavca. Trazi i zaradu.
Savrseno tacno i to podrzavam kao razumno. Kad tako nesto radis zeleci neko svoje elementarno dobro na koju stranu obicno ides, u Rusiju ili ka EU i prema USA?
elektronicar wrote:To sto nazalost nasi poslodavci i nasi usmerivaci kapitala ne umeju da pokrenu ekonomiju
I to je savrseno tacno jer su sav svoj kapital uglavnom namakli na prevaru i smicalice. Kad imas coveka koji nije u stanju ni da obracuna troskove za plate u narednih 6 meseci zaposlenima, pa ne zna da pogodi posao kako da zna gde da investira i donese profit.

elektronicar wrote: Znam da cu tamo biti sluga i da cu vecito biti stranac,
Ako to vec sada znas onda bolje nemoj da ides nigde. Jako los odnos prema sebi imas. Zapravo sebe trebas posmatrati kao coveka koji posteno nudi svoje usluge i za to ima svoju cenu. Rob nisi, niti ima potrebe da budes. Da li ces bii stranac ili ne je savrseno svejedno jer i ne ides da bi bio drzavljanin nego da zaradis.
elektronicar wrote: Zato me raduje juzni tok jer vise volim slavenima da budem sluga ili svome srbinu da budem sluga ali da mi bude bolje nego sto mi je sada, a da pri tome ne ugrozim genetski buduce generacije.
Ja nemam nameru nikom da budem sluga. Posteno radim i posteno me placaju i tu se prica zavrsava. Ako bih morao biti sluga savrseno mi je svejedno ko bi bio gospodar, jer ni jedan nije dobar.
elektronicar wrote: I tvoj otac je kupio ladu. I ti je sad vozis. I dalje imas nameru da ulazes u nju i nisi je se naumio odreci tako brzo.
Ne sto je se necu odreci brzo nego je se necu odreci nikad. To sa rusima nema nikakve veze, bilo bi isto i da je bilo koji drugi auto u pitanju. Auto je uzet jer je u datom trenutku kao nov nudio najvise za datu cenu, i nikada se nismo pokajali zbog toga.

KardanPower
Automobil: Lada 2107

Post by KardanPower »

Gago wrote:Ovi pokusavaju da urade nesto po pitanju toga sto ih pljackaju, pa vec mesec dana nista nisu postigli...
http://www.rtk.co.rs/ekonomija/item/123 ... rugu-i-put
http://www.rtk.co.rs/kragujevac/item/12 ... ada-ostaje
Da su oni neki pravi strajkaci oni bi iskipovali sleper betonskog suta, razne gradje i eventualno zemlje, sodera. A ovako cim dodju maskirne kornjace u punoj opremi ovi se sami sklanjaju i vracaju kako je bilo. A da vidim kako bi sklonili tako lako betonsku barikadu..., e oce ^urac.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

kod nas su naslovi uvek malo zavijeni, ali u komsiluku jasno...
http://www.dw.de/koliko-je-eu-jo%C5%A1- ... a-17249664
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Marety
Automobil: Lada Vaz 21063

Post by Marety »

Manite se ljudi da sa tim tuznim temama,samo da klonemo jos vise... :(
Nego postavljajte ako ima nekih zanimljivih Lada u oglasima da ne idemo vise u OFF :)
Drive with style,drive like a BOSS,drive Old school

Gago

Post by Gago »

Da li neko zna koliko je kostala Lada Samara 1990 godine? Moja majka nije sigurna, cena koju ona misli je u rasponu od 8 do 12 hiljada maraka, ali nije sigurna. Pitam jer mi je drug rekao da su njegovi kupili Mitsubishi Lancer 1990 godine za 24 hiljade maraka u kesu. I mnogo je dobar auto. Od delova menjaju samo akumulator :D
Jedini put kad ih je ostavio je bio kad je crkao razvodnik paljenja ovoh leta. Mana je sto nema prodavnica sa originalnim delovima, pa su narucili iz BGa i kostao je 200 evra :roll: Cak je i polovan skup, oko 60 evra. I limarija mu je dobra,tek su ove godine nesto vrlo malo sredjivali oko nje. Presao je vise od 200 kkm, ali je autic i dalje utegnut, njegov otac kaze da vuce kao prvog dana...
Na ovaj model mislim http://www.polovniautomobili.com/oglas3 ... ancer_glx/

Boki78

Post by Boki78 »

~10000dem moji su je uzeli 1991 novu iz salona...

Post Reply