polozio vozacki....

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Ako je pojas tako savrsen ... recite mi kad sletite sa mosta u reku i pojas zablokira ... kako cete da izadjete?

Da srecan sam sto cu preziveti pad sa mosta al jbg ... srecno cu docekati da se udavim :)

A da ne pricam o situacijama kod prevrtanja gde su samo oni koji su usput ispali iz auta preziveli .... dakle pojas ne znachi veliku sigurnost (osim sto ti daje lazan osecaj sigurnosti).

I na kraju sto rece sale ... ko hoce da vezuje neka veze ko nece ne mora.
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

sale89bre

Post by sale89bre »

Ja ovde ne pricam o pojasu na yugicu ili na nekom drugom autu, ja pricam o ladinom pojasu, koji pri sudaru moze samo da ti sjebe kicmu!!! Onaj pojas je napravljen da ti panduri ne pisu kaznu i to je to!!! Necu vise da se raspravljam, ja se ne vezujem, ko hoce nek se veze... Jbt jos ce ljudi da padaju s mosta da bi dokazivali svoju teoriju :D :D :D
Nisam majstor da napravim bure, al sam majstor da osvajam cure :)

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

OBAVEZNO PROCITATI, DA NE BI VISE LUPALI GLUPOSTI NA FORUMU.

Ne postoje dve iste nezgode. Zbog toga procene o udarima u nepomicnu prepreku pri odredjenim brzinama nikako ne mogu da budu relevantne, kao i opisivanje povreda i ostacenja na vozilima.
Zato mi dodje da obrisem nekoliko prethodnih postova, jer konstatcija da "pojas pomaze samo kada vidis policajce" me totalno izvede iz takta. :evil:

Sigurnosni pojas je izmislio 1903.god Francuz, Gustav Dezire. Bio je napravljen od koze i vezivao se samo oko pojasa.
Pojas u tri tacke kopcanja je delo Nils Bolina (Volvo), ali je bio fiksni, kao na starim ladama 2101, 2103, 2105 i 2107. Ja na 2107 iz '88. imam pojas koji se podesava, ali se ne namotava.

Prvi put je serijski ugradjen u USA 1949.

I naravno, dolazimo do "tvorca i oca motorizacije" , a to je Daimler Benz, koji je patentirao pojas na namotavanje i prvi u svetu primenio pirotehnicke pojaseve, koji se danas koriste u vecini savremenih automobila.

Pirotehnicki pojas se u slucaju nezgode sam zateze i drzi telo maksimalno prikovano za sediste, tako da je kretanje tela u smeru rezultantnih sila pri frontalnim sudarima svedeno na najmanju mogucu meru.
Pored samog "automata" pojasa, nalazi se kapsula sa eksplozivnim punjenjem, koje se aktivira i u milisekundi zateze pojas.
Zbog ovog patenta, rizik od povreda koje nastaju od sigurnosnog pojasa je sveden na minimum (najcesce pvrede su povrede kljucne kosti).

Elasticna traka od koje se prave pojasevi je konstruisana po propisanim standardima EU,a i ostali su ih prihvatili, sto znaci da bi trebalo da pri brzinama vecim od 90km/h, pukne. Pri frontalnim sudarima sa brzinama vecim od 90km/h, dolazi do deformcija putnickog prostora, gde pojas uglavnom gubi smisao.

Ako pretpostavimo da je pri tako velikim brzinama doslo do sudara dva vozila, onda se brzine sabiraju, ali ne linearno, kao sto vecina misli, i kao sto se rade zadaci iz fizike u osnovnoj skoli, nego vektorski. Tada imamo slucaj kao da je vozilo udarilo u nepomicnu prepreku, mnogo vecom brzinom nego sto se kretalo. Naravno da na sve to uticu i mnogi drugi vazni faktori, ali shvatili ste princip. Tada pojas stvarno ne pomaze.

Air Bag

Pogresno misljenje vlada, da ko ima Air Bag ne mora da vezuje pojas. Vazdusni jastuk je konstruisan tako, da svoju zastitnu funkciju obavlja ZAJEDNO sa sigurnosnim pojasom. U suprotnom se moze desiti da nanese vise povreda, nego da ga nema. Na suvozackom sedistu je obavezno iskljucivanje vazdusnog jastuka, kada se na tom mestu vozi dete u specijalnoj kolevci, okrenuto suprotno smeru kretanja i kada se prevozi jako niska osoba.
Osobe niskog rasta (ispod 150cm) mogu da nastradaju tako sto se prilikom aktivacije vazdusnog jastuka i sile inercije, najcesce podvlace pod njega, sto moze biti veoma kobno.

Cesta pojava na nasim putevima je da roditelji malu decu voze na prednjem suvozackom sedistu ili jos gore da ih drze u krilu dok voze.
Za takav prekrsaj bih oduzimao starateljstvo nad decom. Bez razmisljanja.

Ljudska glupost je ogromna, kada ne mogu da shvate ili nece da se edukuju i nisu svesni kakvim rizicima izlazu svoju decu. Ravno je sa tome, da detetu od dve godine das napunjen pistolj i pustis ga u prepun vrtic da malo puca. Posto je mali, pistolj ce mu biti tezak i mala je verovatnoca da ce opaliti, ali verovatnoca da ce opaliti ipak postoji. A ako opali, tragedija je neizbezna.

Mnogo sam se nagledao nezgoda, a mnoge sam i proucavao.......

Pojas, uvek, cak i kada prebacujem vozilo sa jedne na drugu cupriju. Postane navika i radnja o kojoj se ne razmislja. Cim sednem u auto vezem pojas, pa sve ostalo.

Ako jos neko na ovom forumu bude propagirao nevezivanje pojasa, bice banovan, momentalno.

Pitanja?

vigmir

Post by vigmir »

Nema pitanja.
Vezacu se, majke mi :D :D

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

vigmir wrote:Nema pitanja.
Ja sam se trudio da budem ozbiljan, jer je tema veoma ozbiljna. Ko to ne shvata, blago njemu. :?

opel
Automobil: Lada 2107 / Samara

Post by opel »

:prvi
Svaka cast! Inace se do pre nisam vezivao dok mi cale nije demonstrirao da je nemoguce zadrzati se rukama pri brzini od samo 7kph!
BA3 21013 / LADA 1200s

Shone89

Post by Shone89 »

Ja temu shvatam veoma ozbiljno, ali me nervira stav da ce pojas da mi spase glavu pa cak i ako vozim 300.... A takodje, nezgode se razlikuju, pojas pomaze kod direktnog sudara, kod frontalnog ne toliko (zadrzi vozacha na mestu sto moze biti ITEKAKO opasno - pogotovu u starijim vozilima).

Mozemo da zalazimo u diskusiju oko pojasa postoje stvari zbog kojih bi rekao DA i stvari zbog kojih bih rekao NE. Ja ga licno ne vezujem kad vozim po BGu a na autoputu i ovako od njega nema neke vajde ako dodje do sudara sa 120. Mnogo mi je po gradu bitnije da imam naslon za glavu jer kad te neko stigne sguza veca je verovatnoca da ako nemas naslon za glavu - za`ebes vrat.

Dakle ja nikome ne govorim da ne treba da veze pojas i da je tako sigurniji. Samo kazem da ni pojas ne garantuje bezbednost. Mozda onaj sa 4 ili 5 (nisam siguran mislim da je 5) tacke fiksiranja pomogne. Takodje bilo je slucajeva kada se pojas zaglavi i da cak ne mozete ni da ga otkachite ... a u takodje bilo je slucajeva da su ljudi preziveli udes - al su se udavili ili se zivi zapalili upravo iz razloga sto su bili vezani i nisu mogli da izadju na vreme iz vozila....

Sve ima svoje da i ne i nista nije crno ni belo.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

@Shone, prva stvar, direktan sudar od napred (pretpostavljam da si na to mislio) i frontalni su jedno te isto.

Druga stvar, ja ne pricam ovo napamet. Izjave tipa bilo je slucajeva..., a to si cuo ispred zgrade od komsije ili na neki drugi nacin su potpuno nedokazane i nepotkrepljene dokazima.

Treca stvar je da uopste nisi citao moj post, jer da jesi ne bi napisao da ce pojas da te spase pri 300km/h. A koji to auto ide 300km/h?

Cetvrta stvar, postoji veoma ozbiljna nauka koja izucava etiologiju i fenomenologiju saobracajnih nezgoda i ta ista nauka je dokazala da je pojas najdelotvorniji u nezgodama koje se desavaju u gradskim naseljenim sredinama, pri malim i srednjim brzinama (do 60km/h).

Peta stvar, naslon za glavu ne sluzi za to sto ti mislis da sluzi ( "kada te neko stisne sguza")
Njegova funkcija je da spreci povrede vratnih prsljenova pri frontalnim (ceonim) sudarima:
Faza 1 Zbog naglog zaustavljanja vozila, telo pod dejstvom sile inercije nastavlja kretanje u smeru kretanja vozila istom brzinom kojom se vozilo kretalo.

Faza2 Ako je vezan sigurnosni pojas, tada on sprecava kontakt grudnog kosa i upravljaca (pricamo o vozacu)
Da nije vezan pojas, prvo bi telo klizilo prema dole i prvi kontakt bi ostvarila kolena sa kontrolnom tablom, zatim bi se telo izdiglo i grudni kos bi zavrsio na upravljacu, a posle toga bi preletelo upravljac i glavom ostvarilo kontakt sa vetrobranskim staklom. Naravno ovo je najprostije objasnjeno.

Faza 3 Ako je pojas bio vezan, telo bi se posle inercijalnog kretanja napred, naglo vratilo u prvobitni polozaj, ali bi glava, opet zbog dejstva inercije nastavila da se krece u nazad i doslo bi do povrede vratnih prsljenova. Kretanje glave u nazad sprecanva naslon za glavu.

On treba da je podesen individualno, za svakog vozaca i suvozaca, u visini ociju. Statistika je pokazala, da je tada najdelotvorniji i da su povrede vratnih prsljenova tada najredje.

Ja znam sta sam studirao i sta sam naucio, a to je da je statistika i kod nas i u Evropi i u USA, pokazala da je broj nezgoda gde je doslo do prevrtanja vozila i sletanja u vodu, pozara i slicnih, jako mali u odnosu na broj nezgoda gde pojas stvarno pomaze i gde je zahvaljujuci njemu spaseno na desetine hiljada zivota.

Pitanja?

zoran86

Post by zoran86 »

Svaka cast za izlaganje,nista drugo da dodam...
http://ba.warpfire.com/hangar/index http://img505.imageshack.us/i/mapsmed.gif/

Shone89

Post by Shone89 »

Sto se tiche sudara kada te stigne vozilo iza, ako cemo tehnicki da objasnjavamo ono ce tvom vozilu predati odredjenu energiju jer mu je tvoje vozilo smanjilo njegovu kineticku energiju koja je presla na tvoje vozilo i na taj nacin (za vozaca je vozilo sistem u kojem mirujes jer se kreces istom brzinom kao i vozilo) tvoje telo, zbog nagle promene kineticke energije u smeru kretanja, vise ne miruje u odnosu na vozilo upravo zbog inercije tvoje telo zeli da ide nazad - e sad telo kao celina ne moze nazad zbog naslona sedista ali ukoliko nema naslona za glavu, glava ce poleteti unazad u trenutku udara i tu moze dodji do ozbiljnih povreda vrata pa cak i do smrti.

Dakle taj naslon za glavu igra znacajnu ulogu i u ovim slucajevima kao i u direktnom (frontalnom) sudaru kada stiti vrat od povratnog cimanja.

Takodje statistika u saobracajne nezgode ubraja i sitna lupanja koja se desavaju sa 10-20-30kmph.

Na kraju (da ne zalazimo isuvise u fiziku, sile i vektore), ono sto je definitivno jeste da se pravi frontalni sudari retko desavaju. Nije pravi frontalni sudar onaj kada se njegov levi kraj zakuca u tvoj levi, iz prostog razloga sto u takvom slucaju ne deluje ista sila na krajnji levi deo auta i na krajnji desni pa dolazi i do rotacije .... i tako dalje.

I jos samo jedna stvar: ponavljam nikome nisam savetovao da NE vezuje pojas, samo sam rekao da ga JA ne vezujem od trenutka kad su mi dali vozacku dozvolu. Jednostavno smeta mi... zasto ne znam.

sasac87
Automobil: Zaz 1102 Tavria

Post by sasac87 »

[url=http://forum-lines.ru/][img]http://forum-lines.ru/rez/ab139448.gif[/img][/url]
[url=http://thermage.com.ua/page27/]омоложение[/url]

sale89bre

Post by sale89bre »

Auuuu Shone, vidi se da si isao u teslu jbt!!! Ja fiziku zesce zaboravio dok nisi spomenuo kineticku energiju :lol: :lol: :lol: Aj batalite te pojaseve vise!!! Covek srecan napisao da je polozio vozacki, a mi poceli da ga davimo o pojasevima!!!

vigmir

Post by vigmir »

josif visarionovic wrote:
vigmir wrote:Nema pitanja.
Ja sam se trudio da budem ozbiljan, jer je tema veoma ozbiljna. Ko to ne shvata, blago njemu. :?
Necu da komentarisem

Nikola_bgd

Post by Nikola_bgd »

Smeta ti pojas prvih 5 puta posle toga ko da ga nemas....cak ce ti biti komfornije.

sale89bre

Post by sale89bre »

Otvorite temu o pojasevima pa se raspravljajte!!! Ovo je pocelo da smara!!!!!!

Post Reply