OBAVEZNO PROCITATI, DA NE BI VISE LUPALI GLUPOSTI NA FORUMU.
Ne postoje dve iste nezgode. Zbog toga procene o udarima u nepomicnu prepreku pri odredjenim brzinama nikako ne mogu da budu relevantne, kao i opisivanje povreda i ostacenja na vozilima.
Zato mi dodje da obrisem nekoliko prethodnih postova, jer konstatcija da "pojas pomaze samo kada vidis policajce" me totalno izvede iz takta.
Sigurnosni pojas je izmislio 1903.god Francuz, Gustav Dezire. Bio je napravljen od koze i vezivao se samo oko pojasa.
Pojas u tri tacke kopcanja je delo Nils Bolina (Volvo), ali je bio fiksni, kao na starim ladama 2101, 2103, 2105 i 2107. Ja na 2107 iz '88. imam pojas koji se podesava, ali se ne namotava.
Prvi put je serijski ugradjen u USA 1949.
I naravno, dolazimo do "tvorca i oca motorizacije" , a to je Daimler Benz, koji je patentirao pojas na namotavanje i prvi u svetu primenio pirotehnicke pojaseve, koji se danas koriste u vecini savremenih automobila.
Pirotehnicki pojas se u slucaju nezgode sam zateze i drzi telo maksimalno prikovano za sediste, tako da je kretanje tela u smeru rezultantnih sila pri frontalnim sudarima svedeno na najmanju mogucu meru.
Pored samog "automata" pojasa, nalazi se kapsula sa eksplozivnim punjenjem, koje se aktivira i u milisekundi zateze pojas.
Zbog ovog patenta, rizik od povreda koje nastaju od sigurnosnog pojasa je sveden na minimum (najcesce pvrede su povrede kljucne kosti).
Elasticna traka od koje se prave pojasevi je konstruisana po propisanim standardima EU,a i ostali su ih prihvatili, sto znaci da bi trebalo da pri brzinama vecim od 90km/h, pukne. Pri frontalnim sudarima sa brzinama vecim od 90km/h, dolazi do deformcija putnickog prostora, gde pojas uglavnom gubi smisao.
Ako pretpostavimo da je pri tako velikim brzinama doslo do sudara dva vozila, onda se brzine sabiraju, ali ne linearno, kao sto vecina misli, i kao sto se rade zadaci iz fizike u osnovnoj skoli, nego vektorski. Tada imamo slucaj kao da je vozilo udarilo u nepomicnu prepreku, mnogo vecom brzinom nego sto se kretalo. Naravno da na sve to uticu i mnogi drugi vazni faktori, ali shvatili ste princip. Tada pojas stvarno ne pomaze.
Air Bag
Pogresno misljenje vlada, da ko ima Air Bag ne mora da vezuje pojas. Vazdusni jastuk je konstruisan tako, da svoju zastitnu funkciju obavlja ZAJEDNO sa sigurnosnim pojasom. U suprotnom se moze desiti da nanese vise povreda, nego da ga nema. Na suvozackom sedistu je obavezno iskljucivanje vazdusnog jastuka, kada se na tom mestu vozi dete u specijalnoj kolevci, okrenuto suprotno smeru kretanja i kada se prevozi jako niska osoba.
Osobe niskog rasta (ispod 150cm) mogu da nastradaju tako sto se prilikom aktivacije vazdusnog jastuka i sile inercije, najcesce podvlace pod njega, sto moze biti veoma kobno.
Cesta pojava na nasim putevima je da roditelji malu decu voze na prednjem suvozackom sedistu ili jos gore da ih drze u krilu dok voze.
Za takav prekrsaj bih oduzimao starateljstvo nad decom. Bez razmisljanja.
Ljudska glupost je ogromna, kada ne mogu da shvate ili nece da se edukuju i nisu svesni kakvim rizicima izlazu svoju decu. Ravno je sa tome, da detetu od dve godine das napunjen pistolj i pustis ga u prepun vrtic da malo puca. Posto je mali, pistolj ce mu biti tezak i mala je verovatnoca da ce opaliti, ali verovatnoca da ce opaliti ipak postoji. A ako opali, tragedija je neizbezna.
Mnogo sam se nagledao nezgoda, a mnoge sam i proucavao.......
Pojas, uvek, cak i kada prebacujem vozilo sa jedne na drugu cupriju. Postane navika i radnja o kojoj se ne razmislja. Cim sednem u auto vezem pojas, pa sve ostalo.
Ako jos neko na ovom forumu bude propagirao nevezivanje pojasa, bice banovan, momentalno.
Pitanja?